LOL - temat ogólny, pytania, buildy i wszytko inne

Kielich jest lepszy od łezki z dwóch powodów: daje dużo więcej mp5 oraz Athene > Seraph. Co mi po manie i nieco więcej AP, jeśli mogę mieć CDR i mresa razem z wystarczającym mp5 by móc spamić spellami? A CDR i mres przyda się dużo bardziej niż trochę więcej AP. Nawet w przypadku gdy przeciwnik grałby 5x physical zbudowałbym pierwszy kielich jako pierwszy item - to daje nam po prostu zbyt dużo mocy jeśli chodzi o harass.

Nie do końca, co Ci z tego, ze masz maly cd jak nie bedziesz miec many na wystrzelanie w jednej chwili? Na dłuższą metę kielich przyda się bardziej, ale weź pod uwagę taką Ori np., bardzo mały cd skilli i całkiem spory koszt. W przypadku masowej walki, gdzie cały czas spamujesz skillami, potrzebujesz więcej many do wykorzystania w jednym momencie. Co Ci z tego, że szybko Ci sie odnowi, skoro braknie jej na kombo?

Seraph daje o wiele więcej many do wykorzystania "na raz" + nie zapominajmy o jego aktywie, Darmowe hp zwlaszcza vs team bez ap/z niewielkim ap jest znacznie efektywniejsze od kielicha.

Jakim cudem może zabraknąć na combo many? Nie znam postaci która ma zbyt mały mana pool na całe combo. W dodatku m regen z graala jest naprawde spory, a combo dasz radę wykonać 3 razy (z ultem). W dodatku za killa, asyste dostajesz 12% many. Imo lepszy.

ProGmr wbji 6 popy i sprob walnac wszystkie skile to zobaczysz ze jest taka postac.

Na poppy na 6 już powinieneś mieć shena więc bez problemu dasz rade wykonać całe combo.

ProGmr wbji 6 popy i sprob walnac wszystkie skile to zobaczysz ze jest taka postac.

Tak, dam rade. 365-285=80. Zostało? Zostało... Nie wiem jak debilną firmą musiałby być Riot Games, żeby wydać champa, który nie potrafi zrobić combo, bo brakuje many. To, że są problemy nie oznacza, że combo nie wyjdzie.

Oni chyba mylą pojęcia między postaciami które na starcie pobierają dużo many a, combo. Bo np. taka vi na starcie szybko wcina manę, a to nie znaczy iż nie można. I dla niej wskazany jest to właśnie blue.

Poppy jest postacią BARDZO starą, więc nie ma co się dziwić że wżera many w chory w sposób. Wtedy to było normalne. (Patrz: DOTA2 i Sven, który jednym skillem zjada 1/2 many przy regenie dużo niższym niż nasz.)

Poppy jest champem mocno przestarzałym i dla niej miejsca w obecnej mecie nie ma. Jeśli ktoś znajdzie - super, bonus dla niego. Ale to champ poza naszą metę. Koniec, toćka, jak to mówiła moja nauczycielka od przyrody która znała ruski.

@up: stare champy były stworzone raczej w sposób DOTY - dużo many = duży efekt. Riot dopiero po latach stwierdził że duży efekt psuje ich grę.

@EDIT2: przepraszam, nie zauważyłem reposta mojego adwersarza (kkahirusa) co do kielicha i łezki. Zaznaczam na chwilę obecną - jestem KOMPLETNIE pijany.

Zacznijmy od jednej prostej rzeczy. Żeby mana z Sephir Seraph* była warta uwagi, musisz mieć jej DUŻO. 500 HP (przy 2k max) nic nie znaczy, tak jak 667 nic nie znaczy przy 3k. A Saphire (czy jak to cholerstwo z któego nigdy nie korzystam się nazywa) zjada 1/4 many. Przy braku resistów to jest kompletne nic - ot, jeden AA ADC. Naprawdę. Nic więcej to nie znaczy. O ile będziesz pamiętał żeby z tego skorzystać.

Teraz popatrzmy na typową Oriannę. Większość z jej harassu - tak jak z harassu Ziggsa czy Graggiego - bierze się z powrotu na respa. Wtedy KAŻDY dobry mid champ operujący na skillach a nie będący assassynem bierze kielich. OK, możesz mieć AD assassina, jak Kha. Nadal bierzesz kielich. Bo bez niego nie możesz harassować wroga, co oznacza że pozwalasz mu wskoczyć i cię zabić. Assassin który robi kille = źle. Teraz rozumiesz?

Orianna, Gragas, wiele innych tego typu - to champy które mogą spamować skillami. Jeśli mają AP przeciwko sobie, biorą kielich dla skilli i mp5 dla survi i farmy. Jeśli wygrywają, biorą mp5 dla dominacji, farmy i harassu. Jeśli nie bierzesz AD champa, kielich wygrywa. ZAWSZE.

Orianna która wchodzi w teamfight bez wymaganej many albo na to nie patrzy to słaba Orianna. Ostatnio znajoma wychodząca z Bronze (udało jej się! mówię to z dumą :) ) stwierdziła podczas meczu "liczę ile many mi potrzeba..." po czym zrobiła killa swoim Veigarem dwoma skillami. Bo jej wystarczyło po chwili. Jeśli przy tak OP mp5 nie jesteś w stanie policzyć ile ci trzeba na combo i kille - nie jesteś warty nawet srebra. Wybacz, ale brak jakichkolwiek skilli analitycznych tak wygląda.

(Szczerze mówiąc, to liczenia many wystarczającej na skill nawet w wyższym srebrze czasami nie widziałem. To tylko mówi jak wielka dysproporcja jest między takimi graczami a byle jakimi.)

* - poprawiono błąd. Za dużo alkoholu i człowiek się gubi.

Nowe postacie też są mano-żerne, więc riot tego problemu tak nie rozwiązał. Vi nie jest za nowa, ale też nie za stara. A na starcie wcina jak szalona, potem już jak ma kupę przedmiotów to człowiek nie zwraca uwagi.

Więc problem dotyczy zarówno starych, i jak nowych.

Problem w tym, że jak na koszty many które są porównywalne z innymi Poppy ma bardzo mały zasób many i mp5, zarówno na start, jak i per lvl (jedynym champem który ma gorszą sytuację z regenem z tych których sprawdzałem jest Darek, który ma dużo mniejsze koszty i większy jej zasóB). Coś tu chyba jest po prostu nie tak, jeśli Vi - porównywalna z kosztami many - na lvl6 ma jej więcej o jakieś 110 i regena o około 1.4-1.6 lepszego.

No, ale coś w tym jest dlatego może jest tylko junglerką. Masz na starcie blue, i się nie martwisz a potem :D.

A kogo mam kupić za 3150/4800/6300 na solo toppaa ?

Proszę o szybką odpowiedz bo mam 14k pz na zbyciu ^_^

Niekoniecznie, zarówno mid, jak i toplane Vi może sobie poradzić. Oczywiście w obu przypadkach to raczej sytuacyjny i nietypowy pick, ale to jest możliwe i radzi sobie wcale przyzwoicie.

@up: napisz w drugim temacie (jest taki podpięty), razem z informacją co lubisz, co masz etc. Takie podstawowe informacje. Jest temat specjalnie do takich rad, więc polecam ;)

EDIT: 4.2 pojawi się 11.02.2014. Około 02:30 GMT (EUW) lub 23:30 GMT+1 (EUNE) zostaną wyłączone rankedy, półtorej godziny później zostaną wyłączone serwery. Powinny zacząć działać sześć godzin później. Wszystkie mecze w trakcie wyłączenia serwerów zostaną uznane za remisy i nie zapiszą się do wyników.

Masz lajka, leniwcuuu heheszki double head
To co mówisz że riven??

W sumie czemu niee, ok trzyma sie

lewnicuu, ten 4.......2 kiedyy bedziee, bonie wiem zabardzo

i znowu temat edtuje, ten 42 kiedybedzie?

weżcie te guziki zwiekszcie bo nic nie wdize!

Mam pytanie gram sobie teraz try, dobry szybki push lane co mi pozwoli kreować gry. Widzę ten potencjał postaci jednak mam jeden mały problem. Po użyciu ulta mam 6 sekund na sianie spustoszenia - jednak jak ktoś na mnie w tym czasie rzuci zaklęcie podpalenie (tak ign.)., to padam. Do czego zmierzam, czy mogę zniwelować to za klęcie innym zaklęciem albo przedmiotem ?.

Ignite nie da sie zniwelować,trzeba go przeczekać.

Macie może jakiś pomysł na Talona? W ogóle jest dobry,a jak jest to na jakiej linii i co sie na niego składa?

Quicksilver Sash i Mercurial Scimitar. O ile pamiętam były w stanie wyłączyć nawet Ignite. Nie pamiętam czy cleanse przypadkiem nie wyłączało też dmg z ignite.

Niemniej najlepszy sposób na ignite to ucieczka i heal z Q w ostatnim momencie. Albo wyleczenie się z lifesteala.

Talon... jeśli już to midlaner. Inna sprawa że obecnie są lepsze i bardziej przydające się assassinowate champy AD na mida.

Talonem trzeba się skupić na armor penetracji i najwiekszym ad, mieszanym z jakimis resami, na koniec oczywiście guardian angel.

To może zastosuje te rozwiązanie, nawet bardziej mi się podoba try niż jax.

Po buffie cleansa ściąga on większość efektów także ignite i exhoust.

Co do postaci na Top`a polecam:

Jayce: uniwersalny i chyba nie do skontrowania, jednak w ubecnej mecie może mieć problemy z adaptacją, szczególnie jeśli nie zdominuje lini, mimo wszystko jego poke może naprawde nabruździć przeciwniką.

Olaf: silny toper nie do zatrzymania, wg. mnie po ostatnim mini reworku jest jeszcze mocniejszy niż był, łatwy snowball i dobry sustain na lini.

Shyvana: ostatnio trochę znerfiona ale dalej jest mocnym pickiem, który jest naturalnie twardy, i dobry przeciwko innym tankom.

Trundle: Kontra na obecną tankowatą metę, dobry sustain na linii, ciekawe CC w postaci pilara oraz potężne ulti.

To tylko kilka propozycji. Powiedz jaki styl preferujesz, bardziej spokojna farma, czy zdecydowana dominacja i brutalne niszczenie linii.

Jestem prawie pewien, że jeden mecz biorąc clean udało mi się przerwać ignite. A najlepiej sprawdzić to sobie z kumplem na customie. Kwestia 2-3 min.

Wysłane z mojego Nexus 4 przy użyciu Tapatalka