Tylko płaczki gadają, że BDO jest P2W.
Nie wydałem w tym roku na te grę ani grosza a:
Dostałem z eventów kolejne pety (łącznie mam 8, a maks można korzystać z 5).
Value Packi - kupiłem tego na 9 miesięcy za walutę w grze XD Może dlatego inni nie mają, bo ja za szybko klikam i zgarniam większość z marketu?
Nowi gracze dostaną kalendarzyk w którym: Dostaniesz ze 3 albo 4 Value Packi, zwierzątko do podnoszenia dropu, Kamasylva Blessing i inne drobiazgi.
Kamasylvia Blessing zwiększa o 20% drop. Teoretycznie. Bo czym jest 20% z 0.000001 szansy dropu? Dalej
0.000001% * 20% = 00.0000012.
Outfit i 10% expa powoduje, że 56lvl wbijesz np nie w 40 godzin a w 44 godziny. Exp teraz jest szybki, w weekend cały server ma +100%, nowi gracze mają dodatkowe serwery +100% expa codziennie etc. 10% z outfit nie jest warte zachodu.
Artisan Memory - i tu jest drama cała. Cóż. Pozwala szybciej naprawiać broń.
Powiem tak, mam end game konto, bossowskie bronie, zbroja na TET (prawie najwyższy enchant), biżuteria na TRI - a nigdy nie używałem artisan memory. Da się? Da!
I nie słuchaj, że musisz maniaczyć. Musisz kompa zostawiać bo sporo rzeczy można robić na AKF. Np łowienie ryb pozwala zarobić masę kasy, a można to robić na AFK - postać automatycznie łowi rybki a z nimi trafiają się wartościowe itemki.
- będąc AFK twoi robotnicy pracują i pozyskują ci surowce które można sprzedać.
Mój komputer ostatnio z powodu inwestycji w robienie skrzynek z drewnem które sprzedaje kupcom chodzi non stop 4 dni. Ja przy nim siedzę 2-3 godzinki dziennie
Automatyka 
Oczywście, level sam się nie wbije, ale jak pisałem - nie jest to problem.
Więc, jako gracz, który gra w sumie od marca 2016 roku powiem tak.
2016 rok - Było dobrze
2017 rok I połowa - było źle
2017 rok II połowa - zaczęli słuchać fanów
2018 rok - jest dobrze. BDO powróciło do trójcy najlepszych MMORPG na rynku, na steamie jest najchętniej kupowanym MMORPG, graczy full, serwery znowu oblegane.
A itemy za perły jak jeszcze np namiot w którym można naprawiać EQ bez schodzenia ze spota - to czasoumilacz. Nie powoduje, że ktoś jest lepszy, silniejszy etc. Po prostu oszczędza czas. I to nie ma wpływu na grę.
Ja w 2017 i w 2016 roku wpakowąłem masę kasy tylko na outfity (kostiumy) bo mi się podobają co chwila inne XD
Nie kupowałem nic więcej, a wierz mi, jestem w top 100 najlepszych graczy (w mojej klasie postaci, jeśli chodzi o gearscore z polskiego community).
Twórcy gry poszli nawet do takiego stopnia, że kontrolują ceny (też itemków za realne pieniądze) na marketplace (czyli walute w grze). Pakując euro w BDO nie zarobisz wcale więcej niż podczas expania.
Powtarzam, na podsumowanie.
Euro + BDO = oszczędność kilku godzin. A przy okazji psucie sobie gry z poznawania świata.
PS: Obecnie, w 2018 roku tylko polaki cebulaki płaczą o P2W. Reszta Polaków i Europy po prostu gra i pnie się w górę.