MMORPG warte grania?

Gatunek: RPG
Sprzęt: 7 letni laptop, nie spodziewajcie się cudów. i5-3210M, GeForce 610M, 8 GB RAM.
Cechy:

• Brak itemów boostujących statystyki w Item Shop.
  • System walki obojętny, chociaż wolę target.
  • Grafika nie musi być z kosmosu.
  • Bez jakiegoś mega wielkiego grindu, gdzie musisz farmić miesiąc na jeden item.
  • Bez limitów na dungeony (opcjonalnie zgodzę się na limity na ważniejsze).
  • Open world PvP też byłby super (nie w systemie wiecznego PK bez konsekwencji).
  • Opcjonalnie wolę unikać prywatnych serwerów, niestety mają tendencję do zamykania i oferowania o wiele lepszego sprzętu za donate :(.

Przypadły mi do gustu: Lineage 2, stara Tera, Guild Wars 2, Runes of Magic, ArcheAge, EverQuest, Perfect World, Rappelz, Last Chaos, Aion...
Nie przypadły mi do gustu: Black Desert, Skyforge, Path of Exile...

Czemu zrezygnowałam z tych gier? Nie mam czasu na wielogodzinny grind. Nie podoba mi się uczucie, że przez krótszą niż 8 godzin rozgrywkę stracę mnóstwo postępu i szansa na jakiekolwiek konkurowanie w PvP a nawet PvE jest znikoma - każdy woli ubranego gracza :) Z drugiej strony mamy nową Terę, gdzie zdobycie czegokolwiek nie jest ŻADNYM wyzwaniem...

Grałam w tak dużo gier (większość więcej niż 2 lata, L2 grubo ponad 8 lat).... Obawiam się, że nie znajdę już nic, co będzie w stanie jakkolwiek dorównać Lineage :( Czy jesteście w stanie mnie czymś zachwycić, zaskoczyć albo chociaż zainteresować?

Lannine.

Nie ma takiej gry XD Możesz poczekać na Bless rebuild w 2018 ale kto wie czy nie p2w. Mamy podobne gusta więc napisz pw jeżeli coś byś testował od siebie odradzam Rifta, BladeNSoul, ESO. A w Skyforge co cie odrzuciło przechodzenie tych samych mapek , klimat magio-technologiczny czy instancjowa rozgrywka?

No właśnie jeszcze nie ma :( Z niecierpliwością czekam na Ashes of Creation. Albo może ktoś zna jakiś sensowny prywatny serwer do którejś z fajniejszych gier ^^

W Skyforge odrzucił mnie totalny brak sensownego pvp i o ile dobrze pamiętam jakieś dziwne limity. Instancjowa rozgrywka raczej nie była aż takim problemem :)

Czytałam coś o Rifcie, też raczej niezbyt przychylne komentarze...

Spróbuj sobie Blade & Soul, naprawdę bardzo przyjemne mmo które może dać Ci bardzo dużo fanu. Nie trzeba wielu godzin żeby coś osiągnąć chyba, że chce się być w topce, no ale to jak w praktycznie wszystkich innych mmo. Na forum przewijało się wiele tematów o tej grze wiec nie będę się rozpisywało bo można śmiało sobie poczytać i dużo się dowiedzieć.

Dziękuję za odpowiedź :)

Może spróbuję dać BnS szansę, coś poczytam. Grałam raz, ale to było jak tylko wyszło na jakimś prywatnym serwerze,gdzie 3/4 rzeczy nie działało ^^"

bns z twoim lapkiem to chyba najbardziej sensowny wybor imho.

Praktycznie wszystko na nim działa na najniższych ustawieniach, więc no problem.

Grałem parę ładnych lat w L2. Próbowałem już chyba wszystkiego. Jedyna gra jaka może zastąpić L2 na dzień dzisiejszy to Aion. Poza tym polecam śledzić Pantheon Rise of the Fallen.

No tak, tylko w Aionie żeby mieć sprzęt pvp trzeba nolifić :D Chyba, że coś się zmieniło przez te 2 lata.

Dzięki za sugestię, sprawdzę Pantheon.

Bez grindu ale lubisz L2? To sprzeczność, nie sądzisz? :P W L2 (za starych dobrych czasów) grindowało się godzinami... co miało też swój urok. Rappelz to samo - grind, grind, grind.

Sam zagrywałem się latami w takie gierki... I ostatnio z mmorpgów to wciągnał mnie najbardziej w sumie black desert - tu czuć stary dobry klimat takiego rapka gdzie to się grało swoim tempem, olewało wszystko inne. I się przychodziło na spota dzień w dzień i powoli wbijało lvl i ciułało itemy. I tu masz podobnie : nie musisz wcale długo grindować, wbijasz soft cap (58-59), a potem po prostu siedzisz na spocie. To DOKŁADNIE to samo co miał rapek czy L2 w swoich dobrych czasach - idziesz na spota i masz tam swój własny świat. I spotykasz graczy na podobnym levelu, czasami przyjdzie jakiś znudzony wysokolevelowy sin i cię zabije dla zabawy, ale tak jest w każdym mmo z open pk :).A na tym 59 lvlu to już 1 level w tą czy tamtą różnicy nie robi, eq ulepszyć na te duo/tri to żaden problem, a powyżej to i tak tylko nieliczni mają. Czyli w sumie DOKŁADNIE tak samo jak w rapku czy L2 xD.

Ale okej, jak dalej nie, to może... ESO? Są battlegroundy, jest open pvp na specjalnej mapce (Cyrodill), nie farmi się długo, praktyczny brak grindu. Może ci się spodoba. Aczkolwiek nie polecam robić w tej grze altów - nudne jak cholera xD. Bo questy raz zrobisz z zaciekawieniem (fabuła, voice acting, zwroty akcji i reszta), a drugi raz juz lecisz byle szybciej :P

Może World od Warcraft?

No tak, tylko w Aionie żeby mieć sprzęt pvp trzeba nolifić  Chyba, że coś się zmieniło przez te 2 lata.

Dzięki za sugestię, sprawdzę Pantheon.

Teraz jest to trochę ułatwione, jak każdą grę i Aion'a dopadł trend ułatwiania rozgrywki dla nowych/casual'owych graczy.

Pantheon jest w produkcji jest to gra robiona przez ludzi odpowiedzialnych za EverQuest'a.

Praktycznie wszystko na nim działa na najniższych ustawieniach, więc no problem.

Wydaje Ci sie, jak dojdzie do raidu w WoWie czy mass pvp to bedzie cpu throttle 100% i tyle.

Wydaje Ci sie, jak dojdzie do raidu w WoWie czy mass pvp to bedzie cpu throttle 100% i tyle.

Nie wydaje mi się, 7 lat grania w różne gry, owszem, przy większych ilościach zdarzają się "screenshoty". Nie przeszkadzało mi to nigdy ani nie uniemożliwiało gry.

Nie wydaje mi się, 7 lat grania w różne gry, owszem, przy większych ilościach zdarzają się "screenshoty". Nie przeszkadzało mi to nigdy ani nie uniemożliwiało gry.

Przy kryteriach, ktore wyznaczylas wydaje Ci sie :)

Sprobuj BnS, nie ma tam mass contentu wiec powinno byc ok, ew wow na privie wotlk/podstawka.

Przy kryteriach, ktore wyznaczylas wydaje Ci sie   

Sprobuj BnS, nie ma tam mass contentu wiec powinno byc ok, ew wow na privie wotlk/podstawka.

Nie rozumiem, jak może mi się wydawać jak działa mój laptop po 7 latach użytkowania go na przeróżnych grach xD No ale ok ;D

Poczytam o BnS.

Nie rozumiem, jak może mi się wydawać jak działa mój laptop po 7 latach użytkowania go na przeróżnych grach xD No ale ok ;D

Poczytam o BnS.

Rifta nie polecam a BnS lolitki serio xd? A BnS nie miało przypadkiem w IS itemów na szybszy gear?

Ashes of creation ci nie pojdzie i ma malo skili

Rifta nie polecam a BnS lolitki serio xd? A BnS nie miało przypadkiem w IS itemów na szybszy gear?

Ashes of creation ci nie pojdzie i ma malo skili

Zanim AoC wyjdzie jeszcze dużo wody upłynie. Do tego czasu może się zdecyduje na kupno PC, więc no problem. Mało skilli w tym momencie mieli. Z tego, co się orientowałam skilli będzie więcej, a te paxowe rozgrywki były tylko żeby pokazać mniej więcej założenia.

Rifta nie polecasz dlaczego?

Bo poza housingiem( ideał , wspaniały, piękny jakby ulepszony graficznie minecrafti te piekne widoki) to nic nie oferuje gra, bardzo drewniane animacje, fajne drzewka skili ale żeby PVP się liczyć musisz robić konkretne kombinacje które zwykle z dodatku na dodatek są zablokowane jeżeli nie kupisz tegoż dodatku(ostatnio dali bodajże dodatek za darmo ale niewiadomo czy przez to że jest tam mało graczy. Plusem może być system stworków które wysyłasz na wyprawy i same rifty ale ubogie kostriumy, nie powalają te stroje są bardzo słabe.

Jeżeli szukasz minecrafta i clickera (wyprawy) to gra fajna i grałem w nią miesiąc zarabiajac i budując domek ale content mnie nie przyciągnął questy są nudne, a rzeczy nie fabularne monotonne.

Secret world legends ma fajne questy , fabułe, skili ale też jest ich bardzo małe i jest to gra bardziej PVE. Myślałem kiedyś o prywatnym jakimś Last Chaos(gra dzieciństwa) A na oficjalnym nie chciało by mi się SP farmić :P