Witam. Głosowanie na topowego MMORPG ostatnich 15 lat się zakończyło, jaki wynik każdy wie I jak wiadomo WoW to gra płatna, ale zastanawia mnie wasza opinia na temat gier F2P. Nie mam na myśli freemium, gdzie gra jest darmowa, ale z takimi ograniczeniami, że nie ma sensu nawet wbijać 1/3 lvl capa. Interesują mnie w pełni darmowe gry MMORPG, oczywiście mogą być z Itemshopem itp. Jakie są wasze topy i dlaczego warto zagrać?
Najlepsze MMO F2P - waszym zdaniem?
Mabinogi
- Item Shop mało daje
- Sandbox
- Gracz wydający kasę na grę nie różni się zbytnio od niepłacącego (premium może wystawiać itemki na aukcji i tworzyć sklepy w mieście, a zwykły gracz nie. Taka jedna z większych różnic)
jesli liczyc freemium dalbym SWTOR, a w przeciwnym wypadku to ,wg mnie bylby to cabal
Cabal:
- w item shopie sa same pierdolki(kositumy dopalacze itp)
-premium daje mozliwosc teleportacji miedzy mapami( oszczednosc paru minut drogi), oraz dodaje nam 2 karty w inventory( z 2 tez idzie bez problemu opekac, a z 4 ktore mamy psoaidajac premium, to sie mzona nawet pogubic ) oraz dostaje sie 25% wiecej wszystkiech expow i mozna grac na kanalach premium, ktore sa mniej zapchane od zwyklych, co nie daje znaczacej przewagi nad innymi.
-Gra ma interesujacy swiat, ktory jest na swoj sposob unikalny
-2 walczace ze soba nacje - pvp na kazdym kroku ( na mapach 95lvl+ )
-wspaniala wojna nacji, ktora sama w sobie, juz by byla swietna gra.
-swietne animacje skilli - mozliwe ze najbardziej efektowne(widowiskowe) skille z wszystkich mmo
z wad to bym wymienil:
-troszke przestarzala grafika
-zeby cos zdobyc, to trzeba zrobic setki dungeonow, i nie ma zadnej gwarancji, ze cos fajnego nam padnie
-zamkniety swiat - trzeba przywyknac do przechodzenia przez teleporty
Mabinogi- Item Shop mało daje- Sandbox- Gracz wydający kasę na grę nie różni się zbytnio od niepłacącego (premium może wystawiać itemki na aukcji i tworzyć sklepy w mieście, a zwykły gracz nie. Taka jedna z większych różnic)
Tylko czekałem na Twój post! ^^
Prawda jest taka że te ciekawsze mmorpgi wyszły 8 lat temu w azji i już nie są ciekawe jak na te czasy.
Z free topów w jakie teraz ludzie grają to podobno SWTOR, Aion i LotRO.
Z innych Maplestory, Metin2 i Atlantica.
Niestety ja osobiście nie uważam żadnego obecnego mmorpga za ciekawego na tyle, abym grał w któregokolwiek, dlatego też wróciłem do single game'ów.
Czytałem kiedyś artykuł, że w LOTRO bez płacenia abo lub wydawania hajsu na dodatki, to sobie pograsz do 20 poziomu, a później już tylko ciągły grind tych samych questów lub mobów czy jakoś tak
Ja z ręką na sercu wolę, aby wszystkie MMORPG były grami B2P jak Guild Wars, którego kiedyś kupiłem za 50 zł i grałem jak szalony, miałem z tego ogromny fun i nigdy nie widziałem takiej gry jak Guild Wars. Niestety sens grania w jedynkę już raczej nie istnieje
płacenie za gry, dla mnie jest czyms normalnym. Ostatnimi czasy, ludzie maja takie dziwne podejscie, ze jak za jakas gre trzeba zaplacic, to wielkie oburzenie i bojkot.
Ja obecnie gram w Runescape'a mimo, że wszedł update o nazwie Evolution of Combat, który spowodował dużą stratę w ilości graczy, więc prawdopodobnie Jagex, aby tych ludzi zdobyć na nowo, po prostu cofnie ten patch. Gra zrobiła się strasznie dziwna, ponieważ po tylu latach, takie jakby turowej walki w czasie rzeczywistym, nagle stałą się zabawą w hotkeys i przyciskanie 1,2,3,1,2,3, i ultimate po jakimś numerkiem... Planuję właśnie w tym miesiącu po wypłacie kupić ten abonament. Ja nie boję się na przykład płacenia co miesiąc abonamentu, tylko boję się straty pieniędzy, ponieważ wydam powiedzmy 40-50 zł na abonament za miesiąc, a wyjdzie tak, że pogram 2h, bo praca czy coś innego mi na to nie pozwoli i po prostu dniówka stracona...
Jak dla mnie najlepszą grą MMORPG jest Ragnarok Online. Co prawda nie od zawsze był F2P, ale od jakiegoś czasu jest Free, więc można go tutaj zaliczyć ;p Dlaczego uważam że RO jest najlepsze ? Powodów jest kilka:
- mega rozbudowany świat gry
- mega rozbudowana mechanika gry
- mnogość klas i możliwość stosowania wielu buildów
- mega, ale to MEGA klimat
a moim zdaniem najlepsze f2p mmo na jak na dzien dzisiejszy Aion i SWTOR ten pierwszy jeśli chodzi o pvp a ten drugi o pve
Moim zdaniem każdy ma inne kryteria "najlepszej" gry mmo f2p
Ale swój głos również oddam na Mabinogi, pomimo tego, że swoje lata ma.
(WoW też, a mimo to ciągle populacją może się pochwalić, choć jak wiemy nie koniecznie z powodu "genialności" gry)
Ja stawiam z racji, że gram na Runescape'a Gram obecnie F2P, ponieważ długo wahałem się nad abonamentem, ale obecnie bardzo łatwo go opłacać (kiedyś kredytowa karta albo przelew pocztowy, nie było jak teraz paypal lub opcji płacenia normalnie smsem nadal w przystępnej cenie). Mamy do dyspozycji co prawda z dwadzieścia parę questów, ale i większość umiejętności do trenowania do 99, nie ma żadnych ograniczeń co do poziomów skilla (co jest dobre i nie ma limitu na hajs jak w DCUO). Jest mnóstwo możliwości zarobku, ale też ilość itemów dla F2P jest ograniczona do zbroi na 40 lvl obrony i broń na 40 lvl ataku. Wiadomo, kto płaci ma więcej opcji
Według mnie najlepszym MMO jest dość mało znane Regnum / Realms Online. Gram tam od 4 lat i mimo iż pogram czasem w inne gry to i tak zawsze wracam. Można znaleźć tam super społeczność, zawsze chętnych graczy, GMów do pomocy. Gra jest nastawiona na grind, raczej nie na questy... fajni grindówek doceniają grę za poziom wręcz very hard wymaksowania postaci w poziomie. IS wiadomo jest, jednak nie wpływa aż tak znacząco jak w innych grach F2P w jakie oczywiście udało mi się zagrać. Gra jest z gatunku RvR (Realm vs Realm), znajdziemy w niej trzy unikalne królestwa, 6 klas do gry (do 10 poziomu 3, potem wybieramy tę ostateczną) oraz 10 ras do wyboru. 60 poziom to maksymalny jaki możemy uzyskać, ale jak wcześniej wspomniałem troszke przyjdzie nam o ten level powalczyć. Rozgrywka opiera się głównie na rywalizacji trzech realmów, ciągle walki o zamki, forty, relikwie, bossy, ubijanie grinderów w strefie WARZONE, inwazje na królestwa itp... Ponadto pod koniec stycznia ma się ukazać ostateczna wersja ekspansji Champions of Regnum, wprowadzająca wyjątkowe walki w battlezonach (team-deatmatch, ctf itd), ciekawe dodatki w inwazjach, nowa waluta zdobywana na arenach przez PvP... i wiele innych
Prawda jest taka , jak wydziwiacie z mmorpgami , Cabal -porównujecie gre która była hitem pare lat temu i teraz wypisujecie wady kierując się grami które dopiero wyszły na nowych silnikach graficznych, kiedyś grałeś w to co było , w to co ci dawano a teraz to od tych gier w głowie wam się pier**li ,to nie, ten ma złe to,tamten złe tamto , rozumiem idzie wszystko w szybkim kierunku , nowe produkcje itp ale zastanówcie sie czasami obrażacie gry na których się wychowaliśmy , poznawaliśmy nowych ludzi, Cabal to była dla mnie pierwsza gra na którą można było poświęcać wiele godzin i się nie nudziło.
Prawda jest taka , jak wydziwiacie z mmorpgami , Cabal -porównujecie gre która była hitem pare lat temu i teraz wypisujecie wady kierując się grami które dopiero wyszły na nowych silnikach graficznych, kiedyś grałeś w to co było , w to co ci dawano a teraz to od tych gier w głowie wam się pier**li ,to nie, ten ma złe to,tamten złe tamto , rozumiem idzie wszystko w szybkim kierunku , nowe produkcje itp ale zastanówcie sie czasami obrażacie gry na których się wychowaliśmy , poznawaliśmy nowych ludzi, Cabal to była dla mnie pierwsza gra na którą można było poświęcać wiele godzin i się nie nudziło.
Była, nie myl tego z tym co jest teraz. Cabal był dobry, ale teraz jest kupą dla 8 latków.
@UP o nieeee... o nieeee.... nie wypada tak pisać.
Cabal nadal jest super grą >.< To, że expi się szybko od razu sprawia, że gra jest do d*py?
Nie sprawia, że jest do d*py, ale sprawia, że traci przez to dawny urok, który przyciągnął tak wielką rzeszę fanów, a później w sumie odepchnął przez te zmiany. Tak jak obecnie RS, przed EoC dużo ludzi walczyło na pvp, a masy przed graficznymi zmianami, a teraz po EoC gra na pvp może z 50-100 osób co na world mogący udźwignąć 2 tys ludzi to bardzo bardzo mało...
gralem 5 lat w cabala - i nie, nie expi sie szybko, mowia to osoby ktore w ciagu 5 dni wbija 100 lvl, "uue w 5 dni wbilem 100 lvl, to polowa gry za mna, do d*py to", a tak naprawde exp zaczyna sie na 150 lvlu, wbicie z all dopalaczami "klasyczna" metoda lvlu 160-175, zajelo mi prawie 3 tygodnie po 8-12h dziennie (wakacje ) wiec wg mnie, to nie jest szybko
Nie mowie, ze cabal jest zly, bo nie jest - poprostu sie zestarzal, mi osobiscie, to przejadlo sie "jesc na sniadanie platki" codziennie przez prawie 5 lat.
I to skillowanie przez noc
Ale i tak CABAL jest najlepszy!!!
Oczywiście, że Lineage II ... : )
Miejsce Nr.2 w top 15 lat oczywiście Lineage 2 ( jak ktoś wspomniał Tibia ex aequo to jakaś profanacja )