Najtrudniejszy MMO ever!? - Wasze typy :)

Witam :) Zastanawiam się jakie MMO jest waszym zdaniem obecnie lub może było (ponieważ już nie istnieje) najtrudniejszym z gatunku?

eve

Najtrudniejsza hmm... to chyba Path of exile, gra bez żadnego tutoriala, wszystkiego trzeba nauczyć się samemu. Prawdziwa trudność zaczyna się po przejściu gry na normalu, albo na ligach hardcorowych.

Zdecydowanie Wizardry Online, perm death, gracze mogą Cię zabić wszędzie, potworki są trudne, w dungeonie nie masz mapy do czasu aż ją znajdziesz itd

Tibia - Knight Online

Ultima, EvE. Przynajmniej z tego co gralem.

Chyba Eve, jednakże Eve to gra "strategiczno-ekonomiczna" i porownywanie jej do typowych MMO jest błędem.

Tak najtrudniejsza, to kiedyś tibia oraz ultima (ale to podkreslam, kiedys)

Mabinogi, zdecydowanie najtrudniejsze z mmo>RPG/emoticons/nowe_smile.png" alt=":)" srcset="/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20"> Mabinogi za czasów, kiedy nie było żadnych tutoriali na początku gry (Teraz jakieś tam są), wymagało tygodni nauki, żeby zabić potworka niewiele silniejszego od tych pierwszych w grze. To był największy urok tej gry, która dalej jest wspaniała, ale niestety sporo ułatwiona teraz dla początkujących (Co może w sumie nie jest aż taką tragedią...).

Według mnie będzie to EVE.

Ultima online

Eve i Tibia.

Ale obecna Tibia już nie jest taka trudna, aczkolwiek dla mnie ciekawsza pod względem PVM niż była kiedyś :)

A jak dla mnie to Everquest 1, nawet teraz, ponieważ Polskich poradników nie ma za bardzo, a i ogarnąć co i jak jest nie łatwo samemu, aczkolwiek community mocno pomaga:)

Age of wulin, jeśli chodzi o początki, gdzie ciężko ogarnąć co się powinno robić ;)
No i eve poza kategorią zupełnie.

Jedyne mmo ktore wymaga na prawde setek godzin poswieconych na nauke grania , zeby chociaz w stopniu "normalnym " cieszyc sie rozrywka to EVE .

Postawił bym na EvE lub Mortal Online , chociaż to drugie jest raczej łatwiejsze do ogarnięcia.

W sumie nie ma już trudnych MMO :) Do każdego znajdziemy poradnik, pomoc itp cuda :)

Teraz w wiekszosci gier nawet poradniki nie sa potrzebne

Od czasu premiery do tej pory nie ma gracza, który ogarnął całą EvE. Ta gra swoją złożonością i rozbudowaniem zamiata wszystkie MMO pod względem trudności.

Entropia Universe i EVE.

Skoro EVE jest takie trudne, to mam pytanie. Czy da się w 2 tygodnie triala, uzbierać hajs na PLEX i dodać te 30 dni abo i tak co miecha robić? Jak trudne to jest?