Nie mogę się zdecydować

SIemanko zastanawiam się jaką gre kupić , mam nadzieje że pomożecie mi z wyborem . Zależy mi głównie na klimacie średniowiecznym albo baśniowym ( wiecie orki , smoki , czarownice , żywiołaki itd itp..) , dobrej optymalizacji i ciekawej fabule

-the elder scrolls 4

-gothic 2

-gothic 3

-wiedzmin 1

-fable 2

Jeżeli znacie jeszcze jakieś dobre tytuły które nie wymagają dobrego komputera to piszcie Pozdrawiam :)

Gothica 3 nie kupuj. Wiedźmin 1 oraz gothic 2 fabułę mają przednią :). choć graficznie wygrywa wiedźmin wiadomo. Dragon Age uważam iż jest również wart polecenia.

Zależy mi też na tym żeby gra była bardzo długa :)

Wg mnie najlepsze Gothic 2 i Wiesiek (dodaj mody do Gothica - jeszcze więcej zabawy). Nie mają zbyt wygórowanych wymagań graficznych, więc również plus. TES też jest dobrą serią, chociaż IV nie lubię.

Ja ogólnie za TES-em nie przepadam.

@ElAdikos.- Te gry co wymieniłem są długie uwierz mi ;). W fable I grałeś?

Fable: Lost Chapters ; d

A o Skyrimie nie myślałeś (masa modów itp)?? No chyba że masz za słabego kompa.

Co do TES'a 4 to jak najbardziej, prócz głównego wątku, multum misji pobocznych, a do tego milion modów :) oczywiście polecam również inne części - Morrowind i Skyrim, też niczego sobie. Choć ja osobiście najwięcej czasu poświęciłem Oblivionowi. Najlepsza część całej serii :)

Ode mnie mogę polecić ci Fable: Lost Chapters i Fable 3 (Fable 2 jest tylko na Xbox'a), jedne z najlepszych gier w które grałem. Jednakże w porównaniu do innych co wymieniłeś długość gry nie jest powalająca, i Fable 3 ma tam już jakieś wymaganie sprzętowe. Prócz tego oczywiście Gothic 2 i Morrowind. Z tego co się orientuję teraz w biedronce jest Risen za 20 zł, osobiście nie grałem ale za taką cene warte uwagi :D

Osobiście ja polecam G2 i Wiedźmina. G3 również jest bardzo dobry - genialna grafa przy niskich na dziś wymaganiach (G3 jest z 2006). Tylko fabuła już nie taka jak w poprzednich częściach. Niby przewracasz świat do góry nogami, jednak jesteś w stanie zrobić to nawet samodzielnie, i brakuje tych zwrotów akcji, pościgów i wybuchów (powiedzmy) ;p

Co do TES-a 4 to osobiście nie grałem ale jakoś mi się nie podobało to z widoku obserwatora. Walka raczej nie to o co by mi chodziło, grafika nieładna (mógł grać na low detalach, wiem). Ale co do TES-a słuchaj tych bardziej doświadczonych w tej materii. A o Fable nic nie wiem ;d

PS. Warto pobrać patche i questpack jak się zdecydujesz na Gothic 3 - wiele poprawek i chyba jeszcze poprawiona grafika.

Risen jedynka jest bardzo przyjemna, niestety dość krótka. 2 nie warta pieniędzy. Możesz spróbować Two Worlds 2 (1 też całkiem fajna, ale krótka), długa, trochę zbugowana ale da się grać (genialny system magii, polecam wypróbować ;)) Wiedźmin, jak czytałeś książkę to może ci nie przypaść do gustu. Dark Souls: Prepare to Die całkiem fajna, tylko nie wiem czy ci odpali na słabszym kompie. Of Orcs and man to samo co poprzednia. Jak lubisz hack'n'slash to możesz spróbować Torchlight 1 i 2, albo Diablo 2 (3 nie polecam), ewentualnie Path of Exile, z tym że nie wiem jak wygląda rozgrywka, nie grałem.

Fable : Zapomniane opowieści :)

A z tych, które wymieniłeś to oczywiście Wiedźmin i Gothic 2.

Ostatnio ukończyłem wiedźmina 1 zajęło mi to około 50h ale nie robiłem wszystkich misji tylko te główne,a fabuła w tym była przednia ;)

Znacie może gre która ma podobną mechanike jak mount and blade ? Takie rozwiązanie też bardzo mi przypadło do gustu

To nie to samo ale jak się nie mylę gry się nazywały chyba spellforce i było to takie połączenie RPG-a i strategii. Ale mogę się mylić bo to już było nieco dawniej.

SpellForce: Zakon Świtu – gra komputerowa będąca połączeniem gry RPG i gry strategicznej. Gra została stworzona przez niemiecką firmę Phenomic, a wydana w 2003 r. pod pełną nazwą SpellForce: The Order of Dawn przez JoWooD Productions.

Do gry wyszły dwa rozszerzenia: SpellForce: Oddech Zimy (2004) i SpellForce: Cień Feniksa (2005).

Sequel: SpellForce 2: Czas Mrocznych Wojen, rozszerzenia: SpellForce 2: Władca Smoków, SpellForce 2: Wiara w Przeznaczenie.

Zrobiłem copy-paste z wikipedii bo mi się niezbyt chciało pisać. Jest to gra nieco inna bo wiem jak wygląda Mount and Blade ale myślę że ci się spodoba.

Ogniem i Mieczem nie grałem ale jest tak jak w M&B i podobno fajna.

Nie wiem czy grałeś, ale jeśli nie to bierz wszystkie części Mass Effect.

Z tych co wymieniłeś to Wiedźmin I (dobra fabuła, klimatem trzyma się jeszcze książki, dwójka już mniej), Gothic II też rozbudowany. Co do Obliviona. Szczerze w pewnym momencie się znudziłem, choć w końcu się przemogłem i go skończyłem. Ale miałem taki moment, że jakbym miał iść zamknąć kolejną bramę Oblivionu to bym rzygnął. Ta gra jest monotonna i powtarzalna. Świat zrobiono wielki na siłę, wszystkie jaskinie, ruiny itp. itd. są tak naprawdę identyczne. Na początku mnie wciągnęło, ale szybko zawitała nuda. Długa jest za to. Fable 2 wyszło tylko na konsole.

To nie to samo ale jak się nie mylę gry się nazywały chyba spellforce i było to takie połączenie RPG-a i strategii. Ale mogę się mylić bo to już było nieco dawniej.SpellForce: Zakon Świtu – gra komputerowa będąca połączeniem gry RPG i gry strategicznej. Gra została stworzona przez niemiecką firmę Phenomic, a wydana w 2003 r. pod pełną nazwą SpellForce: The Order of Dawn przez JoWooD Productions.Do gry wyszły dwa rozszerzenia: SpellForce: Oddech Zimy (2004) i SpellForce: Cień Feniksa (2005).Sequel: SpellForce 2: Czas Mrocznych Wojen, rozszerzenia: SpellForce 2: Władca Smoków, SpellForce 2: Wiara w Przeznaczenie.Zrobiłem copy-paste z wikipedii bo mi się niezbyt chciało pisać. Jest to gra nieco inna bo wiem jak wygląda Mount and Blade ale myślę że ci się spodoba.

Holy shit dude... uwielbiam SpellForce (który kupiłem w ciągu tygodnia od premiery), ale ta gra nie ma NIC wspólnego z podanymi przez OPa grami. To całkiem inna zabawa.

Wiem, że nie mój temat ale zainteresował mnie mass efect a blaumro o nim wspomniał. Ile kosztuje trylogia lub wszystkie części? Mam ochotę kupić go, oraz takie pytanko. W ile się go przechodzi?

Gothic I + Gothic II i Noc Kruka + Gothic III = niesamowita historia i setki godziny gry.

Ktoś wspomniał, że jeśli czytałeś Wiedźmina, to nie warto grać w grę. Ja jestem wielkim fanem prozy "ASa" i podważę ten argument. Scenariusz gry jest napisany równie dobrze, co w książce a i dialogi mają wiedźmiński klimat. Dużo jest też odniesień do rzeczywistości i do samych książek.

Sam przeczytałem wszystkie siedem książek co najmniej cztery razy, grę przeszedłem z trzy i poluję teraz na Wiedźmina 2, choć z czasem lipa.

Co do TES, to nie każdemu przypadnie do gustu. Próbowałem Morrowinda - niestety nie. Próbowałem Obliviona - również niestety nie. Na Skyrima ochoty już nie mam, choć patrząc na yt wydaje się być bardziej grywalny i przystępny w stosunku do "Obka".