Mmo i słaby umysł

Witam.. tak sobie myślę.. i czytam od dawna wypowiedzi ludzi...

i uważam że połowa z was nie nadaje się do mmo.. choć bardzo tego chce...

gracie w mmo.. lecz..

- po 1h do 1tyg max gracie i się poddajecie.. bo np gadacie że słaba grafa,, albo za wolno się expi itd itd

same wymówki ;P

- postać za słaba w pvp, a od początku nie warto grać...

mogę takie przykłady pisać bez końca..ale nie w tym rzecz ;P

chodzi tu o słabą psychike...

patrzycie na gry ze względu na grafikę itd itd;P i z góry zakładacie że hmm.. pogram tu tydzień albo 2..

itd itd

myślicie że wszystko odrazu przyjdzie... coś jakby fps.. że odrazu można na pvp chodzić i wymiatać..

i uciekacie fo privów gdy jest taka możliwość...

według mnie nie nadajesz się do gry..

ja natomiast w grze pierwsze na co zwracam uwagę czy klimat gry pasuje do mnie, i postać do mojego stylu gry

ogólnie zawsze kochałem grać tankerami ;P i zawsze będę... to mój styl ;P

i aby grać w grze.. musisz czuć się częścią całego świata... np samotnym łowcą (assasin) który zabija ludzi by wzbudzać respekt u innych graczy, bądź farmerem który godzinami siedzi na spocie zarabiając golda oraz ostatecznie nosząc najlepsze itemki na servie ;P każdy ma jakiś cel i jest częścią gry ;P

a wy jednak zapominacie o duchu Role Play :P

btw sorka że pisze tak wprost "chcesz" "poddajesz" itd.. może ten artykuł nie jest związany z tobą ;P

ale pisze do ludzi którzy tak naprawde powinni siedzieć w RTS czy może FPS :P

Mam nadzieje że usłysze jakieś mądre komentarze ;D a nie głupią odpowiedź aby tylko nabić posta...

Pozdrawiam

1h do 1tyg max gracie i się poddajecie.. bo np gadacie że słaba grafa,, albo za wolno się expi itd itd

same wymówki ;P

Poddajemy sie? Co to ma znaczyc? MMO to jakas walka? Nie podoba mi sie, nie gram. Podoba mi sie, gram. Proste. Napisales to tak, jakby to byla jakas walka ze swiatem, a ja sie poddaje, bo nie starczy mi sil na ocalenie. Zgrozo.

chodzi tu o słabą psychike...

WTF? Slaba psychika? A moze raczej o gust? Powiedz mi, ty bys gral, gdyby ci sie cos nie widzialo? Bys sie meczyl, zeby udowodnic ze mas zmocna psyche?

myślicie że wszystko odrazu przyjdzie... coś jakby fps

Ehe, bo skill w fpsac przychodzi po godzinie gry.

Wiesz co? Zeby byc dobrym w fps, potrzeba twoich wlasnych umiejetnosci. Zeby byc dobry, w mmo, musisz zostac no lajfem. Tutaj jest roznica. Ludzie "poddaja sie" (musialem to napisac), bo widza, ze to nie ma sensu. Po cholere mam walic godzinami w potworki, klikajac na przemian w klawisze odpalajac skille? Gra powinna byc przyjemnoscia, a gdy ktos czuje sie znudzony, to nie gra. PVP? Mam udowodnic komus, ze siedze wiecje przy kompie niz on? Bo do tego to sie sprowadza.

Tak, ja mam jescze zycie i nie chce siedziec godzinami, aby byc kims.

ja natomiast w grze pierwsze na co zwracam uwagę czy klimat gry pasuje do mnie, i postać do mojego stylu gryogólnie zawsze kochałem grać tankerami ;P i zawsze będę... to mój styl ;Pi aby grać w grze.. musisz czuć się częścią całego świata... np samotnym łowcą (assasin) który zabija ludzi by wzbudzać respekt u innych graczy, bądź farmerem który godzinami siedzi na spocie zarabiając golda oraz ostatecznie nosząc najlepsze itemki na servie ;P każdy ma jakiś cel i jest częścią gry ;P

Tyle, ze tego klimatu zazwyczaj brak i calosc sprowadza sie do jednego. Expienia.

a wy jednak zapominacie o duchu Role Play

Tyle, ze MMORPG nie maja niczego wpsolnego z prawdziwym RPG, wiec o czym gadasz?

Traktujesz te gry jak pole walki. Jak cos, na czym sie meczysz, aby byc dobrym. W grze chodiz o przyjemnosc i jak tej nie dostrzegam, to grac nie bede.

Poki co... Ide cwiczyc umysl.

1h do 1tyg max gracie i się poddajecie.. bo np gadacie że słaba grafa,, albo za wolno się expi itd itdsame wymówki ;PWTF? Slaba psychika? A moze raczej o gust? Powiedz mi, ty bys gral, gdyby ci sie cos nie widzialo? Bys sie meczyl, zeby udowodnic ze mas zmocna psyche?Tak, ja mam jescze zycie i nie chce siedziec godzinami, aby byc kims.Tyle, ze tego klimatu zazwyczaj brak i calosc sprowadza sie do jednego. Expienia.Tyle, ze MMORPG nie maja niczego wpsolnego z prawdziwym RPG, wiec o czym gadasz?

Tego z mmorpg i rpg nie skomentuje .....

a tak to ja jakoś gdy gram w gre to przesiedze w niej dluższy czas.. no chyba że coś się spieprzy :P

a mi chodziło o patrzenie na gre ze względu na grafike ;P

hmm co tam jeszcze wymysliłeś mądrego ^^...aaa no tak :D " nie ma klimatu żadna gra"...

to powiedz mi.. jak patrzysz np na kalonline czy tam 12sky. to co do !%#%@ widzisz?.. ja np jakiś tam klimat japoński, samuraje itp ;P można poczuć się takim samurajem :P który idzie coraz dalej.. zabija mase potworów.. co daje mu większe doświadczenie oraz nowe umiejętności walki (skille) ... ale jednak ty tylko widzisz expienie..

jak widzisz tylko expienie.. to co ty gadasz o życiu?.... grasz tylko dla expienia... i masz życie.. nie rozumiem..

gra się dla przyjemności.... a expi się by być coraz silniejszym.. i gdy osiągniemy jakiś nowy skill.. to chcemy więcej..

tak powstało no lifowanie :P....

a więc jak już potrenujesz umysł to pogadamy ;) pozdrawiam :D

Grałem w dużo mmo.Grałem w Tibie chyba z 2 lata, wiecie jaka tam jest grafika...Ale nie z tego powodu zrezygnowałem, tylko z...(kto wie, ten wie. Slod! Cicho masz być ;p ). Gra miała to coś, mimo odrażającej grafiki. Ja nie gram, żeby być The Best! Gram for fun, dla przyjemności. Owszem z Tibią przegiąłem, bo No-Lifiłem i miałem z tego powodu konsekwencje(slod! cicho ;p ).

- po 1h do 1tyg max gracie i się poddajecie.. bo np gadacie że słaba grafa,, albo za wolno się expi itd itdsame wymówki ;P

Nigdy! Gram tyle, na ile mam ochotę i po dłuższej grze, podsumowuję plusy, minusy i daję coś w stylu oceny. Jeżeli ocena jest poniżej 3-nie gram. Ocena powyżej 3- Gram. Jeżeli stoi na 3- Podsumowuję jeszcze raz. Pamiętajcie! Nigdy!, ale to nigdy nie znajdziecie swojego ukochanego mmo, bo powstają nowe, a Wasza "ukochana gra" , może stać się gorsza, od nowej. Trzeba sprawdzić większość mmo i pogrywać w max 3 na raz.

1. Japoński klimat, samuraje itd.

2. Fantasy, Sci-Fi.

3. MMOFPS.

Dzzz to ladnie ujal. Koks w kazdej grze jest taki sam. Nie kazdemu starcza checi, znajomy porownal kiedys expienie do kopania dolu bez dna za pomoca lyzki stolowej. Widac nie poczul klimatu :) Na privach co prawda ta lyzke zamienia sie na szpadel, ale...

Co do psychiki to tez bym polemizowal. Zeby grac w taka Tibie na przyklad kilka lat to trzeba miec tegi umysl ;), albo nie miec go wcale:)

Tripl3 duch role playa to wedrowka z grupka przyjaciol i czcze, wesole pogaduszki, a nie kokszenie i podnoszenie skilli i statow. I nie o sam koks tu chodzi, a o zabawe przy nim. Zadne mmo tego nie dostarczy, bo raz ze tam rola gm-a sprowadza sie do pomocy technicznej samym graczom. GM nie wymysli Ci przygody ( chociaz ostatnio mile sie zaskoczylem w DDO, bo gm sie zajal i bite 4 godziny nam sprawil zabawe. I nie bylo to puszczanie stada mobow na respie ::)) Zagraj w stare NVN, NVN2 na rp servie , moze wtedy skojarzysz o co biega.

Poza tym czego Ty wymagasz od ludzi. Groo graczy to gluty, ktorzy nie potrafia sie poprawnie wyslowic. Czekaja na okazje, aby pokazac kto jakim jest ownerem i jak rzadzi (tych madrzejszych i spokojniejszych przepraszam ;))

Do gier tez trzeba dorosnac;)

Grałem w dużo mmo.Grałem w Tibie chyba z 2 lata, wiecie jaka tam jest grafika...Ale nie z tego powodu zrezygnowałem, tylko z...(kto wie, ten wie. Slod! Cicho masz być ;p ). Gra miała to coś, mimo odrażającej grafiki. Ja nie gram, żeby być The Best! Gram for fun, dla przyjemności. Owszem z Tibią przegiąłem, bo No-Lifiłem i miałem z tego powodu konsekwencje(slod! cicho ;p ). Nigdy! Gram tyle, na ile mam ochotę i po dłuższej grze, podsumowuję plusy, minusy i daję coś w stylu oceny. Jeżeli ocena jest poniżej 3-nie gram. Ocena powyżej 3- Gram. Jeżeli stoi na 3- Podsumowuję jeszcze raz. Pamiętajcie! Nigdy!, ale to nigdy nie znajdziecie swojego ukochanego mmo, bo powstają nowe, a Wasza "ukochana gra" , może stać się gorsza, od nowej. Trzeba sprawdzić większość mmo i pogrywać w max 3 na raz. 1. Japoński klimat, samuraje itd.2. Fantasy, Sci-Fi.3. MMOFPS.

nooo :D godny gracz z ciebie

ja grałem w kala jako pierwsza moja gra :D 3lata ponad ;P

ale już tyle tam kasy wylałem a i tak mi konta wyczyścili to dałem sobie siana..

w rohana jakieś 6miesięcy ;P WoW jakieś 5miesięcy, cudowna gra ale cała gildia postanowiła iść grać w Warhammera

to ja też ;P hehe teraz czekam na Aion ... faworyt poprostu :D miodzio.. super że płatny i ogólnie... żadnego item mall, hehehe myslę że z 3lata musze grać w aiona za dużo plusów żeby w to nie grać :P no i moi kumple z którymi grałem od 4lat ponad idą tam ze mną więc będzie miodzio

no i w międzyczasie gram w Chroniclesa :D jakiś miesiąc tam posiedze ;P

no a co do 2 wypowiedzi :P to tak.. zgadzam się.. grupka kumpli itp ;P

ja tam gram.. gildia przedewszystkim :P bo granie samemu w mmo to idiotyzm.. po to jest mmo... do grania w siedzi z innymi.. tak to można samemu w gothica grać (baaardzo fajan gra ) heh:D

hmmmm... ale w mmo o kokszenie też chodzi :D

jak masz super ekipe ;P to latacie w pt :P rozwijacie się.. lepsze skille itp:P

a pozniej to już jest się koks i wlasnie z tymi kumplami lata się na wieeelkie wojny bądź na epickie potwory o których większość ludzi jeszcze nie słyszała... a takie high lvl stały oko w oko z taką bestią :

ogólnie polecam grać dla zabawy ;p w stylu Role Play :P wczuć się w postać i jakoś grać...

a to ile grasz... ile godzin itp.. to już zalezy od ciebie... ale takie bezsensowne grindowanie nie ma sensu

Hmmm , moze grafa byc dobra ale jednak musi miec chociaz jakas grafe a nie jakis perfidny szjat.

Nigdy nie gram juz w gry z klimatem typu metin , wokf , talisma etc . Wiekszosc ktora testowalem nie wciagnela mnie na dlugo . Jezeli wiem ze w grze jest slabe pvp to tez odpada . Testuje jakis tydzien gdy mnie nie wciaga to poprostu go away ^^

I nie wiem co do tego ma psychika ^^

Pozdrawiam Heroic.

Hmmm , moze grafa byc dobra ale jednak musi miec chociaz jakas grafe a nie jakis perfidny szjat.Nigdy nie gram juz w gry z klimatem typu metin , wokf , talisma etc . Wiekszosc ktora testowalem nie wciagnela mnie na dlugo . Jezeli wiem ze w grze jest slabe pvp to tez odpada . Testuje jakis tydzien gdy mnie nie wciaga to poprostu go away ^^ I nie wiem co do tego ma psychika ^^Pozdrawiam Heroic.

Widzę że każdy z was źle zrozumiał ten temat;P

chodzi tu o to..że każdy z was miał pierwszego mmo ;P (to logiczne xD )

no i tak wam się podobało.. zazwyczaj 1 mmo.. to gra się z kumplami z reala.. świetna zabawa.. rozmowy w szkole o grze itd itd )

jednak taka grupka się sypie.. later szukasz innego mmo :P i szukasz takiej samej zabawy jak w tym 1.. który był najlepszy ;P

i przez to porównywanie do innych gier odtrącacie każdą inną z powodu np słabej grafiki itp :P

nie no grafika też ma znaczenie :P

ale np Warhammer .. dość nowa gra.. płatna.. .ale grafike to ma okropną -.- omg.. jak na te czasu i nową gre.. zaledwie w 2008 powstała... i taki crap..

ale jednak grałem z kumplami.. i jakoś mi się spodobało :D cudowne wojny, zdobywanie flag, zamków..

ogólnie to zdobywało się całą mapę itd :D coś cudownego :D ale niestety ekipa się posypała i nie było większego sensu grać dalej ;P

Zauważyłem, że troszkę przesadzasz z tym " ... ". Ogranicz trochę :)

Taa :) Tibia. wszyscy z osiedla kosiory na maxa. Nie było dnia, w którym nie gadaliśmy o Tibii. Pierwszy Pacc kolegi i siedzenie u niego cały dzień i patrzenie jak się na paccu napierdziela :P.Dzisiaj Tibią gardzę, bo wiem co może zrobić z człowiekiem, ogólnie wiem, co może komputer zrobić z człowiekiem i wcale nie chodzi o mnie. Dobrze znam tą osobę, totalny No-life, ale nie chce powiedzieć o jedno słowo za dużo.

Kuboszek kur.wa, miałeś nie mówić... :(.

"Tyle, ze MMORPG nie maja niczego wpsolnego z prawdziwym RPG, wiec o czym gadasz?

Tego z mmorpg i rpg nie skomentuje ....."

MMORPG = gadki szmatki ze znajomymi i napierdzielanie potworow itd.

RPG = fabuła

Kuboszek kur.wa, miałeś nie mówić... ."Tyle, ze MMORPG nie maja niczego wpsolnego z prawdziwym RPG, wiec o czym gadasz?Tego z mmorpg i rpg nie skomentuje ....."MMORPG = gadki szmatki ze znajomymi i napierdzielanie potworow itd.RPG = fabuła

hmmmm :P widać że nie grałeś w age of conan albo w Warhammera :P itd itd

tam głównie jest fabuła :D filmiki się pojawiają .. itp

no może w darmówkach tego brakuje ;P ale takie są darmówki

ale i tak w darmówkach jest jakaś fabuła...

np aion... była jedna rasa..ale została rozdzielona.. i powstało Elyos i Asmodian

tak samo każda gra :P

i te Questy.. to te same misje co macie w RPG

tylko że tu macie po angielsku i może was to mulić ;P i nawet nie patrzycie na fabułe ;P tylko żeby jak najszybciej wbić lvl :P

btw nie wiem jak masz prawo mówić że mmo nie ma fabuły.. jak nie czytasz tego co npc mówi w queście :P

tylko odrazu akceptujesz Questa ;P i patrzysz co masz zabić ;D przemyśl to ;)

tripl3, Ty kompletnie nie zrozumiales mojego posta...

Tyle, ze MMORPG nie maja niczego wpsolnego z prawdziwym RPG, wiec o czym gadasz?Tego z mmorpg i rpg nie skomentuje .....

Gowno moge nazwac kotletem, ale czy nim bedzie? Nie. Wiesz na czym polega Role Play? Na pewno nie na na tym, na czym polegaja aktualnie gry MMORPG. Wspolnego z prawdziwym rpgiem maja tyle, ze sa statystylo bohatera. A reszta? Bardziej przypomina FPS'a.

a tak to ja jakoś gdy gram w gre to przesiedze w niej dluższy czas.. no chyba że coś się spieprzy a mi chodziło o patrzenie na gre ze względu na grafike ;P

Tego nie rozumiem. Cytujesz mojego posta i piszesz takie cos, ale do czego to sie odnosi? Napisz to jasniej?

" nie ma klimatu żadna gra"...

Jak juz chcesz cytowac, to rob to dokladnie, bo ja napisalem:

Tyle, ze tego klimatu zazwyczaj brak i calosc sprowadza sie do jednego. Expienia.

A ty mi odpisujesz:

to powiedz mi.. jak patrzysz np na kalonline czy tam 12sky. to co do !%#%@ widzisz?.. ja np jakiś tam klimat japoński, samuraje itp

To tak jak z pogoda. Jest zawsze, ale gdy jest spaprana mowimy, ze " Nie ma dzis pogody". Tak smao mowie o klimacie tych gier. Nie maja klimatu, znaczy sie, sa nijakie. Ci Twoi samuraje wygladaja jak Czlonkowie Boys Bandu dla gejow. Rozumiesz o co mi chodzi? Ten klimat jest plastikowy i nijak da sie w niego wczuc. Pomijam juz fakt, ze nie ma sensu tego robic, bo i tak twoim celem jest walenie w 100000mobow.

można poczuć się takim samurajem który idzie coraz dalej.. zabija mase potworów.. co daje mu większe doświadczenie oraz nowe umiejętności walki (skille) ... ale jednak ty tylko widzisz expienie..

Ja widze tylko expienie? Wlasnie sam to napisales. Samuraj, ktory idzie i zabije mase potworkow. A co to jets, jak nie expienie? Wlasnie o tym mowie. Wszytskie te gry sprowadzaja sie do tego samego. Wszytskie sa sztuczne i plastikowe.

jak widzisz tylko expienie.. to co ty gadasz o życiu?.... grasz tylko dla expienia... i masz życie.. nie rozumiem..gra się dla przyjemności.... a expi się by być coraz silniejszym.. i gdy osiągniemy jakiś nowy skill.. to chcemy więcej..tak powstało no lifowanie ....

Czy ty zrozumiales mojego wczesniejszego posta? Mowilem o zyciu w sensie, ze mam mase innych zajec, ktore sa duzo lepsze, od kopania dolu lyzka stolowa (fajne okreslenie Grafi0). Dlatego nie gram w te gry, gdzie glownym celem jest pakowanie postaci. To zawsze sprowadza sie do jednego. Jak chcesz miec przyjemnosc z gry, musisz spedzac przy niej 5h dziennie, aby za 2 miesiace miec dobra postac i moc wymiatac na pvp. Czy to sie nie mija z celem pojecia "przyjemnosc"?

"a więc jak już potrenujesz umysł to pogadamy pozdrawiam "

Moge rzec to samo...

Zdenerwowało mnie twoje "wy". Mógłbyś ująć inaczej np. mniejszość bądź młodsi gracze bo każdy sobie pomyśli ,że masz na myśli nas wszystkich. Nie można kilkoma osobami uogólniając całą resztę użytkowników. Niestety nie można sobie dobierać userów.

Zwracasz się do czytelnika ,a temat nie dotyczy każdego.

Raz piszesz o patrzeniu przez innych na gry, potem o no lifach, o expieniu i grze z kumplami. Podobny temat założył Kuboszek jak pamiętam "MMO a nasze umysły" więc zdecyduj się na jeden konkretny temat i twórzmy dyskuję ,a nie narzucasz co chwilę inny temat i robi się tylko wielki bajzer.

Dobra grafika wiąże się z grywalnością bo przecierz lepiej się gra z bardzo zajebistą grafiką (np.Guild Wars) niż w Last Chaos ,który AI i grafikę na obecne czasy ma mizerną. Co do fabuły to mała ilość mmo ma ją oryginalną lub dobrze dopracowaną bo zazwyczaj są proste i do siebie bardzo podobne (np. tam świat jest pogrązony w chaosie, jesteś rycerzykiem i musisz walczyć z jakimiś tam ziomkami jakiegoś tam lorda co chce zapanować nad światem). I najważniejsza rzecz to klimat. W F2P mmo mało jest gier o oryginalnym klimacie więc o tym nie wposminajmy bo klimat przedewszystki społecznościowy tworzą gracze, a klimat gry zazwyczaj w F2P są mało oryginalne.

@up

Widzę ,że Dix mnie już wyręczył .

omg omg omg ;P

ty nadal nic nie rozumiesz ;P słabo kapujesz czy jak? lol

to klimat samuraje itp...

tak to jest expienie, ale nie patrzy się tylko na % expa ale na cały klimat gdy :P i to jak nasza postać się rozwija

omg

Tak samo myslisz że mmorpg nic nie ma wspolnego z rpg...

bo jak bierzesz Q.. nie czytasz go,, nie wiesz jaka fabuła jest w grze itd

pwned :P

ty widocznie w mmo liczysz % expa i jakie masz staty ;P

omg omg omg ;Pty nadal nic nie rozumiesz ;P słabo kapujesz czy jak? lol

Prosze, trzymajcie mnie, ok? Nie chce dostac warna, ale zaraz nie wytrzymam.

To ty nie mozesz pojac. Nie czytasz moich postow. Chyba tylko co 2 wyraz.

to klimat samuraje itp...

To juz Ci wyjasnilem. Przeczytaj co pisalem wyzej, bo 2 raz mi sie nie chce. Zeby Ci ulatwic, wkleje to:

"To tak jak z pogoda. Jest zawsze, ale gdy jest spaprana mowimy, ze " Nie ma dzis pogody". Tak smao mowie o klimacie tych gier. Nie maja klimatu, znaczy sie, sa nijakie. Ci Twoi samuraje wygladaja jak Czlonkowie Boys Bandu dla gejow. Rozumiesz o co mi chodzi? Ten klimat jest plastikowy i nijak da sie w niego wczuc."

Samuraje sa tak nieprawdziwi i smieszni, ze nie da sie w to wczuc. Chyba, ze masz 8 lat i podoba

Ci sie wszystko, co wyglada jak z CN.

tak to jest expienie, ale nie patrzy się tylko na % expa ale na cały klimat gdy i to jak nasza postać się rozwija omg

O klimacie juz Ci pisalem. Go nie ma. Jak nasza postac sie rozwija? Ok podniose statsy, super. Bede silniejszy, super. Ale do czego to sie sprowadza? Moja super uber silna postac, pojdzie 20 krokow dalej i zacznie robic to samo, czyli zabijac potworki. Kapujesz?

Tak samo myslisz że mmorpg nic nie ma wspolnego z rpg...bo jak bierzesz Q.. nie czytasz go,, nie wiesz jaka fabuła jest w grze itdpwned

Tak, ale ta fabula to zazwyczaj: W moim ogrodzie sa zle gobliny i niszcza mi ogorki. Zabij 15, a dostaniesz super pasek +2 do sily i +3 do mocy super ognia (fajny klimat nie?). Wiec tutaj RPG jest mizerne...Gdzie jest Role Play?

Oczywiscie, nie mowie tutaj o serverach typowo RPG do platnych gier (never podobno w tym wzgledzie wymiata. Ultima tez).

Nie, bo jak widze gre, ktora na tym polega (95% mmo?), to wywalam ja z dysku w tempie setki Bolta.

"Moja super uber silna postac, pojdzie 20 krokow dalej i zacznie robic to samo, czyli zabijac potworki. Kapujesz?"

wiesz.. jak tak podchodzisz do tego to co ty robisz na forum o mmorpg?

jak już jest taka super ta postac to trzeba iść dalej żeby być najlepszym na servie :P

no i masz racje o tym klimacie ;P btw czytałem to, ale nie odpowiadałem bo wiadomo jak jest.

Gdyby każda gra miała wypas klimat a nie "nijaki" to bym musiał w każdą grać .a a tak to omijam ;P

a co do expienia to hmmmm

wszystko w twoim toku myślenia sprowadza się do darmówek ;P ale w darmówkach też można iść inna drogą

np w rohanie grałem przez 2miesiące wyłącznie expiąc, later zrozumiałem że to nie ma sensu i zacząłem bawić się handlem, i zarobiłem tak jakoś z 40k RPs ( 1k =30zł )

np Warhammer, Guild Wars tam więcej pvp i Questów było niż zabijania mobów ;P

w warhammer moby zabijałem tylko żeby Q zrobić.

Tripl3 MMO to nie RPG i nigdy nim nie bedzie. Dobra grafa i spolecznosc to nie klimat. Ogolnie sie przyjelo nazywac tak kazda gre, gdzie wystepuja statystyki bohatera. Jesli chcesz zagrac w typowe rpg zagraj w NVN czy w DDO gdzie sa GM, ktorzy wymyslaja przygody z prawdziwego zdarzenia, gdzie sytuacja zmienia sie z minuty na minute. Gdzie wiecej czasu spedzasz na odgrywaniu roli jaka przyjales. A nie pustawe questy od npca " kill xxxxxxxxxxxx mobs". Jesli tu widzisz klimat rpg to masz naprawde tegi umysl. I trafiles w samo sedno w mmo, ja licze exp i jakie mam staty. I do tego build. Bo o to chodzi w mmo, a jesli trafi sie przy tym koksie jakas grupka fajnych znajomych no to jest za***iscie. Nie bede kopal dolu samotnie ;) I nie dziw sie ze to sie nudzi po jakims czasie, wszyscy ludzie sie sypia. Tak jak w zyciu :) Nic nie trwa wiecznie.

Tak samo myslisz że mmorpg nic nie ma wspolnego z rpg...

Dosłownie tego nie napisał. Większość różni się ,że nie ma charakterystycznego dla rpg zrzutu izometrycznego. Myślisz ,że rycerzyki i potworki to już jest rpg?

Człowieku. Większość mmo F2P ma tak nudną i mizerną fabułę ,że nie ma sensu jej nawet czytać, nie jest oryginalna i często się nie zgadza. MMO ma na celu rywalizacje między graczami (exp, staty i pvp) nie to byś znał elegancko fabułę bo po cholere to? Żadnego quizu nie będzię. Więc ma nie patrzeć na staty, nie expić tylko na pierwszym miejscu czytać dowiedzieć się o co dokładnie chodzi?

bo jak bierzesz Q.. nie czytasz go,, nie wiesz jaka fabuła jest w grze itd

W F2P zazwyczaj quest ma taką formę "Zabij 10 dzików i przyjdz do Marioli". W RPG owszem jest bardziej to rozbudowane. Twórcy gry mmo nie tracili czasu na rozpisywanie się bo i po co jak nikt tego nie przeczyta.

Każdy gra jak chce i nie ma sensu się czepiać.

wiesz.. jak tak podchodzisz do tego to co ty robisz na forum o mmorpg?

Lubie fora i czekam na mmo dla mnie. Jesli takie powstanie, to bedzie o tym na tym forum. Wtedy bede pewien, ze ta gra mnie nie ominie.

jak już jest taka super ta postac to trzeba iść dalej żeby być najlepszym na servie

I to jest cel mmo, ktory mi sie nie podoba. Wszystko sprowadza sie do tego, aby miec wysoki lvl i dobry ekwipunek. Troche puste to.

Co do platnych mmo...Gralem tylko w WoW (na globcu...Do czego to doszlo, ze czlowiek musi takie cos pisac?) i GW. Na WoW'ie sie zawiodlem, a GW okazalo sie najlepsza gra tego typu, w jaka gralem. Questy i misje :). Brak tylko serva Role Play i jakiegos ciekawszego uniwersum.

mówicie że rpg lepsze od mmo? hmm to dlaczego szukacie mmo na tej stronie?:P

ale widzę że ten temat jednak nie ma sensu :P bo wy gadacie swoje xD

i tak czekacie na te swoje mmo które nie istnieją ;P a gdy już powstaną to będziecie już za starzy żeby w to grać ;P

xD dla mnie mmo to same + i myślę że można grać w każdego mmo :P gdy tylko ma się kumpli z reala którzy z tobą grają ;P gdybyście takich mieli to nie szukalibyście mmo, tylko grali razem z nimi :P

Ale to już wasze prywatne sprawy ;P czego już nie będę poruszał ;D

Pozdrawiam i myślę że temat do zamknięcia ;P powodzenia w szukaniu tego jedynego :) xD