MOBA - początkujący pomoc w wyborze

Cześć.

Moja styczność z MOBA to tylko z LoL'em przez kilka dni.

Patrzyłem tu i na innych stronach, że jest więcej gier MOBA i tu jest moja pytanie.

Jakie MOBA polecacie dla początkującego ??

Chciałbym, żeby grało sporo graczy (spotkać polaków), co tydzień albo miesiąc nowe aktualizacje, dodawanie nowych postaci itd. Chciałbym, żeby kamerka za mną szła jak w LoL'u (ja tak po prostu lubię tak i wiem, że to daje mniejsze pole widzenia ale na prawdę wolę z taką kamerką), poproszę MOBA nie 3D, nie wiem jak z IS ale jak nie będzie przesadzony to mi się podoba (nie daje dużej przewagi). Jakieś rozgrywki różnego rodzaju (nie tylko 5 vs 5 ale też 3vs 3 itd.), najlepiej równa rozgrywka (nie że 26 lvl gra przeciwko 5 lvl).

I to tyle :) mam nadzieję, że pomożecie mi w wyborze takiej gry MOBA :D

Dota 2

Polecam Strife. Łatwo będzie Ci się połapać w tej grze. Graficznie lekko przypomina LoLa, ale ma kilka ciekawych funkcji. Możliwość posiadania peta, który daje Ci specjalne pasywne lub aktywne umiejętności, crafting przedmiotów, coś innego niż Baron, czy Roshan. Póki co mamy tylko 17 bohaterów, ale to Closed Beta. W ostatnim patchu doszły dwie postacie, więc z czasem będzie ich trochę więcej. Dodatkowo w Strife postać wybierasz przed dołączeniem do kolejki, a nie w lobby, więc nie ma sytuacji w stylu: "MID OR AFK f*cker, POLISH BITCHES".

Strona: strife.com

Co do kluczy, to musiałbyś se poszukać, ale teraz już jest o nie dużo łatwiej.

A i co do tych różnorakich rozrywek, to w Strife niestety, ale na tą chwilę jest jedynie 5vs5.

PS. Ewentualnie możesz spróbować Dawngate, który trochę różni się mapką od innych gier. Są tam dwie linie, a nie trzy.

PS.2. Wiem, że pisałeś, aby nie podawać Ci gier 3D, ale SMITE jest dobrą grą i mógłbyś chociaż spróbować ;)

Bierz dote II :)

Bierz dote II

On szuka czegoś dla początkującego, a Wy go od razu do Doty 2 wrzucacie....

Teoretycznie ogarniając Dotę 2 miałby mniejszy problem z innymi grami, ale to ryzykowne i może go zniechęcić do tego typu gier ;)

Niech najpierw pogra w coś innego, a potem sam zdecyduje.

Może Smite ?/Invite cris czy cos w tym stylu ;p

Szczerze to jak dla początkującego to nie poleciłbym doty 2 (chyba że ma kogoś kto by mu pomógł na początku i pokazał co z czym się je) prędzej lola bo jest dużo prostszy niestety ma swoją wadę mianowicie społeczność aczkolwiek jak poznasz parę osób z którymi ci się dobrze gra to wtedy już to nie będzie ci przeszkadzać. W strife nie grałem ale Bloodline Champions też było bardzo fajne i przy okazji proste (aczkolwiek nie wiem czy jeszcze ktoś w to gra).

Dodam jeszcze, że Strife na tą chwilę jest MOBA z najmniej toksycznym community. Nie wiem jak to będzie potem, ale żyjmy teraźniejszością ;D

weź lola,to jest dobra gra tylko ten toxic chat ale tam jak chcesz mogę ci na początku pomóc mój skype kulek000

Tylko LoL. Reszta albo dla zaawansowanych, 3D, albo bardzo niszowa. Warto jeszcze czekać na HotS od Blizza.

LoL albo Strife, narazie myśle że Strife nie ma na tyle popularności żebyś znalazł ludzi na poziomie początkującym, chociaż też całkiem łatwo i przyjemnie się gra.

Strife - jeśli się nie mylę to jest jeszcze w testach, a jak wiadomo po testach będzie zapewne coś więcej.

Dota 2 - to ktoś musi cię wprowadzić, ale teoretycznie jak ogarniesz dote to powinieneś mieć łatwiej w innych moba

LoL - wiadomo hejtowany i w ogóle, ale jak chcesz możesz spróbować

Smite - pisałeś, że nie chcesz w 3D, ale jak chcesz to możesz spróbować

Jako iż już trochę siedzę w tymże gatunku, spróbuję Ci opisać główne tytuły a wybór należy do Ciebie.

League of Legends - jest to gra "easy to learn, hard to master". Oferująca dużą pulę bohaterów, nie wpływający na grę item shop, ogromną bazę graczy (w tym Polaków), częste update'y a także bardzo dobry "gameplay". Dużym minusem jest toksyczna społeczność która niejednokrotnie psuję rozgrywkę, przez co polecałbym znalezienie kompanów do gry.

Dota 2 - tytuł "ultra hard to learn, impossible to master". Jako iż napisałeś że poszukujesz gry dla początkującego wiedz że ten tytuł nie jest dla Ciebie. Oczywiście grzechem by było nie zagrać gdyż drugiej gry takiej jak Dota 2 nie ma. I trudno obrać w słowa co tak naprawdę jest jej fenomenem jak się samemu nie przekona. Jedynie mogę powiedzieć iż tutaj się "dzieje dużo i szybko".

Strife - gra bardzo przyjazna początkującym z miła grafiką dla oka. Oferuje małą pulę bohaterów jednak nie ma się czemu dziwić gdyż dopiero jest CBT. Niestety wiele tych ułatwień wprowadzonych do gry dla gracza który miał styczność już z gatunkiem bardziej irytuję niż ułatwia. Dużym minusem są także "gemy" kupowane za realne pieniądze która dają bezpośrednią przewagę w grze.

Dawngate - pozycja oferująca całkowicie odmienną planszę składającą się z dwóch linii. Zamiast pasywnej bazy która jest celem gry większości MOBA mamy "bossa" który posiada wachlarz umiejętności. Pula bohaterów nie powala na kolana jednak według mnie jest wystarczająca aby gra nie była monotonna. Ciekawy system "loadout'ów" który skłania gracza do kombinowania aby wycisnąć 100% możliwości swojego herosa.

Infinite Crisis - tytuł MOBA oparty na uniwersum DC posiadający wiele ciekawych rozwiązań. Pula bohaterów jest zadowalająca jednak boli fakt iż czerpiąc z tak ogromnego uniwersum twórcy tworzą różne wersje jednego superbohatera/złoczyńcy zamiast całkowicie odmienne postaci. Jeżeli lubisz świat DC tytuł warty spróbowania. (PS: Wiem że w komiksach DC są wspomniane różne wymiary w których batman to np. potwór jednak dalej uważam że lepszym rozwiązaniem byłoby stworzenie innej postaci)

Smite - Jako iż napisałeś że nie chcesz gry 3D powiem tylko tyle iż mimo wszystko tytuł ten jest jak najbardziej grywalny i warty spróbowaniu.

imo Dota 2 jest najlepszym wyborem na początek. Przynajmniej wyrobisz sobie dobrą mechanike.

Chciałem stworzyć wczoraj podobny temat, ale darowałem sobie.

Jestem początkującym (grałem trochę w mod do Warcrafta III oraz z dwa mecze LoLa kilka lat temu) i wczoraj zagrałem swój pierwszy mecz z innymi graczami (oczywiście, byłem po samouczku) w Dota 2. Z flamem się nie spotkałem, ale dwóch z mojej drużyny rozłączyło się z grą, a kolejna dwójka afkowała. Trochę to zniechęca, ale jak mam grać w grę typu MOBA, to tylko i wyłącznie w Dote 2 (ze względu na człowieka, który stworzył mod do W3). Tak jak wyżej napisał Qintaro: "ultra hard to learn, impossible to master" bardzo zachęca do dalszej gry.

Dota 2 . W lolu jest zbyt toksyczne community

Powiem tak najlepiej jest znaleźć jakaś osobę która ci pomoże z ogarnięciem gry. Na początek polecił bym tobie lola, który jest jest najprostsza moba na rynku (oprócz moby od zamieci) i gra najwięcej polaków. Jeśli miał byś ochotę mógł bym z tobą grac.

Ludzie tutaj piszą głupoty w ogóle nieprzystosowujący się do twoich wymagań co do moba.

Najwięcej polaków, ale co za tym idzie, w większości wypadków hołota i toksyczni ludzie, smurfy*, częste aktualizacje, zero p2w, największa aktualnie moba - League of Legends EUNE

Mało polaków, zdecydowanie więcej rusków, trudniejsza od lola, można się pośmiać i po wkurzać, częste aktualizacje, zero p2w, również jedna z najlepszych moba - Dota 2

Widok zza pleców, mało polaków, BARDZO miłe community, moim zdaniem wymaga więcej myślenia i skilla niż inne moba, w miarę częste aktualizacje, zero p2w, bardzo dużo trybów gry i ciekawi bohaterowie, jedyna w swoim rodzaju - Smite

To jest triada gier moba, więc polecam wybrać coś z tego.

*SMURF- Nowe konto założone przez doświadczonego gracza.

Spawa wygląda tak, że na tą chwilę mamy 3 duże, dobrze prosperujące gry MOBA; nie polecam pchać się w mniejsze produkcje, mogą być fajne ale kto wie kiedy upadną/wejdzie P2W, zresztą oczekujesz dużej ilości polaków=duża, znana gra.

*SMITE // 3d więc odpada choć moim zdaniem najprzyjemniej się w niego gra, może się skusisz ;)

*DOTA2 // bardzo dobra i jeszcze trudniejsza, może ci się spodobać możesz ją znienawidzić; na początek nie polecam

*LOL // obecnie król MOBA, łatwiejszy niż DOTA2, nie ma P2W i to chyba najlepszy wybór w twoim przypadku jedynie jeśli masz więcej niż 13lat wybierz WEST zamiast EUNE (region)

PS: Czekaj na Heroes of the Storm

Lol... Niesamowicie toksyczne community, ja grając w tą grę już rok z kolejnym meczem gdy widze REPORT THIS NOOB to mam ochotę wcisnąć klawisz Quit... no ale cóż, kto na to poradzi.

Dota 2 no grałem na prawdę trochę, bardzo trudna jak dla mnie ale bardzo miło się gra, wbiłem tam mały lvl a na początku było bardzo dużo afków.

Smite Bardzo fajna rozgrywka fajna gra, no ale trochę zbieranie na bohaterów jest uciążliwe, ale gra bardzo fajna

Polecam Smite, i oczywiście lola. Na EUW na którym zdarzy się flame ale jest tego mniej.