Marzenia

jak bedzie taka optymalizacja silnika jak w gothic 3, to chyba nikt w to nie zagra. btw: ta gra nie bedzie sie nazywac gothic IV. nie powiem jak, bo nie pamietam, ale jakos inaczej.

W G3 wcale nie chodzilo o poteżna karte graficzna choc fakt potrzebna byla by sie napawac widokami... raczej o ilosc pamieci... W G3 jest to tak zrobione ze nie ma doczytywania obszarow jak w innych grach. Dajmy na to Wiedzmin.. idziesz se po wiosce chcesz wejsc do karczmy czy gdzies zawsze wczytuje nowy obszar. w Gothicu tego nie masz dla tego tez Gothic zawsze pochlanial spore ilosci pamieci.

Spawn, tylko nie necro tylko nie necro :DDDD

(nie pro tylko jestem programista prawie tyle lat co ty masz na karku :)

co do hothica to jak najbardziej - nie ma reloadow lokacji - ma to swoje plusy - mnie przykladowo w wiedzminie strasznie irytowalo ladowanie.... teraz sie tym juz nie przejmuje bo przychodzi mi paczuszka z dodatkowymi 4GB ramu :DD

niestety wlasnie przy grach ala wiedzmin (mimo! ladowania lokacji) potrzeba tego ramu duuuuuzo tak juz jest :) gdzies siatki, tekstury itp musza lezec - bo chyab nie z dysku ladowane do obliczen :DD buahahaha

[ Dodano: 2008-09-23, 17:17 ]

@off - Spawn, idac twoim tokiem myslenia to bys nic nie uruchamial w systemie :D

wszystko ma wplyw na wszystko - jedno na drugie - niestety CPU tylko jedna operacje na takt robi - za to ja wole wlasnie AlphaSerwery - 4 operacje na takt :}}}

To niedoczytywanie w G3 iście genialnie zrobili. Fakt, nie było ekranów ładowania. Za to podczas przechodzenia z obszaru na obszar mój komputer doświadczał lekkiej "ścinki". Tak więc dla mnie bez różnicy czy zobaczę ekranik z ryjkiem Gomeza/Magów Wody czy po prostu doznam lekkiej ścinki... A o to czy mi G4 pójdzie to raczej się nie martwię bo mam zamiar w X360 zainwestować :)

skoro gra bedzie rowniez na konsole, to znaczy, ze zeby ja uruchomic na srednich detalach, to wystraczy komp za 1500 zl. a gra wyjdzie dopiero za jakis cza si pewnie ta cena spadnie do jakiegos tysiaka/

A moje wymarzone MMORPG musiało by być takie.

1. Grafika - Podobna do takiej jak grafika w grze "SUN: Soul of the Ultimate Nation" z połączeniem jeszcze trochę "Unreal Engine 3" i dobrze dopracowana grafika krwi :).

2. Fizyka - No fizyka też chciał bym żeby była ;p i żeby gra była realistyczna np. że jak kolesia siekne tak żebym go przedzielił na pół to żeby było to widać że jak go zabijam wtedy to się na pół przedziela koleś ;p i upada pod względem fizyki :).

3. Brutalność - fajnie by było jak brutalność by była realistyczna ;p, coś w stylu gry z serii "Soldier of fortune".

4. Fabuła gry - No tu w paru podpunktach napiszę jak by ta gra z fabuły wyglądała:

- Mój MMORPG chciał bym żeby postać było widać z 3 osoby i sterowało się nią jak w strzelankach

- PvP podobne do MUonline

- Zdobywanie zamków

- Dużo Questów ;p

- Ulepszanie itemków itp. ;p

- Sklep dzięki któremu można by wykupić abonament z lepszym exp i drop a tak to gra by była f2p ;p.

5. Klimat - Co do klimatów to chciałbym żeby były one podobne do Lineage 2, MUonline i Cabal Online :).

I taka gra by mi pasowała :).

//No, przednia fabuła... - Mr. Hania

Mój wymarzony MMORPG to był by Gothic II przez neta tylko dodał bym tam :

-Więcej LvL

-Możliwość posiadania więcej niż 200 pkt. w stastykach

-Więcej broni

-Więcej questów (chociaż jest ich wiele mogło by być jeszcze więcej xD)

-Więcej miast

To chyba było by tyle :)

noo :) Kiedyś widziałem moda do gothica, żeby online grać, ale to była jedna wielka kaszanka :P

Jeśli Was to interesuje to macie tutaj adres projektu, który pracuje nad multi dla Gothica:

http://gothic-x-project.de/

Jak dla mnie osobiscie to system walki z Ultima Online : r , wyrownany poziom walki i wygrana zalezna od umiejetnosci o grafice WoW`a i ciekawych rasach plus jakis wojnach i przemowania miast oczywiscie system budownicta z ultimy tzn. domy do kupienia i i budownictwo na wlasna reke za cash taka ultimka o grafice i fabule wowa. duzo nie wymagam ale nikt niechce zrobic :)

A moje marzenie to zagrac w gre Age of Conan :mrgreen:

gratuluje pomysłu na fabułę no wiesz są takie gierki ale problem w tym że wymagania ch.olernie wysokie albo trzeba coś płacić ja tam sobie gram w mu online w rohana i w ryl2 ;]

Nie przepadam za szwabskim (niemieckim) :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: Gothic jest zajefajny jeżeli by wyszedł to bym normalnie się cieszył jak dziecko z pięciogroszówki .

gratuluje pomysłu na fabułę no wiesz są takie gierki ale problem w tym że wymagania ch.olernie wysokie albo trzeba coś płacić ja tam sobie gram w mu online w rohana i w ryl2 ;]

Zdanie zaczyna się z DUŻEJ litery.

Zero interpunkcji, przecież tego się czytać nie da!

@topic:

Grafika jak najbardziej realistyczna.

Gra wciągająca tzn.: Masa questów, crafting, pvp, duengony.

Czyli 2015rok i komp za 20 tysięcy złotych;d

Ja już od paru lat wyobrażam sobie wymarzoną grę mmorpg. Aaach... Jestem bardzo wybrednym graczem i nawet głupi interfejs może przyczynić się do tego bym przestał grać.

Napisałem poniżej mmorpg'a(ogólny zarys), który by pewnie przykleił mnie do ekranu i nie pozwolił wyjść do toalety. Wszystko chyba trochę napisałem chaotycznie, ale trudno było mi opisać wszystko przedziałami. Za literówki i powtórzenia przepraszam. I poproszę o komentarze. Jeśli znajdziecie jakieś bezsensowne zdanie to znaczy, że pewnie zapomniałem wpisać tam jeszcze jakieś słowo :P.

Grafika: Oczywiście taka by była najlepsza i jednocześnie taka by płynnie chodziła akurat na moim kompie :D(No co, miała być wymarzona). Grafa ma być surowa, ale łagodna. Zero "cukierków" jak w Wow'ie lub azjatyckich pokemonach. Wieża ma być z ciegieł i prosta i troche zniszczona, a nie zbudowana z "okrągłych" białych kamieni.

Klasy: Najważniejszą klasą jest dla mnie łotrzyk, reszta się nie liczy :P(Jak będę tworzył takie mmorpg to dam wolną rękę programistom, nie chcę mi się wszystkiego wymyślać xD). I żeby w końcu nooby przestały brać właśnie moją klasę! Grrr. Niech sobie wezmą frajerskiego paladyna lub jakiegoś innego frajera praworządnego dobrego byle nie mojego neutralnego ;]. Cóż, myślałem też nad tym by nie było klas. Ale wymyślenie takiego dobrego systemu by nie znalazł się jakiś no-life co podskilluje się w każdej dziedzinie i będzie wymiatał jest bardzo trudne. Klasy to najprostrze rozwiązanie, a jeśli chodzi o to, że komuś mogło by się znudzić dana klasa to może zawsze w grze być opcja "zmiana klasy" :).

Profesje(crafting):Tak sobie myślałem i doszedłem do wniosku, że ten crafting co jest w Wow'ie zupełnie mi odpowiada. Nigdy na nie go nie narzekałem oprócz jednego wyjątku. I na pewno nie umieszczę tego w moim wymarzonym mmorpg :P. GŁUPIE SOULBONDY(Nie dość, że itemy robią się soulbondy gdy się je zakłada to jeszcze w profesjach w niektórych itemach gdy się je wytworzy). To nawet nie jest klimatyczne.

Ograniczenia, zasady: ŻADNYCH ZASAD RULEZ :D. Totalna rozpierdziucha wszystkiego i wszędzie :D. Gracze będą mogli tworzyć własną mafię podwórkową! :D Gildie złodziei(moje ulubione) :D! I wiele innych. I żeby nie było niesprawiedliwie to łaskawie pozwolę by gracze mogli by tworzyć organizacje typu policji,guardzi xD itp(cóż wydaje mi się, że guardem mało kto by został, ale zawzse można zatrudnić NPC'ów do brudnej roboty :)).

Strategia,umiejętności gracza: Chciałbym by w grze nie było tak jak, że jakiś noob kupił sobie super itemki i będzie wymiatał w PvP. Niech będzie tak, żeby gracz pomyślał w danej sytuacji co zrobić, jakie skille użyć, jak przetrwać walkę. No cóż, niestety nie wiem jak coś takiego stworzyć :/, ale w Wow'ie jest troche podobnie. Gracz planuje taktykę przeciwko danym klasom i rasom. Używa poszczególnych skilli w konkretnej sytuacji. Metoda "napieprzaj w klawisze ile się da" nie sprawdza się zazwyczaj ;].

Historia,Łabuła,Klimat: To chyba najważniejszy moment. Coraz więcej ludzi zapomina po co jest ten dopisek "RPG" do "MMO". Wkurza mnie, gdy wychodzi enty raz azjatycka, nowa wersja lineage'a, gdzie questy liczy się na palcach jednej ręki, a w grze nawet nie ma konkretnego celu. Po prostu jest sobie świat i koniec.... >_<. dobrze by co ja gadam. za gdyby gra mmo mia super fabu ale tak kt kontynuowana tworz histori ech nie wiem jak to wyt zwykle jest ju jaka kto wymy sobie chaos blablabla cz powsta z gliny elfy i taki boss ma du armi zawsze si okazuje wystarczy jedno party go rozwali wi gracz wchodzi do gry leveluje zak rozwala bossa. no c dalej pokona g w zapewne r od innych pobocznych znowu idzie na tego samego bossa po itemki. mu znudzi lub wydropi te najlepsze siedzi ca czas bg czyli areny pvp itp a wyj patcha dodatku gdzie troch tylko tamten jeszcze src="<fileStore.core_Emoticons>/emoticons/nowe_smile.png" alt=":)" srcset="<fileStore.core_Emoticons>/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20">.

Ja chciałbym by był konkretny cel. Coś do czego wszyscy gracze będą dążyć(i zawsze ten cel by się zmieniał), ale tylko JEDNEMU (tudzież kilku[zależy od fabuły ;p]) dostanie nagrodę. Nowy dodatek do wowa może być dobrym przykładem. Jest cel by rozwalić bossa, który ma dużą armię(hmm znajome? ;]) nieumarłych i przejąć jego tron. Ale to nie jest takie satysfakcjonujące, gdy każdy inny gracz, noob też może to zrobić. Niech gracze zabijają się o ten tron! Niech będzie totalna masakra! Bo tylko 1 dostanie tytuł króla! A gdy zostanie królem może podejmować decyzje. Które państwa podbić. I już to zapisuje się w historii świata tej gry! Np. Zdecydujesz, że chcesz zniszczyć stolicę ludzi. Nie ma sprawy! Przed zamkiem pojawią się legiony nieumarłych i zacznie się bitwa, która na długo zapadnie w pamięci graczy. To wszystko zdarzy się tylko raz. Bo świat gry nie stoi w miejscu tylko idzie naprzód. A najlepsze jest to, że gracz by mógł kierować fabułą! RANY! LUDZIE NIE MÓWCIE MI, ŻE NIE CHCECIE DECYDOWAĆ NAD LOSEM ŚWIATA :D. Ok, ok trochę mnie poniosło ;].

Co do klimatu dobrze by było gdyby gracze nie rozmawiali w czasie jakichś misji wspólnych o polityce w Czeczenii :/. Nie mówię tu o totalnym zakazie gadania o czymkolwiek ze świata realnego, ale bez przesady... Jak już coś mówić to tak by była z tego dobra zabawa.

Postacie(wygląd): Mężczyźni niech wyglądają jak mężczyźni a kobiety niech mają ogromny biust, długie nogi i okrągłe kształty tak jak być powinno ;p.(O rany. Już widzę te posty pode mną od płci przeciwnej xD).

Fajnie by było, żeby można było kształtować swoją twarz tak jak np. w Oblivionie. Może także wzrost, mięśnie itp(biust? xD). Tak tak. Wiem, że serwy by chyba siadały co 5 min od tego, ale w kocu ma to być wymarzony mmorpg :P.

Cóż, mógłbym gadać godzinami, ale lepiej już przestanę. Kto wie... może bym doszedł do maxymalnej ilości znaków? :)

Wkurza mnie, gdy wychodzi enty raz azjatycka, nowa wersja lineage'a, gdzie questy liczy się na palcach jednej ręki, a w grze nawet nie ma konkretnego celu. Po prostu jest sobie świat i koniec....

Weź przestań tak, mówiąc ładnie, pierdzielić, bo widać w ogóle w niego nie grałeś a się wypowiadasz. Żeby było śmieszniej świat WoWa może się przy świecie L2 schować głęboko.

Co do klimatu dobrze by było gdyby gracze nie rozmawiali w czasie jakichś misji wspólnych o polityce w Czeczenii :/. Nie mówię tu o totalnym zakazie gadania o czymkolwiek ze świata realnego, ale bez przesady... Jak już coś mówić to tak by była z tego dobra zabawa.

Co, będziesz zmuszał graczy do klimatu? Pomyśl.

Postacie(wygląd): Mężczyźni niech wyglądają jak mężczyźni a kobiety niech mają ogromny biust, długie nogi i okrągłe kształty tak jak być powinno ;p.(O rany. Już widzę te posty pode mną od płci przeciwnej xD).

I znów - L2.

Fajnie by było, żeby można było kształtować swoją twarz tak jak np. w Oblivionie. Może także wzrost, mięśnie itp(biust? xD).

A tutaj Perfect World.

Weź przestań tak, mówiąc ładnie, pierdzielić, bo widać w ogóle w niego nie grałeś a się wypowiadasz. Żeby było śmieszniej świat WoWa może się przy świecie L2 schować głęboko.

Przeczytaj uważnie. Nie pisałem dosłownie o L2. Grałem w L2 i wiem, że gra jest świetna w swoim rodzaju. Miałem na myśli inne gry, które są do niej podobne wyglądem, a nie grywalnością i fabułą. Bo każdy wie, że takie gry krążą dziesiątki (jeśli nie setki) w necie.

EDIT:

Hmmm.. Po przeczytaniu jeszcze raz mojego wcześniejszego postu faktycznie zdałem sobie sprawę, że można to odebrać jako "wkurza mnie, gdy wychodzi nowy patch do L2" :P. Przepraszam fanów L2. Miało to brzmieć mniej więcej tak "Wkurza mnie, gdy wychodzi następna gra podobna do L2".

Co, będziesz zmuszał graczy do klimatu? Pomyśl.

Nie miałem na myśli zmuszania ludzi do klimatu. Pisałem na szybko więc nie zdążyłem szczegółowo opisać. Miałem na myśli dobre wychowanie gracza, bo nie chcę by jakiś koleś mi spamował na okrągło o czymś czego nawet nie chce słyszeć. Trochę źle się w tamtym poście wyraziłem. Miałem na myśli ogólnie spam. Miałem tak raz, kiedy ktoś wygrał wybory. Bosh... co się działo na czacie.

I znów - L2.

Hej! Hej! Ja tu nawet nic o L2 w nie pisałem. Chyba myślisz, że ze mnie antyfan L2 :/. Miałem na myśli cechy charakterystyczne japońskich mang. I z resztą nawet nic brzydkiego(aż tak xD) o twoim L2 nie mówiłem(o przepraszam. Nie pisałem).

A tutaj Perfect World.

Nie mam pojęcia. Nie grałem w PW. Ale nie wydaje mi się by takie coś prosto z obliviona zamontowali w mmorpg'u.

Szkoda, że nic nie napisałeś dobrego o moim poście :/. Wnioskuję z tego, że jesteś super fanem L2 i się tak na mnie obraziłeś, że zjechałeś mnie z błotem. Ale ja naprawdę nie miałem nic złego na myśli o L2!

@up

Źle Ci się wydaje. W PW możesz dosyć dobrze ukształtować swój avatar - w sumie tak jak Ci się to podoba

a Kozak`owi chodziło chyba o to że opisałeś wygląd postaci kobiecych z L2... Przynajmniej ja tak zapamiętałem sobie obraz postaci z tej gry.

Mi by sie bardzo podobało gdy samemu można by było robić skille i potem nauczać ich innych. Oczywiście byłyby jakieś granice dmga, efektów graficznych i efektów w grze. Poprostu byłby przycisk crate skill i w jakis sposób ( nie wiem jaki) tworzysz grafikę skilla itd

tak mi teraz przyslzo to do glowy: czarowanie poprzez formuly wypowiadane, przez nas, graczy:P. powiedzmy, ze dostajemy jakis tam zwoj i uczymy sie z niego czaru. dostajemy regule i aby ten czar rzucic, to musimy ja wypowiedziec (oczywiscie mikrofon powinien byc).

W tym temacie będę marzył o najlepszym MMO na ziemi. Hmm...

Grafika - No jak to, najlepsza :D Nic dodać nic ująć. Jeżeli chodzi o styl graficzny, to bardzie mrocznie niż bajkowo, a ogólnie rzecz biorąc realistycznie. Brak jakichś zgrabnych qbitek z obrazków, jak kobieta robi za rycerza, to ma być przypakowana, a nie że bierze na klatę smoka mając figurę dody.

Historia aka Fabuła - Każde MMO musi mieć historię, to ja też coś wymyśliłem (bynajmniej nie na poczekaniu). To leci tak:

W krainie Rexii ludzie od dawna żyli pod władzą wilczego boga - Fenrira. Skurczybyk z niego był co nie miara, ludzi wykorzystywał do ciężkiej pracy na polu, w kopalniach, i nie pozwalał im się rozwijać. Oczywista nie mogło to trwać wiecznie. W końcu do Rexii przybyli ludzie wiedzeni przez ich boga Qualopa. Przegnali Fenrira (sztampa), lecz nie przejęli lądu, gdyż uważali go za zbyt mało urodzajny, po czym odpłynęli. Przez kolejne pokolenia ludy Rexii wciąż bały wychodzić się z domów, lecz w końcu zjawili się śmiałkowie - ty jesteś jednym z nich. Niestety Fenrir powrócił, i postanowił nawrócić was po raz kolejny, tym razem bardziej radykalnie...

System Walki - Tu też trochę myślałem. Miało być dużo aktywności i zabawy, za to mało okazji do noobienia. Wymyśliłem to tak - nie ma czegoś takiego jak klasa - trafiamy do gry, po czym rozwijamy się w dowolnym kierunku, a EQ warunkuje nasze zachowanie. Jeżeli klikniemy lewym przyciskiem myszy, nasza postać wykona atak w stronę ztargetowanego przeciwnika, jakkolwiek daleko by on nie był - pozwoli to więc na np. podlecenie, uderzenie przeciwnika podczas skoku, piruet i cięcie, co w klawiszach wyglądało by tak - Jump, Klik (atak), Lewo/Prawo (piruet), Klik (atak). Efektowne i efektywne, jednak wykonywalne tylko z lekką zbroją lub clothem. W zbroi ciężkiej zachowanie zmienia się - walka jest statyczna, wciąż klik = atak, ale tym razem próbujemy wyczuć dobry moment na kontrę lub zabójczy atak. I tak - Ciężkie zbroje mają Resist na miecze nie licząc pchnięć (W+Klik), za to z maczugi trudno trafić kogoś w odzieży.

Rzeczy oryginalne - każde MMO powinno mieć coś oryginalnego - oto co. Fenrir postanowił, że każdego kto złapie deada wskrzesi, zmieni w wilka i odda mu ciało, gdy ten zabije człowieka lub coraz więcej potworów (zależnie od liczby deadów). Podczas gdy Fenrir zostanie zabity (bo robi też za Raid Bossa) wilki nie mogą znów stawać się ludźmi przez 24h. Kolejną rzeczą jest to, ze są dwie wioski. Na każdym serwerze sytuacja będzie inna, gdzieś będzie pokój, gdzieś wojna, gdzieś wymiana handlowa. Kolejna sprawa to miejsca zamieszkania. Nasza postać musi gdzieś mieszkać, więc można sobie wybudować dom, ba nawet całą wioskę czy miasto. Kto czeka na Darkfalla wie o co biega. Jedziemy dalej - czy nie wkurzają was nicki o treści raczej niezrozumiałej? "ankfsd21389721"? "dhfsdhfh2349782"? Można spotkać takie przypadki. Dlatego będzie można wybrać tylko imię zaczynające się z dużej litery a dalej pisane małymi. Nie chcę na siłę robić RP, ale wymyślenie Nicka to sekunda, ew. google.pl pomoże.

A po co temat? Jak wam się spodobał, to piszcie, jak nie, to piszcie CZEMU. A ogólnie rzecz biorąc to mi sie nudziło.