LOL - temat ogólny, pytania, buildy i wszytko inne

Ja gram rankedy od niedawna i wrzuciło mnie do brązu 1 i od tamtej pory z 5 razy miałem szanse na awans gdzie potrzebowałem już tylko jednego wygranego meczu, ale zawsze się znalazł jakiś troll afk.

A teraz mam Brąz 1 z 50 punktami i nie idzie tego zwiękrzyć bo same trole do gry mi wbiegają -.-.

Nie wiem co z tym zrobić by z normalnymi ludźmi zacząc grać bo to już nie jest śmieszne, ze człowiek 3 mecze przegrywa pod rząd bo mu randomów wybiera co jak by pierwszy raz tymi postaciami grali .

A ta tabelka to ciekawa :D mnie do brązu 1 wbiło przy 6/10

Te 10 meczy "kwalifikacyjnych" są dziwne. Ja wygrałem 8 i dostałem się do srebra I, a mojemu bratu zdarzyło się raz grać przeciwko komuś z złota IV, a ten ktoś wygrał tylko 6 rankedów. Ta tabelka nie jest prawdziwa. A i jedno. Trolle są praktycznie w każdej dywizji, lecz jest ich coraz mniej w tych wyższych. Najgorsi są ci, którym ktoś boostował konto. W zasadzie nic złego w tym nie widzę, ale jest już źle kiedy taka osoba zaczyna grać rankedy. Nie gra na swoim poziomie i często przegrywa z lepszymi od siebie.

Jest silver IV. Nie nie chciałem być w brązie ale nie wiedziałem czy tyle wygranych mi starczy ;p.

5/10 silver IV ale jestem dumny z tego ;P.

Jest silver IV. Nie nie chciałem być w brązie ale nie wiedziałem czy tyle wygranych mi starczy ;p.5/10 silver IV ale jestem dumny z tego ;P.

Gratulacje, to dobra pozycja na start. Powodzenia w dalszej grze.

Mi przy 8 wygranych z rzędu, a później 2 przegranych wyrzuciło do S1 (fakt faktem, że MMR miałem dość duże że po jednym lose i trzech winach miałem 94LP, ale...). Znajomy z takim samym bilansem wskoczył do G4. Po prostu - dobrze ci idzie, masz większe MMR, wbijasz wyżej po pierwszych meczach. Idzie ci źle - zaczynasz niżej. Simple.

Nie przejmuj sie czy trafisz do silvera czy bronzu (chyba ze chcesz szybko ramke XD). Poziom w silverze i bronzie jest taki sam (chyba) , jedynie bedziesz mial blizej do dalszych lig.

Mam teraz takie pytanie gdyz jestem troche ciemny w 3v3 bo dawno nie grywalem.

Co sie tam pickuje,banuje? Pamietam ze kiedys gralo sie dariusa,kayle,jaxa,xina,vi,wukonga i takie tam glownie bruiserzy. Nadal jest taka meta?

@UP

Ta

Wukong, Shyvana, Darius, Kennen itp.

Ostatnie pytanie czy z ligi można spaść. Bo z dywizji to wiem, a jeszcze do końca nie czuję rankedów - więc mogę spaść o jedną dywizję.

Po 28 dniach nieaktywności zaczynają spadać LP. Btw. Ty wszystkie te swoje "porady" mówiłeś na podstawie normali?

Po 28 dniach nieaktywności zaczynają spadać LP. Btw. Ty wszystkie te swoje "porady" mówiłeś na podstawie normali?

taa to co widziałem na normalach, a teraz zapomniałem o wszystkim i jadę na nowo poznawać lola.

p.s : marudziłem też na vayne a mnie do silver zaprowadziła kto wie może poniesie jeszcze dalej - jednak na to jest s4 ;p.

Z taką farmą to wątpię. 150 CS w 40 min na adc to maaaało.

Każdy to mi mówi ale ja tam wolę się nafeedować niż farmić. Chociaż tak wiem farma to podstawa (szczególności dla adc), jednak cały czas pracuję nad tym. Potrzebuję czasu aby się rozegrać spokojnie będzie dobrze. Na razie mały kroczek zrobiony - jednak nigdy nie miałem jakieś dużej farmy.

Twoim zdaniem lepiej jest mieć 10 killi i 100 farmy (~5-6k), czy 2 kille i 300 farmy (~8k)? Liczy się kasa, a nie kille, bo potem taka Ashe z 10/0 i 50 cs wbija się w Vayne z 0/5 i 300 cs, a potem dziwi się, że Vayne go jedzie na 3 hit combo (przecież jestem pro haj elo s5, a on tylko noobem z b1, wat?).

Jednak lepiej mieć na pewno golda więcej niż przeciwnik. Ja nie mówię iż nafeedowany gracz poprowadzi grę. I nie rzucam się jak opętany na przeciwnika, tylko jeśli jest wymiana ciosu i jestem pewien iż mogę zabrać kila to lepiej go zgarnąć prawda ?. I nie latam po mapie zabijając przeciwników i robiac ks. Lepiej narzucić swój styl na bocie niż miałby to zrobić przeciwnik. Też prawda wygrane lane nie oznacza victory. Jednak w pewnym stopniu, pomaga. Tak samo jak support zabierze mi kila nie wpadam w panikę tylko piszę gj i oby tak dalej.

Trzeba umieć grać pasywnie, a także agresywnie.

Jeśli jesteś w stanie zbierać kille na lane i nie zdobywasz więcej niż 150 farmy to zdecydowanie gorzej, niż gdybyś miał tyle właśnie farmy i 0 killi (zarówno oddanych, jak i straconych). Wiadomo że kill jest wart uwagi, ale po zabiciu wroga masz prawie zawsze wolną farmę na linii - no, chyba że wiadomo że może cię spotkać niemiłe kuku. Po powrocie powinieneś wrócić do farmy i mieć przewagę nad wrogiem właśnie ze względu na tego killa.

Jeden kill początkowo jest warty ~15 cs. Najważniejsze jest jednak to, że kill nie zabiera ci możliwości farmienia, a jako ADC w 40 minucie powinieneś mieć dużo więcej (teoretycznie 200 farmy można wbić nawet w 20 minut).

I nie, nie można spaść ligę niżej, o ile nie jest to kara za brak aktywności. Przynajmniej w tym sezonie (i tu ważna uwaga): w kolejnym sezonie będzie możliwość spadku z wyższej do niższej ligi, w zamian za "czytelność" w zdobywanych punktach (koniec ze zdobywaniem 1-5LP za wina w Bronze/Silver/Gold/Plat I, tylko Diamond I - z oczywistych powodów - nadal będzie mieć ten problem).

Jednak lepiej mieć na pewno golda więcej niż przeciwnik. Ja nie mówię iż nafeedowany gracz poprowadzi grę. I nie rzucam się jak opętany na przeciwnika, tylko jeśli jest wymiana ciosu i jestem pewien iż mogę zabrać kila to lepiej go zgarnąć prawda ?. I nie latam po mapie zabijając przeciwników i robiac ks. Lepiej narzucić swój styl na bocie niż miałby to zrobić przeciwnik. Też prawda wygrane lane nie oznacza victory. Jednak w pewnym stopniu, pomaga. Tak samo jak support zabierze mi kila nie wpadam w panikę tylko piszę gj i oby tak dalej.Trzeba umieć grać pasywnie, a także agresywnie.

To co ty robisz jak zabijesz enemy? Gankujesz mida? xD Bo skoro siedzisz na bocie to przy takich statach powinieneś mieć w uj czasu na spokojną farmę. No chyba, że nie last hitujesz albo missujesz creepy. A btw. Ty nie ucz ojca dzieci robić, bo ja to wszystko wiem :P

Sam odpowiedziałeś na pytanie mam podbity exp jakby :). No bo wrogi adc pada więc plusem tego jest, iż mogę być z lvl 1-2 do przodu. Nie nie opuszczam lane, przed powrotem do bazy pcham swoje miniony pod wieżę wroga (wieży nie ruszam). Pilnuje dragona, obserwuje czy jungler nie potrzebuje pomocy.

A jak jest z tym Lp ?.

Bo wrzuciło mnie do silver IV i miałem wtedy na koncie 0. Wygrałem rankeda dostałem 10. Potem wygrałem następnego i miałem 20. Przegrałem trzeciego - i miałem -10. Potem mecz był wyrównany (a grałem jako support) ale przegraliśmy i dostałem bodajże -17.

Teraz trafiłem do silver V - jednak gra przyznała mi na konto 50 LP. Mam tam ilość sowich lp więc od czegoś mogę budować swoje rankedy.

p.s : to są moje początki z rankedami.

Ilość LP które zdobywasz/tracisz zależy od twojego MMR i tego, z jakimi wrogami grasz. Jeśli MMR jest wyższe niż twoja obecna liga/dywizja, to dostajesz bardzo dużo LP za winy, a awans może cię zabrać i o dwie dywizje wyżej zamiast o jedną; analogicznie tracisz mniej za przegrane. Jeśli twoje MMR jest niższe niż liga/dywizja w której grasz, tracisz więcej niż zyskujesz - aż poziom się nie wyrówna.

Sam odpowiedziałeś na pytanie mam podbity exp jakby . No bo wrogi adc pada więc plusem tego jest, iż mogę być z lvl 1-2 do przodu. Nie nie opuszczam lane, przed powrotem do bazy pcham swoje miniony pod wieżę wroga (wieży nie ruszam). Pilnuje dragona, obserwuje czy jungler nie potrzebuje pomocy.A jak jest z tym Lp ?.Bo wrzuciło mnie do silver IV i miałem wtedy na koncie 0. Wygrałem rankeda dostałem 10. Potem wygrałem następnego i miałem 20. Przegrałem trzeciego - i miałem -10. Potem mecz był wyrównany (a grałem jako support) ale przegraliśmy i dostałem bodajże -17.Teraz trafiłem do silver V - jednak gra przyznała mi na konto 50 LP. Mam tam ilość sowich lp więc od czegoś mogę budować swoje rankedy.p.s : to są moje początki z rankedami.

To jak ty po każdym killu wracasz po itemy to się nie dziwię, że masz mało cs...

To jak ty po każdym killu wracasz po itemy to się nie dziwię, że masz mało cs...

nie. Nawet jak mam 4000 gold się zastanawiam czy zejść z lini. Co ty myślisz iż jestem taki głupi aby odpuścić lane po jeden głupi przedmiot.

"Ilość LP które zdobywasz/tracisz zależy od twojego MMR i tego, z jakimi wrogami grasz. Jeśli MMR jest wyższe niż twoja obecna liga/dywizja, to dostajesz bardzo dużo LP za winy, a awans może cię zabrać i o dwie dywizje wyżej zamiast o jedną; analogicznie tracisz mniej za przegrane. Jeśli twoje MMR jest niższe niż liga/dywizja w której grasz, tracisz więcej niż zyskujesz - aż poziom się nie wyrówna. "

To totalnie jestem zakręcony jeśli moje mmr jest za niższe niż liga, to czemu trafiłem do srebra - a nie do brązu ?. Wczoraj mnie system wrzucił do silver tak a mógł przecież do brązu. Dopiero 3 dni ranki, a pytań jest mnóstwo ;p.