Łucznicy w Lineage 2

Witam, jak większość z was wie niedługo Lineage 2 ma przejść na F2P. W wyniku tego postanowiłem, że wreszcie zagram w tą grę. Dlatego w głowie pojawiło mi się wiele pytań na temat tego jaką rasą zagrać, którą klasę wybrać itp. Dlatego powstał ten temat, jednak nie jest to temat typu "Powiedzcie mi kim grać", ale tylko uświadomienie mi czy w ogóle jest sens daną postacią zagrać.

Od zawsze uwielbiałem grać w grach MMORPG postaciami nastawionymi na atak dystansowy. Dlatego od razu pomyślałem o tym przy wyborze mojej pierwszej postaci. Naczytałem się wiele na temat tego jaki jest łucznik (były to te starsze jak i nowsze info), który lepszy, a który gorszy. Teraz po prostu mam jeden wielki mętlik w głowie na ten temat. Każdy mówi co innego i ciężko coś z tego wynieść dla siebie. Dlatego mam kilka pytań:

- Czy łucznik (tak ogólnie chodzi mi o klasę dystansową tego typu) jest dobrą postacią w obecnym momencie na globalnej wersji gry ? Naczytałem się na ten temat na prawdę różnych opinii i jestem zmieszany.

- Według was rasa ma duże znaczenie przy klasie łucznika ?

- Czy łucznika można nazwać klasą uniwersalną (proszę o uzasadnienie) ?

- Czy to przydatna klasa do party ?

- W czym łucznik jest najlepszy ?

- Czy gra tą klasą obecnie jest przyjemna czy pełna trudów i niedogodności, a może 50-50 ?

Bardzo prosiłbym o odpowiedź w jak najdokładniejszy i jak najbardziej opisujący sposób :P

Pozdrawiam Jasper

W GoD łucznik do spółki z summonerem są op, zwłąszca na pvp. Na reszte mi sie niechce odpowiadać :P

1.lucznik byl i jest dobry......oczywiscie expienie nim SOLO to katorgia bez buferow ;)i party:)

2.w GOD? nie nie ma bo kazdy lucznik ma te same skile na koncu:) chyba ze jakies klasowe..

3.nie , nie mozna.....Archer to klasa typowo pod pvp:) i exp na 80+ mocne mobki , ktore bije sie w pt

4.na 80+ i zawsze do pvp

5.pvp

6.bez party sie nie wyexpisz:)

Jak myslisz ze bedziesz zabijal odrazu to sie myslisz...:) na poczatku kazdy bedzie cie zjadal , kto gra i gral w l2:) i to przez bardzo dlugi czas....+ eq , ktore dla archera jest powiedzmy dosyc trudne do zrobienia (leather) jest to srednio trudna postac do grania:)

Cóż, nie nastawiam się na to, że od razu będę dobry. Chodziło mi o sam fakt tego czy jest sens, bo jeśli byłaby jakoś mocno osłabiona względem innych postaci to nie widziałbym sensu zaczynać gry tym charakterem, ale z tego co piszesz wynika, że jest dobra tylko trzeba poświęcić jej trochę czasu. Co do samego expa to chyba nie będzie źle, bo dołączyłem do grupy osób, które rozpoczną grę na F2P, więc pt powinienem mieć, a z czasem i doświadczenia na temat gry złapię.

Jeśli ktoś ma coś jeszcze do dodania lub nie zgadza się z osobami powyżej to proszę, aby napisał to w temacie.

Łucznik w l2 to postać tylko i wyłącznie pod pvp a zwłaszcza pod siege. Party łuczników zwykle sieje postrach w armi wroga ze względu na ogromny zasięg no i duży dmg. Oczywiście wyexpienie łucznika to męczarnia, istny koszmar, dramat, jeżeli nie masz kumpli do gry, chcesz grać solo albo nie jesteś cierpliwy to odpuść sobie ;p

Rasa postaci ma znaczenie ponieważ każda rasa ma inne statystyki początkowe typu DEX STR itd. De elfy mają największy atak ale tracą chyba w prędkości ataku z kolei jasne elfy na odwrót, ludź zbalansowany. Przydatny do party to on nie jest chyba że idziesz na pvp albo expisz w miejscu gdzie możesz spotkać nieprzyjaciół. Łucznik najlepszy jest w pvp a gra nim jest przyjemna w momencie wbicia wysokiego lvl'a i zdobycia dobrego sprzętu.

Dodam od siebie jeszcze, że łucznik jest cholernie drogi. Większość (jak nie cała) kasa leci na ssy których łuk nie oszczędza. Tam gdzie normalnie bron 1 ręczna zabiera np. 3 ssy D grade, to łuk zjada ich aż 10. Mniej więcej na B gradach się to uspokaja, bo łuk pobiera tylko 2 (normalnie bron 1). Polecam do tego 40 poziomu (przed zrobieniem klasy) biegać ze sztyletem, a później dopiero z łukiem. Dlaczego? Z czystej oszczędności.

Co do PvP już to zostało powiedziane (ale i tak powiem, muahah) Na CS'ach jest b.przydatny i w większych potyczkach. Jak dla "Uka" siądzie kryt w robe usera... cale CP jak i znaczna część HP pójdzie sobie precz. Jeśli chodzi o expienie, tak jak mówiłem wcześniej do 2 profki ze sztyletem, później można bawić się łukiem, ale po pewnym czasie będziesz potrzebował wsparcia, bo nie wyrobisz ani z kasa ani nerwami.

"- Czy łucznik (tak ogólnie chodzi mi o klasę dystansową tego typu) jest dobrą postacią w obecnym momencie na globalnej wersji gry ? Naczytałem się na ten temat na prawdę różnych opinii i jestem zmieszany.

- Według was rasa ma duże znaczenie przy klasie łucznika ?

- Czy łucznika można nazwać klasą uniwersalną (proszę o uzasadnienie) ?

- Czy to przydatna klasa do party ?

- W czym łucznik jest najlepszy ?

- Czy gra tą klasą obecnie jest przyjemna czy pełna trudów i niedogodności, a może 50-50 ?"

1.ja się rozpiszę tak:

Łuk KIEDYŚ ( okolice c4 ) był dobry. Teraz to ruletka jaki teren się trafi.

Łuk vs Shield master's

Nie ma co tank Cie ubije, będzie za tobą biegał, nawalał śmieszne hity ( chyba, że ma kose mieczyk :P ), ale Cie ubije. Deflect arrow boli ( 40% hity w d*pę ). Inaczej jest na dużym otwartym terenie, tam łucznik po zmarnowaniu 1000 strzał i 100000ss ma szanse ubić tanka, ze względu na kite'owanie. ( uciekanie i bicie ).

Łuk vs Weapon master's

Kiedyś sprawa była jasna kite i DD pada, ale teraz jak każdy na rusha ? Uderzasz 1 raz a on nagle rush impact i jeszcze w 60% masz stun. Wtedy pozostaje tylko walnąć te kilka skilli i łuk pada...

Łuk vs Summoner

W sumie tutaj Łuk może wygrać jak walnie z 4-5 critów w summona, gdyż summoner może z healem nie wyrobić.

Łuk vs Nuker

Tutaj zależy kto ma jakie EQ. Na pewno jeżeli chodzi o walkę z łukiem najlepiej radzi sobie SPS, ze względu na dość szybkiego casta, dobry DoT. SpellHowler zanim coś wycastuje może mieć problem, ale mówie, to od EQ zależy ( szczególnie że nawet SH w late da się castować 1200+ ).

Łuk vs Bufferzy

Nie wiem nie znam się w sumie dawno nie grałem łucznikiem, a teraz bufferzy i healerzy są inni niż kiedyś...

Łuk vs Łuk

Eq+ Skill

Łuk vs Force master's

Crit z banana/ blastera = 2k

PoD/TSS = 4k

DSS/HA= 2k

TS/ Jakiś tam fist ( nie pamiętam nazwy )= 1.5k

Nie wiem czy tak łatwo przeżyjesz, chociaż napewno ciężko o same crity, ale glad i tyrek 1v1 są cholernie mocni. :D

Łuk vs dagger

Shadow step + backstab = 2-4k dmg

Deadly blow = 1k-2k dmg

Hide

Znowu BS + deadly = GF.

Hity opisane na Focus Dead

Sry jak kogoś nie wymieniłem.

PS. Oczywiście ta regułka jest umowna, bo wszystko zależy od wejścia cirtów, stunów itp. W l2 każdy z każdym ma szanse.

2. Rasa

Tutaj ma znaczenie.

Elf = najszybszy atak najmniejsze hity.

DElf = najmocniejsze hity, ale najwolniejszy.

HowEye = wyrównany

Kusznik Kamagej = Nawet nice hity ze skillem, który obniża resist na kuszę i łuki. I dość szybki.

3. Czy łucznik to klasa uniwersalna ? Do Siege jest zaje*****, do otwartego PvP dobry, do expa solo średni.

4. Do party łuków napewno, ogólnie w sumie też dość dobry, ale raczej do party PvP i na wszystko co na Bow weak point.

5. W siege i mass pvp, gdzie mało osób biega za nim jak poje****.

6. 50-50, bo exp jest dość ciężki, bo draina z łapki nie ma. ;/ Ale na PvP dużo frajdy daje i na mass pvp i siege się czujesz zaje*****.

eh.....wlasnie widac jak piszesz z jakiegos smiesznego poradnika i w praktyce malo co widziales....luk moze zabic kazdego tak jak i inny moze zabic luka.....wszystko zalezy od ogarniecia postaci....znam goscia , ktory lukiem wybijal 1-2 party....solo oczywiscie mieli slabszy gear:) zreszta od sprzetu duzo zalezy i tyle;)

- Czy łucznik (tak ogólnie chodzi mi o klasę dystansową tego typu) jest dobrą postacią w obecnym momencie na globalnej wersji gry ? Naczytałem się na ten temat na prawdę różnych opinii i jestem zmieszany.- Według was rasa ma duże znaczenie przy klasie łucznika ?- Czy łucznika można nazwać klasą uniwersalną (proszę o uzasadnienie) ?- Czy to przydatna klasa do party ?- W czym łucznik jest najlepszy ?- Czy gra tą klasą obecnie jest przyjemna czy pełna trudów i niedogodności, a może 50-50 ?

Tak łucznik jest dobrą postacią zarówno na pvp jak i pve, niestety w L2 eq>skill, chociaż jeśli ktoś jest na prawdę wielkim noobem to i w full eq przegra.

Rasa ma ogromne znaczenie, musisz się nastawić czy chcesz mieć medium atk i duży crit rate (elf) czy hight atk i low crit rate (dark elf) czy medium atk i medium crit rate (human), o kurczaku się nie wypowiem ponieważ nie znam.

Tak, bowa można nazwać klasą uniwersalną, ponieważ sprawdza się praktycznie w każdej sytuacji, czy to exp, czy pvp, czy też pk.

Łucznik jest przydatną klasą do party, jednakże nie jest tak że jest niezastąpiony.

W chwili obecnej łucznik jest dobrą klasą jako dps.

Co do ostatniego pytania, gra każdą klasą jest przyjemna, pod warunkiem że wiesz czego chcesz, wiesz jak grać oraz masz z kim grać. W innym wypadku to nawet jakbyś był GMem z edytowanym charem gra szybko Ci się znudzi i będziesz lamił.

Wszystkie te odpowiedzi zostały przedstawione z warunkiem, takim że gracz ogarnia i nie jest lamą. W innym przypadku co najwyżej może sobie pooglądać, ale tylko i wyłącznie familiadę.

Pozdrawiam.

@naadir22 - EPI nie można było nazwać privem L2 i nikt mi nie wmówi że ten "projekt" (aż zbyt mocne słowo) można nazwać serwerem prv jakiejkolwiek gry, chyba że chodzi Ci tylko o testowanie tam animacji skilli ;p

Momentami rozwlają mnie pytania graczy, typu właśnie "która postać jest najlepsza". Zrozumcie wreście, nie ma najlepszej/najsłabszej klasy w KAŻDYM mmo. Wszystko zależy od twojego ogarnięcia i skilla, w mniejszości od sprzętu jakie masz na sobie. W l2 każda klasa jest przydatna w pt. Grając kiedyś na serwie EPI-Games kronika c4/interluda, właśnie grałem Hawkeyem. Jako że bardzo mi się spodobała ta klasa, od tamtej pory w l2 grałem tylko łukami, ewentualnie daggerami. Fakt faktem jedynym minusem łuka jest to, iż jego stun arrow, ma dość słabe wejście w porównaniu do innych klas, ale za to nadrabia niesamowitym kitem, jak kolega wyżej napisał. Na szczęście w GoD dojdzie mu przekox skill, który odpycha wroga na kilka metrów i przy czym go stunuje. Mam nadzieje że bedzie mial sporą szanse na tego stuna. Jeżeli lubisz grac dystansowcami, to graj, i nie patrz na opinie innych. Niektórzy piszą że jest do d*py, słaby, nieprzydatny itd, niektórzy piszą że jest

najlepszy. Zaagraj, bądz obejrzyj jakiś filmik typu archer guide albo cuś, i sam zdecyduj. Pozdro ;)

@zielen - EPI można było nazwać projektem i BYŁ on nim, dopóki szanowny pan admin Drago nie zrezygnował bo był zbyt leniwym dupkiem aby cokolwiek zmieniać i trzymać serwer w kupie. Po Interludzie serwer sie tak zeszmacił i zbugował ze juz nie mozna bylo na nim cokolwiek robic. Ale nadal wspominam miło spedzony rok na c4, grałem na nim mając lat 15 i to był moj pierwszy priv wogole. Poznałem tam wielu spoko ludzi, niestety poszli w swoje strony. No cóż ale sa wspomnienia...

eh.....wlasnie widac jak piszesz z jakiegos smiesznego poradnika i w praktyce malo co widziales....luk moze zabic kazdego tak jak i inny moze zabic luka.....wszystko zalezy od ogarniecia postaci....znam goscia , ktory lukiem wybijal 1-2 party....solo oczywiscie mieli slabszy gear:) zreszta od sprzetu duzo zalezy i tyle;)

To było do mnie ? o.O

Cóż nie zrozumcie mnie źle. Chciałem poznać tylko wasze zdanie na ten temat. Nie pytałem się o to jaką postacią grać, bo jestem zdecydowany na łucznika, a myślałem tylko o sprecyzowaniu wiedzy na jego temat i odpowiedzenie sobie na kilka pytań w taki sposób, aby postać pasowała do mnie. Teraz po prostu nakręciliście mnie jeszcze bardziej na łucznika :P

Cóż nie zrozumcie mnie źle. Chciałem poznać tylko wasze zdanie na ten temat. Nie pytałem się o to jaką postacią grać, bo jestem zdecydowany na łucznika, a myślałem tylko o sprecyzowaniu wiedzy na jego temat i odpowiedzenie sobie na kilka pytań w taki sposób, aby postać pasowała do mnie. Teraz po prostu nakręciliście mnie jeszcze bardziej na łucznika

Szybkość - jasny elf

Siła - dark elf

Balans - human

No i jeszcze kamael został, ale on jest dziwny. I tyle, aż tak ciężko wybrać ?

Buum i tak wlasnie powstaja te wszystkie nudne legendy xd

Phantom ranger(delf) - najwolniejszy atak, najmniejszy crit rate, najmniej hp, jak przywali cryta to booooooli

Silver Ranger (elf) - ladny atak speed, duzy crit rate, srednia ilosc hp, slabe uderzenie

Hawkeye - duzo hp, sredni crit rate, sredni atak ;p

Tak w skrocie moim zdaniem ;p

ludzie w GOD na koncu kazdy lucznik bedzie taki sam ... te same skile:X

Ale statystyki , które podałem pozostają bez zmian i nadal będą tak oddzialywac na te postacie ;p

A, czyli w L2, crit power itp zależy tylko od klasy ? Bo tak wynika z twojej wypowiedzi... Ja mam taką sugestie, kończcie ze zbugowanymi lol privami i na offa, bo łucznik nie jest "Pro elo PvP mastah" fakt hity ma duże, ale co on zrobi jak taka deska w niego wleci na rushu? 2 stuny z dość dużym chance na wbicie hity wyje**** kosmos. W L2 łuk musi umieć grać, nie okłamujmy się. Na offie nie masz full atrybutu w łuku + 20 i epiców. Oczywiście zaraz poleci hejt i zostanie wypomniane, że w L2 jest balans. No jest, ale są profy które są lepsze i tylko skillem da się to nadgonić. Zobaczcie takiego Elfa tanka. Zaznaczasz typa atack i idziesz sobie obiad zrobić, wracasz koleś leży.. O i tu pojawia się kolejny problem, bo gdy enemy będzie umiał grać, a elf nie to enemy położy tanka.

Ja ci powiem tak bo zaczynasz 1 raz w te gre bez party to se mozesz pograc tak do 50 :P (kazda postac jest dobra w party na full Bufie do tego zawsze sie zmierza aby party mialo full buff)

lineage 2 niejest gra w ktorej solo cos zdzialasz.

jesli masz grupe ludzi przynajmiej 9 osob to jesli chcecie grac lukami to to musi byc takie party

1. WC (buffer)

2. BD

3. SWS

4. luk

5. luk

6. luk

7. luk

8. biszkopt(leczenie)

9. EE(leczenie regen many, leczenie)

I takie party jest dobre zarowno do pvp jak i na exp

my tak zbudowanym clanem w c4 zajechalismy serw 30 osob w klanie 3 party, malo ktory klan chcial z nami wojny :P (serw mial okolo 700 online graczy) jeszcze wtedy bylem maniakiem w sumie kazdy z nas gral okolo 6-8 g dzienie :D

mozesz mi powiedziec ile ludu macie??

my tez sie zbieramy ale jest nas malo :( jedno party bedzie :P

mój kumpel miał kiedyś na kamael thronie łuka lvl 50+ (nie pamiętam dokładnie), ale pamiętam, że jakoś mobki bił, ale na pvp.... porażka, ale on trochę tej gry nie ogarniał :) też sam miałem kiedyś łuka, elfa, ale przerzuciłem się na orka tyranta, wygodniej mi się grało.