Nadal P2W czy można pograć ?

P2W hmm jak dla mnie to kwestia co przyjmiemy za P2W.
W BDO Dzieki $ możemy robić szybszy progres (Artisan Memory [4x memorki do naprawiania gearu]) kamasilva (+20% dropu) udźwig (więcej czasu na spocie bez powrotu do miasta)

Tylko należy podkreślić jest to przyśpieszenie naszego progresu nawet inwestując 10000$ a nie poświęcając czasu nie będziemy lepiej ubrani od ludzi którzy grają regularnie po 5-10-15h godzin dziennie od roku .
Wydając 120$ możemy zarobić 120kk / tygodniowo extra dla przeciętnego gracza jest to 10h grindu dla dobrego podejrzewam że mniej, przy dłuższym czasie grania 100kk w tą czy w tamtą nie robi jakiejś specjalnej różnicy.
Największą różnicę w progresie robią artisan memory których nie można sprzedać innym graczom a zwiększają efekt memory fragmentów 4x. Myślę że najbardziej frustrują się osoby które mają czas grać po 10-15h dziennie zarabiając na memorki i robia ten sam progres co ludzie grający 3-4 kupujący właśnie artisany.
Podsumowując są 3 opcje można to zaakceptować i grać można tego nie akceptować i nie grać i też można grać i narzekać dlaczego ktoś ma sporo łatwiej bo ma dużo pieniędzy do wyrzucenia na grę.

2lajki

tak ale myślisz że masowo to kupują ludzie?? nie bo wolą wylvlować przemeczyć te pare dni i masz … a eq to nikt nie kupuje za real kasy tylko w grze a nikt nie sprzedaje tokenów aby mieć na eq hahhha

Kek coniektóre wypowiedzi mnie rozwalają, typu pety dostaniesz za darmo spokojnie w 6-12 miesięcy XD a do tego czasu bądź warzywem i podnoś dropa dłużej od walki a może wogole logować się tylko po rewardy? Ludzie co wybulą setki ojro na tier4 pety również odstawią cię z grindem, zamiast 10kk/h zrobią 15kk/h co przy dłuższym czasie mało nie jest. Bez udźwigu i najlepiej wielu maidów na np sausany również życzę powodzenia. Jeszcze trochę a prawdziwe p2w zacznie się jeszcze bardziej, jak wprowadzą Valk’s Cry i podniosą ceny outfitów do 137kk jak w Korei :slight_smile: a wszystko do tego zmierza z kolejnymi updatami.

PSSST, jak kupisz tego starter packa za 4,5k pereł to masz tam Valks Cry.

Tylko płaczki gadają, że BDO jest P2W.
Nie wydałem w tym roku na te grę ani grosza a:
Dostałem z eventów kolejne pety (łącznie mam 8, a maks można korzystać z 5).
Value Packi - kupiłem tego na 9 miesięcy za walutę w grze XD Może dlatego inni nie mają, bo ja za szybko klikam i zgarniam większość z marketu?
Nowi gracze dostaną kalendarzyk w którym: Dostaniesz ze 3 albo 4 Value Packi, zwierzątko do podnoszenia dropu, Kamasylva Blessing i inne drobiazgi.

Kamasylvia Blessing zwiększa o 20% drop. Teoretycznie. Bo czym jest 20% z 0.000001 szansy dropu? Dalej
0.000001% * 20% = 00.0000012.

Outfit i 10% expa powoduje, że 56lvl wbijesz np nie w 40 godzin a w 44 godziny. Exp teraz jest szybki, w weekend cały server ma +100%, nowi gracze mają dodatkowe serwery +100% expa codziennie etc. 10% z outfit nie jest warte zachodu.

Artisan Memory - i tu jest drama cała. Cóż. Pozwala szybciej naprawiać broń.
Powiem tak, mam end game konto, bossowskie bronie, zbroja na TET (prawie najwyższy enchant), biżuteria na TRI - a nigdy nie używałem artisan memory. Da się? Da!

I nie słuchaj, że musisz maniaczyć. Musisz kompa zostawiać bo sporo rzeczy można robić na AKF. Np łowienie ryb pozwala zarobić masę kasy, a można to robić na AFK - postać automatycznie łowi rybki a z nimi trafiają się wartościowe itemki.

• będąc AFK twoi robotnicy pracują i pozyskują ci surowce które można sprzedać.
    Mój komputer ostatnio z powodu inwestycji w robienie skrzynek z drewnem które sprzedaje kupcom chodzi non stop 4 dni. Ja przy nim siedzę 2-3 godzinki dziennie :stuck_out_tongue: Automatyka :smiley:
    Oczywście, level sam się nie wbije, ale jak pisałem - nie jest to problem.

Więc, jako gracz, który gra w sumie od marca 2016 roku powiem tak.
2016 rok - Było dobrze
2017 rok I połowa - było źle
2017 rok II połowa - zaczęli słuchać fanów
2018 rok - jest dobrze. BDO powróciło do trójcy najlepszych MMORPG na rynku, na steamie jest najchętniej kupowanym MMORPG, graczy full, serwery znowu oblegane.

A itemy za perły jak jeszcze np namiot w którym można naprawiać EQ bez schodzenia ze spota - to czasoumilacz. Nie powoduje, że ktoś jest lepszy, silniejszy etc. Po prostu oszczędza czas. I to nie ma wpływu na grę.

Ja w 2017 i w 2016 roku wpakowąłem masę kasy tylko na outfity (kostiumy) bo mi się podobają co chwila inne XD
Nie kupowałem nic więcej, a wierz mi, jestem w top 100 najlepszych graczy (w mojej klasie postaci, jeśli chodzi o gearscore z polskiego community).
Twórcy gry poszli nawet do takiego stopnia, że kontrolują ceny (też itemków za realne pieniądze) na marketplace (czyli walute w grze). Pakując euro w BDO nie zarobisz wcale więcej niż podczas expania.

Powtarzam, na podsumowanie.
Euro + BDO = oszczędność kilku godzin. A przy okazji psucie sobie gry z poznawania świata.

PS: Obecnie, w 2018 roku tylko polaki cebulaki płaczą o P2W. Reszta Polaków i Europy po prostu gra i pnie się w górę.

1lajk

BDO jest dla każdego. Znam graczy co po 2 miesiącach łazili na PVP. Dlaczego?
Bo BDO przezywa renesans. Dochodzi mnóstwo nowych graczy i oni się nawalają ze sobą. Więc czym to niby jest jak nie PVP?

BDO nie przeżywa renasansu, a z wejściem Valks Cry do ISu przejdzie kolejny dramat. x)

Edit: Shen nie masz żadnej wiedzy o grze, szybkość bidowania nie ma żadnego znaczenia czy go wygrasz czy nie :wink: Więc pytanie brzmi od kogo kupiłeś to endgameowe konto?
Edit2: top100 najlepszych graczy XDDDDDDDDDDDDD Oh boi, daleko Ci nawet do top1000

1lajk

Oh mój Bogu. Shenie, człowieku wielkiej wiary.
Znam Twój gear, a tym bardziej umiejętności. Wątpię, że jesteś chociaż w top 1000. MOŻE w top 10000.

Wiem również, że pokazywałeś ilość wydanych pieniędzy na grę. Jak dobrze pamiętam tam były setki euro albo nawet coś powyżej tysiąca. Grosze? Grosze.

Szybkość klikanie w fazie bid nie ma znaczenia. Jest to losowanie. Ktoś grający 2lata chyba powinien to wiedzieć, nie? A tak. Masz sklerozę w wieku 2x lat. Współczuję.

BDO nie przeżywa renesansu. Ma stabilną i wysoką populację graczy, ale również przychodzą nowi, ale nie jest to taki “bum” jak w czerwcu 2k17 gdy została wydana wersja steam. Ale co ja tam wiem. To Ty jesteś tutaj top 100

t1 node-wary zaczynaja się od 450gs. Pograć PVP można, ale żeby powalczyć na naprawdę wysokim poziomie trzeba mieć ten gear i skill.

Zachód też “płacze” nt. p2w. KakaoGames obiecało, że nigdy nie wprowadzi takich rzeczy jak Kamasylvia czy Combat Booki za perły, ale obietnicę tę złamali. Bowiem Artisany i Kamasylvia są jedynymi konkretnymi itemkami “p2w”.

Więc mój drogi przyjacielu, zacznij wypowiadać się o grze dopiero w momencie gdy nie będziesz twierdził, że wizard jest okropną postacią do 1v1.
A i masz bardzo fluent english, ostatnio widziałem jak obrażałeś ludzi, bo Cię spekowali. Podasz kanał gdzie expisz? Też chętnie podejdę swoją nubską maehwą. Gear nie top100 jak Ty to powinieneś dać radę. To jak?

Ale wracając do odwiecznie wałkowanego tematu. Czy BDO jest P2W? Tak. I nie.
Szukasz gry z naprawdę piękną grafiką, fajnym stylem walki, masą postaci, wieloma zawodami, craftingiem itd? To gra dla Ciebie i wcale nie musisz wydawać setek euro.
Szukasz gry w której chcesz być najlepszy, walczyć na najwyższym poziomie i mieć najlepszy możliwie gear? Przygotuj się na to, że musisz poświecić
A) Masę czasu
B) Sumkę pieniędzy
C) Jeszcze większa ilość cierpliwość na enchant.
W tej grze odnajdzie się i casual i hardcorowiec. Ktoś ze złotą kartą i ktoś z samą podstawką gry.
Pozdrawiam.
Blaise

4lajki

Pokaż mi tą obietnice na papierze !! z chęcią zobaczę, gdzie wydawca i/lub prodycent napisał, że nie wprowadzi konkretnych itemów do ISa.

Bo na razie to co ludzie wypisują na reditach i forum to brednie wyssane z palca… ludzie już nie pamiętają tego co było mówione o ISie i jego “kształcie” w czasie CBT!

Niestety gdzieś zgubiłem, ale w był wywiad w którym Panowie z Kakao Games mówili, że w wersji EU/NA nie pojawią się przedmioty “p2w” jak w Korei. Jak ktoś znajdzie to ładnie dziękuję jakby tu wstawił :smiley:

1lajk

Ciebie to Dreedzik nie tyczy, bo są na tym forum osoby które pamiętają jak wkleiłeś ile to eurosków przelało się przez Twoje konto i jakie auto można byłoby za nie kupić :smiley:

Nie będę Ci szukać żadnych wywiadów skoro Oni potem się tłumaczyli tekstami pt. “to tylko po to by pozwolić graczom zarobić więcej silvera” ^^ A to jak gościu w supporcie tłumaczył dlaczego dodali kama blessing, a raczej próbował wybrnać z rozmowy z kimś, nazywając to po prostu “global buildem”, to już pomsta do nieba D:

wiesz też to słyszałem, ale dalej nie rozumiem problemu. Wiesza się na kimś psy za wprowadzenie itemów X…ale kto decyduje czy jest to element p2w czy nie. Mówię ogólnie niezależnie od produkcji… czy teraz producent czy też wydawca ma się pytać graczy czy wprowadzić do gry element X, czekać na opienie i wprowadzać lub nie?

Teraz druga strona medalu… płacząca publika, która marudzi na lewo i prawo by:

• dodać itemy do AH by była możliwość kupowania ich za silver,
  • dodać itemy X,

I powiedźcie mi o mędrcy tego portalu, kogo wydawca posłucha, ludzi którzy chcą się bawić i dać im kasę, czy supportować gro darmozjadów.

Każda produkcja ma na siebie zarabiać a nie przynosić straty, to czysty biznes. Jeśli do tego wprowadzone elementy nie intgerują w grę na tyle, by stworzyć między ludzmi przepaście nie do przeskoczenia/pokonania to jak najbardziej udany zabieg.

I proszę mi nie przytaczać tutaj gier typu PoE czy podobnych, bo są to gry solo/coop w których dla mnie rywalizacja po prostu niezbyt istnieje, boosty do expa zabiły by grę totalnie.

I to też jest ważne na co można sobie pozwolić w danej produkcji.

I tak BDO przechodzi globalizację, wersje mają być identyczne… czy to tyczy się przejścia na f2p… nie wiem… ale moim zdaniem jeśli gracz decyduje się na wydanie pieniędzy to chciałby otrzymywać to samo co inni gracze na innych serwerach, a obecnie niestety tak nie jest.

BDO jest grą tak przesiąkniętą RNG, że uważanie iż zwiększenie dropa o 20% na spocie daje Ci nie wiadmo jaką przewagę jest po prostu śmieszną tezą, bo przecież 20% z 0.01% to normalnie kosmos :P.

Wywlekanie jakichś rozmów z supportem odnośnie itemów w ISie to jakaś paranoja, Ci goście wiedzą tyle co im się powie a nie są wykładnikiem jakiejkolwiek wiedzy czy polityki firmy.

Może wreszcie zacznijcie patrzeć na ogół rynku i jego elementów a nie na siłę wszędzie dookoła szukacie elementów p2w… dalej dziwię się dlaczego nie płaczą ludzie na p2w w Albionie chociażby, w którym abonament aż kipi tym elementem. :stuck_out_tongue:

I tak… odpowiadam z nudów przd spaniem… bo od xx czasu jakakolwiek dyskusja o BDO i wielu innych grach an tym forum straciła jakikolwiek sens.
Poza tym, ostatnie zmiany wizualne sprawiły, że po tym forum się nie da w ogóle chodzić.

2lajki

Jeśli nazywasz “gro darmozjadami” ludzi, którzy zapłacili za grę B2P licząc na brak item shopu P2W z gier Freemium, to powinieneś przemyśleć swoje decyzje życiowe.

Dreedzik Ty czasem czytasz to co sam napisałeś i patrzysz jaki to ma wydźwięk czy nie? BDO na siebie zarabia, są ludzie Twojego pokroju, którzy nieważne co dodadzą i tak będą mieć wszystko, bo ich stać i im nie szkoda hajsu. Szkoda, że to nie idzie w parze z racjonalnym spojrzeniem na całą sytuacje. ItemShop w BDO idzie powoli w kierunku tego co jest w ArcheAge u Trino, bez żadnej przesadności.

Wywiad, Community manager Jouska.

Obstawiam, że do wakacji dadzą Advice of Valks do cash shopu.

1lajk

Temat stary jak Tytani od Greków. Dalej podtrzymuję swoje stanowisko : ludzie po prostu są debilami i nie rozumieją różnicy między RNG i grindem a P2W. Tutaj nikt przy zdrowych zmysłach nie siedzi z kartką i kalkulatorem i nie liczy 10 czy tam 20% z 0,00001% szansy na drop crescent ringa z mobka, tylko po prostu nawala te mobki. I jak masz farta to dropnie ci taki ring bez node’a, bez wbijania jego poziomów (tak btw 1 poziom node’a jest wart 10-krotnie więcej niż te 20%). I to nie raz a trzy razy w ciągu godziny. A jak masz pecha to mając node’a wbitego na +7, odpalone WSZYSTKIE drop boosty to i tak może ci nie dropnąć i przez pół roku.

Ludzie po prostu nie rozumieją że to nie wow czy inny bubel pokroju FFXIV gdzie jednego dnia mozesz uzbierac dość dobre eq na endgame albo nie daj boże od razu kupić wyboostowaną postać. Tutaj farmisz miesiącami na jednym, dwóch tych samych spotach by przenieść się na lepszy. Przez co tu bardziej jest widoczne kto poświęca na grę te pół godzinki więcej. Ale ludzie jak to ludzie - szukają wymówki czemu z kimś tam przegrywają. I najczęściej wtedy leci klasyczny tekst “ale z niego no-life”, albo “omg, ale ta gra jest p2w, przeciez inaczej on by nie zabił mnie”

Zaś inni do śmieci nie zrozumieją że elementy typu kamasylvia blessing czy artisany to rzeczy typowo podpadające pod określenie p2w

Mogłeś napisać ile wydałeś od premiery gry, chociaż to prywatna sprawa.

3 x Value Pack na 7 dni, powracający gracze też to dostają, ale nie wolno logować się przez przynajmniej miesiąc, żeby taki status otrzymać.

Z armor/weapon masz tylko klate na TET? To nie jest nawet soft cap, a grasz od 2016 roku.

251/253/283 - Nouver

235/237/305 - Kutum

Nie każdy zostawia kompa 24h na dobę, żeby jakieś grosze zarobić. W BDO passive income to mały % zarobków.

W TOP100 czego? Na pewno nie gearu więc pewnie i PvP.

Nie kilku, ale niedzielnemu graczowi nie powinno to zbytnio przeszkadzać.

Polacy płaczą? Zapraszam na reddit’a, inne anglojęzyczne fora i media społecznościowe, nie szerz nieprawdy .

2lajki

Tutaj gościu bardzo ładnie wypunktował wady bdo. Polecam zapoznać się z materiałem osobom, które wahają się z zakupem gry. :slight_smile:

Filmiki jutuberów co grają w setki gier i w żadnej nawet mid game nie wbili. No thanks