Tak ostatnio myślę czy nie fajnie byłoby zrobić na forum tudzież na stronie głównej radia z 2-3 kanałami Rock, Club, Rap czy coś takiego? Znalazłoby się kilku chętnych, którzy puszczali by muzykę. Na pewno masa osób skorzystałaby na tym, gdyż prowadzone byłyby stałe audycje. Moim zdaniem fajnie mogłoby wyjść. Podczas braku prezenterów piosenki leciałyby z playlisty wewnątrz odtwarzacza, tak jak na pino.tv. Jeżeli ktoś podziela zdanie i chciałby się załapać na prezentera to proszę o podpisy tutaj, a następnie przedstawię projekt administracji.
Może tak radio?
Już była taka inicjatywa wcześniej i wtrąciłem się w słowo. Po pierwsze - ZAiKS. Ludzi, którzy czytają mmorpg.org.pl codziennie jest dużo, więc dużo byłoby też słuchaczy. Opłata ZaiKS kosztuje około.. 150zł za 100 osób miesięcznie jak pamiętam. To musi być rozwiązane prawnie, bo inaczej zgarną takie radio po miesiącu i będą problemy. Poczytaj na forum prawnym o tym, jest tam dużo wyjaśnione. I z tego co wiem tworzysz remixy piosenek, tak? Też nie mógłbyś tego puszczać, bo to nie jest Twoje tak naprawdę. Jednak jeżeli wszystko byłoby ok to jestem chętny.
Z fl studio dawno już skończyłem ale jestem dj'em, prezenterem. Gram na radiach od czasu do czasu. Jeżeli byłaby zgoda ze strony Chmarusa, to naprawdę byłoby super i dodatkowo oprócz tego że jesteśmy najlepszym portalem o grach w Polsce to jeszcze umililibyśmy czas naszym czytelnikom. Jest to tym bardziej fajny pomysł że podcasty siadły więc nasi czytelnicy tak naprawdę nie mają co robić prócz czytania newsów. A pomysł na kasę na pewno jakiś by się wykombinowało np: pozdrowienia czy coś.
No tak, ale tu nie chodzi już o pozwolenie od administracji, bo trzeba to rozwiązać najpierw w pełni prawnie. Przeczytaj to: Klik
Opłaty Zaiks z tego co mi wiadomo a gram już 10 lat w radiach internetowych to :
Aby uzyskać licencję na korzystanie z utworów, najpierw należy złożyć wniosek o zgodę na konkretne pole eksploatacji. Jeśli wiesz, który wniosek jest wymagany w Twoim przypadku, możesz pobrać go ze strony z WZORAMI WNIOSKÓW.
Jeśli nie jesteś pewny, który wniosek wymaga złożenia w Twojej konkretnej sytuacji, zapraszamy do zakładki PROCEDURY ZWIĄZANE Z LICENCJAMI. Tam krok po kroku łatwo odnajdziesz właściwy formularz.
Informujemy, że licencję na korzystanie z utworów, w zależności od pola ich eksploatacji, można uzyskać w dyrekcji okręgowej lub generalnej ZAiKS-u.
Dyrekcje okręgowe udzielają licencji :
na publiczne odtworzenia i wykonania utworów,
wyświetlenia i publiczne odtworzenia utworów audiowizualnych,
utrwalanie i zwielokrotnianie utworów w zakresie video rejestracji i video reportaży,
nadawanie utworów przez stacje radiowe i telewizyjne w sposób przewodowy,
nadawanie w sieciach kablowych programu własnego i reemitowanie przez operatorów kablowych programów radiowych i telewizyjnych.
W zależności od miejsca prowadzonej działalności użytkownik zgłasza się do jednej z 13 dyrekcji okręgowych ZAiKS-u: Białystok, Bydgoszcz, Katowice, Kielce, Kraków, Lublin, Łódź, Poznań, Sopot, Szczecin, Wrocław lub Warszawa i Mazowsze (usytuowanej w Warszawie). Na terenie dyrekcji okręgowych działają inspektoraty terenowe.
W Dyrekcji Generalnej ZAiKS-u w Warszawie (i tylko tam!) można uzyskać licencję na:
Utrwalanie i zwielokrotnianie utworów na nośnikach dźwięku oraz dźwięku i obrazu - w sprawie uzyskania licencji z tego zakresu należy się zwrócić do Wydziału Nagrań Mechanicznych
Nadawanie utworów przez stacje radiowe i telewizyjne w sposób bezprzewodowy, wykorzystanie utworów w sieciach bezpośredniego dostępu typu Internet, wystawienia sceniczne utworów – w sprawie uzyskania licencji z tego zakresu należy zwrócić się do Wydziału Licencji i Inkasa.
Wykorzystywanie utworów podczas występów cyrkowych – w sprawie uzyskania licencji z tego zakresu należy się zwrócić do Wydziału Inkasa Terenowego.
Wszystkie potrzebne kontakty znajdziesz TUTAJ www.zaiks.org.pl skopiowane z zaiksu
No i wszystko pięknie wytłumaczone
Ja do tej pory grając na radiach internetowych za nic nie płaciłem, kompletnie. Puszczam remixy i to popremierowe więc skoro nasi polscy producenci to rozpowszechniają to akurat chyba z tym nie ma problemu, gorzej z komercyjnymi utworami które pojawiają się na stacjach telewizyjnych.
Czego nadal nie rozumiesz? Remixy zawierają fragmenty utworów do których nie masz prawa. Nie możesz ich rozpowszechniać. I to, że nie płaciłeś to źle, bo robiłeś to nielegalnie.
No to w takim razie interesuje mnie czy nasi polscy producenci płacą za robienie remixów. Dodatkowo żadne radio nie wypominało mi tego co gram.
Ale jak ktoś posłucha, zgłosi komu trzeba i rodzice zapłacą karę albo pójdą do więzienia to nie będzie fajnie, co?
Przedstawię fragment wypowiedzi mojego kolegi na ten temat:
Moi drodzy, sprawa ZAiKSowa jest bardzo skomplikowana i nie do końca ją zrozumiecie. Nie trzeba wykupować licencji jeśli gra się do określonej jakości (z tego co zawsze było jest to 48KB/S MP3). Można również zabezpieczyć się notką informacyjną iż radio gra dla przyjaciół i nie jest radiem publicznym, a słuchanie jego jest dobrowolne. W końcu ZAiKS to licencja na publiczne odtwarzanie, a Wy jesteście jakby taką społecznością. Druga sprawa jest taka, że bardzo łatwo jest znaleźć sponsora na licencje. Trzecia sprawa to licencja Creative Commotions, która jest tańsza niż ZAiKS, a ma podobne moce, bo wykupujecie prawa do odtwarzania muzyki (jakościowo jest chyba do 128KB/S MP3, czyli tak jak gram obecnie ja na wielu radiach).
Teraz sprawa kolegi hejtera odnośnie tworzenia remixów w FL Studio.
To się tyczy oryginalnych autorów, a nie remixerów. Jak np. chcesz zagrać remix Adele to pytaj o zgodę Adele Z tym, że najczęściej to nie ma sensu, bo większość remixów to Bootlegi (czyli robione nielegalnie bez zgody autora z pirackich wokali). To samo powiedział mój dobry przyjaciel Funkwell. Pozdrawiam, DJ Kaczorek.
Nadal są wątpliwości?
Oj tam radio.
Jak portal o MMORPG to napiszmy i zahostujmy własnego MMORPG! Będzie się on zwał "Holy Ozon Adventure" i zadaniem użytkowników będzie wysyłanie mi kasy.
Kto chce niech się zajmie grą a kto chce umilaniem uszu, taka moja propozycja, więc jeżeli są chętni to podpisywać się tutaj i działamy.
Przedstawię fragment wypowiedzi mojego kolegi na ten temat:Moi drodzy, sprawa ZAiKSowa jest bardzo skomplikowana i nie do końca ją zrozumiecie. Nie trzeba wykupować licencji jeśli gra się do określonej jakości (z tego co zawsze było jest to 48KB/S MP3). Można również zabezpieczyć się notką informacyjną iż radio gra dla przyjaciół i nie jest radiem publicznym, a słuchanie jego jest dobrowolne. W końcu ZAiKS to licencja na publiczne odtwarzanie, a Wy jesteście jakby taką społecznością. Druga sprawa jest taka, że bardzo łatwo jest znaleźć sponsora na licencje. Trzecia sprawa to licencja Creative Commotions, która jest tańsza niż ZAiKS, a ma podobne moce, bo wykupujecie prawa do odtwarzania muzyki (jakościowo jest chyba do 128KB/S MP3, czyli tak jak gram obecnie ja na wielu radiach). Teraz sprawa kolegi hejtera odnośnie tworzenia remixów w FL Studio.To się tyczy oryginalnych autorów, a nie remixerów. Jak np. chcesz zagrać remix Adele to pytaj o zgodę Adele Z tym, że najczęściej to nie ma sensu, bo większość remixów to Bootlegi (czyli robione nielegalnie bez zgody autora z pirackich wokali). To samo powiedział mój dobry przyjaciel Funkwell. Pozdrawiam, DJ Kaczorek. Nadal są wątpliwości?
i że niby ja jestem hejterem? Hm, dobra, jeżeli tak to działa(oby) to mogę być prezenterem stacji Rock/Metal
chociaż dubstepem też nie pogardzę!
To nie moje zdanie Aeth po prostu dałem to do przestudiowania koledze weteranowi. Ja chętnie grałbym codziennie nawet na Club.
Teraz zbieramy tylko podpisy na to żeby radio na naszym serwisie powstało.
Jeżeli dałoby radę zrobić radyjko, to byłoby naprawdę fajnie. Może jakieś inne metalowe zespoły bym poznał Ja jestem za!
Super widzę są chętni.
Jestem za. Fajnie też jakby prezenterzy czytali newsy ze świata MMO ^^ Odpalasz radyjko, tibijke, ciupiesz a tu ci newsy czytają.
Haha Nie za dużo wymagasz?
Też byłoby to przyjemne, ale nie wymagajmy od nich za dużo, wystarczy, że muzyka będzie leciała, tyle tylko.
Czemu nie, jakieś informacje można by było co jakiś czas puścić