Czy mi się wydaję, że khazix dostał jakiegoś nerfa? Bo zamiast ulepszać wszystkie 4 skile mogę tylko 3 o.O
LOL - temat ogólny, pytania, buildy i wszytko inne
Zawsze można było ulepszać tylko 3 skille. 4 upgrade dochodzi jak zabijesz rengara.
Vladem jesli chodzi o build to najwazniejsze jest CDR i Spellvamp Rushuj jak najszybciej butki na cd i to niebieskie pod ap na jungle (poki sie sezon 4 nie zacznie bo wtedy to bedzie useless na vlada)Tym krwistym champem musisz grac agresywnie na postacie ktore w late sieja miazge (np. singed,nasus) jednak gdy dostajesz w dupe to musisz freezowac gdyz inaczej padniesz raz dwa.W dodatku gdy bedzie ci szlo zle w early nie poddawaj sie bo ta postac rozkreca sie po 9 lvlu,kiedy Q ma 3s cd.Co to CDR sorki ale gram w j. Polskim i nie ogarniam wszystkich nazw
Wysłane z mojego Nexus 4 przy użyciu Tapatalka
Warto iść na dłuższą metę lee sinem?Wiem że może iść na topa,jungle i mida co powinno być idealne w rankedach,ale czy jest on przydatny/dobry/cokolwiek?Mam go już długi czas ale grałem nim przy ~25lvlu.
Lee jako jedna z mocniejszych postaci w lolu ma tyle możliwości że nie jeden się gubi na połowie combo.
Ludziaki, których Lee Sin jest (prawdziwym) mainem potrafią tak cho(...)inkowo cwanie wykorzystać moment nieuwagi przeciwnika, że potem pozostaje tylko płakać, że oddało się ten jeden kill, gdy już całkiem zaczyna dominować.
Ale! To nie koniec, przy odpowiednim dobraniu teamu, Lee jest jeszcze sprawniejszym pociągiem, który nie potrafi się zatrzymać (jak Yorick w S2). Przykład? Dostałem niezły(totalny) wpiernicz od Lee z Morganą na 3v3... (Challenger 1 na 5v5 oboje mieli) ten Morganowy shield wystarczył, by dać Lee tyle czasu na zrobienie tego co zamierzone.
Na razie się nie martwię runkami ważne iż jakieś posiadam. Jak będzie oczywiście trzeba coś edytować to poświęci te ip. Jednak runki są na tyle ważne, nawet chyba ważniejsze niż 1 champion za 6300 IP. Trochę mnie zmartwiłeś n4, bo przed końcem sezonu skompletował 6 stron. Jak już wspomniałem jak będzie mus to mus. Ja mam pytanie kiedy wprowadzą wreszcie zmiany w masterkach, na mapie, w ogóle te zmiany co miały być w przed sezonie.
Zmiany te powinny pojawić się w przyszłotygodniowym patchu. Oczywiście to będzie dopiero pierwsza porcja zmian na preseason.
Siemka kupiłem Vladimira chciałbym się dowiedzieć jak tym grać co budować jakie runy i masterki z góry dziękuję za pomocWysłane z mojego Nexus 4 przy użyciu Tapatalka
Vladimir jest postacią, która najczęściej rozkręca się w mid-late (chociaż zdarzają się picki, nad którymi mamy dominację przez cały mecz). Najważniejsze rzeczy, których potrzebujemy to CDR (cooldown reduction - na polski to redukcja czasu odnowienia skilli, nie wiem jak to przetłumaczyli), trochę spellvampa (wampiryzm zaklęć?), trochę AP (ability power, czyli moc umiejętności) oraz HP. Dwie ostatnie statystyki są kluczowe ze względu na pasywkę, dlatego też itemy takie jak Rylai są idealnym wręcz wyborem na Vlada.
Jak nim grać... to zależy przeciw czemu gramy. Najważniejsze jest częste używanie Q ze względu na fakt, że nas leczy. Możesz do używać do lasthitowania, możesz go używać do harassu, wszystko zależy od sytuacji (nie wyobrażam sobie tego, że jakikolwiek Singed miałby biegać koło minionów nie dostając Q i E na twarz). E jest o tyle tricky skillem, że kosztuje nas trochę HP oraz łapie stacki. Fajny do harassu, fajny do pchania linii, fajny do teamfightów (w teamfightach powinniśmy ZAWSZE mieć full stacki w miarę możliwości - kiedy do nich dochodzi Vlad nie powinien mieć już problemów z przeżywalnością, a boost do obrażeń i leczenia jest istotny). W jest skillem, który prawie zawsze powinien być przez nas wykorzystywany do ucieczki. Jako że zabiera % OBECNEGO HP (i to spory), nie warto go używać zbyt wcześnie, chyba że jesteśmy do tego zmuszeni. Istotne jest jednak to, że ten skill ofensywnie powinien być wykorzystywany z głową i raczej w sytuacji, gdy albo ucieczka nie ma sensu i trzeba walczyć do upadłego, albo gdy nie ma zagrożenia, ew. gdy mamy pewność że to się opłaca. To bardzo ważne - Vlad który pozbawi się możliwości zmiany w plamę podczas laningu staje się równie wielkim celem co postać z 20 stackami na mejai. Ult, oczywiście, rzucamy na początku teamfightu w jak największą grupę wrogów oraz robimy wszystko, by zadać jak największe obrażenia wrogom którzy zostali nim trafieni. Tu akurat nie ma większej filozofii.
Runki? Osobiście używam magic pen marków, flat armor sealów, flat mres glyphów oraz AP quintów. Zamiast flat mresów możemy dać mres per lvl albo CDR, ewentualnie - jeśli nam BARDZO zależy - flat AP glyphy. Osobiście korzystam z flat mres na wypadek trafienia na przeciwnika pod AP - początkowo daje nam to więcej niż mres per lvl, a CDR jeszcze nie posiadam. Masterki osobiście ustawiam pod 21/9/0, ale podejrzewam że takie 9/21/0 albo jakieś hybrydy także mogą mieć sens. Jeśli chodzi o itemy... na pewno ioniany albo sorcki jeśli chodzi o buty, bardzo często składam Liandry+Rylai+Abyssal (niekoniecznie w tej kolejności), podejrzewam że takie itemy jak Sunfire albo Spirit Visage też będą na nim świetnie działać. Ciężko podać mi konkretny build, jako że Vlad jest dla mnie pickiem mocno sytuacyjnym (np. Singed top w przeciwnym teamie), dawno nim nie grałem, a buildy raczej robię pod kątem tego, co jest mi akurat w meczu potrzebne (potrafiłem złożyć Haunting Guise i sorcki po pierwszym powrocie, coby jeszcze bardziej zdominować przeciwnego Singeda który już przed powrotem był mocno w d*pie).
Vlad ma to tego iż leczenie pozwala mu być dłużej na lane i farmić. A co za tym idzie nie łatwo go zepchnąć z lane. No i ulta używasz jak
przeciwnik ma mało hp, wiesz iż będziesz miał kila.
A czy ktoś może napisać ładny poradnik to kenn'a. Bo wszędzie szukam i nie ma.
@up
Ulta Vladem jak ktoś ma mało hp? Nie lepiej od tego zacząć nasze combo? Z tego co pamiętam (mogę się mylić, dawno nim nie grałem) to jeśli na przeciwniku jest nałożony nasz ult, to dostaje on 12% więcej obrażeń.
@UP
Jasne, ja bym nawet powiedział, że na wyższym poziomie ulta jest więcej % ale mogę się mylić bo nim nie gram.
@"ten co pisać nie potrafi bardzo tak"
Nie kenn'a tylko KENNENA
Hm, Doran's Blade ---> Maska(ta mała) ---> Buty ---> Zhonya ---> Czapka ---> kończysz dużą maskę ---> Voidstaff
Oczywiście można dokupić drugiego dorana czy też wcześniej złożyć armguarda
Ja myślałem iż vlada ult służy na wykończenie dobrze wiedzieć coś nowego .
Tak, ult Vlada jest od zadawania większych obrażeń. Zwłaszcza w teamfightach. To bardzo, BARDZO ważna sprawa - zadawanie te kilkanaście procent więcej obrażeń może wygrać walkę
A ja mam takie pytanko co do rozstawiania po nowym sezonie jeżeli przykładowo jestem w silver4 to mogą mnie dać wyżej nawet? Czy to zupełnie jest losowo ?
Zaczyna się od poziomu "unranked" więc może dać Ciebie równie dobrze do gold jak i do bronze Zależy jak będziesz grał.
Czy mógłby mi ktoś podać build do rumbla na topa ?
A trzymaj ! choć ja tym nie grałem to dość popularne
@UP nigdy w świecie bo to build z s2 gdzie buty nie były znerfione, był FoN i inne pedanty.
@2UP
Zaczynasz z Doran's Shieldem i potem --> mała maska --> armugard/abbysal --> Rylai's --> duża maska ---> Zhonya/Voidstaff ---> omen/GA
A buty to już zależy Sorce/Merce
Dzięki wielkie , build wydaje się przemyślany . Pamiętam jak jeszcze to ty pisałeś odnośnie jakiego bohatera kupić i podkreślałeś ,że jesteś początkującym
A ja mam takie pytanko co do rozstawiania po nowym sezonie jeżeli przykładowo jestem w silver4 to mogą mnie dać wyżej nawet? Czy to zupełnie jest losowo ?
Jedni piszą iż niżej nie możesz spaść niż twoja dywizja, inni z kolei piszą na odwrót. Riot jeszcze nic nie ogłosił w tej sprawie, jedno jest pewne twoich przeciwników dobierze gra na podstawie twojego osiągniętego mmr (albo z równym albo z niższym mmr poniżej chyba nie).
a co do spadku tieru i trolingu tych z 0 LP :
"Niesportowe zachowania - Jesteśmy w trakcie badań takich przypadków jak ELO boosting, sprzedawanie drużyn czy celowe przegrywanie gier, kiedy ktoś w drużynie jest w trakcie serii. Będziemy działać jedynie w przypadku niezbitych dowodów, ale możemy obiecać, że gracze, którzy nadużywali systemu, niedługo poznają tego konsekwencje."
Na kogo brać Nasusa, czy inaczej - kto pozwoli się Nasusowi ładnie wyfarmić?
Bierz nasusa na co chcesz,poprostu farm i nie wchodz w fighty przed 200 stackami.
Oczywiscie uwazaj na picki ktore bija % hp takie jak elise czy vayne(na topie rzadko spotykana ale jest mocna)
Na kogo brać Nasusa, czy inaczej - kto pozwoli się Nasusowi ładnie wyfarmić?
Dowolny pasywny top, opierający się na farmie, jak Shen.