LOL - temat ogólny, pytania, buildy i wszytko inne

Potrzebuje postaci które mogę przeskakiwać ściany ew. się na nie wspinać
Wspinaczka, przeskakiwanie ścian taki wiecie Paarkour w lolu

No to po co w ogóle mówić o "wspinających" się postaciach, skoro i tak zaliczasz do nich te postacie które normalnie przeskakują? A i jedno, to jest Shaco, nie Shacko. Nie wiem czemu, ale denerwuje mnie to jedno małe "k" :D

Kuźde wchodzie mi o postacie których skill polega na przemieszczaniu się i pozwala na przenik/przeskakiwanie/wspinianie się na/przez ściany

Z wardem to masz Lee Sina, Jaxa, Katarinę (mogą się też przyciągać do grzybków od Teemo), za pomocą skilli Kassadin, Fizz, Renekton, Shen, Caitlyn, Ezreal, Ahri, Corki, Aatrox, Tristana, Hecarim z ulta też chyba działa, Kha'Zix, Malphite, Lissandra, Le Blanc, Nidalee, Pantheon (ok, może skakać gdzie chce ;d), Shyvana, Vi, Tryndamere, Zac, Zed, Ziggs (chyba przy użyciu W). To większość tych parkourowców w LoLu, jeśli nie wszyscy. Mogłem coś pominąć lub napisać źle, ale chyba jest ok. Jedni mają możliwość skoków mniejszą, jedni większą, a to ze względu na zasięg i cooldowny.

EDIT: Dochodzą jeszcze championy, które mając wizję na przeciwnika za ścianą mogą ich potraktować ze swoich gap closerów ale tego jest chyba jeszcze więcej.

Co myślicie o takich runkach na mida? http://leaguecraft.com/runes/?marks=8,8,8,8,8,8,8,8,8&seals=49,49,49,49,49,49,49,49,49&glyphs=86,86,86,86,86,86,86,86,86&quints=42,42,42

Ew podajcie swoje. Co na akali? Pobawić się coś z energią+ap+armor czy raczej coś bardziej standardowego żeby lepiej wykorzystać pasywke?

@UP

Normalne, standardowe runki na mida lol. Nic w nich nadzwyczajnego.

@Edit

Możesz zamienić flat mres na mres/lvl i to tyle.

Runy na energie, wg. mnie są beznadziejne. Nie dają ci prawie nic. Poza tym, tracisz przez nie sloty, na które mógłbyś dać jakieś bardziej sensowne runy. Na Akali, choć nigdy nią nie grałem, myślę że dobrym wyborem byłyby:

Quinty AP

Marki Hybrid Pen (ew. tylko magic pen)

Glyphy Scaling AP

Seale albo Scaling Hp, albo armor lub mres

Wydaje mi się, że to w miarę dobre runy, ale nie jestem pewien.

Ja mam do ap bez many takie runki :

9 x żółte amor +1.41

9 x niebieskie ap power 1.19

9 x czerwone magiczna penetracja +0.87

esencje x 3 ap power +4.95.

Powinieneś mieć m. resist na niebieskich i hp na żółtych lepsze na mid'a :D na top'a to co jest, jest ok :D

cos takiego http://leaguecraft.com/runes/?marks=8,8,8,8,8,8,8,8,8&seals=37,37,37,37,37,37,37,37,37&glyphs=86,86,86,86,86,86,86,86,86&quints=42,42,42

Ja mam do ap bez many takie runki :9 x żółte amor +1.419 x niebieskie ap power 1.199 x czerwone magiczna penetracja +0.87esencje x 3 ap power +4.95.

Ogółem to bym się nie czepiał, ale to są sytuacyjne runy na mida.Bo na chłopski rozum na mida zazwyczaj chodzą ap postacie, a ty masz 0 mresi, ale masz za to armor, po co ci to ? Już lepiej by było gdybyś te niebieskie wywalił wciepał mresi i zostawił te pod armor.

Kontrom, tak jak już pisałem nie można wierzyć w 100%. To, że kogoś kontrujesz nie znaczy, że wygrałeś linie. Jeśli ktoś wie co robi, to może nawet swoją największą kontrę pokonać. N4zArh, nie wiem czemu uznajesz Udyra za jakiś ewenement. Ja sobie czasem nim gram, nawet Phoenix Udyr na topie. A i Udyr już nie odnawia sobie hp i many na żółwiu, dali mu po prostu lifesteal teraz.

Polecam czytanie ze zrozumieniem. Na championselect i analogicznych stronach z kontrami nadal możemy czytać o takich magicznych rzeczach jak turtle stance odnawiająca manę - i z tego powodu nadal żyją stare kontry, które czasami nie mają racji bytu ze względu na reworka, buffy/nerfy czy też zmiany w itemach.

A Udyr na topie to kicha - nie ma gapclosera, więc dobry juke po prostu doprowadzi go do załamania nerwowego (ashe pozdrawia). Poza tym on błyszczy w early i mid ze względu na dużą siłę, ale w late... patrz wyżej.

Ja mam do ap bez many takie runki :9 x żółte amor +1.419 x niebieskie ap power 1.199 x czerwone magiczna penetracja +0.87esencje x 3 ap power +4.95.

Problem zaczyna się gdy grasz przeciw czemuś w stylu LeBlanc albo komukolwiek innemu, kto ma bardzo mocny early harass i może cię po prostu zjeść w early. Dlatego preferuję flat mres runki na mida - w przeliczeniu dają dużo więcej (+11AP nie da nam więcej niż +11 dmg z jakiegoś skilla - a i to tylko pod warunkiem, że mamy 100% skalowanie; w tym samym czasie 12 mres daje nam dodatkowe ~7% redukcji dmg magicznych, nie mówiąc o tym że mres trudniej złożyć niż AP). Per lvl też nie byłyby złe, ba - w late są dużo lepsze, pytanie jednak brzmi czy nie będziemy mieć zbyt wielkich problemów w early.

Powinieneś mieć m. resist na niebieskich i hp na żółtych lepsze na mid'a na top'a to co jest, jest ok cos takiego http://leaguecraft.c...quints=42,42,42

Brak armora może bardzo zaboleć, jeśli naprzeciw siebie zobaczymy Zeda albo Kha'zixa (lub dowolnego innego AD). Zwłaszcza że bazowe wartości są zdecydowanie niskie.

@up Poza tym jeszcze trzeba uwzględnić takie czynniki jak Jungler i ganki z Topa jako ap mid używam takich samych runek i szczerze nie raz te trochę armoru uratowało mi dupsko .

Ale ja mam te runy tylko pod ap bez many. (czyli akali kenn, i coś tam jeszcze). A run nie zmienię bo moi goldacy takich używają :). Te amora wystarczy aby przetrwać linię zważywszy iż z dwóch stron można zostać zgankowanym. A per lvl nie lubię uważam je za słabszą wersję. Wolę te w sumie mam 6 stron i nie zamierzam nic modyfikować, jedynie kusi mnie aby złożyć jeszcze jeden set run pod czystego tanka - ponoć jeden minus są bardzo

drogie.

N4zArh, owszem, w late game, Udyr nie jest już taki dobry jak w early-mid game, ale jaki offtank może być dobry w każdym momencie gry? Poza tym, Garen nie ma gap closera, czyli kicha? Darius, Cho'Gath, Mordekaiser też, a na bocie i midzie co? Anivia, Karthus, Brand, Ashe, Varus, Kog'Maw również nie mają. Czy to znaczy, że są nic nie warci? I jedno, nie mierz przydatności postaci tylko przy pomocy tego, czy jest silna. Udyr jest bardzo dobrym inicjatorem i tankiem, a nie tylko dps'em..

Runy per lvl przeganiają te Flat na 7 poziomie, więc nie wiem czy się za bardzo opłaca trzymać wszystkie Flat. Szczególnie że nie wszystkie postacie są w stanie zabić przeciwnika 1v1 przed poziomem 6.

Udyr jest dobry, ale bardzo łatwo go kite'ować;]

Tak samo Garena, Dariusa, Cho'Gatha i innych, ale czemu akurat do Udyra wszyscy się przyczepili?

Jakie itemki są dobre do składania na Fiorę?

Udyr na topie to ta sama bajka co Shaco na topie :DDD W early zniszczy, w late przegra. No i pantheon jest podobny do tych dwóch panów.

@DeimonD

Stary, gold to jest żaden wyczyn. Najgorszy gracz na świecie tam wejdzie grając ~1000 rankedów (grindując). Oczywiście są też ludzie którzy grają na wysokim poziomie w owym złocie jednak ja przechodząc od Silver - Diamond spotkałem takich może z 4...

Ja na tym koncie mam 2 strony run, boli mnie to strasznie bo chciałbym 4.

1 AD taka jaką mam

2 AP taka jaką mam

3 do AD bym dokleił 2 quinty na Lifesteala i 1 marka na Critical Chance

4 dodałbym seale na hp/5 a reszte to jakieś AD + 4%ls

I to by mi do końca życia wystarczyło.

@UP

Fiora? Wydaje mi się, że Berki + Doran + Botrk/Hydra + TBC + LW + Sytuacyjszyn. Nie gram tą postacią. To się wydaje solidne.

N4zArh, owszem, w late game, Udyr nie jest już taki dobry jak w early-mid game, ale jaki offtank może być dobry w każdym momencie gry? Poza tym, Garen nie ma gap closera, czyli kicha? Darius, Cho'Gath, Mordekaiser też, a na bocie i midzie co? Anivia, Karthus, Brand, Ashe, Varus, Kog'Maw również nie mają. Czy to znaczy, że są nic nie warci? I jedno, nie mierz przydatności postaci tylko przy pomocy tego, czy jest silna. Udyr jest bardzo dobrym inicjatorem i tankiem, a nie tylko dps'em..

Garen ma bardzo dużego silence ze speedem, ma AoE dmg bez potrzeby autoattackowania, ma redukcję dmg oraz solidnego ulta, który bardzo fajnie wykańcza low-hp wrogów. Tak, też można go łatwo kite'ować, ale jego przejście w late wygląda dużo lepiej niż te od Udyra (no i jest manaless). Faktycznie, Garen także nie jest wśród moich ulubieńców, biorę go raczej w celu wyłączenia określonych postaci z gry (przykładowo - Riven, może Jax). A inne postaci, które wymieniłeś? Darius faktycznie ma jeszcze większe problemy (dlatego nim także nikt nie gra). Na plus można dać mu jednak pulla i ulta, co nie zmienia faktu że nadal jest low-tierem*.

Natomiast wymienienie postaci takich jak Cho'gath (może i tanky, może i melee AA, ale to caster z niskimi CD, podbiciem i slowem, mocnym silence, sporym HP, true dmg na ulcie) czy Morde (urodzony caster, więc kompletnie nie rozumiem skąd wymienienie go wśród offtanków)... Cho może inicjować dużo skuteczniej niż Udyr, bo jego kite'ować nie warto - albo unikniesz Rupture, albo masz poważny problem. Morde natomiast jest zwyczajnym AP casterem z nietypową pasywką (i może małymi zasięgami). Zaś wymienienie takich postaci jak w dalszej części posta jest zabawne - podałeś samych ranged, czyli champów, którzy... z natury są kiterami! Dotyczy się to zwłaszcza Ashe i jej slowa z Q, to naprawdę straszny problem dla dowolnego melee bez gap closera albo mechanizmu który zatrzyma wroga.

Czemu jestem przeciwko Udyrowi? Bo ma cztery normalne skille. Inne champy mają trzy skille i ulta, a brak ulta jednak jest bardzo odczuwalny, zwłaszcza przy poziomach 16-18. Dlatego, że budowany pod dmg pada raczej szybko, a budowany pod tanka traci przeliczniki. Dlatego, że musi liczyć na inicjowanie walki przez sojusznika albo przez wroga. Pod tanka są lepsze wybory, pod dmg dealera są lepsze wybory. Po prostu od dawna temu champowi nie ufam. Może dlatego, że nie widziałem ŻADNEGO Udyra (łącznie z moimi, a grałem nim naprawdę sporo), który w late był w stanie odwrócić role meczu. Nie chodzi o to że byli useless - raczej o to, że każda minuta meczu wyraźnie zmniejszała jego potencjał, niezależnie od stopnia feednięcia.

@up: nie lepiej 3x lifesteal quinty? AA używasz cały czas, więc i cały czas będziesz się leczyć (o 2% więcej - odpowiednik jakiegoś 2-3HP5 na pierwszym poziomie). Crit natomiast trafi się raz na 50 ataków (oczywiście mowa o RNG, więc...). Ogólnie nie grywam na bocie, ale zdaje mi się że mało kto zadaje 50 ataków na wroga między powrotami... Możesz powiedzieć po co ci ten jeden quint? Chętnie się dowiem.

* - oczywiście dobry Darius jakoś sobie na linii poradzi, nie ma co ukryć. Rzecz w tym, że nie wydaje się wyjątkowo ciężki do wyłączenia z gry...

Quinty mają być zmienione... Jutro?:D Więc póki co powstrzymałbym się ze składaniem setów run ;]

Na PBE nie było żadnych zmian w runach, więc jutro raczej też jeszcze ich nie będzie. Chyba że coś mi umknęło. Zmiany w runach są planowane, ale jeszcze chwilę zajmie zanim się pojawią.