Najlepszy RPG

Widzę, że mój poprzedni temat się bardzo spodobał społeczności forum mmorpg.org.pl, więc prezentuję kolejną, 2 już część serii sond "Najlepszy...".

Tym razem przyszła pora na RPG. Postarałem się wymienić wszystkie najważniejsze tutuły RPG. Każdy może wybrać tylko 1 odpowiedź. Zapraszam do głosowania!

Ja osobiście wybrałem oczywiście The Elder Scrolls (największym sentymentem darzę Morrowinda, ale Oblivion jest bardziej grywalny)

PS: Diablo tu nie ma, ponieważ to nie jest RPG.

Diablo to JEST RPG. Wiesz czym różni się RPG od innych? Że samemu rozwijasz postać. Co w Diablo nie jest z RPG? Że trzeba klikać na przeciwników? Dobra, to wywal też The Elder Scrolls. Tam też trzeba klikać.

I nie została wymieniona seria Final Fantasy.

Dobra, już dodaję te 2 gry ;)

dodaj : kotor, fallout, the witcher .

osobiscie bym wywalil diablo i gothica, ale wiem, ze ludzie lubia w to grac :F

A gdzie Wiedzmin? :D

Nie gralem w Fable a slyszalem ze ponoc grubas :)

Mialem gleboka rozkmine czy postawic na Gothica czy na Baldursa... Dalem Baldura bo Gothic mial tylko 1 czesc bardzo dobra(fabularnie) A baldurs to jednak moje dziecinstwo :) a raczej jak sie chodzilo z kumplami do piwnicy z browarkami i workiem :P i siekalo sie w papierowego D&D :) Ehhh wspomnienia :D

ogolnie, jezeli to ankieta gier PC, to takie fable nie powinno tu byc. ta gra jest dosyc slaba. nie wiem, jak czesc 2, ale na pc jej nie ma, wiec...?

Wszystkie wymienione gry są popularne i grywalne więc moim skromnym zdaniem nie ma tu czego wyrzucać. Ja oddałem głos oczywiście na Gothic, który bije na głowe wszystko. Nie nie mówie o G3 bo to podobno szmira chociaż sam nie grałem (nie wchodzi) lecz G1 i G2 to świetne gry bez których moje życie nie miałby takiego wielkiego sensu jakie ma teraz :D Aha i mi brakuje jeszcze Sacred'a tez świetna gierka nawet ostatnio cz.2 wyszła ciekawe czy dobra?? nie wiem nie wejdzie mi ^^

glos na BG2, przy ktorym spedzilem pare nocek:P

Ludzie na ma takiego czegoś jak najlepszy RPG ktoś lubi Fable a ktoś Gothica albo Wiedźmina i dla niego ta gra jest najlepsza aha i drogi Mac70 nie ma "Najważniejszych" RPG bo każde RPG jest dobre

pytanie mozna inaczej zadac: jakie rpg jest dla ciebie najlepsze? i wtedy wszystko gra.

Knights of the old republic!

Oczywiście na pierwszym miejscu B'sG a zaraz po nim KOTOR

Wg. mnie Gothic rządzi! I z niecierpliwością czekam na Arcania: A Gothic Tale (czyli Gothic 4).

Zdecydowanie Gothic. Za wszystko.

ogolnie, jezeli to ankieta gier PC, to takie fable nie powinno tu byc. ta gra jest dosyc slaba. nie wiem, jak czesc 2, ale na pc jej nie ma, wiec...?

Fable 1 bylo na PC i chyba TYLKO na PC :) wiec nie wiem o co ci chodzi. :) Poza tym z tego co JA slyszalem gra jest naprawde dobra... ostatnio sie nawet zastanawialem nad nia... ;) ale wyszedl dodatek do Crysisa z MP Crysis Wars... :) i pomysla zaniechalem :)

Wg. mnie Gothic rządzi! I z niecierpliwością czekam na Arcania: A Gothic Tale (czyli Gothic 4).
Zdecydowanie Gothic. Za wszystko.

Gothic 1 Byl dla mnie naprawde nieziemskim doznaniem... Fabula byla poprostu swietna... Swiat ktory tetnil wlasnym zyciem... Kazdy cos robil... Czlowiek naprawde czul sie zamkniety za ta bariera... No poprostu watek fabularny mnie powalil... Ale G2?? Niby tez fajny.... ale zarazem taki dziecinny... Rozbroil mnie text bezimiennego "czulem sie jakbym lezal 3 tygodnie przywalony gruzami" No normalnie zaaal. Gosc okreslil dokladnie ile lezal pod gruzami. Banalny watek fabularny :) i ogolnie naprawde prosta gra... Konczac 2 mialem ponad 270 dexa i ostatniego bossa mialem DOSLOWNIE na 4 hity z kuszy. Noc kruka to juz wogole byla dla mnie poraszka.... A do Gothica 3 zabieralem sie dokladnie 5 razy... a za 6 nawet przeszlem 3/4 gry.... ale poprostu nie moglem tego skonczyc. Ehhh a kiedys bylem takim fanem Gothica... nawet na forum Gothic Side bylem liderem "swietego przymierza" od strony Adanosa :P

Neverwinter nights, ale tylko jedynka jak dla mnie. Baaardzo mnie wciągnęło, grałem ponad rok na multiplayer...."genialne w swojej prostacie, proste w swej genialności" XD.

Fable 1 bylo na PC i chyba TYLKO na PC wiec nie wiem o co ci chodzi. Poza tym z tego co JA slyszalem gra jest naprawde dobra... ostatnio sie nawet zastanawialem nad nia... ale wyszedl dodatek do Crysisa z MP Crysis Wars... i pomysla zaniechalem

bylo chyba jescze na xboxa, ale nie jestem pewien. ale ja nie o tym. chodzi mi o to, ze fable 1 jest raczej sredni i nie powinno sie go wymieniac w najlepszych grach rpg. fable2 , ktory poki co , jest tylko na konsole, jest gra bardzo dobra, wiec ta gra, moglaby sie znalezc w tej ankiecie. no, ale na pc jej jeszcze nie ma.

Bez urazy dla mnie troszke śmieszny temat pewnie prawie nikt z was nie pamieta serii Ishar , eye of the beholder , dungeon master cz Betrayal at Krondor , wiec o czym ten temat?

ps. To nie narzekanie emeryta

Ja pamietam 2 z 3 tych gier :D i ci powiem ze srednio na jeza mi sie podobaly :D. A wymienil te ktore sa najbardziej komercyjne :D

ALe skoro temat mozecie mi powiedziec... Czy wy naprawde uwazanie Diablo za RPG? :D Role Play Gaming.. czyli odgrywanie jakies fabularnej roli.... niby fabula jest w Diablo.... no wlasnie "niby" :D

Już pisałem że gra jest RPG-iem gdy rozwijamy swoją postać, nie chodzi tu o to czy jest rozbudowana fabuła. Gdyby tak było to 90% gier byłoby RPG.

Głos poszedł na Final Fantasy za najlepsze fabuły w RPG ever. Skośni wiedzą jak zapierać dech.