Metro 2033 - rady dla początkującej

Od dwóch dni pogrywam sobie wieczorami w Metro 2033. Gra póki co bardzo mi się podobai potrafię wczuć się w jej klimat. Ponieważ jednak nigdy wcześniej nie miałam do czynienia ze "strzelankami" FPS, chciałabym poznać Waszą opinię o tej grze i wysłuchać ewentualnych rad. Nie chcę poradnika odnośnie przechodzenia gry, bo wtedy nie będzie to miało sensu, ale wytłumaczenie, na co w czasie rozgrywki zwracać uwagę, czego się wystrzegać, jakich podstawowych błędów nie popełniać. Słyszałam, że trzeba bardzo oszczędzać naboje. Czy to prawda?

Z góry dzięki za odpowiedzi.

Naboje to podstawa, ja jak mogłem to nóż albo coś nad czym można panować(mam na myśli szybkostrzelność). 70% gry to praktycznie z rewolwerem albo czymś podobnym przechodziłem. Nie noś przy sobie dwóch broni na te samą amunicję. Kasy(tych czystych pocisków) najlepiej szukać przy skupiskach ludzi po wagonach,szopach, leży to po kontach. Broni raczej nie opłaca się kupować jak już to ulepszać(teraz nie jestem pewien czy w tej części metra się ulepszało u sprzedawców). No i pamiętaj o filtrach. Co do gry to naprawdę fajna rozrywka ale Metro Last Light lepsze. Obie części mocno liniowe, no cóż to nie STALKER.

Co do amunicji to masz rację, bo to jest także waluta w handlu. I tak po za tym chyba po prosu trzeba iść przed siebie i strzelać :) Sama gra dosyć dobrze nie trzyma się książki, jest kilka znaczących błędów, to tak dla ciekawostki, gdybyś miała ochotę na książkę :)

Po książkę zamierzam sięgnąć jak tylko będę miała okazję :).

Więc nie opłaca się kupować broni, a lepiej ulepszać ten rewolwer, który dostaje się na początku gry?

Z biegiem czasu zawsze coś znajdziesz lub dostaniesz, a więc nie ma wcale takiej potrzeby :)

Tak ja bym ulepszał, pamiętam że pod koniec miałem rewolwer z wydłużoną lufą,kolbą lunetą i Bóg wie z czym jeszcze. W zasadzie to poza amunicją do broni krótkiej nie miał już nic wspólnego z rewolwerem. Chyba że masz sporo kasy to możesz i kupić coś extra ale z własnego doświadczenia wiem że tej zawsze za mało. Jak kupisz teraz pukawkę to na 99% taka sama wypadnie ci z pierwszego lepszego bandziora kilka "mapek" dalej. Aaaaa bym zapomniał. Uważaj na te cholerne maski przeciwgazowe, raz szedłem z pękniętą przez długi czas(zapomniałem wymienić a nie zauważyłem bo nie trzeba było używać) jak przyszło założyć to była lipa a w pobliżu żadnej na wymianę, musiałem wczytywać stare zapisy i wałkować od nowa.

A czy jak jestem na tej pierwszej początkowej stacji i mam 5 "czystych" nabojów to opłaca się kupić za nie normalne naboje czy lepiej zachować je na później?

I czy można mieć dwie maski gazowe? I czy kupować na tej stacji od razu filtry?

Bo "utknęłam" właśnie w tym miejscu i nie wiem, czy w coś inwestować na dalszą podróż (nie wiem czy po drodze będa jakieś stacje, na których można się obkupić).

Z góry przepraszam, jeśli moje pytania wydają się głupie.

Może na początek nie kupuj nabojów, myślę że początkowi przeciwnicy nie są aż tak wymagający, żebyś musiał ich szpikować ołowiem. Co do maski to można mieć tylko jedną, jeżeli stać ci na filtry to kup kilka sztuk. Na jakim poziomie trudności grasz? Od tego zależy np częstość wypadania amunicji z przeciwników.

Gram na łatwym, ponieważ nigdy wcześniej nie grałam w podobne gry, więc chcę sprawdzić, jak w ogóle sobie poradzę.

Rozumiem, słuszny wybór. Jeżeli grasz na łatwym to nawet nie musisz kupować amunicji sama się nazbiera.

Tak jak pisał Azargo, na łatwym raczej poza filtrami nic kupować nie będziesz musiała - a i tak z doświadczenia wiem że jeśli na powierzchni nie będziesz marudzić i podziwiać widoków, to te, które siłą rzeczy "fabularnie" zdobywamy wystarczą aż nadto.

Gra to po prostu klimatyczny shooter, poza ostatnim poziomem trudności survivalu w nim tyle, co kot napłakał. Biegniesz, strzelasz, podnosisz, biegniesz, strzelasz, podnosisz ;)

Doszłam do zadania, w którym mam osłaniać Burbona. Ale kiedy wchodzę do kryjówki przestępców, on nie idzie za mną. Mam na niego czekać, czy sama wszystkich rozwalić? I czy jeśli w tym miejscu zapalę latarkę to zostanę szybciej zauważona?

Biegniesz i zabijasz jeszcze cos bys chcial innego robic w fpsie?? chcesz rly fpsa jedz na wojne tam bedziesz mogl sie wczuc w role zeby cie nie zabili...

Jeżeli stoi i nie chce się ruszać to tłucz kogo popadnie, ta gra ma parę niedociągnięć. Taaa latarka przyciąga uwagę :)

BTW polecam rosyjski dubbing dla klimatu :D

Ale ja bez latarki nic nie widzę! I nie wiem, gdzie strzelam. Tak to jest, jak baba złapie za broń :D.

Dubbing rosyjski był pierwszą rzeczą, jaką zrobiłam. Uczyłam się rosyjskiego, więc jest smaczek, bo czasami nie muszę czytać napisów.

Biegniesz i zabijasz jeszcze cos bys chcial innego robic w fpsie?? chcesz rly fpsa jedz na wojne tam bedziesz mogl sie wczuc w role zeby cie nie zabili..

Ktoś tu chyba nie przeczytał mojego tematu...

Wiesz ja mam dusze typowego "tanka" więc jak widzę zgraję to zazwyczaj zapalam wszystkie lampy,noktowizory i wchodzę w bezpośrednią walkę. Jeżeli istnieje taka możliwość to strzelaj heady z dystansu(oczywiście jak masz tłumik) albo zakradaj się i kosa a jak już cie zauważą to.... już się nie cackaj. Nie mówię żebyś odstawił latarkę, po prostu nie świeć bandziorom po oczach :D. Jak byś znalazł karabin pneumatyczny(taki co trzeba go "pompować") to bierz, fajna cicha, precyzyjna a przede wszystkim mocna broń a z celownikiem pozwalającym na widzenie w ciemności to cud miód i orzeszki.

Ale czy taki "tankowate" rzucenie się na przeciwników nie oznacza w tym przypadku pewnej śmierci?

Na łatwym poziomie trudności raczej nic ci nie zrobią. Ja grałem na trudnym poziomie i zrobiłem tak. Wyłączyłem swoją latarkę i poczekałem, aż pierwszy koleś przejdzie obok wejścia. Ściągnąłem go z noża do rzucania i wyłączyłem lampę. Potem kolejnego co patroluje i kolesia który siedzi w pobliżu też z noża do rzucania plus wyłączenie lamp. Resztę już z normalnej broni.

Po rozprawieniu się z bandą "tych złych" znalazłam woltownicę, którą postanowiłam przygarnąć. Znajdowało się przy niej 39 kulek służących za naboje. Czy w czasie gry będzie okazja do pozyskania tego rodzaju aminicji od wrogów bądź zaopatrzenia się w nią na stacji?

Będzie można kupić oraz w niedługim czasie powinnaś znaleźc nowe kule.