Witam, pytanie jak w temacie. Myślę ,że całkiem aktualne z powodu podziału serwera europa na dwa odddzielne serwey ,który się ostatnio dokonał.
Szczerze powiem ,że wolał bym jeden serwer zamiast trzech ale tak się pewnie nie da ;/
Ciężko wyczuć na jakim serwerze będzie lepiej. Przygodę z lol zacząłem od serwera COM (usa) na którym obecnie mam kolo 40 hero i drugie tyle runek, poziom gry względem eu (europa) jest w moim odczuciu nieco wyższy. Z niby to plus ale jak trafisz do teamu z kimś kto nie umie grać to przeciwny team robi miazgę i nie da się tego odrobić , no chyba że jesteś kozakiem i grasz carry Natomiast bardzo dużym minusem COM są wg mnie pingi u mnie przeważnie ok 200-220 , nie powodują one spektakularnych lagów a jedynie prawie niewyczuwalne opóźnienie w reakcji hero na nasze poczynania tak powiedzmy opóżnienie od 0,2-05sek (odrazu mówie że mam łącze 6Mb bo zaraz ktos powie ze to dlatego bo gram na modemie...) Jednak jeśli gramy dużo zauważamy że to "prawie" robi różnice - np gramy Tryndamere i chcemy wbić ult zaraz przed śmiercią żeby wykorzystać jego potencjał jak najlepiej i co się dzieje? Ult wbija się z 0,5sek opóźnieniem i tyle wystarczy żebyś był trupem.W te 0,5 sek dostałeś 700dmg a miałeś 100hp ;P Te 0,5 sek może decydować wręcz o przebiegu sporej ilości potyczek i team fights. Oczywiście jest to skrajny przypadek jednak podałem go poto żeeby uzmysłowaić wam że te 0,5sek ma jednak znaczenie (nietylko przy wbijaniu ult
)
Przyjrzyjmy się teraz EU: wbijam na serwer i przeważnie oczekiwanie na gre w kolejce jest kilkanaście/kilkadziesiąt sekund dłuższe ale za to jak się połączymy to mamy pinga 40-50!! Szok, pierwsza gra to jest doslownie szok, nagle wszystkie skille zaczynają nam wchodzić we właściwym momencie, w ostatniej chwili udaje się nam wbić ignition i nie giniemy sami albo gracz z przeciwnej drużyny ucieka przed nami , jest już praktycznie na granicy działania skilla ze slow , na COM w 90% nie wbilibyśmy tego skilla bo te 0,5 sek byloby wlasnie decydujące a tu BACH! w klawiature i koleś dostaje slow, potem mega wpie... i mamy KILL ;D Żeby nie było że EU to cud wszechświata : rzadziej trafiają się nam gracze mówiący po angielsku, częściej trafiają się polacy w team (sam nie wiem czy to plus czy minus, ocencie sami ;P ) no i niższy poziom gry (wg mnie), niewiele ale jednak zawszze niższy, przyjemniej się gra ale potem wracasz na COM i nie wiesz co się dzieje.... Nie wiem czy to da się wytlumaczyć 0,5 sek lagiem, wiec poprostu zakladam że jest na COM wyższy poziom. I jeszcze jeden minus od teraz EU jest podzielone na dwa serwery... i może się okaząć że na EU WEST będzie się lepiej grało niż na EU EAST/North albo na odwrót a Ty pewnie będziesz tkwił w tym gorszym... życie
Więc wracając .. na jakim serwie gracie??