N4zArh, owszem, w late game, Udyr nie jest już taki dobry jak w early-mid game, ale jaki offtank może być dobry w każdym momencie gry? Poza tym, Garen nie ma gap closera, czyli kicha? Darius, Cho'Gath, Mordekaiser też, a na bocie i midzie co? Anivia, Karthus, Brand, Ashe, Varus, Kog'Maw również nie mają. Czy to znaczy, że są nic nie warci? I jedno, nie mierz przydatności postaci tylko przy pomocy tego, czy jest silna. Udyr jest bardzo dobrym inicjatorem i tankiem, a nie tylko dps'em..
Garen ma bardzo dużego silence ze speedem, ma AoE dmg bez potrzeby autoattackowania, ma redukcję dmg oraz solidnego ulta, który bardzo fajnie wykańcza low-hp wrogów. Tak, też można go łatwo kite'ować, ale jego przejście w late wygląda dużo lepiej niż te od Udyra (no i jest manaless). Faktycznie, Garen także nie jest wśród moich ulubieńców, biorę go raczej w celu wyłączenia określonych postaci z gry (przykładowo - Riven, może Jax). A inne postaci, które wymieniłeś? Darius faktycznie ma jeszcze większe problemy (dlatego nim także nikt nie gra). Na plus można dać mu jednak pulla i ulta, co nie zmienia faktu że nadal jest low-tierem*.
Natomiast wymienienie postaci takich jak Cho'gath (może i tanky, może i melee AA, ale to caster z niskimi CD, podbiciem i slowem, mocnym silence, sporym HP, true dmg na ulcie) czy Morde (urodzony caster, więc kompletnie nie rozumiem skąd wymienienie go wśród offtanków)... Cho może inicjować dużo skuteczniej niż Udyr, bo jego kite'ować nie warto - albo unikniesz Rupture, albo masz poważny problem. Morde natomiast jest zwyczajnym AP casterem z nietypową pasywką (i może małymi zasięgami). Zaś wymienienie takich postaci jak w dalszej części posta jest zabawne - podałeś samych ranged, czyli champów, którzy... z natury są kiterami! Dotyczy się to zwłaszcza Ashe i jej slowa z Q, to naprawdę straszny problem dla dowolnego melee bez gap closera albo mechanizmu który zatrzyma wroga.
Czemu jestem przeciwko Udyrowi? Bo ma cztery normalne skille. Inne champy mają trzy skille i ulta, a brak ulta jednak jest bardzo odczuwalny, zwłaszcza przy poziomach 16-18. Dlatego, że budowany pod dmg pada raczej szybko, a budowany pod tanka traci przeliczniki. Dlatego, że musi liczyć na inicjowanie walki przez sojusznika albo przez wroga. Pod tanka są lepsze wybory, pod dmg dealera są lepsze wybory. Po prostu od dawna temu champowi nie ufam. Może dlatego, że nie widziałem ŻADNEGO Udyra (łącznie z moimi, a grałem nim naprawdę sporo), który w late był w stanie odwrócić role meczu. Nie chodzi o to że byli useless - raczej o to, że każda minuta meczu wyraźnie zmniejszała jego potencjał, niezależnie od stopnia feednięcia.
@up: nie lepiej 3x lifesteal quinty? AA używasz cały czas, więc i cały czas będziesz się leczyć (o 2% więcej - odpowiednik jakiegoś 2-3HP5 na pierwszym poziomie). Crit natomiast trafi się raz na 50 ataków (oczywiście mowa o RNG, więc...). Ogólnie nie grywam na bocie, ale zdaje mi się że mało kto zadaje 50 ataków na wroga między powrotami... Możesz powiedzieć po co ci ten jeden quint? Chętnie się dowiem.
* - oczywiście dobry Darius jakoś sobie na linii poradzi, nie ma co ukryć. Rzecz w tym, że nie wydaje się wyjątkowo ciężki do wyłączenia z gry...