Nadal P2W czy można pograć ?

Tak tylko musisz na niego zarobić bo itemki premium kosztują grosze, 12-14kk za premium pety a za stroje ok 28kk. A takiej Kzarki na tri to nigdy na rynku nie widziałem która kosztuje 1kkk? ¯_ツ_/¯

bo wszystko leci na preordery, ludzie płacą ciężki hajs za to. nie trafi to na marketplace bo nie ma szans. więc albo preorder albo nie kupujesz na TRI, ja dziś kupiłem Kutum dagger na TRI przykładowo. ciężko zarobione 800milionów wydałem.

Ale jeśli się nie mylę na rzeczy premium nie można założyć preordera?

właśnie dlatego da się kupić premium itemy, inaczej by też wszystko było na preordera

Ja powiem tak swego czasu byłem w klanie który istniał tam od początku i była tam laska która grała z nimi od początku też miała bardzo wypakowaną postać do tego stopnia, że piratach sama zagarniała całego spota jak ktoś pochodził to był one shotowany miejsca. Jak na ts się jej zapytali jak to robi to powiedziała że już w postać władowała kilka tyś euro co przełożyło się na to że zdobywała więcej loota więc miała więcej in gamowej waluty, dodatkowo zarabiała na hodowli koni więc stać ją było lepsze eq. więc kasa daje troche przewagę ale jak ktoś napisał to jest raczej zapłać dla wygody.

1. Artisan memory .
  2. Posiadacze Value Pack mają dodatkowy profit ze sprzedaży w domu aukcyjnym (30%).
  3. Pety podnoszą itemy z ziemi co pozwala zaoszczędzić mnóstwo czasu podczas expienia.
  4. Outfit dodatkowe 10% combat exp.
  5. Udźwig i miejsce w ekwipunku również pozwalają zaoszczędzić czas.
  6. Jeżeli szczęście w dropieniu itemków nie dopisuje można sobie je kupić.

Jeżeli jesteś niedzielnym graczem to spoko, nie zauważysz P2W. Co do pvp to weź pod uwagę, że spotkasz się z użytkownikami powyższych wspomagaczy. Sam korzystam z Pearl Shop i nie żałuję, przyjemnie się gra.

nie chcesz p2win polecam spawdzic gamez BD ogarniesz o co kaman

Z całym szacunkiem, ale trafienie peta czy stroju na markecie to tragedia.

Trafienie stroju jest proste, pety wymagają bid’owania ich miesiąc, może dwa (jedna sztuka), value pack’a nigdy nie wygrałem. Dla niedzielnego gracza, który rzadko bid’uje itemy kupienie czegoś z zakładki pearl items może graniczyć z cudem.

1lajk

BDO nie jest dla niedzielnych graczy, a tym bardziej jeśli chcesz grać pvp. End of the story.

Zależy od celów jakie ktoś sobie wyznaczy.

BDO nigdy nie było p2w i zawsze można było normalnie grać… tylko jak komuś ból tyłek ściska, że po tygodniu nie ma tego co gościu po pół roku i więcej gry… to coż gra winna.

1lajk
  1. Tak , są Plac za progres, jedyna kontrowersyjna rzecz w item shopie.
  2. Co 14 dni w grze masz darmowy 1 dzień na odebranie wszystkich itemów sprzedanych w AH, nic nie tracisz.
  3. Pety są obowiązkowym dodatkiem do gry, ale 6 miesięcy i będziesz miał 4/5 bo wydawca udostępnia je za darmo.
    4 serio ? Ludzie expią gdy mają 300% + expa a najmniej dający bonus ze stroju, jest tym waznym ? Hełm F2P z 2 kryształami daje, uwaga 20%
  4. kilkadziesiąt sekund w ciągu godziny. Na wszystkich OP spotach Mozna overstackować konia.
  5. Nie prawda, TZW Drzewko daje 20% dropa, tyle samo daje zrobienie 8k wiedzy. Tyle że ludzie którzy zrobili 8k wiedzy, i Ci co mają Drzewko, stwierdzają bardzo szybko że to g*** daje.
    Bez petów ani rusz, bo to część B2P ( powinni sprzedawać je razem z kopią gry). Bez reszty gra się tak samo przyjemnie

Niedzielny gracz moze pograc tylko musi wylozyc troche hajsu

Powiem tak - jaki cel grania - jeśli chcesz wymiatać w PvP i jesteś niedzielnym graczem - to da się ale bardzo ciężko ?

Kupowanie z sklepiku pewnych rzeczy daje pewne ułatwienia - tzn. dłużej można grindować na spocie bo masz większy udźwig / większe inventory itp. - ale nie nazwał bym to jakoś p2w (choć na pewno nie mocny)

Nie gram obecnie - grałem - i spoko gra się jeśli podoba ci się ta forma grania :slight_smile:

Ale ludzie to jednak są głupi…
W BDO nie ma p2w i nigdy nie było, udźwig możesz ćwiczyć w prosty sposób bez wydawania, pety nawet za guild reward dostajesz tak samo jak value pack.
Druga sprawa - P2W to jeden wielki troll, tak samo jak niby musa jest słaby itp itd a jednak kosi na pvp i pve jak mało kto.
Gram 2 lata w ową grę, wydałem tylko na kostiumy do postaci, wszystkie 11 petów mam za darmo więc nie wiem o co chodzi, 517gs też mam po prostu grając.
Pozdrawiam.

Mylicie P2W z pay for convenience. Zobrazuję wam to:
Mamy drzewa, dwóch ludzi i dwie drabiny: jeden gośc zapłacił za drabinę, drugi dostał ją za darmo. Teraz są dwie możliwości

1. Gra jest P2W - gość płacący płaci i dostaje drabinę “deluxe”, która jest dłuższa i pozwoli mu sięgnąć po najlepsze owoce, do których gracz zwykły nigdy nie sięgnie.
  2. Gra nie jest pay 4 convinience - gość płacący kupuje drabinę “deluxe”, ale ta jest takiej samej długości jak drabina drugiego człowieka: jest po prostu lżejsza i szybciej się rozkłada i składa. Gośc płacący szybciej zbierze owoce, ale zbierze ich tyle samo.

O to właśnie chodzi. Jeśli mówilibyśmy o P2W, to w sklepach byłyby do sprzedania bronie/zbroje, które mają +5/10/15 więcej do AP/DP - to jest pay2win. Płacisz i dostajesz coś, co nie jest dostępne dla osoby niepłacącej i nigdy nie będzie (no chyba, że zapłaci).

A teraz do autora:
Gorąco zachęcam do grania, aczkolwiek jeżeli chcesz grać komfortowo, to powinieneś nabyć chociaż te pety. Ja mam obecnie 2 i strasznie się męczę przy grindowaniu (zbieram około 40% dropu, który wydropię). Poza tym - według własnego uznania - udźwig zakupić (można go też zdobyć po ok 4 miesiącach codziennego grania) no i jakiś outfit (tego albo kupić, albo starać się wygrać na markecie - mnie udało się wygrać z marketu, a mam go tylko dlatego, że bez outfitu postać wygląda jak bezdomny). Oczywiście da się grać bez tych rzeczy, ale to jakby iść przed siebie i sobie kłody pod nogi rzucać.

2lajki

@ziomek16021 … własnie też nie do końca…

Ponieważ mówisz o p2w związany bezpośrednio z EQ
moim zdaniem w BDO można gadać o p2w z czasem - czyt. możesz powiększyć inventory / udźwig - czyli podczas expienia możesz zebrać więcej lotu = więcej kasy = szybciej lepsze EQ kupisz

Osobiście mi nie przeszkadza ze wydać raz na jakiś czas kasę w grze - gra musi zarabiać
albo wydać na abonament

ale można kilka gier przetoczyć które zarabiają ogromną kasę (za darmo są) i mają tylko elementy związane z wyglądem nic więcej

@Nsuidara Patrz punkt 2 w poscie ziomka16021 i ponizej

Według mnie pod P2W można podciągnąć jedynie pety i artisan memory, z czego tych pierwszych możesz zebrać komplet w ciągu 6-12 miesięcy z różnych eventów. Artisan memory można w sumie kupić też za punkty lojalnościowe, także po dłuższym czasie gry też coś tam można ich uzbierać, aczkolwiek jest to bardzo długi proces. Wszystkie inne rzeczy można kupić w markecie. Value Packi szczególnie, bo są umieszczane na nim w sporych ilościach. Z outfitami jest już trochę ciężej, ale również znośnie. Trzeba wyładować naprawdę sporo pieniędzy, żeby zyskać cokolwiek znaczącą przewagę nad innymi graczami. Przynajmniej taka jest moja opinia po przebraniu 160h