LOL - temat ogólny, pytania, buildy i wszytko inne

Tradycyjnie w tym temacie jest jeden, wielki syf. Kilka warnów rozdanych i ostrzeżeń pisemnych.

Po sprawdzeniu źródeł: po awansie do nowej ligi przez 10 pierwszych meczów nasze MMR nie będzie mogło spaść poniżej wymogów do grania w tej lidze. Wylecieć z ligi nie będzie jednak tak łatwo - nasze MMR będzie musiało spaść do piątej dywizji poprzedniej ligi (np. jeśli grasz w Gold V, to MMR musi spaść do Silver V). Wtedy otrzymasz ostrzeżenie, a wkrótce po nim wylecisz (o ile się nie poprawisz). W dodatku minimalne LP które można zdobyć wynosi 1 - zabraknie więc meczów, w których będziemy "zdobywać" 0LP za wina. Swoją drogą, challenger powiększy się do 200 miejsc na serwer, ale sądzę że 99% naszego forum nawet nie myśli o trafieniu tam, więc to tylko ciekawostka.Jeśli zbliżasz się do awansu do wyższej ligi, to gra zaczyna rzucać ci kłody pod nogi, tak żebyś mógł udowodnić że naprawdę należysz np. do golda, a nie do silvera. Nie wiem jak to działa z samymi dywizjami - nigdy nie miałem awansu do wyższej dywizji, tylko do wyższej ligi.One-for-all ma być trybem na SR, ale nie sądzę żeby ludzie chcieli chodzić 5x mid. Gdyby Riot chciał to narzucić, dałby ten tryb na Howling Abyssa. Zresztą, polecam inny topic tutaj na forum, ludzie pisali na ten temat.Czym wyższa pozycja po zakończeniu sezonu, tym większa dywizja po zakończeniu dziesięciu meczy. I vice versa.Ogólnie zazwyczaj śledzę info na bieżąco, ale dość konkretnie opisane zmiany znajdziesz na wiki: http://leagueoflegen...lord/PBE_Status można tam poczytać zarówno o zmianach które już uderzyły w PBE (jak wspomniany przez kogoś camp, zmiany w spellach czy zmiany w zdobywanym goldzie, zwłaszcza za kille między pierwszą a czwartą minutą), jak i tymi planowanymi (zmiana w runach - marki offence, seale defense, glyphy utility, 3 quinty = 9 run dowolnego koloru).

Ty n4 jakoś mi to rozjaśniłeś ;). Czyli jest nadzieja iż utrzymam w silver ;p.

No to teraz pytanie o supporta wardowanie czy itemowanie ?. Bo gram tariciem - mojego golda przeznaczam na wardy. Jednak grając na bocie moja adc chciała, abym kupił legion. Jednak na starcie nie miałem kasy bo poszło na wardy. Jak rozłożyć gold na supporta, tak aby spełniał swoje role. Bo samo kupienie sighstone nie wystarczy.

A więc tak:

Koszulka za 300 + wardy-> sightstone->2 wardy + buty->lepsze buty->oracle/2 koszulka + 2 wardy->lepszy sightstone + 2 wardy-> powoli kupujesz legion, zawsze mając 1-2 wardy dodatkowe poza sightstone.

Ew możesz zacząć od Philosopher Stone i później dać to w Shurelie, ale od wtorku dużo się zmieni i sightstone będzie wystarczającym itemem (i tak więcej niż 2 normalne wardy nie postawisz, więc po co kupować ich więcej?)

PS

Sposób na wyższy MMR-> grasz w graczem który jest np w Platynie/ Diamencie 1 grę i masz MMR około 50-70 do przodu za win, 20-40 za lose :)

Ew możesz zacząć od Philosopher Stone i później dać to w Shurelie, ale od wtorku dużo się zmieni i sightstone będzie wystarczającym itemem (i tak więcej niż 2 normalne wardy nie postawisz, więc po co kupować ich więcej?)

Z tego co wyczytałam to 3 zwykłe + 1 pink. Wardowanie teraz będzie jeszcze bardziej kluczowe, właśnie ze względu na ograniczoną ilość wardów dla jednego gracza, a ich odpowiednie umiejscowienie będzie podstawą. Martwi mnie fakt, że po zmianach część tej funkcji spadnie na innych członków drużyny ( jeśli oczywiście będą chcieli mieć dużą wizję mapy ), ponieważ o ile ze znajomymi nie będzie problemu to randomy nie będą chciały kupować wardów ( obecnie rzadko kiedy ktoś inny niż support kupi chociaż 1 warda ).

PSSposób na wyższy MMR-> grasz w graczem który jest np w Platynie/ Diamencie 1 grę i masz MMR około 50-70 do przodu za win, 20-40 za lose

Taki koleś jest sztucznie pchany do góry i potem nie umie dobrze last hitować, wardować, używać skilli, ani countrować przeciwnika. Dlatego tylu słabych graczy jest w platynie i diamencie.

To napiszę ktoś, kto jest na 100% pewien tego co piszę jak to będzie z tymi dywizjami?

Mam platynę 4 czyli pierwsze 10 gier zaczynam z poziomu podobnego do swojego, czy tak jak wszyscy?

Wiadomo, dobry gracz i tak dojdzie tam gdzie chcę ale to niesprawiedliwe że starając się i wbijając platynę będę miał na początku to samo mmr co jakieś idiomy co po 800 rankedach siedzą w bronze 3 i płaczą że ich team nie umie grać.

(jak połowa tego forum hehehe no offence synki)

Dajcie jakieś konkretne info bo ja tego nie mogę znaleźć.

Dzięki.

Ps.

DeimonD to schizofrenik ja nie polecam w ogóle rozmowy z nim bo on jest w innym świecie.

Nowy sezon zaczynamy na podobnym poziomie- MMR będzie prawdopodobnie ustalony na 1200 czy coś koło tego (czyli około Silver II), a każda gra będzie dawała nam możliwość podskoczenia lub spadnięcia. Znając życie pierwsze 2-3 dni to będzie wysyp ludzi którzy będą specjalnie przegrywali mecze by ludzie spadali do Bronze V- a kto jest dobry to z tego wyjdzie wyżej

Pomyłka. W nowym sezonie zaczynamy bliżej tego dawnego, tradycyjnego 1200 ELO (wiadomo o co chodzi, nie?), ale nie idealnie w tym punkcie. Osoby które były w platynie po dziesięciu rozstawieniowych raczej powinny znów do platyny trafić, bo początkowy ranking będzie dla nich łaskawszy (ich MMR będzie wyższe, niż ludzi z silver/gold). Analogicznie osoby z bronzu powinny mieć nieco trudniej wyjść wyżej, ale tu już głowy nie dam.

Ty n4 jakoś mi to rozjaśniłeś . Czyli jest nadzieja iż utrzymam w silver ;p.No to teraz pytanie o supporta wardowanie czy itemowanie ?. Bo gram tariciem - mojego golda przeznaczam na wardy. Jednak grając na bocie moja adc chciała, abym kupił legion. Jednak na starcie nie miałem kasy bo poszło na wardy. Jak rozłożyć gold na supporta, tak aby spełniał swoje role. Bo samo kupienie sighstone nie wystarczy.

W nowym sezonie sprawa może wyglądać zgoła odmiennie, jako że nareszcie pojawia się limit na wardy oraz system trinketów. Obecnie jednak wywalam gros kasy w wardy, pamiętając jednak o core itemach - sightstone -> ruby sightstone, philo na wybranych suppach, buty, może jakaś egida->locket czy shurelia, oracle. Więcej raczej NIGDY nie mam okazji zbudować, bo zbyt wiele wydaję na wardy. Zdarza się że jeśli przeważyliśmy ostro na linii i były asysty (lub nawet przypadkowe kille) posiadam jednocześnie sightstone (albo i ruby), z 2-3 zwykłe wardy oraz 2-3 pink wardy. W wyjątkowo fed przypadkach - oracle do tego, jeśli nie to zdarza się że wybieram między wardami a właśnie nim. Zasada ogólnie jest taka, że mając ~350 golda i 0 wardów (zwłaszcza pinków) w plecaku wolę kupić kilka wardów niż buty. To chyba mówi dość o obecnej roli supporta. :)

A więc tak:Koszulka za 300 + wardy-> sightstone->2 wardy + buty->lepsze buty->oracle/2 koszulka + 2 wardy->lepszy sightstone + 2 wardy-> powoli kupujesz legion, zawsze mając 1-2 wardy dodatkowe poza sightstone.Ew możesz zacząć od Philosopher Stone i później dać to w Shurelie, ale od wtorku dużo się zmieni i sightstone będzie wystarczającym itemem (i tak więcej niż 2 normalne wardy nie postawisz, więc po co kupować ich więcej?)PSSposób na wyższy MMR-> grasz w graczem który jest np w Platynie/ Diamencie 1 grę i masz MMR około 50-70 do przodu za win, 20-40 za lose

Sposób na wyższy MMR o którym mówisz jest jakiś lewy, grając w duo ze znajomym z Plat I/II/III (zmienia się to wraz z rankami) zdobywałem tyle samo za winy co grając solo. Już nie mówiąc o tym że osoby które korzystają z takiego boostu żeby wyjść wyżej są śmieszne i stąd właśnie biorą się słynne "V" w każdej lidze, które nie mają pojęcia o grze.

Poza tym nigdy - NIGDY - nie jest warto kupić cloth armora na start na supporta. Za dużo kasy znika, nawet przy masterkach na golda startowego. Przy mana-heavy supportach (Lulu, Sona, Taric, Alistar, Nami?) zawsze kupuję Faerie Charm na start, żeby mieć minimalny boost do regenu many (za 180), przy supportach którzy jakoś specjalnie tej many nie potrzebują (LEONA!) startuję kompletnie bez żadnych innych itemów poza wardami. Poza tym na każdego suppa staram się wziąć dwa hp potki - daje mi to minimalne survi (nawet na supportach z healem - szkoda tracić na siebie manę, jeśli możemy poświęcić jednego warda na te 150-300hp.

Typowy start przy 525 golda (masterki) to Faerie Charm (180), jeden pink (305), dwa zielone (455) i dwa potki (525), do tego ciastko i 60-sec ward. Raczej nigdy nie jest warto poświęcać pinka i potka na rzecz dwóch zielonych (chociaż może być i tak). Bez Faerie - pink lub dwa (125/250), cztery lub trzy wardy (odpowiednio 425/475), potki. Preferuję dwa pinki na start. Pamiętajcie też o pewnym tricku, jeśli gracie Leoną - przeciwnik lubi puszczać warda na początek krzaków po naszej stronie linii (bliżej środka). AA-Q-AA może sprzątnąć warda zanim ten zniknie. :)

Ja na start kupuje ten itemek za 180 do regeneracji many, potem fioletowy ward, i dwa zielone, i chyba jeszcze zostaje na 2 potki (i biorę do many). Potem oczywiście wardy aby kontrolować bota - jak mam dużo kasy to kupuję fioletowe aby zaraz oczyścić wrogie wardy.

No i oczywiście przynajmniej jeden core przedmiot dla sup. No i buty to podstawa bo nie wyobrażam sobie czyszczenia mapy bez nich.

Aha, dla tych którzy pewnie będą się pytali jak to jest z tymi 10 grami.

nie, nie ma żadnych tabelek które mówią "wygrasz 5 z 10 jesteś w bronze 1 itd".

Sam nie tak dawno wróciłem do lola, grając na nowym koncie i zostałem mile zaskoczony, że to jak mi poszło, jakie miałem statystyki w meczach zostało docenione.

Tutaj screen:

http://pokazywarka.p...#zdjecie9188114

Oczywiście gry nie były rozgrywane z kolegami z platyny, diamentu itd.

Gram często na ARAM i powiedźcie mi, grając Aśką jaki build preferować aby dać się we znaki graczom z drużyny przeciwnej? ;]

Chodzi ci o Ashke?? Jeżeli tak to standardowo full adc ewentualnie z Guardian angelem

Jak Ashe na Aramie to tylko AP :D Kiedy nią gram, to buduje na niej AS/AP i Lich Bane, ew. czasem normalnie AD. Może i troll, ale fajnie się gra, a poza tym, Aramy to i tak nic wielkiego.

Pomyłka. W nowym sezonie zaczynamy bliżej tego dawnego, tradycyjnego 1200 ELO (wiadomo o co chodzi, nie?), ale nie idealnie w tym punkcie. Osoby które były w platynie po dziesięciu rozstawieniowych raczej powinny znów do platyny trafić, bo początkowy ranking będzie dla nich łaskawszy (ich MMR będzie wyższe, niż ludzi z silver/gold). Analogicznie osoby z bronzu powinny mieć nieco trudniej wyjść wyżej, ale tu już głowy nie dam.

Poprawka. Podczas czwartego presezonu soft resetu nie będzie! Soft reset pojawi się przy starcie samego sezonu. W skrócie oznacza to że jeśli mamy golda, to jutro też będziemy mieli golda, a rozstawieniówki zaczną się dopiero w 2014, w momencie gdy wystartuje sezon. To info które Riot rzucił teraz na dniach.

A wszedł ten tryb albo wejdzie gdzie 5 vs 5 będzie można grać tą samą postacią, jednak to nie dla mnie. Ja nawet nie lubię jak na normalnych

grach, w przeciwnej drużynie są te same bohaterowie.

A wszedł ten tryb albo wejdzie gdzie 5 vs 5 będzie można grać tą samą postacią, jednak to nie dla mnie. Ja nawet nie lubię jak na normalnychgrach, w przeciwnej drużynie są te same bohaterowie.

Pierwsze zdanie mi trudno zrozumieć, ale ten tryb polega na tym, że jest np. 5x blitz vs 5x zed, a nie 10 tych samych postaci (chociaż może się tak trafić jeżeli przeciwny team wybierze tą samą postać co twój team).

Niektórym ten tryb się podoba- nie wszystko jest dla wszystkich.

To z brakiem Soft Resetu jest bardzo dobrą informacją. Będzie można "potrenować" przed nowym sezonem już z nowymi masteries oraz runami. A i tak nie wejdę do gold dzisiaj, może w przedsezonie mi się uda ;p

Pierwsze zdanie mi trudno zrozumieć, ale ten tryb polega na tym, że jest np. 5x blitz vs 5x zed, a nie 10 tych samych postaci (chociaż może się tak trafić jeżeli przeciwny team wybierze tą samą postać co twĂłj team).

Raczej myślałem iż będzie tak iż w każdej drużynie będzie ta sama postać czyli np. 10 x annie i miśki ;p.

Niektórym ten tryb się podoba- nie wszystko jest dla wszystkich.To z brakiem Soft Resetu jest bardzo dobrą informacją. Będzie można "potrenować" przed nowym sezonem już z nowymi masteries oraz runami. A i tak nie wejdę do gold dzisiaj, może w przedsezonie mi się uda ;p

Właśnie o to chodzi, chcą uniknąć tego że ktoś wybije się na wyższą dywizję przez problemy z balansem (BLACK CLEAVER) :)

Wie ktoś kiedy riot.

Zmierza wprowadzić na serwery EU pólnoć/wschód?

• Magma Chamber
  • Odświeżona / Nowa mapa summonerrs R.
  • One For All

@UP W przedsezonie/następnym patchu-a jeżeli chodzi o dokładną datę to nikt tego niewie,nawet sam riot.

Pewnie trochę poczekasz bo dzisiaj skończą sezon, i będą mieli pełne ręce roboty z rozdaniem nagród.