LOL - temat ogólny, pytania, buildy i wszytko inne

Szykują się trzy nowe skiny na chiński nowy rok! Dla Tryndamere'a, Riven i Diany. Całkiem ładne są, ale twarz Diany na nowym skinie trochę mnie odrzuca :|
Diana wygląda jak ludzka soraka :F Riven cała w pancerzu,a trynda dostaje kolejny skin,ileż można?

Taric dostał nerfa, ponieważ miał ogromny burst po złożeniu 2 itemków- za duży przelicznik z armora oraz jego max hp.

Co do "najlepszego" supporta- nie ma takiego. Każdy ma jakieś plusy i minusy i mniej lub bardziej współgra z różnymi championami.

Mi najbardziej przypadła do gustu Leona (przy agresywnym adc) oraz Sona (przy bardziej pasywnym). Janna nie potrzebuje buffa, tylko trzeba wiedzieć jak nią grać :)

Co mi powiecie na temat Kogiego? Mam na myśli w dużej mierze poważną grę na rankedach. Zwracam na niego uwagę, ponieważ jest najmniej popularnym adc (so hipsta) i ludzie prawdopodobnie nie będą mieli w wielu przypadkach pomysłu, jak na mnie grać - tak, jak to objawia się u moich licznych przeciwników, gdy gram Kayle.

Chciałbym wiedzieć, czemu zawdzięcza tak niską popularność + opis ogólny.

Co mi powiecie na temat Kogiego? Mam na myśli w dużej mierze poważną grę na rankedach. Zwracam na niego uwagę, ponieważ jest najmniej popularnym adc (so hipsta) i ludzie prawdopodobnie nie będą mieli w wielu przypadkach pomysłu, jak na mnie grać - tak, jak to objawia się u moich licznych przeciwników, gdy gram Kayle.Chciałbym wiedzieć, czemu zawdzięcza tak niską popularność + opis ogólny.

powiem jedno, BRAK UCIECZKI

Tak jak up, bardzo łatwo burstować takie postacie, w dodatku opiera się na auto atakach(w krótkich wymianach Kog obrywa od pozostałych ADC). Postać ta wymaga bardzo dobrego pozycjonowania i współpracy drużyny. Chyba najlepszy support dla niego to Thresh lub Janna. Supporty te nadrabiają jego brak możliwości obronnych. Jeżeli uda Ci się wygrać linie z dobrą farmą to Kogiem można samemu wycarować całą grę(kupa DMG z Auto Atacków), robi się z niego tzw. Hyper Carry.

Hyper Carry brzmi smakowicie. Spytam inaczej: bardzo musiałbym być na niego zaawansowany?

To ja powiem tak: jak bardzo nie cierpię Vayne, tak uważam że jest jego lepszą wersją. Kogmaw na chwilę obecną jest zdecydowanie zbyt słaby w early, więc w większości przypadków do pokazania ci jego potencjału w late nie dojdzie. Jeśli chcesz zjadać tanków, to lepiej już wziąć Vayne. A najlepiej kogoś innego, bo przy obecnym stanie gry LW daje wystarczające przebicie, by kompletnie zlać każdego przeciwnego champa jeśli chodzi o same zadawanie mu obrażeń.

Tylko do czasu bo LW ma zostać znerfione ale kiedy to nie wiem czytałem w jakimś newsie.

Hyper Carry brzmi smakowicie. Spytam inaczej: bardzo musiałbym być na niego zaawansowany?

Kog Maw to strasznie trudna postać, raczej bym nie polecał. Jeżeli chcesz carrować sam gry musisz wymasterować 1 postać najlepiej junglera. Musisz wiedzieć wszystko o twojej postaci i zrobić specjalne runy pod nią. Najlepszą rzeczą w każdej grze jest pewność siebie i zdecydowanie (zawachasz się=dead). Robić gank za gankiem jak tylko wróg za bardzo popchnie linie(zawsze ale to zawsze focus na APC albo ADC w przeciwnym wypadku możesz dostać counter ganka, gdy ty zużyłeś wszystko na supporta, przeciwnik wykorzysta to przeciw tobie). Mnie moja Vi wycarowała z tych wszystkich lig <3 Polecam jeszcze składać runy na penetracje. AD można nabyć w grze.

Jeśli faktycznie jungle najlepiej sprawdza się w carrowaniu gier, to chyba jeszcze w tym silver posiedzę, bo to jedyna pozycja, którą jeszcze tan na prawdę kaleczę straszliwie :P Nie, raczej mam kumpla, który mnie może wprowadzić w tajniki, tylko trochę brak czasu. Może po świętach. To na razie dam na wstrzymanie, kupię innego champa, albo lepiej, uzbieram sobie na rune page i same runy.

Polecam jeszcze składać runy na penetracje. AD można nabyć w grze.

To zależy od champa. Czasami te kilka AD da więcej niż runki (zwłaszcza dla junglera), zwłaszcza że przeciwko penetracji i tak buduje się LW.

Najlepiej sobie zrobic jakies hybrydowe runy bo nie kazdy gracz moze zmieniac runy tak jak mete. Ja bym polecal zawsze miec troche dmg - pen - armora i to praktycznie nam wystarcza przy kazdej mecie.

No ja coś takiego sobie zrobiłem oprócz standardowych run : pmkvtb7zo3ob.png

Jeszcze by się przydało 2 dodatkowe strony run ;p. Poczekam znowu na promocję 2 w cenie 1.

Mimo wszystko wypróbuję tego Koggiego, chciałbym bowiem coś w jego deseń. Pierwsze gry mam już zagrane i wychodzi tak w zasadzie średnio dobrze rzekłbym. W szczególności jednak jego ulti mi się spodobało.

Mam takie częste w temacie pytanie: jak go zbudować? Szczególnie chodzi mi o early aż do 2 "pełnych" itemów.

Ja pierwszy raz grałem kog'oszkiem i miałem staty 10 3 10. Ma bardzo łatwą farmę.

Czy waszym zdaniem po wprowadzeniu systemu ligowego nie jest zbyt łatwo rosnąć w rankingu?

Czy waszym zdaniem po wprowadzeniu systemu ligowego nie jest zbyt łatwo rosnąć w rankingu?

Moim zdaniem jest znacznie łatwiej wbić się na to 2000+ ELO po wprowadzeniu lig, do tego nie ma możliwości (chyba że ktoś nie gra przez długi czas) spadnięcia z danej ligi (z diamentu do platyny itp.) przez co więcej trolli na progowych poziomiach. Pamiętam jaki problem zrobiło mi wbicie z platyny 1 na diament 5, a jak już wbiłem to diament 1 wpadł bezproblemowo (praktycznie zerowy opór). Nadal wszystko zależy od twojego indywidualnego skilla, masz-wygrywasz / niemasz-przegrywasz (szczególnie wbijając challangera) :)

No właśnie przez to mam zero satysfakcji, wybicie się z tieru 5 do 1 to jazda z górki, w 1 tylko po te +5 ale to też nie jest problem a poziom graczy owszem jest lepszy ale ciągle spotykam ludzi "omg he flame me i afk". Powinni dorobić więcej lig bo zapewne od czasu ich wprowadzenia ludzie bardzo szybko awansowali na wyższe "elo".

No właśnie przez to mam zero satysfakcji, wybicie się z tieru 5 do 1 to jazda z górki, w 1 tylko po te +5 ale to też nie jest problem a poziom graczy owszem jest lepszy ale ciągle spotykam ludzi "omg he flame me i afk". Powinni dorobić więcej lig bo zapewne od czasu ich wprowadzenia ludzie bardzo szybko awansowali na wyższe "elo".

Może nie więcej lig ale spadanie z tych lig nie byłoby takim złym pomysłem. Ilość rang do challangera jest moim zdaniem wystarczająca i nie potrzeba dodawać żadnych nowych.

Dlatego też w przyszłym sezonie będzie można spaść z ligi, jeśli nasze MMR będzie na zbyt niskim poziomie (dokładniej: jeśli będziemy np. w Gold 5, a nasze MMR będzie spadać aż do okolic niższych Silverów, możliwe że Silver 5 - dostajemy warning, a po jakimś czasie spadamy do tego Silvera).