Mobilny spec melee

Cześć wszystkim. Jako iż moja przygoda z Riftem dopiero się zaczyna (Bloodrion PvP) i żadna z moich postaci nie jest jakoś wykoszona, to mam pytanie. Jestem doświadczonym graczem PvP WoWa (2400 3v3 na globalu) a moim mainem był Warrior. Zastanawiam się jaką klasą melee najprzyjemniej będzie mi się grać. Zależy mi przede wszystkim na bardzo dużej mobilności, porządnych obrażeniach oraz niezgorszym survi. Nie trawię postaci, która stoi rok w CC, nie zadaje DMG tylko smyra przeciwnika bądź składa się na trzy strzały.

Zależy czy będziesz polegał na healu czy zechcesz sam tłuc.

Z healem:

tempest/RB/paladyn (35/41/0)

Bez heala standardowy build:

41 warlod/xx paladyn/x vk

albo

http://rift.magelo.com/en/soultree#8hllkGwkxi/9p2G0GaA/Vq

42 warlord/ 32 paladyn/ 2 tempest

VK dodajesz MUSOWO ostatnie 5 pkt dla resi a resztę to sam przemyśl. Czy chcesz więcej survi (pala) czy resi (vk).

Warrek ma to do siebie, że jest baardzo zróżnicowany. Ale jeśli chcesz faktycznie koksić na PvP mając przy tym sustain to bierz War Lorda + Paladyna.

Jak będzie w przypadku kleryka? Jak na razie to właśnie nim gram i wydaje mi się on całkiem podobny do warriora z WoWa, przede wszystkim dlatego, że biegam z dwuręczną bronią a nie mieczem i tarczą.

Kler na pvp to ihmo tylko heal (puri i warden) /support (defiler) albo ranged dps ala warlock (cabalist + inq).

Druid który jest melee i shaman są to typowe postacie 1vs1, ale raczej tylko do PvE.

Dyzajash

A widze ze jestes doswiadczony w tej grze. Jaki build polecilbys dla rogue pod pvp ? Brac melee czy ranged ?

Proszę o pomoc.

@MysleWiecJestem

Zależy jakie jest twoje doświadczenie i co preferujesz.

Już w którymś z poprzednich postów dawałem taki build. Zaraz go w edycji podlinkuję.

Ranged 1vs1 dps:

http://rift.magelo.com/en/soultree#vu/T8FAEGF14w/AkEiExgg

(minimum 30lev)

Melee 1vs1 dps:

http://www.rifthead.com/stc/0MhtTlqhkGzssdoxvmvVclzkzof

w sumie to najprostszy i najlepszy rogal na levele 10-50. Po 50tym pomyślałbym o crit assasinie.

ja swojego paladyna totalnie robię pod tanka i nie wnikam w dps a tutaj jest build http://www.riftscene.com/soul-builder/?build=176 mam 33lvl i jakoś leci to ale zastanawiam się nad tym clerykiem tankiem bo wygląda ciekawie. A tak btw to szukam postaci podobnej trochę do druida w WoWie lub debuffera jak Ovelord w lineage 2 ktoś ma jakiś pomysł?/

No ja na razie mam build Marksman/Assassin/Nighblade - czyli ranged. I gra sie przyjemnie, ale od maga to juz niezle bęcki dostaje i to nie tylko ja. Kleryk tez widze wymiata, na razie 36 lvl mam zobacze jak bedzie dalej.

Na pvp lepiej ranged czy melee ? bo mi to obojetnie w sumie.

ok widzę że wszyscy mówią tutaj o PvP czyli każdy gra na Bloodiron(PvP ENG) bo trochę nie rozumiem znając życie piszecie o PvP a gracie na PvE jak to polaczki i tylko myślicie o arenie a nie o otwartych walkach??

@HisGhost

Tank cler jest dobry, tylko żeby nie wywalać się cały czas z many musisz mieć minimum 30lev + gear o podobnym poziomie. Zresztą, jak już we wcześniejszych postach wspomniałem: cler tank =/= reszta tanków. Cler nabija threat poprzez overheal. Fakt, ma łatwiej jeśli chodzi o przeżycie na dungu, ale nie daj boże dostanie silence/stuna to zaraz traci całe aggro (szczególnie uciążliwe jest to wyższych levelach, gdzie przez głupi niefart całe pt ci pada).

Jeśli szukasz postaci podobnej do:

Druida resto: to bierz Warden/Puri

Druida feral: obecnie brak odpowiednika

Druida balance: to mag z wybraną specką albo cler inqisitor

co do debuffera:

Polecam clera zrobionego na cabalist + inqui + defiler

Albo po prostu warlocka.

//

ja gram teraz na PvE + nabijam level na arenach. Jakiś rok temu grałem na PvP serwie, ale w sumie tą samą zabawę mam na PvE, dlatego oszczędzam sobie nerwów.

@MysleWiecJestem

na low lev pvp bierz ranged. Przynajmniej do czasu 40lev. (po 40 pyromancer nieco słabnie i klasami melee gra się o wiele wygodniej)

właśnie nasuneło mi się kolejne pytanie bo z tym mam problem mój drogi Dyzajash gram tym paladynem ale gdzie ja mam masowe agro i aby się moby na mnie trzymały bo tak na prawdę nie widzę takiego skilla i agrują się dopiero wtedy kiedy zaatakuje osobiście moba. Chyba że ten skill jest jakoś później nie wiem dokładnie.

Jedynym AOE tauntem dla Paladyna jest JUDGEMENT (judgement jest na 24lev). (shield throw jest single)

Najlepszym tank buildem obecnie na levele 20-55 jest 18 Reaver (albo VK jak nie masz resista)/58 Paladin/0 VK (albo Reaver)

O wiele lepszą sytuację ma 61 VK/ 15 Pala/0 Tempest, ponieważ w jego arsenale jest:

Airburst (aoe)

Spark (single)

Void Summon (aoe) (obecnie najlepszy root + taunt w grze)

Rift Summon (single)

Powiem ci szczerze, że jeśli masz problemy z utrzymaniem aggro bierz VK/Pala. Gra się bardzo podobnie, ihmo ma nieco gorsze survi. Ale z klerem puri na spokojnie ogarniesz.

W takim razie tworzę warriora i tutaj rodzi się pytanie: warto? Nie chciałbym spotkać się z sytuacją, gdzie po wielogodzinnym expieniu okazuje się, że warrior jest bezużyteczny i nie jest w stanie poradzić sobie z klasami, które walczą na odległość, a z tego co zauważyłem to właśnie ich jest dużo więcej w Rifcie.

Tak jak pisałem wcześniej: klasy ranged mają przewagę TYLKO do określonego poziomu (zwykle jest to 30-35level. 40lvl dla pyro) Trzeba to po prostu jakoś przeboleć. Podobnie jest z healami, potrafią bardzo łatwo przeważyć szalę zwycięstwa ale też tylko do określonego poziomu (zazwyczaj jest to 30+). Warki są bardzo popularne na wysokich levelach, więc raczej wielogodzinne expienie nie pójdzie na darmo :)

Jeśli chodzi o mobilną postać melee, to najlepszy i tak jest rogal w riftstalkera ;)

Ok,to ja także zadam pytanie.@Dyzajash Mówisz,że warlord-paldyn spec będzie dobry do pvp.Też,mam podobną zajawkę jak kolega Zeler,zamierzam zrobić warriora naprawdę solidnego w walkach gracz kontra gracz.Nurtuje mnie jak sobie radzi tank typu reaver czy z tej postaci da się zrobić dobrego zawodnika w pvp.Poza tym jak wypada champion czy rift balde albo paragon?Wyczytałem w necie,że super na pvp jest spec void knight-riftblade,tylko,że to był artykuł z 2011 roku także zapewne dotyczy starszej wersji Rifta.Drugia kwestia to,który z magów jest dobry na pvp.Generalnie mam taką koncepcję aby zrobić albo ogarniętego warka albo siejącego zamęt na polu bitwy maga,odpuszczam sobie rogue i clerów.Generalnie mam Gravelorda na około 30lvl,i jest on w buildzie necro z odrobiną warlocka.Czy da się z niego zrobić postać dobrą do pvp?Zmienić spec na dominator,czy dać sobie na spokój?

Nurtuje mnie jak sobie radzi tank typu reaver czy z tej postaci da się zrobić dobrego zawodnika w pvp.

Pure reaver się na PvP nie nadaje. No chyba że chcesz podpieprzać ludziom kille. (zazwyczaj wyzywają ludzi tak grających) Fakt survi nie jest złe, ale reaver to postać pure pve.

Poza tym jak wypada champion czy rift balde albo paragon?

Rift blade jest glass canonem. Raz dwa znukujesz physical'a ala rogal/inny warek. Ale jego główną słabością są ataki przeciw postaciom magicznym. Po prostu jak trafisz na maga to sobie go tyle co posmyrasz, bo nie będziesz miał przebitki.

Paragon to przede wszystkim "stable dmg dealer". Z jednej strony jest to dobra cecha, z drugiej strony przy ogarniętym healu (szczególnie puri+warden) nie zrobisz prawie nic. Bo zanim zbijesz bańkę + miną hoty to heal nałoży następne.

Chapion ma niezłe survi i jest baardzo dobrą klasą na 1vs1. Niestety jeśli rogal cię zaskoczy i cię zastunuje, albo napadnie cię grupa osób to nic nie zrobisz.

Wyczytałem w necie,że super na pvp jest spec void knight-riftblade,tylko,że to był artykuł z 2011 roku także zapewne dotyczy starszej wersji Rifta

Niestety... Czasy kiedy vk/rb był nie do zabicia resist opekiem minęły daawno temu. Teraz bez heala padasz raz dwa. Plus tak jak mówiłem: po SL znacznie osłabili skille rb przeciw postaciom magicznym.

Jeśli chcesz już się bawić w solidnego depsa na pvp (z nieco mniejszym survi jak podałem Zelerowi) to bierz 4 WL/ 33 Champ/ 39VK. http://rift.magelo.c...4iwi/49hkIF2Ghg Jest to najpopularniejszy build pod "solo pvp".

Chyba że wolisz stałe dmg to wtedy: 0 Champ/ 18 Para / 58 WL http://www.rifthead....luVRqsRuudfoRkz Ale ostrzegam, że ciężko będzie z dobrymi healami.

Pod RB i Reavera nic ci nie podam, bo uważam te dwa spece za mało wydajne w późniejszym PVP (szczególnie RB jest okolicznościowy). No ale nikomu nie zabronię przecież tak się budować.

Jak chcecie to mogę coś sklecić, ale nie odpowiadam za deady.

Druga kwestia to,który z magów jest dobry na pvp

Harbringer, Dominator, Pyromancer (najlepszy do 40lvl), Stormcaller, Elementalist, Chloromancer

Najpopularniejsze buildy:

34 Domi/ 42 Pyro / 0 Harb

http://www.rifthead....fGz0sosgqbov922

6 Harb / 61 Storm / 9 Ele

http://rift.magelo.c...gGkGGiAGGay/h8A

/emoticons/nowe_wink.png" alt=";)" srcset="/emoticons/wink@2x.png 2x" width="20" height="20">

8 Storm / 61 Domi / 7 Harb

http://rift.magelo.c...GaGllklaGx0/S90

dobre ustawienie i spokojnie zabijesz nawet i 3 wrogów bez niczyjej pomocy. Fakt, nie będziesz miał takiego nuke jak wyżej, ale wynagradzasz to w survi. Po 50lvl jeden z cięższych magów do skontrowania.

36 Ele / 40 Necro / 0 Archon

http://rift.magelo.c...8k8/fhkG4x1h8/G

20 Chloro / 48 Harb / 8 Domi

http://rift.magelo.com/en/soultree#FgGiv0/S9ikEGCkGkg/dgs

mam Gravelorda na około 30lvl,i jest on w buildzie necro z odrobiną warlocka.Czy da się z niego zrobić postać dobrą do pvp?

Gravelord totalnie nie nadaje się na PVP. Sytuacja z nim jest taka sama jak z Reaverem. Po prostu przez doty będziesz stealował kille. Jak chcesz dotera do pvp to bierz clera (cabalist+inqui). I jak wyżej pisałem o wariorze: lock i necro to klasy typowo pve, nie pvp. (chociaż z necro jest jeden wyjątek. ale to w pet masterze tylko)

@up No,chyba najbardziej ogarnięty player Rifta na tym forum he,he :D.Bardzo przydatne informacje,prawie poradnik.O to mi właśnie chodziło,ciężko jest znależć w necie rzetelne poradniki na temat speców pvp na Storm Legion,może żle szukałem.W każdym razie dzięki,przyda się,miałem zagwozdkę z wyborem specjalizacji na pvp.Mogłem znowu zmarnować kilkanaście godzin grania bo planowałem zrobić właśnie reavera,a byłby klops,chociaż podoba mi się ta postać w pve,taki niby DK z Wow'a.Jeśli chodzi o mojego Gravelorda necro-warlock,to faktycznie jest tak jak mówisz.Przez Dot'y kradnę sporo killi i na końcu meczu w rankingu wypadam w miarę wysoko jeśli chodzi o kille,chociaż mam wrażenie ,że osobiście zabiłem może z trzy ,cztery osoby.paranoja trochę :D.Dobrze ,że na second role wziąłem właśnie harbringera ,spróbuję go ogarnąć,faktycznie wydaje się trudny jak na razie.Edit.Bym zapomniał,jeszcze jedna ważna kwestia.Jeśli chciałbym zrobić któryś z podanych speców na maga,przykładowo Domi-Pyro-Harb,którego maga mam wziąć na początku.To znaczy wziąłem maga pyromentalistę,w soul tree tej postaci mam trzy drzewka: Elementalist,Pyromancer oraz Archon.Sprawdzałem wszystkie klasy maga i nie znalazłem kombinacji Dominator-Pyromentalist-Harbringer.O co tu chodzi?Nie mam souli ze Storm Legion,czy w ogóle nie mam tego dodatku?Mam 30 dni grania z raptora więc Storm Legion też chyba mi się zupdejtował,nie ogarniam z lekka tej kwestii.Jakieś porady,sugestie w tym temacie?

@UP jak masz te drzewko to mozesz nacisnac prawym na ikonke tej klasy i zmienic na inna

A ile mozna miec wykupionych tych role?

@up Faktycznie,to działa.Dzięki :D.Jeśli chodzi o te role,to mam jedną wykupioną i widziałem,że kolejną mogę też kupić tylko oczywiście ilość golda wzrasta znacznie przy każdej kolejnej.Natomiast nie orientuję się ile max można mieć.