Nervarien komentuje gry!

]

Trochę mi głupio pisać taki temat z 1 postem i nowym kontem, ale raz kozie śmierć. Na swoje usprawiedliwienie powiem tylko, że mmorpg.org.pl przeglądam codziennie. ; )

Hej, ruszam z projektem, który ma na celu komentowanie replayów nadesłanych przez graczy. Wszystkie filmy będę uploadował na swój Youtube by większa ilość odbiorców miała do niego dostęp.

-Dlaczego miałbym wysyłać replay własnie Tobie? (

)

Gram w lola od listopada 2010 więc 2,5 roku stażu już jest.

Według rankingu polaków z największym elo w sezonie 2 skończyłem na pozycji 55 (ranking)

W lipcu 2012 na serwerze east doszedłem do 2309 elo (screen) zajmując 11 miejsce na serwerze.

W wakacje 2012 zrobiłem projekt, który miał za zadanie porównać poziom east do west. (temat ze screenami) i po 80 grach znalazłem się na 2100 elo.

Aktualnie siedzę sobie na diament I na east, brak chęci do gry za to chęć do nauczania słabszych graczy.

-Jak nagrać replay?

Aby nagrać replay potrzebujesz program o nazwie LOL replay (stronka do pobrania) po zagraniu gry Twój replay zapisze się na dysku i Twoim zadaniem jest zuploadować go na server typu www.speedyshare.com i wysłać go do mnie na mój fanpage.

Mój pierwszy komentarz:

http://www.youtube.com/watch?v=l-RVpQ31M9w

Lubię oglądać komentarze do replay'ów, więc na pewno jednego subskrybenta już masz ;). Wprawdzie jakbyś zobaczył moje własne mecze w LoLu to chyba zapłakałbyś się ze śmiechu na śmierć, ale pomimo przeniesienia się na Dotę 2 nadal lubię od czasu do czasu obejrzeć rozgrywkę spod bandery Riotu. Tylko mała uwaga: uważaj na komentarze typu: "On zaczął ze swojego Q, ona ze swojego E, a ten drugi też z Q". Używaj nazwy skillów i staraj się w miarę możliwości coś na ich temat powiedzieć, opisać ich działanie i możliwości, jakie stwarzają przy walce z danym przeciwnikiem. To sprawi, że nowi i mniej doświadczeni będą mogli się czegoś z Twoich filmików nauczyć.

Lubię oglądać komentarze do replay'ów, więc na pewno jednego subskrybenta już masz . Wprawdzie jakbyś zobaczył moje własne mecze w LoLu to chyba zapłakałbyś się ze śmiechu na śmierć, ale pomimo przeniesienia się na Dotę 2 nadal lubię od czasu do czasu obejrzeć rozgrywkę spod bandery Riotu. Tylko mała uwaga: uważaj na komentarze typu: "On zaczął ze swojego Q, ona ze swojego E, a ten drugi też z Q". Używaj nazwy skillów i staraj się w miarę możliwości coś na ich temat powiedzieć, opisać ich działanie i możliwości, jakie stwarzają przy walce z danym przeciwnikiem. To sprawi, że nowi i mniej doświadczeni będą mogli się czegoś z Twoich filmików nauczyć.

wielkie dzięki! hm, dobra uwaga. będę pamiętał o tym. w końcu moim targetem są nowicjusze, jeszcze raz dzięki.

Ok, wcześniej tylko zerknęłam, a teraz obejrzałam całość i jako normalny, szary widz miałabym kilka uwag:

1. Odważniej! Mam wrażenie, że jesteś strasznie spięty, jakby niepewny, gubisz się w słowach. Rozluźnij się. Niech ludzie widzą, że rzeczywiście jesteś Diamentem, który wie, co mówi i jak mówi.

2. "Opowiem o buldach"? Czym jest "buld"? Chyba chodziło o build? ;)

3. "Linki do mojego channelu na twitchu" - to jest już takie czepianie się o pierdoły, ale słowo "kanał" lepiej by mi pasowało.

4. "Na topie Rumble". Tę nazwę czyta się inaczej. W ogóle zauważyłam, że wzbraniasz się jakby przed wymawianiem angielskich nazw. Twój angielski nie musi być perfekcyjny, ale i tak brzmiałby zapewne lepiej, niż czytanie nazw bohaterów tak, jak są napisane.

5. Zabrakło mi opisów działania przedmiotów. Nie chodzi o rozwodzenie się, ale o krótki komentarz odnośnie tego, dlaczego ktoś jako przedmioty startowe wybrał właśnie te itemy i dlaczego to jest dobry wybór.

6. Dlaczego gracze na mapie przed rozpoczęciem gry zajmują określone pozycje? Dlaczego właśnie tam? Brakuje mi takiego komentarza, bo ja np. nie wiem, a chętnie bym się dowiedziała ;). Podobnie jest z itemami. Początkujący gracz nie orientuje się jeszcze dobrze w ich działaniu, więc dobrze byłoby powiedzieć, dlaczego składać właśnie konkretny przedmiot i na co on się może przydać.

7. Jeśli chcesz wypowiadać się z punktu widzenia "pro" gracza powinieneś posiadać wiedzę na temat zmian w patchach. "Może ten item jest dobry w nowym patchu, nie wiem" - takie wypowiedzi nie powinny mieć miejsca.

Ogólnie jest dobrze. Podoba mi się to, że komentujesz każde zabójstwo (czego wielu komentatorów nie robi, nawet jeśli nie komentuje na żywo). Fajne jest też to, że na koniec zbierasz wszystkie swoje porady i przedstawiasz swoje odczucia w pigułce.

PS. Dlaczego masz cycki na avatarze? :D

Zdecydowanie nie spodobało mi się odwrócenie twojej uwagi przy akcji na topie w early - Rumble uciekł pod wieżę goniony przez Cho, a ty nakierowałeś kamerę na bota, gdzie nie działo się nic. Rumble zginął, więc jednak warto było zobaczyć JAK.

Więcej pewności siebie, więcej jakiejś takiej żywiołowości, zapału... sam nie wiem. Po prostu brakuje ci CZEGOŚ, przez co ten cały komentarz wydaje się płytki i nudny. Wiedzę masz, to widać, ale musisz to jeszcze przekazać w ciekawszy sposób. Może używanie nazw skilli zamiast literek? Może coś innego niż znudzone "mógł W do Cho'Gatha" podczas walki z Rumblem (okolice 6:40)? Może weź jakiegoś kumpla i skomentujcie coś luźniej, ze śmiechem, bardziej żywiołowo (przy jakimś piwku czy coś)? Komentowanie musi być ciekawe, nie może usypiać gracza. Jeśli chcesz komentować całe mecze, to ludzie wysiądą po kwadransie komentarza w obecnym stylu.

Wiadomo też że nie przyjdzie ci to w ciągu jednego tygodnia. Obejrzyj sobie Top 5 Plays od Protatomonster - na początku odcinek 2 (pierwszy z komentarzem), a potem jeden z najnowszych (dwa lata do przodu, tak mniej więcej). Widać poprawę, prawda? :)

Ogólnie jestem za, komentarz nie był zły, wręcz przeciwnie. Brakowało mi tylko tego, żebyś wciągnął mnie w oglądanie i nie wypuścił aż do ostatnich minut, a to moim zdaniem jest klucz.

PS. Jak to "co jest z nim [Heimerem] nie tak"? To jest Heimer który kompletnie olewa tworzenie turretów, więc kto do niego podchodzi ma killa :)

dzięki za wskazówki :3 jutro postaram się wrzucić drugi odcinek.

Miał być drugi odcinek. Czekam, czekam i... nie ma. Czyżby krótka piłka?

Miał być drugi odcinek. Czekam, czekam i... nie ma. Czyżby krótka piłka?

nagrałem wczoraj cały replay i... jest do wywalenia i musze nagrać od nowa. jutro to najwcześniej zrobię bo dziś mnie już zaraz nie będzie w domu do wieczora.

Tik Tak... czas lecia a drugiego filmu nadal brak ;d

Był ogień, nie ma ognia, chyba autor stracił zapał. Zgasnął nim rozbłysł na dobre, a może to my go nie doceniliśmy ?.

Nie sądzę, aby mógł czuć się niedoceniony, w końcu wszyscy chwalili go za posiadaną wiedzę i dokładność, z jaką stara się komentować gry. Ale również wydaje mi się, że stracił zapał, co w jego przypadku jest ogromnym błędem, bo dopiero zaczynał nagrywać serię (i to serię, która miała szansę zabłysnąć) i powinien w związku z tym dodawać nowe filmy w miarę regularnie, by utrzymać przy sobie widzów.

No, dobrze byłoby poczekać na odzew samego autora (mimo że sam się zastanawiam czy do tego dojdzie). Może problemy osobiste mu przeszkodziły.

Raczej nie, bo w międzyczasie wrzucił inny film. Więc był aktywny na kanale i miał dostęp do Internetu, by w razie czego powiadomić, że upload się opóźni.

Właśnie skończyłem nagrywać kolejny odcinek! Niedługo wrzuce. ; ) wybaczcie zastój, pozdrawiam.

Nie jestem pewny czy mogę tak pod pod postem, jak coś to złączcie posty, proszę.

Nowy odcinek! Tym razem Orianna.

http://www.youtube.com/watch?v=l-hXROYEaQY

Obejrzałam. I generalnie dobrze, ale znowu mówisz, jakbyś był na szkolnym przedstawieniu, a nie siedział we własnym pokoju przed własnym monitorem. Nie musisz mówić idealnie i nie musisz ważyć każdego słowa. Zwróć uwagę na to, w jaki sposób nagrywa Gimperr - jest totalnie wyluzowany i zdarza mu się gadać głupoty, ale mimo to przyjemnie się go ogląda, bo wie, co chce powiedzieć. Może przed nagraniem materiału spróbuj skomentować jakąś jego część "na sucho", żeby oswoić się z mówieniem do mikrofonu i głośnym mówieniem w ogóle (bardzo pomaga też czytanie na głos z odpowiednią artykulacją).

Poza tym jest o niebo lepiej, niż w poprzednim meczu. Nie gram w LoLa, więc Twoje komentarze to i tak dla mnie czarna magia, ale sądzę, że początkujący mogą się już dużo od Ciebie nauczyć :). Bardzo dobry, wyczerpujący komentarz.

Wyczerpujący na pewno. Dobry? Hmm. Trochę taki sztywny w dalszym ciągu, mimo że widać poprawę, coraz lepiej ci to wychodzi i oby tak dalej :) za to... nie wiem z czego to wynika, ale mam wrażenie że czasami nie potrafisz się wczuć w rolę niektórych graczy albo pomijasz dość istotne itemy. Atma była pod pewnym kątem dobrym wyborem dla GP (przynajmniej w jego mniemaniu). Czego potrzebuje GP? Crita. Czego potrzebuje ktoś, kto jest BARDZO MOCNO gnębiony przez Wukonga? Armora. AD było tylko bonusem, a nie powodem samym w sobie dla którego GP kupił Atmę. (Inna sprawa że reszta jego buildu była faktycznie niedorobiona - na te 4 hity o których mówiłeś nawet wszystkie mogły wejść jako kryty z taką szansą jaką sobie stworzył, ale 0 lifesteala, 0 hp5?)

Czemu nie wspomniałeś o Hydrze na Wukongu? Ten item pozwolił na ogromne pushe, wielkie obrażenia i w dodatku dał mu lifesteala. Co prawda wymiana Cuitlassa na BT była warta wzmianki, ale zdziwiło mnie to że ani słowem nie wspomniałeś o tym jednym niedocenianym, a bardzo mocnym itemie (chociaż ostatnio coraz więcej osób z niego korzysta).

Ogólnie wrażenia pozytywne, mimo że nie pozbyłeś się mówienia o skillach jako o QWER. Jak jeszcze zrozumiem "ultimate", tak chyba lepiej byłoby słyszeć nazwy skilli, albo oryginalne, albo polskie (spytaj userów co by woleli). Tak czy owak, trzymaj tak dalej i postaraj się jeszcze bardziej wyluzować :)

Z czasem chłopak się wyrobi. Ja widzę w każdym razie duży progres :). Miło się ogląda.

Dzięki za komentarze, widze że doszliście w sumie do tego samego co ja. Ta sztywność trochę mi na razie nie pasuje, ale to myślę, że kwestia wprawy. Ten pomysł z mówieniem na sucho przed nagrywaniem mi się podoba, spróbuje tego w następnym odcinku.

Co do mówienia QWE, ciężko nauczyć się 114*3 nazw. =/

Nauczyć się ciężko, ale dla kogoś uważającego się a na tyle kompetentnego, by komentować grę każdego championa, powinna to być podstawa.