Cześć!
Poszukuję MMORPG w stylu Metin 2 (lepszego porównania nie znam XD) - aby głównym celem było długie expienie i farmienie itemków do ulepszania EQ, a nie podążanie za ścieżką fabularną, robienie misji, aby dojść do endgame u tam w kółko robić te same rzeczy. Fajnie jakby gierka była w miarę F2P, natomiast w dzisiejszych czasach przy tym gatunku raczej o to ciężko, więc jestem otwarty na wszystkie propozycję, natomiast jakbyście napisali przy propozycji czy P2W mocno bije amatorskich graczy (jak np. wyżej wspomniany Metin, gdzie żeby coś osiągnąć więcej to musisz wydać grube pieniądze) czy też mikropłatności są opcjonalne i nie wpływają na grę aż tak bardzo, czy może abonament, a może pojedynczy zakup i co najważniejsze jakbyście napisali coś więcej o gierce, czym was zauroczyła, czym was wciągnęła.
MMORPG w której głownie chodzi o exp i grind a nie ścieżkę fabularna, ktoś cos?
Z takich gier, które stawiają na expienie, grind czy farmienie to Black Desert Online, Albion Online, Path of Exile, Lost Ark, Runescape są pierwsze, które w sumie przychodzą mi do głowy. Fabuły tam niewiele, spośród nich wszystkich to w BDO jest najwięcej questów. Runescape różni się tym, że questy są całkiem ok, ale też potrafią wynagrodzić robienie dając np. dostęp do jakiegoś przejścia na skróty albo stanowisk do craftingu. Sam nigdy nie grałem w Metina bo ta gra mnie odstraszała liczbą Polaków i jak tak oglądałem potem dramy czy filmiki to w sumie nawet się cieszę, że mnie to ominęło. W mojej ocenie to jak szukasz takiego grindu jak w starych grach to musisz po prostu szukać starych gier, bo tam dziadki z zespołu tworzącego grę przespały lata innowacji i rozwoju xD
O żadnej z tych gierek jakoś specjalnie nie chce mi się rozpisywać bo miałem epizody, że grałem w nie sporo, a potem rzucałem nimi na kilka miesięcy, lat albo na zawsze bo grindowanie to jednak nie moja bajka (straciłem już jedne wakacje za młodu na Silkroada, z których moje jedyne wspomnienia to karawany pod Hotan).
No i istotna sprawa, jak coś jest F2P to z reguły będzie tam P2W.
Nie ma gier F2P, które faktycznie są F2P, podstawowa zasada gier darmowych to wybombany item shop psujący rozgrywkę.
Co do gry to BDO pasuje idealnie, czekając na promocje itd, to na end game powinieneś się zmieścić w wydatkach koło 1k zł + potem Value Packi żeby zmaksymalizować zyski.
BDO posiadam, natomiast moje podchodu do tej gry kończył się zaraz po stworzeniu postaci XD a to wszystko za sprawą stylu walki, w sensie odnosiłem i odnoszę wrażenie, że postacie mają wiele możliwości umiejętności, ataku w zależności od kombinacji klawiszy jaką się wciśnie i nie jest to jeden przycisk s stylu “1,2,3 lub 4” tylko jakieś np. “Ctrl+H+5” czy jednak ja coś źle pojmowałem i w rzeczywistości to tak nie wygląda i łatwo jest to ogarnąć?
BDO posiadam, natomiast moje podchodu do tej gry kończył się zaraz po stworzeniu postaci XD a to wszystko za sprawą stylu walki, w sensie odnosiłem i odnoszę wrażenie, że postacie mają wiele możliwości umiejętności, ataku w zależności od kombinacji klawiszy jaką się wciśnie i nie jest to jeden przycisk s stylu “1,2,3 lub 4” tylko jakieś np. “Ctrl+H+5” czy jednak ja coś źle pojmowałem i w rzeczywistości to tak nie wygląda i łatwo jest to ogarnąć?
PoE ma dla mnie zbyt skomplikowany system drzewka, Lost Ark wiele godzin już przegrane i gdzie straciłem chęci to niego, Albion irytujący bo zawsze chcąc coś porobić solo to kończy się to śmiercią od grupy 10 osób na czarnych (cieszy ich zabicie nawet jak nic nie mam w EQ XD, tak więc za dużo zwierząt jak dla mnie).
Pozostaje Runescape, którego nigdy nie grałem, więc przetestuję
lineage 2 serwer reborn x1, grind grind i grind
W tibii masz ciągły grind, niekończące się expienie i upgrade ekwipunku. I w zasadzie jedyne co musisz robić, to opłacać premkę i farmić z jakąś ekipą dobre spoty. Jak nie chcesz pvp, to masz serwery non-pvp. Questy są i to dużo, ale większość jest opcjonalna.
https://www.youtube.com/watch?v=B5SAbMC8B40&t=192s
Tutaj masz ładnie zobrazowane jak wygląda klikanie przycisków, wiadome są łatwe i trudne postacie które nie wymagają aż takiego klikania.
Knight online, Atlantica online ( tu akurat zbieranie itemków kolekcji ect też są i fajne walki od groma zbierania i grindu, dobre pvp, więcej qestów niż w wowie ), black desert grind dla grindu hm… tibia , silkroad. mu online hehe…
Z jakkolwiek liczących się gier to Albion Online i Runescape, BDO to crap, a PoE to nie MMORPG, Lost Ark umarł (a miał ogromny potencjał ale hajs im zasłonił oczy).
Chyba że nie przeszkadza Ci granie w pół-martwe gierki, wtedy możesz szukać jakiś innych.
Najbardziej do twojego opisu mi pasuje Tibia czy BDO, ale to drugie mi nie podeszło nawet po kilku próbach. Za to Tibia o ile ci nie przeszkadza grafika da ci wszystko czego potrzebujesz, do tego gra regularnie jest rozwijana od 25+ lat. Expisz i grindujesz bez końca, na początku jest masa questów na dostępy itp ale większość można olać, jak już będziesz zadowolony ze swojego EQ, na reszcie możesz zacząć zarabiać w rl na wyższych lvlach ofc. Jeżeli chcesz szybko wskoczyć do akcji, polecam kupić jakiś niski lvl z wysokim skillem na oficjalnym bazarze gry które nie kosztują dużo, premium to podstawa ale spokojnie na dalszych etapach będziesz mógł zarobić na nie w grze.
last epoch grim dawn warframe
@WilczyKefir https://forum.mmorpg.org.pl/t/ponad-22-lata-czekania-na-ukladanie-w-stosy/141867/8
Gra P2W od 200lvlu aczkolwiek ja gram full F2P i zrobiłem spokojnie bronie +10 X3 i jeszcze dużo pomagajac dla kolegi także idzie osiągnąć max. Można mieć to samo co gracze P2W ino trzeba to od nich kupić za walutę w grze / przedmioty. P2W od 200lvlu ponieważ bronie od tego lvlu wymagają dużo pracy i żeby nie zniknęły po spaleniu można używać płatnych kul zachowujących przedmiot. Kule płatne mają tyle samo % i wyszło mi że jakbym używał darmowych to też bym nie spalił ;p Aczkolwiek kolega użył darmowej na +3 (i stracił broń całkiem) i spalił później na +7 ino że tutaj robił płatna także przedmiot został +6
Gra ma możliwość expienia czarów przez uderzenia od 1 do 10lvlu. Czary można wymieniać / sprzedawać / pożyczać.
Bardzo rozbudowany system ulepszania przedmiotów do których idzie wchuj materiałów także dodam zdjęcie poglądowe
Tutaj aby wyjąć np.
Tutaj przedmioty aby zrobić od +0 do +10
A oprócz tego żeby nie wydawało się mało to te potion / pattern również trzeba ulepszyć także
Potion tak
Pattern
Szkoda życia na takie bezmózgowe klikanie bez końca.
Cześć, jeśli lubisz Metina to zobacz sobie MU Online. Gra oczywiście p2w jak każda. Wykupienie “premium” raczej jest obowiązkowe a pozatym resztę da się wyfarmic i ogarnąć bez wielkich nakładów finansowych. Można robić multikonta żeby farmic dla main postaci. Specyficzna gra ale typowy grind. No i jeśli masz ograniczony czas to można grać afk.
Ja gram dlatego że mam mało czasu żeby grać active. Ale jest wiele rzeczy które można robić active. Znalazłem super ekipę i to w sumie mnie trzyma przy tej grze. Nie licząc satysfakcji z wbijania lvli i itm.
Gra nie jest dla wszystkich bo potrzeba cierpliwości której ewidentnie brak ludziom. Ale polecam.