LOL - temat ogólny, pytania, buildy i wszytko inne

Trole mnie denerwują jedynie na rankedach, bo co innego przegrać normala (nic się nie traci oprócz czerwonego napisu) a co innego rankeda. Np. w ostatni dzień sezonu grałem i był wybór bohaterów. Ja jungle, heimer mid, jax top, no i lucek adc. Już wszystko było ustalone a tu tristiana

instalock i duble bot adc. Nie można było zmienić decyzji bo każdy miał lock in już. Mało tego feedowała przeciwny team. Heimer był wściekły bo miał jakby awans do wyższej ligi (szedł z brązu do silver). Ja czekam tylko jak będzie spadek z tieru, to już nie będzie bezpieczne trolowanie gryna rankedach. Bo teraz jak 0LP to i tak siedzi w V dywizji.

Chociaż prawda jest jak jest dobry gracz, to i taki trol nie straszny bo może poprowadzić samemu grę.

A co do przed sezonu dobrze zrobili iż nie trzeba aż tak bardzo grać rankedów.

da ktos link co bedzie w tym paczu na nstp tydzien ?

Wytłumaczy mi ktoś od zera o co chodzi z rankedami, z czym to się je i czym popija.

@ 1k IP na 2 dni dobry wynik?

@UP

Wygrywasz-dostajesz elo, przegrywasz-tracisz elo. To taki wyznacznik skilla w lolu. Nie wiem co tam więcej opisywać. To samo co normal, tylko elo dochodzi.

@Edit

Normalny wynik.

@Chodziło mi raczej o te ligi, jak to się odbywa a ty opisałeś bardzo, ale to bardzo skrótowo, to tak jakbyś opisał krzyżaków tak: Był zbyszek i bił krzyżaków.

Tak szczerze to było to już 129837189743290147984721379263743912748192364231759 razy, a połowy pewnie jeszcze nie widziałem, ale dobra. Każdy Tier (Bronze, Silver, Gold, Diamond) ma 5 dywizji. Po wbiciu 100 LP (na podst. elo się wbija) dostajesz możliwość awansu do następnej dywizji. W dywizjach od 5-2 musisz wygrać 2 z 3 gier aby dostać awans. W dywizjach 1 musisz wygrać 3 z 5 gier. Proste.

Btw. Nie czytałem krzyżaków to wiesz (z resztą jak każdą lekturę :P).

@Down

AAAAAAaahahahah xD Słabe prowo.

Elo. LoL jest taki ch*jowy że mi się nawet wracać do niego nie chcę. Debile w to grają debile. Pozdro600

warn_ico.png
Obrażanie innych użytkowników oraz offtop elo elo 3 2 0 ~ blaumro

Jak sądzicie, warto kupować teraz runy, czy poczekać do sezonu czwartego? Ponoć jakieś zmiany robią w runkach.

Te zmiany i tak będą kosmetyczne. I tak używa się na krzyż ad/ap/pene/ms/ls/armor/mres.

Kumpel mi pisał iż w runach nic nie zmieniło od 1s, więc kupuj nawet poświęć bohaterów aby skompletować runy. Ja mam 6 stron :P.

I teraz uzupełniam brakujące championy.

Kto nigdy nie grał rankedów to nie wiem czy jest sens rozgrywania 10 gier, bo i tak jest reset sezonu :P.

Dzięki, muszę jeszcze wydać 4100 na runy do szybkości ruchu :| Bawiłem się kombinatorem run, kupiłem 25 run za 15 IP każda (375 IP) i łączyłem, aż wyszła mi runa o wartości 410 IP. Mały zysk, ale jest satysfakcja, że troszkę taniej :D Btw. runy od s1 musiały się zmienić. Nie można już kupić runek na szansę na unik :/

Kto nigdy nie grał rankedów to nie wiem czy jest sens rozgrywania 10 gier, bo i tak jest reset sezonu .

Puki jest czas, radzę piąć się w górę jak najwyżej. Będzie miało to wpływ na losowania podczas rozgrywania 10 meczów startowych ( będzie się dostawało ludzi z podobnym MMR ).

Natomiast formułka na obliczenie własnego elo po resecie to: Twoje obecne elo + 1200 i wynik dzielisz przez 2.

Gdzie można sprawdzić swoje aktualne elo? To LKS na Lolkingu to jest elo, czy gdzie indziej się to sprawdza?

@UP

Można się tym posłużyć, ale LKS nie jest 100% dokładny. Da radę na tym obliczyć elo tak pi razy drzwi. Osobiście porównałam wynik obliczenia z dywizją po 2 sezonie i się zgadzało.

Warto iść na dłuższą metę lee sinem?Wiem że może iść na topa,jungle i mida co powinno być idealne w rankedach,ale czy jest on przydatny/dobry/cokolwiek?Mam go już długi czas ale grałem nim przy ~25lvlu.

Czas na leniwcową mega-paczkę odpowiedzi.

da ktos link co bedzie w tym paczu na nstp tydzien ?

Obecne zmiany i plany na PBE można znaleźć np. tutaj: http://leagueoflegends.wikia.com/wiki/User_blog:Emptylord/PBE_Status

Jest to jedno ze źródeł, wystarczy poszukać w necie.

Wytłumaczy mi ktoś od zera o co chodzi z rankedami, z czym to się je i czym popija.@ 1k IP na 2 dni dobry wynik?

Radziłbym się zapoznać ze stroną główną League, na pewno jest tam jeszcze FAQ związany z systemem lig i dywizji (także po polsku).

Jak sądzicie, warto kupować teraz runy, czy poczekać do sezonu czwartego? Ponoć jakieś zmiany robią w runkach.

Warto zaczekać, zaraz wytłumaczę czemu.

Kumpel mi pisał iż w runach nic nie zmieniło od 1s, więc kupuj nawet poświęć bohaterów aby skompletować runy. Ja mam 6 stron .I teraz uzupełniam brakujące championy.Kto nigdy nie grał rankedów to nie wiem czy jest sens rozgrywania 10 gier, bo i tak jest reset sezonu .

Zmiany w runach były, mniejsze lub większe (np. ostatni sezon dodał trochę nowych, ciekawych runek, jak lifesteal quinty). Tym razem ma być inaczej.

Jest sens rozgrywania ranków, bo czym wyższą dywizję teraz wbijemy, tym wyższy seed będziemy mieć podczas 10 startowych gier na soft resecie (czytaj: osoba z platyny raczej do silvera nie trafi).

Te zmiany i tak będą kosmetyczne. I tak używa się na krzyż ad/ap/pene/ms/ls/armor/mres.

Nie będą kosmetyczne, przynajmniej wg planów riotu. O tym zaraz.

Dzięki, muszę jeszcze wydać 4100 na runy do szybkości ruchu :| Bawiłem się kombinatorem run, kupiłem 25 run za 15 IP każda (375 IP) i łączyłem, aż wyszła mi runa o wartości 410 IP. Mały zysk, ale jest satysfakcja, że troszkę taniej Btw. runy od s1 musiały się zmienić. Nie można już kupić runek na szansę na unik :/

Runek na dodge nie ma, bo i sama mechanika dodge została usunięta jako element zbyt losowy (obecnie jedynym elementem losowym są chyba crity, nie licząc takich rzeczy jak pasywka TFa).

Warto iść na dłuższą metę lee sinem?Wiem że może iść na topa,jungle i mida co powinno być idealne w rankedach,ale czy jest on przydatny/dobry/cokolwiek?Mam go już długi czas ale grałem nim przy ~25lvlu.

Warto, Lee Sin jest użytecznym pickiem niezależnie od ligi i dywizji - o ile potrafi grać.

Wracając do runek. Zmiany planowane przez Riot mają być dość spore. Mianowicie, ponoć są plany rozdzielenia runek na grupy wedle rodzaju, jak masterek. I tak marki mają być skupione na offence, seale - na defense, a glyphy na utility. Może to np. oznaczać, że flat mres/mres per lvl/ap glyphy zostaną zrefundowane, jako że mogą przenieść się do innych rodzajów. Pojedynczy quint miałby natomiast być wart trzem pomniejszym runkom danego typu (czyt.: 9x AD sealów miałoby dawać tyle samo AD, co 3x AD quinty). Jak to wyjdzie w praniu? Ciężko powiedzieć, póki co Riot nie zmieniał nic w runkach na PBE (ze względu na zmianę masterek, jungle, trinketów oraz itemów na supporty i junglerów, razem ze zmianami w supportach). Czas pokaże.

Na razie się nie martwię runkami ważne iż jakieś posiadam. Jak będzie oczywiście trzeba coś edytować to poświęci te ip. Jednak runki są na tyle ważne, nawet chyba ważniejsze niż 1 champion za 6300 IP. Trochę mnie zmartwiłeś n4, bo przed końcem sezonu skompletował 6 stron. Jak już wspomniałem jak będzie mus to mus. Ja mam pytanie kiedy wprowadzą wreszcie zmiany w masterkach, na mapie, w ogóle te zmiany co miały być w przed sezonie.

Dzięki za odpowiedź n4zArh, wstrzymam się chwilowo z runkami. Z tych zmian na PBE chyba najbardziej mi się podoba to, że wreszcie dodadzą zintegrowany system powtórek zamiast korzystania z innych programów ^_^ Fajne są też te lekko zmienione Summoner's Spelle. Maokai dostanie jakąś nową historię :o

Siemka kupiłem Vladimira chciałbym się dowiedzieć jak tym grać co budować jakie runy i masterki z góry dziękuję za pomoc

Wysłane z mojego Nexus 4 przy użyciu Tapatalka

Vladem jesli chodzi o build to najwazniejsze jest CDR i Spellvamp :) Rushuj jak najszybciej butki na cd i to niebieskie pod ap na jungle (poki sie sezon 4 nie zacznie bo wtedy to bedzie useless na vlada)

Tym krwistym champem musisz grac agresywnie na postacie ktore w late sieja miazge (np. singed,nasus) jednak gdy dostajesz w dupe to musisz freezowac gdyz inaczej padniesz raz dwa.

W dodatku gdy bedzie ci szlo zle w early nie poddawaj sie bo ta postac rozkreca sie po 9 lvlu,kiedy Q ma 3s cd.