Neverwinter po 30h

Takie pytanie. W neverwintera można już grać?Bo nie jestem na czasie ostatnio w mmorpgach.

TAK.

Ryjek, zapewnie nie grałeś w runes of magic dłużej niż 2 miesiące...albo po prostu było dla Ciebię, za ciężkie do ogarnięcia. - co jest bardziej prawdopodobne.

W mmo gram od 7 lat, przetestowałem wiele tytułów a w roma grałem od chaptera II i smiało mogę stwierdzić , że runes of magic posiada najlepiej i najbardziej rozbudowany system uzbrojenia... nie polega on tylko na skompletowaniu jednego setu jak to jest zazwyczaj w grach...ale co tu pisać i tak uprzesz się przy swoim -.-

Mattheo, gralem dwa lata, wiele dni po cale dni, jako ze wtedy szukalem pracy.

Wciaz uwazam, ze RoM mialo najuczciowszy system F2P od ktorego inni powinni sie uczyc, ale system 'cleanow' calkowicie rozpi***** gre, szczegolnie gdzie bialy equip byl lepszy od kolorowego.

Naprawde kocham RoM, tylko nie rozumiem paru decyzji tworcow.

60 Lvl Rogue 9K gear score. Jak dla mnie gra epicka gram 10 dzień i poza crashami, lagami i brakiem klasy łucznika wszystko mi pasuje.

sry za offtop, ale czy tylko ja nie mogę się połączyć z serwerem ?

Co ta za skile ma kleryk pod Tabem po 10 lvlu bo niekminie :D

Ja wziąłem się za to dzisiaj i dosyć szybko wrąbałem 16 lvl. PvE w tej grze po prostu WYMIATA. Ciekawe questy, masa dungeonów, i co najważniejsze - wolny wybór. Zamiast robić wianuszki questów do end-game'u, gdzie w końcu pojawi się kilka instancji do farmienia, tutaj już od początku jest co robić. Mogę w dowolnym momencie iść na skirmish, czy porobić sobie foundry (tu kolejny genialny pomysł twórców).

No ale każda gra ma swoje wady. W Neverwinter do tej pory dostrzegłem jedną i to dosyć sporą - PvP. Na chwilę obecną jest całkowicie zepsute. To nie są tylko moje odczucia, na forum maasa graczy również skarży się na to, że system został zrobiony na odwal. Twórcy zamiast poczekać i wszystko doszlifować, postanowili ruszyć szybciej z premierą. Najgorsze jest jednak to, że PWE podobno nie pali się zbytnio do balansowania, w końcu D&D to system stricte PvE.

No ale cóż, poczekamy, zobaczymy. Jak na razie kontent PvE jak najbardziej mi wystarcza, chociaż i tak mam wielką nadzieję na poprawę PvP.

hmm, na początku questy mogą wydawać się fajne, ale na lvlu 35+ można już nimi rzygać.

Dunki i rajdy no i czasem eventy, nie musisz grac wchodz gdy masz ochote :) ja mam 32 lvl i wchodze sobie raz na jakis czas, a gra dalej mi sie podoba

Co masz na myśli mówiąc, że PvP jest zepsute? Już na początku mówili, że pvp będzie tylko dodatkiem, a główną rolę będzie grało PvE. A jeżeli chodzi o rzekomy dysbalans klas (op,up) to polecam wbić lvl, nauczyć się grać swoją postacią i nie słuchać idiotów, którzy krzyczą, że ktoś jest op bo go zabijają.

Co masz na myśli mówiąc, że PvP jest zepsute? Już na początku mówili, że pvp będzie tylko dodatkiem, a główną rolę będzie grało PvE.

Wiem. Ale skoro już jest, to niech będzie przynajmniej grywalne.

Na low lvlu jest dosyć śmiesznie. Ludzie w większości wchodzą i afkują żeby dostać nagrody, tym samym niszcząc "zabawę" innym. Samo PvP (mówię po ok. 6 partyjkach) jest nudne i bezsensowne. Tak naprawdę polega na spamowaniu wszystkim czym można i przejmowaniu punktów. Zawału można z emocji dostać. O balansie raczej nic nie powiem, no może GWF ma trochę zbyt niski dmg, a gra bez kleryka jest grą przegraną (najśmieszniej jest kiedy kleryk afkuje, a w teamie jest tylko jeden).

To oczywiście PvP na low lvlu, jak już wcześniej mówiłem. Szczerze to nie wiem jak jest na high, ale czego nasłuchałem się od osób z gildii (również paru z 60lvl'em) to jest jeszcze gorszej, bo każdy każdego ściąga na kilka hitów, a taktyka w randomowym teamie nie istnieje. ALE jak wcześniej wspominałem, nie mówię tego z własnego doświadczenia i chętnie sam się przekonam jak to wygląda. Potyczki na niższych levelach raczej sobie spasuje.

Najgorsze jest to, że balansowanie PvP może "zruszyć" balans PvE, a to przecież priorytet.

gra wymaga wielu wielu szlifów ..w pvp i pve .. nie chodzi tutaj może o typowe wszędzie znany "balans" ale o punktacje chociażby...

Odnośnie wyglądu broni, wiele zmieniają - wygląd - kamienie, które właśnie frami się na epikach.. nie są to tanie rzeczy. Jak to się wszystko rozwinie czas pokaże.. obecnie ludzie narzekają i wytykają prócz ważnych bugów rzeczy związane z Item Shopem i bynajmniej nie chodzi o jakies "fair" czy p2w... chodzi o ceny.. ludzie są rozgoryczeni, że takie coś jak reset samych featów wymaga 154k Astral Diamentów, kiedy jest to czas testów i szlifów buildowych nie ma skąd na to brać kasę, kiedy do tego dodać konieczność zresetowania Powerów mamy do wydania ~6$ za każdym popełnionym błędzie. To bardzo denerwuje ludzi. Zapewne kiedy dodadzą nowe paragony to lament znów podniosą..

Dodatkowa sprawa to wytykanie cen mountów w porównaniu do innych usług, a chodzi głównie o to, że mount kosztuje 30-40$ i jest tylko i wyłącznie na jedną postać.

Wytykają takie rzeczy jak praktyczną bezużyteczność golda w grze, że by sprzedać item na AH trzeba ponieść początkowe koszta, na 60 lvlu jest to cena 145 AD. Brak możliwości np. rozłożenia itemów na materiały crafterskie, co automatycznie sprawia, że loot poniżej niebieskiego (rare) jest na max lvlu kompletnie niepożądany i zbędny... bo nawet zarobić się na nim nie da. To samo tyczy się profesji krafterskich... nie da się mieć profesji krafterskich na poziomie gracza, jest to wynik wymogów czasowych.. które sukcesywnie ograniczają nasze możliwości krafterskie.. i nawet osoba zajmująca się regularnie craftem grająca po 12h dziennie będzie miała problem by posiadam craft wyższy niż 10 lvl na 60 lvlu postaci.. trochę to jeszcze zakręcone... nie wiem na kiedy przewidują premierę ale moim skromnym zdaniem obecny stan gry w wielu aspektach jest nie do przyjęcia... a wymienione wyżej rzeczy to tylko namiastka wielkich i długich list bardzo poważnych błędów... w których nawet znalazł się brak serwera europejskiego.

Nie wiem jak gra będzie rozwijania... ale jak już Hamburgery drą japę o kosmiczne ceny w ItemShopie, sklepach z mountami czy companionami to jeśli taka polityka się będzie utrzymywać to nie wróżę długiej i różowej przyszłości gry.

Serwery sa tylko w USA ? Pamietam, ze mialem po 200 pingu co [jak dla mnie] wykluczylo gre.

Co masz na myśli mówiąc, że PvP jest zepsute? Już na początku mówili, że pvp będzie tylko dodatkiem, a główną rolę będzie grało PvE. A jeżeli chodzi o rzekomy dysbalans klas (op,up) to polecam wbić lvl, nauczyć się grać swoją postacią i nie słuchać idiotów, którzy krzyczą, że ktoś jest op bo go zabijają.

Nie wiem ja na pvp ale magus jest op jak walczy 1 na 1 na mini bosikach, jak inne kkasy nie maja skile ktore zmniejszaja stuny to magus wszystkie klasy wykosi :) Wystarczy dobrze uzywac skili i ciagle npc zestunowany jest tylko ze srednie dmg wchodzi. Btw bd jakas klasa co bd sie specjalizowala w atakach obszarowych, domyslam sie ze jak testy sie zakoncza to na 30 lvl sie wybiera droge i moze tam bd nadzieja.. Milo bd usylszec kogos poinformawanego(ja to zielony xD )

Gierka bardzo dobra to trzeba przyznać. Obecnie denerwuje mnie bardzo ograniczone PvP - 2 mapy i tylko dominacja. Brak Dueli, CTF, jakiś większych walk. Ponadto najgorsze jest to, że nie ma sposobu na karanie osób, które opuściły PvP! Gra się 5v5 i nie raz zdarzyło się, że 2 osoby się odłączyły. Fakt wywalić je można z party i gra dolosuje nam kogoś nowego na szybko, jednak brak tych 2 osób nawet przez pierwsze kilkadziesiąt sekund to spora strata. Nie mówiąc już o osobach, które wychodzą np. w połowie rozgrywki. Coś takiego powinno skutkować odpowiednią karą (moim zdaniem zmniejszenie otrzymywanego expa na o 50% na 1h i blokada pvp też na 1h).

Sprawa balansu klas to znów ciekawy temat. Guardian - bardzo mocna postać, za mocna. Wizard - duży dmg i jeszcze tyle tych stunów! Trickster - potrafi zadać sporo dmg w krótkim czasie. Natomiast Cleric i Fighter na PvP są dość słabi. Cleric ma mały heal (w porównaniu do tego ile można zadać dmg w bardzo krótkim czasie) a Fighter został coś osłabiony z tego co widzę (ma zmniejszony dmg dość sporo względem tego co było wcześniej).

@up No,sam gram guardianem i doszedłem do wniosku,że oprócz zgrania i współpracy w drużynie w czasie walk pvp,ważny jest jednak dobór skili które rozwijamy,featuresy oraz ekwipunek,a raczej statystyki które poprzez dobór odpowiednich części ekwipunku modyfikujemy.Prze kilka kolejnych walk na niższych levelach myślałem ,że guardian to d..pa w pvp,jednak inwestycja w kolejne skile,featuresy trochę kombinacji ze statami na sprzęcie i jest dużo lepiej,fakt,ze miszczem dps'u nie będę zapewne ale w większości meczów jestem tak w środku listy,chodzi mi o końcowy raking.Także mały postęp jest,bo wcześniej myślałem,że ta mała kluska z tarczą nadaje się tylko do dostawania wpier..olu :D. Never,ever give it up 2zt9cli.jpg

@Valgour

Ja wiem, że odpowiednie itemy i rozwój postaci jest ważny, ale jednak nadal te klasy mają przewagę.

Coś takiego powinno skutkować odpowiednią karą (moim zdaniem zmniejszenie otrzymywanego expa na o 50% na 1h i blokada pvp też na 1h).

Aha czyli jak komuś się gra wykrzaczy podczas pvp to ma od razu zostać ukarany??

Cleric słaby na PvP, hehe a to dobre.