Nie kupujcie GW2 pre-purchase na allegro!

Większość kluczy, a praktycznie każdy będzie weryfikowany na dzień startu, w pierwszych dniach. Teraz im jest to obojętne kto jakim kluczem się posłużył, bo przecież nic nie "kradnie".

W momencie Headstartu i w okresie kilku dni po starcie, może się okazać że dziwnie trochę kluczy przestaje działać.

Wczoraj ostatnie sztuki skończyły się na keyach, wczoraj pokazała się aukcja z nieznaną mi dotychczas firma

http://allegro.pl/ju...2548249934.html

wystawiła swoje pre-purchesy za 209zł.

Jest to firma zarejestrowana w singapurze ;]

tu ich strona

http://moonqq.pl/guild-wars.html

gdzie GW2 kosztuje o 22zł mniej :)

hahah okazało się że nawet jak kupisz wersjie US to możesz grać na EU :D ciesze się że kupiłem deluxa za 194 zł

no właśnie nie wiem... z tym kodem to trochę ciekawie, bo według tego:

"When you create your account, our servers will perform a one-time check to make sure the serial code matches the region where you’re connecting from."

jeśli kupimy kodzik, który zawiera informacje związane z regionem, czytaj kod przypisany do Eu lub NA, to zarejestrowanie kodu NA łącząc się z bazą danych EU może być nie możliwe i odwrotnie. W tym momencie chciałbym dowiedzieć się więcej... i napisałem do supportu zapytanie :). Po weekendzie powinienem otrzymać jasną i klarowną sytuację.

żeby potem nie okazało się, że gracz EU będzie korzystał z supportu, klienta etc wersji NA co będzie generowało my lagi ^^

Kupowałem klucze od moonqq.pl i wszystko do dziś sprawne.

dreedzik pisali że można zmieniać servery z US na EU wedle woli

@UP

Ale będziesz miał lagi, bo z kluczem NA, będziesz traktowany, jakbyś grał z NA, a z kluczem EU, będziesz traktowany jakbyś grał z EU.

Wreszcie to jest klarowne? Było tyle gatki i tyle plątania zdaniami, a chodzi tylko o to, że będziesz grał z lagami.

pozdrawiam cię bardzo bo żadnych lagów nie będzie ... znawca się znalazł phhhi

Tak, powodzenia życzę.

najgłupsza teza jaką można wymyśleć myślisz że jak klucz US to ja jestem z US ?? nie normalne mam połączenie a jak z tym idzie brak lagów także jak nie wiesz co mówisz to nic nie mów .....

Był już o tym topic, ze źródłami i oficjalną notką od ANet.

Widać ludzie bez potrzeby marnują czas, jak i tak to ma każdy w du*.

A graj sobie, lolz.

Nie każdy ma dzianych rodziców na 100mb/s.

Idąc twoim tokiem myślenia, w ANet pracują sami idioci.

Albo ty się w takiego bawisz, bo chyba nie wiesz jak bardzo opłaca kupować się w $:

GW2 kupione w USA; ok. 197,28 PLN ($59.99)

GW2 kupione w EU; ok. 223,70 PLN (€54.99)

Gamestop - Standard Edition - Ameryka - Niemcy

Tyle w temacie.

debil tylko tyle mogę powiedzieć i ja zamykam temat dobranoc

Kupienie i zarejestrowanie kodu nie ma NIC wspólnego z DOWOLNOŚCIĄ w wyborze serwera jak i gry na danym serwerze.

Według oficjanlej notki, którą tez przytoczyłem, rejestracja odbywa się w konkretnym momencie do konkretnej bazy danych, to znaczy że będąc w EU nie możesz zapisać się do bazy danych w NA.

Moje pytanie było odnośnie tego malutkiego wycinka, w którym pisze że w czasie rejestracji odbywa się weryfikacja kodu z regionem w którym dokonujemy rejestracji. Zadałem pytanie bezpośrednie do AN z opisem sytuacji hipotetycznej. Czekam na odpowiedź zapewne jutro/wtorek.

Wkleję ją tu by każdy miała na to obraz. Jest to po prostu zastanawiające.

When you create your account, our servers will perform a one-time check to make sure the serial code matches the region where you’re connecting from. We do this to support our local retail partners, and we use this information to connect you to your optimal data center, customer support team, and to ensure the correct language support. Customers in North America must register the North American version of the game, customers in Europe must register the European version of the game, and customers in other areas may register either version.

After you successfully register your Guild Wars 2 account, it becomes a global account. You can roam to any part of the world and still access the game.

Mówiąc bardzo w uproszczeniu; kiedy tworzysz konto, nasz serwer wykona jednorazowe sprawdzenie w celu upewnienia się regionu kodu odpowiada regionowi lokacji z której się łączysz. Robimy to by wspierać lokalnych sprzedawców, łączyć cię z centrum danych, pomocą danych i wsparcia języka. Kliencie z Ameryki muszą zarejestrować amerykańską wersję, klienci z Europy muszą zarejestrować wersje europejską, a reszta niewymienionych, zostaje przypisana do amerykańskiej bazy danych [przyp. mój, zgodnie z A World of Choice]

Reasumując, kupujesz grę z Ameryki/Europy, to po założeniu konta, zostaje wysyłany sygnał, czy region w którym rejestrujesz klucz, odpowiada regionowi klucza.

Są tylko 3 pytania:

1. Co się dzieje, gdy region klucza, nie odpowiada regionowi rejestracji klucza?

2. Co z osobami, które już przecież zarejestrowały klucze nieodpowiadające regionowi (oszusta przykładowo w Polsce, gdzie sprzedawane klucze były NA, nie EU)

3. Co z osobami, które są np. z Australii? Nie odpowiadają ani Europie, ani Ameryce, tak więc po sprawdzeniu, nie będą się przecież wyświetlać w Ameryce, a zgodnie z:

Other: All countries not already listed above will connect to the North American datacenter.

tak będą łączeni.

https://www.guildwars2.com/en/news/a-world-of-choice-the-regions-of-guild-wars-2/

na pierwsze dwa pytania oczekuje odpowiedzi od AN.

Zobaczymy co napiszą etc etc.

Najlepiej to kupic z glownej strony, najbardziej zaufane i bez zadnych problemow jest wiec sie nie przyczepia do ciebie.. :)

Ogólnie się nie przyczepią... chyba.. ale jeszcze ich pomęczę... otrzymałem taką odpowiedź....

Customers in North America must register the North American version of the game, customers in Europe must register the European version of the game, and customers in other areas may register either version. If you purchased the game from a region outside of the one you're currently in, you may want to consider getting a refund, then heading to (https://buy.guildwars2.com/en/) to buy it from us directly or you can purchase from a retailer in your location (https://buy.guildwars2.com/en/retailers). After which, you will be free to register your account.If you've already registered your account, then it becomes a global account. You can roam to any part of the world and still access the game.

Na mój chłopski rozumek ;]

Gracz powinien używać kodów ze swojego regionu ale jeśli użyje kodu z innego regionu niż własny jego konto staje się kontem globalnym które może podpiąć pod dowolną część "świata". Czyli gracz NA pracujący, żyjący w EU :P lepiej by sobie kupił kodzik z NA i podpiął potem konto w NA niż w EU.

Poprosiłem o rozwinięcie tej kwestii i sprawdzenie poprawności mojego rozumowania. Jeśli przytakną mi na to co powiedziałem, to rodzaj kodu będzie miał zerowe znaczenie, bo wszystko rozbije się o pierwsze logowanie na dany serwer z danego regionu.

Przecież Vampir już wszystko przetlumaczył. Jeżeli posiadasz kod NA to nie zarejestrujesz go w Europie ponieważ musi przejść przez jednorazową weryfikacje, z tego względu że AN chce wesprzeć lokalnych sprzedawców. Jeżeli już twoje konto zostanie stworzone i zweryfikowane będziesz mógł bez problemu zmieniać serwery i podróżować po świecie. Jedynym wyjściem jaki teraz mają gracze europejcy którzy zakupili klucz NA, to poproszenie jakiegoś kolegi ze stanów aby im założył konto.

No właśnie jest to dla mnie nie jasne, ponieważ wiem że gro osób kupowało klucze z regionu NA i ma to zarejestrowane w EU. Sama ich odpowiedź przeczy sobie. Dlatego oczekuję od nich prostej i klarownej odpowiedzi na pytania które zadał również VampirX4. Tekst jest tekstem, który nasuwa pewne działania - tylko trochę późno ;] - pytania nasuwają się w momencie kiedy człowiek nie ma pewności skąd pochodzą klucze w wersjach cyfrowych.

Naszym polskim retailerem jest jedynie gram.pl, ale oferuje on tylko i wyłącznie wersje pudełkowe, nie posiada samych kluczy ani wersji deluxe po te rarytasy trzeba udawać się na stronę główną i płacić większe pieniądze lub robić zakupy u firm oferujących jedynie klucze. Źródła tych sprzedawców nie są nikomu znane, myślę, że nawet pracownicy do końca nie wiedzą skąd są zamawiane i ile kosztowały ^^.

Sry, ale co za półgłówki odpowiadają na takie pytania?

Człowiek nie może z nimi na poziomie popisać, bo odpowiadają ci wymijająco, a ta odpowiedź którą dostał Dreedzik jest już w linku https://www.guildwars2.com/en/news/a-world-of-choice-the-regions-of-guild-wars-2/ tylko inaczej ubrana w słowa.

Bo to pytanie powinno zostać skierowane do działu technicznego a nie do operatora zajmującego się odpowiedziami typu kopiuj/wklej, zresztą zawsze tak jest, ciągnę sprawę dalej i liczę, że przekierują ja do odpowiedniego ludzika ^^. Jakby, tak działało to w NCSofcie i praktycznie wszędzie, wpierw ludzie ogólnikowi potem konkretni specjaliści... w ciągu 2-3 dni powinno być to rozwiane - a Bóg mi świadkiem, że nie chce mi się do nich dzwonić i dodatkowo za to płacić.

Na moje pytanie odpowiedział niejaki GM Onyx, który z weryfikacją kont ma niewiele wspólnego ^^