MMO HnS lepszy od POE i D3?

Witam, poszukuję dobrej, ciekawej gry MMO HnS. Znalazłem ostatnio na steamie w EA Guardians of Ember i przyznam, że wizualnie bardzo mi się podoba. Tak więc coś w tym stylu było by mile widziane. Do kupna zniechęciły mnie jednak opinie bo ponoć gra najnormalniej jest jeszcze słaba. Dużym atutem były by dla mnie serwery masowe w których spotkamy innych graczy na mapie. Gra nie może być P2W. Jeśli chodzi o model płatności (F2P, B2P, P2P) jest mi to obojętne. Jeśli gra jest dobra to nie żałuję pieniędzy. Tytuły, które mnie interesują to muszą być m.in HnS. Dwóch "króli" HnS tj. Poe/ D3 nie polecajcie mi.

Gatunek: MMOHnS/ HnS

Sprzęt: Wszystko pójdzie

Gry, które przypadły mi do gustu:

-Tibia, zagrywałem się 8 lat. Gra do której mam sentyment.

-Diablo 2, po prostu majstersztyk tamtych czasów.

-Diablo 3, super single player. Multi powiedzmy, że fajne na 2 sezony. Po dłuższym czasie monotonia. Bardzo fajny system walki, odpowiadająca mi mechanika.

-Mu Online, ciekawa gierka tamtych czasów.

-Grim Dawn, fajny klimat, ciekawe single.

-ESO, Klimat na +, fabuła na +, rozwój postaci na +,

-FFXIV, mnogość możliwości jakie oferuje nam ta gra przytłacza. Ciekawy tytuł.

Gry, które nie przypadł mi do gusty:

- Path of Exile, Próbowałem do tej gry podchodzić 3 razy. Pierwszy raz wytrwałem na prawdę krótko. Może godzina gry. Drugie podejście było już bardziej satysfakcjonujące. Dobrnąłem jednak tylko do 3 aktu. Trzecie podejście to samo co za pierwszym razem. Gra bardzo ciekawa. Mega system rozwoju postaci. Myślę, że jeśli chodzi o rozwiązania Multi to przebija każdego HnS'a? Prawdopodobnie tak. Jednak słabo wypada to co moim zdaniem jest najważniejsze w każdej siekance. To jest walka. Po prostu zbyt drewniano tutaj jest. Grafika ok, ale walka, która mnie nie satysfakcjonuje. A chyba to właśnie o walkę przede wszystkim nam chodzi w tego typu grach? Oglądałem gameplaye z end gamy i też nic ciekawego. Być może zmienia się odczucie gry gdy się samemu dobrnie do end game'u. Ja jednak nie mam zamiaru na siłę grać aby być może się przekonać.

-BDO, bardzo fajny system walki przypominający mi troszkę HnS. Jednak nic poza tym, co by mnie utrzymało przy grze.

-MU Legend, po becie raczej na minus. To już nie to samo co Mu Online. Ogólnie mało ciekawie wykombinowana. Takie moje zdanie.

-Każde typowo azjatyckie tytuły, które wyglądają tak samo. Klimat intensywnie azjatycki mnie zniechęca.

- Path of Exile, Próbowałem do tej gry podchodzić 3 razy. Pierwszy raz wytrwałem na prawdę krótko. Może godzina gry. Drugie podejście było już bardziej satysfakcjonujące. Dobrnąłem jednak tylko do 3 aktu. Trzecie podejście to samo co za pierwszym razem. Gra bardzo ciekawa. Mega system rozwoju postaci. Myślę, że jeśli chodzi o rozwiązania Multi to przebija każdego HnS'a? Prawdopodobnie tak. Jednak słabo wypada to co moim zdaniem jest najważniejsze w każdej siekance. To jest walka. Po prostu zbyt drewniano tutaj jest. Grafika ok, ale walka, która mnie nie satysfakcjonuje. A chyba to właśnie o walkę przede wszystkim nam chodzi w tego typu grach? Oglądałem gameplaye z end gamy i też nic ciekawego. Być może zmienia się odczucie gry gdy się samemu dobrnie do end game'u. Ja jednak nie mam zamiaru na siłę grać aby być może się przekonać.

Z tego co widzę to nie przeszedłeś gry na normalnym, a są 3 poziomy... normalny który charakteryzuje się "drewnianą walką" żebyś miał czas nauczyć się podstaw gry zanim walka przyspieszy .. end game zaczyna się koło 70 poziomu na specjalnych mapach... które już nie mają drewnianej walki bo dorzucasz sobie specjalne modyfikacje które utrudniają walkę, czasem bardzo i w nagrodę dostajesz lepsze doświadczenie oraz loot...

Jeśli w PoE grasz pierwszy raz to tak naprawdę świadomie wypowiedzieć o grze możesz dopiero gdy dojdziesz jedną postacią na 90 poziom, bo wtedy dopiero doświadczysz większość rzeczy którymi dysponuje ta gra.

Z singlów zapewne polecić można jeszcze oba Torchlighty oraz odświeżonego niedawno Titan Questa.

MMO oprócz PoE nie ma nic w tym gatunku do zaoferowania. Przynajmniej nic co by było popularne i powszechnie znane. Na ten moment przypomina mi się że był jakiś War of the Immortals czy coś takiego, nie wiem czy to jeszcze prosperuje ale chyba nie było takie złe, oprócz tego nic innego mi się nie przypomina ale nie wykluczam że jeszcze coś istnieje xD

Wiem co masz na myśli jeżeli chodzi o PoE, mnie także znudził po 2 godzinach, a w diabełku zabawa była przednia (ale krótka xD)

Wątpie, żebyś znalazł coś. Innych gier na rynku nie ma. No chyba że znajdziesz coś z 1k online.

Zgadzam się z KimJongUn, nie jestem fanatykiem Path Of Exile, aczkolwiek jest to dobra gra i na początku nie odkrywa swojej dużej zawartości. Powinieneś dać jej szansę zdobywając co najmniej lvl 70+ nie chodzi tu o tylko o lepszy ewkipunek, ale właśnie o możliwość łączenia ze sobą gemów, które dadzą Ci frajdę w budowaniu własnego buildu oraz rozgrywki, PoE to jakby gra w której nie ma skilli, skille oraz ich kombinacje musisz sobie wydropić lub kupić od graczy i z tego powodu gra mogła wydać Ci się drętwa, oraz wielu osobom taka się wydaje na początku. Zmienia się to diametralnie po 70 lvlu, a nawet już dużo wcześniej.

Luqe302

Generalnie mogę ci polecić jedynie Grim Dawn ponieważ zawiera wszystko czego nie mają inne gry .

Co do PoE to KimJongUn uwierz mi wiele razy uzyskałem tam 90 lvl i zrobiłem end game na dwóch poziomach trudności ale nie zmieniało się w tej grze zbyt wiele . Praktycznie na każdym poziomie trudności lub mapie walka jest nudna , żmudna i drewniana .

Dlaczego polecam Grim Dawn ?

Więc dlatego że jest to gra która oferuje unikatowy styl gry z możliwością łączenia profesji , świat gry jest duży i po end game można dalej grać , dodatkowo jest też odpłatnie arena dlc raz płacisz i masz dostęp do areny gdzie

za wykonanie 10 fal w każdym trybucie dostajesz cenne nagrody .

Aktualnie Grim Dawn ma otrzymać jeszcze dwie profesje nowe i jakieś itemki legendarne oraz dodatkowy akt ale w Grim Dawn akty są na innych zasadach bo nie nudzą tak jak np w PoE .

Trade działa rewelacyjne , robisz serwer np masz coś na sprzedaż piszesz w opisie serweru ogłoszenie ktoś wbija i dobijacie targu .

Można też wspólnie robić areny i fabułę na prawdę jest tego masa więc dlatego polecam ci Luqe302 Grim Dawn ponieważ nie ma lepszej gry niż Grim Dawn .

Jakbyś chciał pogadać o tej grze i się poradzić zapraszam na GG 62387678

Pozdrawiam

Zgadzam się z KimJongUn, nie jestem fanatykiem Path Of Exile, aczkolwiek jest to dobra gra i na początku nie odkrywa swojej dużej zawartości. Powinieneś dać jej szansę zdobywając co najmniej lvl 70+ nie chodzi tu o tylko o lepszy ewkipunek, ale właśnie o możliwość łączenia ze sobą gemów, które dadzą Ci frajdę w budowaniu własnego buildu oraz rozgrywki, PoE to jakby gra w której nie ma skilli, skille oraz ich kombinacje musisz sobie wydropić lub kupić od graczy i z tego powodu gra mogła wydać Ci się drętwa, oraz wielu osobom taka się wydaje na początku. Zmienia się to diametralnie po 70 lvlu, a nawet już dużo wcześniej.

Niestety mylisz się po 70 lvlu jest to samo drewno :) aczkolwiek jedna rzecz jaka jest plusem w PoE to to że gra jest za darmo do pobrania .

Jeśli w PoE grasz pierwszy raz to tak naprawdę świadomie wypowiedzieć o grze możesz dopiero gdy dojdziesz jedną postacią na 90 poziom, bo wtedy dopiero doświadczysz większość rzeczy którymi dysponuje ta gra. 

65-70lvl wystarczy by już wiedzieć co się dzieje, ja wbiłem 2 razy 80lvl i nie ukrywam, że na dłużej jakoś end game nie trzyma.

65-70lvl wystarczy by już wiedzieć co się dzieje, ja wbiłem 2 razy 80lvl i nie ukrywam, że na dłużej jakoś end game nie trzyma.

Dokładnie na dłużej nie trzyma bo PoE generalnie jest źle zrobione też i dlatego już praktycznie większość od tej gry odchodzi a Polaków jest tam na prawdę już malutko zostają sami z EU co np grają typowo Ruskie albo Niemcy itd

Po za tym jest jeszcze jeden powód dlaczego PoE nie jest wart uwagi , a no taki że model gry czyli ta cała oprawa graficzna mimo przejścia w 64 bit i otrzymania aktualizacji do itemów jest przestarzała tak na prawdę i koncepcja wzięta w co możecie nie wierzyć z gry znanej wam na pewno Helbreath . Tego nie widać od razu ale jak się przyjrzycie dłużej na to co otacza was w grze PoE to po wzrokowym odejmowaniu tych ulepszeń wszystkich zobaczycie podobieństwo :) . Nie to że ja chce obrażać na siłę grę którą nie którzy tu bardzo lubią ale trzeba czasami zobaczyć to czego nie widać przez różowe okulary :D

Jak z powyższych opisanych gier nic ci nie pasuje to lepiej czekaj na Lineage Eternal lub Lost Ark. No chyba że lubisz taki "trochę" śmierdzący P2W to ci mogę polecić Drakensang Online...

EDIT: Do PoE próbuj się przemóc, naprawdę. Po 60+ poziomie już się lepiej gra i nie jest taka "mdła" (jaka dla mnie była na samym początku).

Jak z powyższych opisanych gier nic ci nie pasuje to lepiej czekaj na Lineage Eternal lub Lost Ark. No chyba że lubisz taki "trochę" śmierdzący P2W to ci mogę polecić Drakensang Online...

Drakensang Online już lepszy od PoE ale dalej nie przebija Grim Dawn :)

Wątpie, żebyś znalazł coś. Innych gier na rynku nie ma. No chyba że znajdziesz coś z 1k online.

Ktoś kto tak pisze oznacza że albo spędził życie przy jednej grze tylko i boli go już ręka :D albo że się nie zna taka osoba .

Czytaj z dokładnością "Grim Dawn" Kolego :D:):P

Jeśli chodzi o MMO faktycznie będzie trudno o taką jakość jak PoE ale ta gra nie każdemu przypada do gustu, nie jest to jedyny hack and slash na rynku MMO i polecam sprawdzić :

Marvel Heroes -Gra tworzona przez Davida Brevika, z resztą wziął ze sobą ekipę z dawnego Blizzard North i stworzyli naprawdę fajnego hack and slasha w świecie bohaterów Marvela, co prawda Brevik już nad tym projektem nie pracuje, ale gra ma się całkiem dobrze i można spokojnie uznać, że jest to jeden z ciekawszych tytułów tego typu na rynku (gra jest darmowa)

Devilian - O grze było głośno jakiś czas temu, gra bardzo mocno przypomina MU Legends jakie wkrótce będzie w otwartej becie a ludzie jakoś się dziwnie nakręcają na MU. Devilian posiada bardzo fajne PvP, ciekawą mechanikę rozgrywki i system zadań jaki właściwie przypomina bardziej klasyczne MMO niż typowe hack and slashe jak Diablo czy PoE. Jednak również z hack and slashy na rynku MMO, jest to jeden z ciekawszych produktów i również darmowy.

Guardians of Ember - Osobiście nie grałem, jednak gra wygląda bardzo ciekawie. Ostatnio gra doczekała się też nowej klasy o czym wspomniane jest w jednym z ostatnich artykułów (jest też gameplay) - https://mmorpg.org.pl/news/zobacz/konkurent-path-of-exile-i-diablo-3-dostal-nowa-klase-mrocznego-rycerza - gra jest b2p

Są też gry na jakie warto czekać, ale kiedy się pojawią ? nie wiadomo...

Wspomniane MU Legends - Osobiście jestem nastawiony sceptycznie do tego tytułu, bo jak wspomniałem, gra bardzo podobna jest do istniejącego na rynku Deviliana, ale ponoć ma tutaj jeszcze nas zaskoczyć.

Lineage Eternal - Na pewno jest to tytuł na który czeka wiele osób, jednak nadal tak naprawdę nie wiemy kiedy będzie nam dane w to zagrać, tym bardziej na naszym regionie

Lost Ark - Czyli chyba najbardziej oczekiwana gra gatunku, gra która według wielu powinna zrobić rewolucję w h&s, z zapowiedzi wynika, że ten produkt ma mieć wszystko, od ogromnej ilości postaci, po ogrom walki, eksploracji świata a nawet mini gry i wiele innych rzeczy. Lost Ark, to najbardziej oczekiwany hack and slash, ale podobnie jak Lineage Eternal, nikt nie wie kiedy wyjdzie i czy w ogóle pojawi się na naszym regionie.

Z gier offline :

Grim Dawn oraz Titan Quest - Te dwie gry są od tych samych twórców i obie można uznać spokojnie za czub gatunku hack and slash.
Incredible Adventures of Van Helsing - Tutaj polecam przede wszystkim dwie pierwszej części ale i trzecią warto dla dopełnienia przejść, bardzo dobry hack and slash.
Sacred 1 i 2 - Gry już swoje lata mają, ale nadal można je spokojnie uznać za jedne z lepszych w gatunku a co istotne, jest to gra z otwartym światem, gdzie od startu możesz iść gdzie chcesz.
Torchlight 1 i 2 - Osobiście fanem nie jestem, ale obie gry na pewno są ciekawym wyborem zwłaszcza jeśli mamy odnieść się do Diablo, gdyż Torchlight jest na nim mocno wzorowane, w końcu tą grę robiła ekipa jaka w dużej mierze własnie pracowała nad serią Diablo.
Vikings : Wolves of Midgard - Jest to jedna ze świeższych gier, jednak mamy tu do czynienia z portem gry z konsoli, co na PC może utrudniać nie co rozgrywkę. Wolves of Midgard wrzuca nas w Nordyckie klimaty i czasy Ragnaroka, walki Bogów z Gigantami a między tym wszystkim jesteśmy my. Co ważne, gra ma fajne motywy survivalowe, przemierzając zimne lokacje, musimy ogrzewać się przy ogniskach inaczej nasza postać zamraźnie i wiele innych smaczków. Naprawdę ciekawa produkcja.
Bastion - Jest to gra indie z niezwykłą budową świata, ale jedna z najbardziej znanych produkcji tego typu.

Edit : Nie czytałem wcześniejszych wypowiedzi, więc pewnie większość się powtórzyła ;)

emmm może Tree of Savior ?

Grałem w PoE i D3, osobiście nie przekonałem się do żadnej z tych gier, są tak jak by drewniane dla mnie.
Natomiast bardzo do gustu przypadł mi Marvel Heros 2016
Gorąco polecam.

W czasie afku BDO pogrywam własnie w https://marvelheroes.com/

Tworca tematu ma racje i ja tez już o tym pisałem. Mechanika poruszania, castowania skili jest drewniana i czy to 1 poziom czy 90 to nie ma znaczenia. Kto grał w D3 i PoE ten wie o co chodzi.

Jak kolega wyżej pisał, Marvel Heroes podobno dobre ale pvp tam jest słabe/nie istnieje z tego co widziałem na forum kilka dni temu.

Na Twoim miejscu przemógłbym się i spróbował dalej w Poe. Gra na normalu jest bardzo wolna, build zaczyna działać dopiero na cruel->merciless. Wykorzystujesz więcej gemów, skilli i cała gra nabiera tempa. Piszesz, że Poe jest drewniane, a spodobała Ci się Tibia NotLikeThis

Z Poe to jest tak, że na początku wydaje się strasznie słabe, ale jak już trochę poznasz gry, buildów i contentu to zaczyna coraz bardziej wciągać. Jeśli chodzi o online hnsy to nie znajdziesz niczego lepszego. Pozdrawiam.

@Marik39 złe opinie tej grze dają gracze, którzy przeszli 1 akt. Jeśli według Ciebie Drakensang jest lepszy od Poe to zapraszam do dyskusji ponownie kiedy opuścisz podstawówkę.

"Co do PoE to KimJongUn uwierz mi wiele razy uzyskałem tam 90 lvl i zrobiłem end game na dwóch poziomach trudności ale nie zmieniało się w tej grze zbyt wiele . Praktycznie na każdym poziomie trudności lub mapie walka jest nudna , żmudna i drewniana ." Nie masz pojęcia nawet o czym piszesz, jakich 2 poziomach trudności? Chyba przeszedłeś normala i cruela, dostałeś po pysku na mercu bez resistów i usunąłeś grę.

k**wa CZYTAJ REGULAMIN I NIE DOUBLE POSTUJ PRZEZ PÓŁ TEMATU

Na Twoim miejscu przemógłbym się i spróbował dalej w Poe. Gra na normalu jest bardzo wolna, build zaczyna działać dopiero na cruel->merciless. Wykorzystujesz więcej gemów, skilli i cała gra nabiera tempa. Piszesz, że Poe jest drewniane, a spodobała Ci się Tibia 

Też tak kiedyś grałem w Poe, dobijałem 30-40 i tyle. Ale potem się wciągnąłem, zaraz mi 500 godzin stuknie i dalej mi się nie nudzi. Pozdrawiam.

Zrozum tej grze nawet 5000 godzin nie uratuje opinii :)

Grałem w PoE i D3, osobiście nie przekonałem się do żadnej z tych gier, są tak jak by drewniane dla mnie. 
Natomiast bardzo do gustu przypadł mi Marvel Heros 2016
Gorąco polecam.
W czasie afku BDO pogrywam własnie w  https://marvelheroes.com/

Marvel Heros 2016 to dobra gra ale problem w tym że oferuje mało , ok komiks + fabuła + maks lvl 60 i to wszystko praktycznie .

Przygotowałem taką skalę "Zajefajna gra ------------Dobra Gra-------------Słaba Gra i wiecie gdzie znajduje się PoE , Diablo Grim Dawn ?

A więc Zajefajna gra(Grim Dawn) ------------Dobra Gra(Tibia)-------------Słaba Gra (PoE,D3,TQ,MH2016,oraz inne)

Tworca tematu ma racje i ja tez już o tym pisałem. Mechanika poruszania, castowania skili jest drewniana i czy to 1 poziom czy 90 to nie ma znaczenia. Kto grał w D3 i PoE ten wie o co chodzi.

Jak kolega wyżej pisał, Marvel Heroes podobno dobre ale pvp tam jest słabe/nie istnieje z tego co widziałem na forum kilka dni temu.

W Marvel Heroes PVP nigdy nie było nie ma i nie będzie :D nie to żebym krakał ale statystyki mówią same za siebie , każdy tam tylko solo expi i dropi a nikt nie patrzy na zespołową grę . :)

Na Twoim miejscu przemógłbym się i spróbował dalej w Poe. Gra na normalu jest bardzo wolna, build zaczyna działać dopiero na cruel->merciless. Wykorzystujesz więcej gemów, skilli i cała gra nabiera tempa. Piszesz, że Poe jest drewniane, a spodobała Ci się Tibia 

Z Poe to jest tak, że na początku wydaje się strasznie słabe, ale jak już trochę poznasz gry, buildów i contentu to zaczyna coraz bardziej wciągać. Jeśli chodzi o online hnsy to nie znajdziesz niczego lepszego. Pozdrawiam.

@Marik39 złe opinie tej grze dają gracze, którzy przeszli 1 akt. Jeśli według Ciebie Drakensang jest lepszy od Poe to zapraszam do dyskusji ponownie kiedy opuścisz podstawówkę.

"Co do PoE to KimJongUn uwierz mi wiele razy uzyskałem tam 90 lvl i zrobiłem end game na dwóch poziomach trudności ale nie zmieniało się w tej grze zbyt wiele . Praktycznie na każdym poziomie trudności  lub mapie walka jest nudna , żmudna i drewniana ." Nie masz pojęcia nawet o czym piszesz, jakich 2 poziomach trudności? Chyba przeszedłeś normala i cruela, dostałeś po pysku na mercu bez resistów i usunąłeś grę.

k**wa CZYTAJ REGULAMIN I NIE DOUBLE POSTUJ PRZEZ PÓŁ TEMATU

Taką gadką tylko udowadniasz że mam racje ziomuś :D

Jeżeli Hns to tak marvel heros spróbuj jak nie lubisz postaci z marvela to devilian ale to jest p2win żeby coś sensownego osiągnąć trzeba zapłacić jest jeszcze torchlight 2 ale tam bez modów się nie zbliżaj.

Jeżeli Hns to tak marvel heros spróbuj jak nie  lubisz postaci z marvela to  devilian ale to jest p2win żeby coś sensownego osiągnąć trzeba zapłacić jest jeszcze torchlight 2 ale tam bez modów się nie zbliżaj.

To też są tytuły badziewne .

Mam pytanie za co dostałem ostrzeżenie ? Za to że pisze prawdę ?

mało tego za chwile łukniesz bana typie się skończy twoje gwiazdożenie.

Spoko zbanujcie mnie bo przecież ja pisze bzdury ale wy wszyscy jesteście święci na tym forum . Śmiechu warte te forum jest robione pod takich śmieci jak wy idę stąd .