MSI Radeon R9 380 4 Gb 256 bit - Co sądzicie?

Witam,

Chciałem poznać Wasze opinie na temat karty graficznej MSI Radeon R9 4Gb 256 bit.

Zależy mi na poznaniu zalet i wad tej karty, głównie od osób, które tą kartę posiadają.

Otwarty jestem również na propozycje innych kart tego typu, np. co sądzicie o MSI Radeon R9 380X 4Gb 256bit?

Czy polecacie zakupić tą kartę?

O sprzęt nie musicie się martwić, bo mam Msi Z97 Gaming 3 oraz procesor Intel i5 4690.

Może głupie pytanie, ale własnie zrodziła się w mojej głowie wątpliwość, czy ta karta będzie pasować do tej płyty głównej.

Czy ma znaczenie tylko rodzaj portu, czyli PCI Express x16 czy coś jeszcze ma znaczenie?

PS.

Jeszcze mam dodatkowe pytanie tyczące się pinów zasilających, jak mi brakuję konkretnych albo mam inną ilość pinów to wystarczy zakupić przejściówkę?

Chodzi o to, że przy zmianie sprzętu nie zmieniałem zasilacza, bo mam wystarczająco mocny, ale miałem problem z wpięciem zasilania procesora.

Jeśli potrzebujecie więcej szczegółów, to proszę zadawać pytania.

Pozdrawiam,

Sebula5001

Kup rx 480 jak stanieje/dozbieraj. R9 380 która kosztuje 1100zł za nówkę była dobrym wyborem rok temu.

Ewentualnie czekaj na 1060 bo może będzie jakaś wersja na tą półkę cenową.

Pozdrawiam.

Redzik

Kup rx 480 jak stanieje/dozbieraj. R9 380 która kosztuje 1100zł za nówkę była dobrym wyborem rok temu.

Ewentualnie czekaj na 1060 bo może będzie jakaś wersja na tą półkę cenową.

Pozdrawiam.

Redzik

dozbieraj dozbieraj kupuj dozbieraj kupuj ... oczywiscie mozna by nawet dozbierac na GTX 1080 jak by nie patrzec cale zycie mozna zbierac zbierac i zbierac ...

ale GTx 1060 too ja za chiny zadne ludowe bym nie kupil nawet jakby dawali express do kawy ... gratis .. cala kontepcja przedstawia taa karte jako zwyklego kastrata ...

A RX 480 tez a szczegolnie nie wersji referentowej obecnie tylko taka jest dostepna trzeba czekac

r9 380 w wersji 4GB kosztuje 900 zl a nie 1100 zl ...

R9 380x kosztuje 1000-1050 zl ....

Ja mam xfx r9 380x dd Black Edition. Bardzo dobra karta, Wiesiek na wysokich w 60fps(wysokich nie uber). Teraz na morele za 999zl a jest to chyba najwydajniejsza wersja 380x.

W przypadku w którym te 300zł daje ci kartę o 50% większej mocy niż 380x to myślę że warto

jak się MA te 300zl więcej, pewnie warto :)

co do płyty głównej nie ma problemu, co do pinow, w pudelku z karta powinny być dodane końcówki. Jak nie trzeba kupic. Bardziej sprawdź wymiary grafiki i wnętrza budy. Ja mialem pewne komplikacje z tym :)

Ja w mojej budzie mam 380x Nitro i tak samo jak FreeQ jestem zadowolony. Wszystkie gry śmigają jak należy a i nawet daje radę z obrabianiem modeli 3d i podbijaniem zdjęć RAW w light roomie.

No właśnie, chodzi mi o zwykłe granie na kompie nie jakieś hardcorowe. VR raczej kupować nie będę a nie gram też na monitorze jakieś super jakości HD.

Dlatego nie chcę przepłacać, a myślę, że wystarczy mi średniak, który się sprawdził.

Kupuję kartę graficzną, bo ta którą mam ma chyba ma 7 lat. (Ati Radeon 4850 HD Series). Też świetna swoją drogą, ale blokuję mi możliwość grania w tytuły z DirectX 12 czy po prostu graniem w wysokiej jakości detali.

Myślę, że jednak już dziś zamówię MSI Radeon R9 380 4Gb.

Kokosów nie zarabiam i nie mam też stałej pracy( jestem studentem), a na płytę, procesor i kartę zarabiam od września 2015.

EDIT.

Redzik, rozumiem cię. Jak miałbym stałą pracę albo był bogaty, to szukał bym wyżej.

No właśnie, chodzi mi o zwykłe granie na kompie nie jakieś hardcorowe. VR raczej kupować nie będę a nie gram też na monitorze jakieś super jakości HD.

Dlatego nie chcę przepłacać, a myślę, że wystarczy mi średniak, który się sprawdził.

Kupuję kartę graficzną, bo ta którą mam ma chyba ma 7 lat. (Ati Radeon 4850 HD Series). Też świetna swoją drogą, ale blokuję mi możliwość grania w tytuły z DirectX 12 czy po prostu graniem w wysokiej jakości detali.

Kokosów nie zarabiam i nie mam też stałej pracy( jestem studentem), a na płytę, procesor i kartę zarabiam od września 2015.

EDIT. 

Redzik, rozumiem cię. Jak miałbym stałą pracę albo był bogaty, to szukał bym wyżej.

EDIT. 

4850HD na R9 380 too bedzie skok cywilizacyjny

Ale jednak wole doplacic te 100 zl i wziasc wersje z R9 380x

4850HD na R9 380 too bedzie skok cywilizacyjny

Ale jednak wole doplacic te 100 zl i wziasc wersje z R9 380x

Z tego co widze jakoś mocno się nie róznią.

Z tego co widze jakoś mocno się nie róznią.

hd 4850 nie rozni sie niczym od R9 380 O.o

hd 4850 nie rozni sie niczym od R9 380  O.o

Za przeproszeniem kolego, ale użyj mózgu. Porównałem R9 380 i 380X

Za przeproszeniem kolego, ale użyj mózgu. Porównałem R9 380 i 380X

http://www.benchmark.pl/ranking/porownanie/amd-radeon-380-vs-amd-radeon-r9-380x

jest o jakies 15-20% wydajniesza od R9 380

te drobiazgi na które zwróciłeś uwagę, co do wydajności są mało istotne. Ja tu widzę tylko 3% wydajności więcej

te drobiazgi na które zwróciłeś uwagę, co do wydajności są mało istotne. Ja tu widzę tylko 3% wydajności więcej

Popatrzmy na ilosc FPS karta R9 380 generuje 50 kl/s kiedy too R9 380x generuje srednio 55 kl/s jest too juz 10% wieksza wydajnosc wiec za jakie chiny ty gadasz o 3 % jak juz na samych klatkach masz 10% wieksza wydajnosc ... w grach

w testach graficznych czysto benchmarkowych R9 380 osiaga 6800 kiedy too R9 380x osiaga 8100 jest too jzu 20% wydajniejsza

benchamarkowy testy wzial wersje kart referencyjne ...

A R9 380x wersja nitro jest jeszcze bardzie odpicowana ... od nawet zwyklej R9 380 nierefecyjne a kosztuje jedynie 100 zl wiecej ... gdyby kosztowal 300 zl a zreszta twoje pieniadze rob jak chcesz;p

porownanie kart jak sie zachowuja w grach

R9 380x vs r9 380

Dobra tym mnie przekonałeś. Poczekam jeszcze

EDIT

Pytanie jeszcze: Z jakiej firmy polecacie zakupić?

Ta jest spoko

https://www.morele.net/karta-graficzna-xfx-radeon-r9-380x-dd-black-edition-4gb-gddr5-256bit-2xdvi-hdmi-dp-r9-380x-4db5-827626/

Ta jest zdecydowanie lepsza i podkrecona mocniej od gigabyte

@sebula5001

najwyzej bedzie mozna jeszcze podkrecic gigabyte

Jednak XFX nie jest najlepsza ale too nitro jest najlepsza

https://www.morele.net/karta-graficzna-sapphire-radeon-r9-380x-nitro-dual-x-oc-4gb-gddr5-256bit-2xdvi-hdmi-dp-11250-01-20g-816181/

Dobra trudno kupię Gigabyte, bo już mnie na nią nie stać

Tylko wiesz nie wiem czy jednak nie wybrać tej bez x bo ma większe taktowanie rdzenia