Netia czy neo?

Hey, hi, ho.

Nadszedł czas kiedy trzeba zerwać umowe z Orange Freedom bo sie kończy. I pytanko, kazdy z was pracuje na innym necie, który jest lepszy? Mniej problemowy? Ma lepszą przepustowość i ogólnie wiecej wyciągne z kabla? Neo czy Netia? Prosiłbym o opinie ;-)

Netie mam mam od lat 3 i nigdy z nią nie miałem problemu. Nie robią w konia na prędkość tak jak to niektóre inne firmy.

Ja od kilku lat mam Orange Freedom i również nie narzekam, ani na prędkość, ani na jakość usług.

Netia i Neostrada to to samo teraz jest.

@UP chyba nie.

Netia to Netia a Neostrada jest własnością Orange.

Neostradę miałem i zerwałem z nimi umowę z dwóch powodów: przeprowadzka oraz wysokie ceny. Co do netii to nie mam pojęcia o tym dostawcy. Ja natomiast polecam ci przejrzeć jakich osiedlowych dostawców internetu masz u siebie gdyż u takiego dostawcy cena współgra z dostępnym transferem.

@UP chyba nie.Netia to Netia a Neostrada jest własnością Orange.Neostradę miałem i zerwałem z nimi umowę z dwóch powodów: przeprowadzka oraz wysokie ceny. Co do netii to nie mam pojęcia o tym dostawcy. Ja natomiast polecam ci przejrzeć jakich osiedlowych dostawców internetu masz u siebie gdyż u takiego dostawcy cena współgra z dostępnym transferem.

Neostrada to już nie Orange, TP odeszło od nich, nie wiadomo z jakiego powodu. Aktualnie zamówiłem oferte telewizja,telefon,internet FunPack sie nazywa bodajże, na 10 mb/s. Korzysta ktoś z tego?

Neostrada po połączeniu się z Orange zmniejszyła ceny, teraz nie masz prędkości 1,2,5mb...najmniejsza prędkość to 10mb gdzie cena to chyba okolo 50zl + utrzymanie lącza(chyba 25zl) ja place za 10mb okolo 75zl gdzie wcześniej przed fuzją za taką kwotę miałem 2mb

Lagów również nie widzę, w Neverwinter gram bez żadnego lagowania, w grze Haxball również jestem dobrym hostem ;p

z Neostradą jestem związany gdzieś 6-7 lat

Up

No raczej nikt od nikogo nie odszedł

Z Neostradą jest taki problem, ze jak byłeś klientem Orange to przejscie do nich jest męczarnią. Próbuje to załatwić od 15 dni i naprawde.. Każdy konsultant podaje mi inną informacje która jest zbieżna z tą która otrzymałem np. 2h temu. Straszny mętlik, ogólnie jak ktoś będzie sie kiedyś przenosił z innego dostawcy na TP(Neo) to trzeba sie uzbroić w cierpliwość :)) Dobrze, że znam prawa i będę sie odwoływał na takie ch*** traktowanie klienta i olewanie go, zawsze troche hajsu wpadnie ^^

up

odszedł, odszedł. kazali mi rozwiązać umowe bo TP im łącza pokradło.. więc wiem co mówie ;)

Ja także nie polecam neostrady, słabiuuutka pomoc techniczna... a wiem co mówię, non stop mam jakieś pobemy.

Ja mam Netie 20mb z Netii i nie nazekam. Jakosc jest srednia i tylko raz nie mialem internetu od czasu podlaczenia internetu czyli od okolo 5 lat.

W tej Netii mam umowe na internet do 20mb czyli faktycznie jest to okolo 16-18 mb, ale zle nie jest bo gdy puszcze jakies pobieranie to pliki potrafia isc 1.8-2mb/s.

Cenowo jak sprawa wyglada? Sam nie wiem ja mam nadal stara umowe i place 60zl miesiecznie.

Jakosciowo jak sprawa wyglada? Modem od Netii i tak samo jest w neo jest bardzo syfny od strony wi fi. Potrafi gubic zasieg ale to tyle.

Netia w wiekszosci ma kable na osiedlach wkopane w ziemie i przy domach, a tp nadal czasem ma kable wywieszone.

Pomoc techniczna jest spoko. Czasem pomoga i zawsze idzie sie jakos umowic i dogadac.

Bardzo fajny w NetiaSpocie jest panel konfiguracji modemu, ktory jest czytelny i bardzo ladnie zrobiony.

Wg mnie pod kazdym wzgledem Netia > Neostrada

netia i neostrada to teoretycznie to samo, bo w kazdej umowie jest tak :

do 20mb

do 2mbit itd.

A wszystkie firmy zazwyczaj, itd. co ciagna olbrzymie ilosci sa podlaczone do neo, nie netii dzieki temu jest ona praktycznie bezawaryjna

bierz netie

Neostrada wychodzi drożej, ale do gier nie ma nic lepszego. Masz gwarancję stałego niskiego pingu i bezawaryjności. W ciągu ostatnich 2 lat zaledwie kilka godzin downtime.

Jak dla mnie jedno i drugie to banda złodziei. Jak masz pecha to i tak coś Ci się spieprzy. Ile klientów tyle opinii/teorii/historii.

Netie kiedyś miałem (z 4 lata temu) ale szybko zerwałem umowę bo było dość drogo a net się bardzo często rozłączał. Mam obecnie internet od TP 10 mb i jak na razie niema żadnych większych problemów. Stała prędkość do zdecydowanie plus ale pomoc techniczna jest beznadziejna. Mam wrażenie że w pomocy technicznej pracują same stażystki które nie ogarniają. Jest też sprawa że 1-2 razy na tydzień wywala mi internet i muszę restartować modem.

Odradzam netie, same z nią kłopoty. Wyłączają co chwilę neta, oszukują klientów.

Co do pingu, to się nie zgodzę. Zależy gdzie mieszkasz, czy wiele osób w tym rejonie korzysta z usług TP. W moim przypadku (Jelcz-Laskowice, ~30km od Wrocławia) przy złej pogodzie urywa połączenie, po czym wymagana jest ponowna konfiguracja routera. Miałem Netię, jednak ostro polecieli w ch*ja. Podpisałem umowę, przez bite 45 dni od podpisania umowy nie było ani razu internetu, więc zerwaliśmy umowę nie ponosząc żadnych opłat, oprócz kasy za paczkę z routerem do Katowic (tam prawdopodobnie jest ich siedziba/magazyn). W dodatku nie mają żadnych punktów w mojej okolicy, jedynie "partnerów". Poszedłem do takiego ziomka, który miał reklamę Netii przed swoim "kioskiem". Jedyne co zrobił, to zadzwonił ode mnie do nich, czyli to samo, co zrobiłem na godzinę wcześniej.

Co do neo, mogę powiedzieć wiele dobrego. Gdy pogoda dopisuje, pingi do gógla są po 30-40, więc mi pasuje. Vmax osiąga speedteście (tj. 9,98~ na 10Mb). Ogółem gdyby zmienili muzykę z błękitnej linii, to byłoby cudownie :D.

Tak jak Pan wcześniej, zobacz osiedlowych dostawców, ale licz się z brakiem możliwości postawienia jakiegokolwiek serwera gry na swoim piecyku, chyba, że przez hamachi. Mimo stałego ip jest ono wewnętrzne - tutaj duży minus. Reszta wg mnie bdb.

Netie kiedyś miałem (z 4 lata temu) ale szybko zerwałem umowę bo było dość drogo a net się bardzo często rozłączał. Mam obecnie internet od TP 10 mb i jak na razie niema żadnych większych problemów. Stała prędkość do zdecydowanie plus ale pomoc techniczna jest beznadziejna. Mam wrażenie że w pomocy technicznej pracują same stażystki które nie ogarniają. Jest też sprawa że 1-2 razy na tydzień wywala mi internet i muszę restartować modem.

Wiem o co chodzi... dzwonisz, oni resetuja sygnał, ty router i modem, za 2 dni to samo. dzwonisz a oni że na pewno to u Ciebie jest błąd bo u nich zawsze wszystko działa perfekcyjnie ;p gadasz z kobietą a ona co drugiego słowa nie rozumie ;p

Multimedia 60mb wiecej się nie da w moim miescie 69zł miesiąc :) plus tv i telefon stacionarny

Neo już zamowiłem dawno temu, 29 kwiecień. U nich jest tak, że kazda osoba powie Ci co innego i tak naprawde jest jeden wielki bałagan. W salonie powiedzieli ze umowa 17 maja do podpisania, przez telefon, że w ciągu 5 dni od zamówienia, zamówienie zlozyłem w ten poniedziałek.. Katastrofa, z kolei inna osoba mówi mi ze 20 maja, potem 21. To zraża wiadomo, ale Neo jak to neo na rynku od kilku bitych lat i mają dobre łącza. A u was w ile była realizowana umowa? tzn. od pójścia/zadzwonienia, podpisania umowy i w końcu podłączeniu neta? Chciałbym wiedzieć czy tylko ja jestem robiony w konia ;d

"Neostrada i gwarancja..." WAIT WHAT?! Przez rok się męczyłem z "przerywaniem internetu... Fachowcy nic nie poradzili, ciągle robili to samo jak przyjeżdżali. Weź netię, kolega ma i nie narzeka. Niskie pingi i cena przemawia za netią.