Na jakim serwerze gracie?

Witam, pytanie jak w temacie. Myślę ,że całkiem aktualne z powodu podziału serwera europa na dwa odddzielne serwey ,który się ostatnio dokonał.

Szczerze powiem ,że wolał bym jeden serwer zamiast trzech ale tak się pewnie nie da ;/

Ciężko wyczuć na jakim serwerze będzie lepiej. Przygodę z lol zacząłem od serwera COM (usa) na którym obecnie mam kolo 40 hero i drugie tyle runek, poziom gry względem eu (europa) jest w moim odczuciu nieco wyższy. Z niby to plus ale jak trafisz do teamu z kimś kto nie umie grać to przeciwny team robi miazgę i nie da się tego odrobić , no chyba że jesteś kozakiem i grasz carry ;) Natomiast bardzo dużym minusem COM są wg mnie pingi u mnie przeważnie ok 200-220 , nie powodują one spektakularnych lagów a jedynie prawie niewyczuwalne opóźnienie w reakcji hero na nasze poczynania tak powiedzmy opóżnienie od 0,2-05sek (odrazu mówie że mam łącze 6Mb bo zaraz ktos powie ze to dlatego bo gram na modemie...) Jednak jeśli gramy dużo zauważamy że to "prawie" robi różnice - np gramy Tryndamere i chcemy wbić ult zaraz przed śmiercią żeby wykorzystać jego potencjał jak najlepiej i co się dzieje? Ult wbija się z 0,5sek opóźnieniem i tyle wystarczy żebyś był trupem.W te 0,5 sek dostałeś 700dmg a miałeś 100hp ;P Te 0,5 sek może decydować wręcz o przebiegu sporej ilości potyczek i team fights. Oczywiście jest to skrajny przypadek jednak podałem go poto żeeby uzmysłowaić wam że te 0,5sek ma jednak znaczenie (nietylko przy wbijaniu ult ;) )

Przyjrzyjmy się teraz EU: wbijam na serwer i przeważnie oczekiwanie na gre w kolejce jest kilkanaście/kilkadziesiąt sekund dłuższe ale za to jak się połączymy to mamy pinga 40-50!! Szok, pierwsza gra to jest doslownie szok, nagle wszystkie skille zaczynają nam wchodzić we właściwym momencie, w ostatniej chwili udaje się nam wbić ignition i nie giniemy sami albo gracz z przeciwnej drużyny ucieka przed nami , jest już praktycznie na granicy działania skilla ze slow , na COM w 90% nie wbilibyśmy tego skilla bo te 0,5 sek byloby wlasnie decydujące a tu BACH! w klawiature i koleś dostaje slow, potem mega wpie... i mamy KILL ;D Żeby nie było że EU to cud wszechświata : rzadziej trafiają się nam gracze mówiący po angielsku, częściej trafiają się polacy w team (sam nie wiem czy to plus czy minus, ocencie sami ;P ) no i niższy poziom gry (wg mnie), niewiele ale jednak zawszze niższy, przyjemniej się gra ale potem wracasz na COM i nie wiesz co się dzieje.... Nie wiem czy to da się wytlumaczyć 0,5 sek lagiem, wiec poprostu zakladam że jest na COM wyższy poziom. I jeszcze jeden minus od teraz EU jest podzielone na dwa serwery... i może się okaząć że na EU WEST będzie się lepiej grało niż na EU EAST/North albo na odwrót a Ty pewnie będziesz tkwił w tym gorszym... życie ;)

Więc wracając .. na jakim serwie gracie??

EU West, bez ruskich i innych badziewi zreszta ja mieszkam w Niemczech to nawet nie zuzyje darmowego transfera :D

Btw. Cool Story :D

EU NE głównie z tego powodu że West to plebs

Hehe gdzie dwóch Polaków tam trzy zdania ;P

East, bo tak mnie i większość moich znajomych przydzieliło. ;]

Co ciekawe moje stare konto zostało przypisane do west - nie ma to jak full random podział. :D

East, bo tak mnie i większość moich znajomych przydzieliło. ;]Co ciekawe moje stare konto zostało przypisane do west - nie ma to jak full random podział.

Ciekawe o.O

EU NE, bo koledzy polecili ;d

EU NE gdyż iż jest możliwość, że po tym podziale na WEST nadal mogą być kolejki... sporo osób się przeniesie na tamtą platformę... W sumie teraz ciężko powiedzieć który serwer... nie wiadomo jak to będzie wyglądać po podziale. Jeśli na NE czas oczekiwania na rozgrywkę znacznie się przedłuży (na pewno dłużej trzeba będzie czekać^^) to przeniosę się na WESTa ;D

Opóźnienia na USA , ja mam neta 10 mb i niczego takiego nie mam.Pingu mam od 100-200.Kumpel też gra na USA z netem który ma limit z playa więc ma pingu od 300.Czasem przy masakrycznych lagach ma po 500 pingu ale jak jestem u niego to nawet on żadnych opóźnień nie ma.Ja sam gram na USA i polecam tam grać gdyż na EU czasami fajne kolejki są.Ja też miałem grać na EU ale kolejki..... kolejki przeważnie po 30 minut dlatego też gram na USA i polecam server tam jest bynajmniej 1 server a nie 2 nie ma żadnego podziału ;d a lagów na USA nie ma.

@Edit MaKuPL a może to wina sprzętu albo sobie wmawiasz , że masz lagi ja tam też mam po 100+ pingu ale nigdy nic nie odczuwam praktycznie to samo co na eu ;p

Próbowałem grać na US ale niestety.. ping po 100+ i wkurzało mnie to. mam neta 2mb i na EU ping po 30-40... Lekkie skoki pingu odczuwam odrazu i jest to bardzo wkurzające... Teraz w LoL'a da się grać tylko rano.. nie ma kolejek, serwer stabilny, żadnych błędów ;)

@down

Ja zrobię to samo ;D w końcu dali łaskawie 1 darmowy transfer... :P

Na wschodzie jest mnóstwo ruskich, co bardzo denerwuje w trakcie gry, do tego są problemy z mało inteligentymi mieszkańcami bałkanów... Serwery prawdopodobnie w szwecji schowali -.-

na zachodzie jest większość graczy europy, ale to da radę odciążyć serwer na tyle, zeby nie było kolejek, przy okazji pozbędziemy się ruskich. Problemem jest nadmiar hiszpanów, szwabów i włochów, którzy nie zawsze potrafia pisać po angielsku...

No to dzielimy polskę na pół :D Ja przetestuje wschód, potem ew. pójde na zachód.

Że niby na US wyższy poziom? O kto wygrał dreamhack? :>

Poziom to kwestia ELO. Na EU jest o wiele więcej graczy online, przez co większa szansa, że trafisz na jakiegoś Newbie. Im wyżej zajdziesz w rank tym trudniejsza gra, proste ;)

Świetni gracze będą po obu stronach, nie jestem też ksenofobem, dlatego nie ma to dla mnie większego znaczenia która strona.

Zostaję przy:

The platform to which you have been assigned is: EU Nordic & East

Pozdrawiam ;)

Opóźnienia na USA , ja mam neta 10 mb i niczego takiego nie mam.Pingu mam od 100-200.Kumpel też gra na USA z netem który ma limit z playa więc ma pingu od 300.Czasem przy masakrycznych lagach ma po 500 pingu ale jak jestem u niego to nawet on żadnych opóźnień nie ma.Ja sam gram na USA i polecam tam grać gdyż na EU czasami fajne kolejki są.Ja też miałem grać na EU ale kolejki..... kolejki przeważnie po 30 minut dlatego też gram na USA i polecam server tam jest bynajmniej 1 server a nie 2 nie ma żadnego podziału ;d a lagów na USA nie ma.@Edit MaKuPL a może to wina sprzętu albo sobie wmawiasz , że masz lagi ja tam też mam po 100+ pingu ale nigdy nic nie odczuwam praktycznie to samo co na eu ;p

Na pingu 200 to można sobie z botami pograć, a neta możesz mieć nawet 60mb/s a ping do us i tak będzie 100+, bo przepustowość łącza nie ma w tym momencie znaczenia. Znaczenie ma natomiast fizyczna odległość Twojego komputera od serwera w USA i tego, w żaden sposób nie ominiesz.

a ja mam głupie pytanie... jak sprawdzić przydział do serwera?

Odpowiedź jest bardzo prosta. Dostałeś, albo dopiero dostaniesz email od Riot'u o temacie "Prepare for EU West and EU Nordic & East!". W nim, prawie na samym dole, tuż przed linkiem znajdziesz informację, do którego regionu zostałeś przydzielony.

Oczywiście mail przyjdzie na adres, zapisany w twoim koncie LoL'a.

Pozdrawiam ;)

Jak tylko z botami na us ?? Jakbyś zobaczył mojego kumpla , albo chociaż byś spróbował tam zagrać to byś mógł dopiero oceniać......Kumpel ma 30 lvl a , raczej by do tego z lagami nie doszedł i prędzej by grał na Eu , a on ma więcej wygranych niż przegranych.Ja niestety nie jestem aż takim ogarem gdyż jestem początkujący w tą grę , ale żaden z 2 kumpli nie ma tam lagów , a bynajmniej kolejek na serverze nie ma.Także pierw zobacz potem oceniaj :D.

Ja tam wolę grać na USA, tam też jest w miarę polaków, mamy team, etc;]

Hmm, gram na USA, od zawsze mam pinga po 200+, gram praktycznie od 2 tygodnia LoL'a[praktycznie od początku], nigdy jeszcze nie miałem lagów, więc nie wiem o co wam chodzi z tym pingiem.

Zależy jeszcze kim się gra, bo przy takim Xinie to można w miarę komfortowo grać na pingu 150, ale jak operujemy Ez'em, Brandem czy inną postacią, dla której kluczowe są skillshooty to pojawiają się problemy.

Sam piszesz, że masz ping 100-200 i jednocześnie upierasz się przy tym, że nie masz lagów. :D

Na EU też się zdarzają sporadycznie gry gdzie ping sięga 150 (najczęściej jakiś gracz poważnie laguje) i wiem, że mi to znacznie utrudnia grę i psuje zabawę, ale co kto lubi.

EU NE,ale czasem kolejki po pół godziny są/były ;p