LoL VS HoN

Zastanawiam się, w którą z tych gier wolicie grać?

Ja osobiście mam dylemat i nie wiem w co grać..Wydaje mi się, że HoN jest trudniejszy przez co niektórych może odrzucić, ale ma też fajną grafikę, ciekawych bohaterów, system sklepu(cięzko go ogarnąć lecz wydaje mi się lepszy od LoLa) Ogólnie jest on dla weteranów a nie dla początkujących graczy.

Natomiast LoL jest bardziej grą typu casual, łatwo się połapać, więcej osób w niego gra, grafa niczego sobie, bohaterowie też..

Ja tam narazie gram w HoN..

Co o tym myślicie??

PS: Bardzo proszę bez komentarzy typu: "HoN to gó**o" lub "LoL jest dla debili"

Hon to gówno a lol jest dla debili. h3h3h3h3lmans

warn_ico.png
Dwa warny w drabince, za ot i debilny wydzwiek posta. - Dzz'

HON jest bardziej do ogarniania i bardziej zbliżony do oryginalnej DOTY, w LOLa można powiedzieć że gra piaskownica + osoby nie znające angielskiego.

Dla weteranów jest stara dobra dotka(jeśli chodzi o moba)

@Ciacho-co ma LoL dla osób, które nie znają angielskiego? To, że niedogadają się z innymi? Czy to, że jest serwer "bardziej polaczkowy" ?

Grałem w obie gry, co prawda w HoN'a dosyć krótko. I tak jak napisałeś, wydaje mi się że HoN jest dla weteranów gatunku, LoL natomiast dla "laików". Mi osobiście bardziej spodobał się LoL, dlaczego? Właśnie dlatego że jest łatwy do ogarnięcia (nie mówię tu o postaciach, bo to zupełnie inna bajka), wchodzisz do gry, odpalasz tutorial i po około 20-30 minutach znasz wszystkie mechanizmy rozgrywki.

Również grałem w oba tytuły i jeśli grałeś już wcześniej w DOTE to HoN ci się spodoba,lecz gdy nie grałeś w DOTE i to twoje pierwsze podejście do tego typu gier to po zagraniu w LOL'a stwierdzisz , że HoN to gów**.Przechodząc do pytania osobiście polecam HoN'a,jest lekko cięższy do opanowania lecz gdy już ogarniesz grę to nie spojrzysz nawet na LOL'a.

Może inni to lubią, ale ja nie. LoL ma za dużo postaci, ciągle coś nowego i nowego. Ile można?

Z tych dwóch moba polecam dote.

Ja sciagnalem HoNa zagralem 1 mecz i juz mi sie odechcialo (nie gralem nigdy w dote).

Gralem mecza 1,5 godzinki i dostalem tylko 4 punkty na te postacie,a z tego co widzialem to najtansze sa za 330.

Ja osobiscie wole LoLa,jak ktos chce pograc to pisac PW ,podam nick z gory mowie ze server West.

Ja gram w obie na zmiane. Jak mnie zaczyna nudzic loL to pykam w HoN i na odwrót. Choć musze dodać ze w loL gra mi się lepiej ze względu na wiekszy balans postaci, w honie taki devo, chronos czy flint sa w stanie sami wygrac mecz

@Kasztelan Nie zgadzam sie z toba ani troche, jesli mowisz mi ze "w honie taki devo, chronos czy flint sa w stanie sami wygrac mecz", to nie grales w ta gre prawie wogole... Gram w HoN'a od czasow bety i balans postaci byl bardzo dobry do czasu az S2 zaczelo wprowadzac wlasne postacie. Ale nawet bohaterow S2 mozna z latwoscia zniszczyc, jesli tylko ogarniasz gre, jesli ktos ma problem z gra zapraszam do gry i na skype podane na forumowym profilu.

Koledzy, wszystko zależy tylko i wyłącznie od farmy. Bo szczerze powiedziawszy, w HoN'ie, jeśli jest się po prostu nafeedowanym to każda ogarnięta postać (Najbardziej CD, Devo, Flint, Zephyr, A nawet Sb, nh, bh) potrafi sama wygrać grę. A w LoL'u ostatnio tylko Vayne sam wygrałem..

Ja osobiście wolę LoL'a gdyż granie w to sprawia mi większą frajdę niż w HoN w sumie nie wiem dlaczego ale tak jest. Jeżeli ktoś pisze że LoL jest dla słabszych graczy no cóż może i tak jest a może i nie nie mi to krytykować ani oceniać każdy gra w to co mu się podoba to tak samo jak porównywać FC Barcelone do Real Madryt mają wady i zalety i każdy jest fanem innego stylu gry. LoL 8/10 HoN 6/10 w mojej ocenie.

Ja dodam pytanie / kilka.

Jak wygląda ,,donatowanie" gry, tj. wydawanie $$$ w IS ? Daje to jakieś ulepszenia, czy tak jak w LoLu - skiny, a resztę można zdobyć grając ?

Chciałbym też wiedzieć, jak wygląda ,,szukanie" graczy, tj. czy dobiera czysto randomowo czy wg. ilości wygranych, albo ratio ?

Też są ,,normale" i ,,rankedy" ? I jak wygląda ten cały summoner ? Są jakieś runki, masterki etc ?

Jest tak. Goblin Market wygląda tak samo jak w LoL'u, są skiny, bohaterowie, głosy. Wszystko (oprócz właśnie głosów i chyba niektórych skinów) da się zdobyć grajac.

Szukamy graczy na dwa sposoby: MatchMaking (Coś jak Ranked, z tym że MM możemy grać od początku, i zaczynamy na poziomie 1500 mmr.) lub Public Games, który dzieli się na dwie: Official (Zdobywamy PSR) lub Non-Official, czyli po prostu gramy dla gry.

Nie ma runek, nie ma masterek. Sama gra skupia się na skillu, nie runkach czy masterkach. Do tego mamy lekkie utrudnienie do początkowych lane'owych farm -> Oprócz last hitów mamy jeszcze deny, czyli zabicie własnego moba aby przeciwnik nie dostał golda oraz mniej expa. Ogólnie jak dla mnie HoN jest bardziej dynamiczny niż LoL.

Ja Ci polecam LoL'a . Bardziej przyjazny dla początkowego użytkownika. Wiem co mówię. Bo ja zaczynałem jeszcze bez tutoriali na zamkniętej becie. Zupełnie nie wiedziałem o co chodzi:D Ale meczyk, dwa i się ogarnąłem. Szczerze polecam. Gram już prawie 3 latka i nie spodziewam się, że mi się znudzi. Ktoś mówi, że jest za dużo postaci. Nie jest za dużo. Ja patrze na to tak, dzięki temu, że co 2 tygodnie wychodzi nowa postać mam co ogarniać. Można szlifować stare postacie. Nowe buildy także te egzotyczne, np Janna AD JUNGLE :D Gra jest świetna. Jak dla mnie najlepsza gra online w jaką grałem. Ogólnie moba to najfajniejsze rozwiązanie w MMO. Od razu siekanka na PVP, a nie lvlowanie 3 tygodnie ; D

@Curenor

Jak przeczytałem Twoją odpowiedź, kilka innych artykułów i porównań, nie rozumiem, dlaczego LoL zaszedł tak daleko, skoro ( moim ( teraz ) zdaniem ) jest po prostu słabszy od HoN'a. Dlaczego w LoLu jest tyle lig, a nie w HoN'ie, skoro to w nim jest większa dynamika, większe emocje i ogółem gra bardziej polega na TP, niż solo lane'owaniu...

Ściągam i prawdopodobnie automatycznie się przerzucam, bo randomowe ruskie neo-kidy na North mnie niszczą :/.

Mój nick: Sennnz. Kto chce niech dodaje :)

Aaaa jeszcze jedno pytanie. Jak wygląda rotacja bohaterów ? I też są podzieleni na 3/4 Tiery, jak w LoLu, czy każdy w tej samej cenie ? I co do tego MMR. Oglądam na YT jakieś ,,frag"movie i w opisach jest 1950 - 2000. To dużo, średnio, mało ?

hon nie przypomina doty , nieudany projekt .I lol wcale nie jest taki łatwy to tylko gadanie przez nobów które zabiły 1 kolesia i wiedzą wszystko ...

Hon jest trudniejszy od LoL'a chociazby dlatego, ze musisz dobijac nie tylko wrogie creepy ale takze swoje(denied) oraz tracisz kase jak zginiesz. Do tego fajny system run na mapie. LoL z kolej wprowadzil ciekawy system masteries i kupowanych run. Obie gry sa bardzo dobre, prezentuja dobra grafike oraz ciekawych bohaterow.