Niebieski Ekran - problem z uruchomieniem Windowsa XP

Witam was wszystkich.

Mam pewien problem a wiec tak : Za gorami za lasami, pewnego razu kiedy wlaczam Lola wyskakuje mi error Could not load Direct3d, mysle o qr**. Szukam na necie jakichs rozwiazac i jest jedno " Odinstalowanie DirectX ". Wiec i tak sie stalo. DirectX zostal odinstalowany, ale po ponowym uruchomieniu komputera wyskakuje niebieski ekran przez doslownie ulamek sekundy. Ponadto nie da sie zrobic zeby nie znikal zbyt szybko. Zadne opcje : tryb awaryjny, z wierszem, z obsluga sieci nie pomagaja jest to samo.... Help me please ;x

Próbowałaś naprawić system przy pomocy opcji dostępnej z bootowania płyty z instalatorem?

Powiem ci szczerze, *olernie sie na tym nie znam ... To najdziwniejsze ze tylko XP nie dziala.. a formata nie umiem robic.

Włóż płytę z instalatorem, być może bootowanie z CD-Romu będzie już ustawione i zmiana w biosie nie będzie konieczna, kiedy włączy się instalator wybierz opcje naprawy systemu, nic formatować nie trzeba.

I tutaj jest pies pogrzebany, bo plytki byly od sasiada tzn on to wszystko robil, instalowal to i formatowal. Nie ma zadnego programu na necie? Moje budowle w Minecraftcie *.*

Szkoda, że blue screen przeskakuje tak szybko, bo zapewne jest tam wyświetlony kod błędu. Błąd wyskakuje zaraz po uruchomieniu, czy w trakcie użytkowania?

Taaaak dokladnie to! Dostajesz nagrode, +10 do lansu ;) I co ? Wiesz moze jak to ogarnac czy raczej nie? Czy to diabelskie slowo "format" zaistnie w naszej rozmowie?

skoro możesz załączyć tryb awaryjny, najprawdopodobniej możesz użyć opcji trybu debugowania. Po prostu po piknięniu kompa wciskaj F8, odpalą się nowe opcje. Między innymi tryb debugowania. Spróbuj tym i zdaj raport :P

zaistnieje format bo to jakis trojanik tyle w temacie :)

Format jest dla tych co się poddali ;)

Jeśli zaraz przy ładowaniu to lipa, ale zawsze można zaopatrzyć się w Win XP z internatu, masz 30 dni na aktywację takiego systemu, ale do naprawy się nadaje, wystarczy pobrać i wypalić, uruchomić i wybrać opcję naprawy, nie formatowania :)

Jeśli wyskakuje później, w trakcie użytkowania, to wejdź w panel sterowania -> System -> Zakładka zaawansowane -> Uruchamianie i odzyskiwanie (Przycisk Ustawienia) -> Odhacz opcję "Automatycznie uruchom ponownie". Dzięki temu kiedy wyskoczy blue screen komputer sam się nie zrestartuje i spiszesz kod błędu.

Aktualnie można pobrać WinXP z opcją automatycznego klucza, tzn. nie trzeba wpisywać podczas instalacji i jest automatycznie "zarejestrowany". Ale dalej podtrzymuje opcję z trybem debugowania, bąąąąąąąąądź przywracanie systemu. Najlepiej zaraz przed operacją usunięcia DirectX'a.

Ok my dear friends. OJ sory tu literowka byla, NIE BLADZIo tylko Sheitah , i am sorry guys ! very hillarious sorry ; <

Walcz do końca! Zrób to co Cree i ja Ci napisaliśmy :F

Aktualnie można pobrać WinXP z opcją automatycznego klucza, tzn. nie trzeba wpisywać podczas instalacji i jest automatycznie "zarejestrowany". Ale dalej podtrzymuje opcję z trybem debugowania, bąąąąąąąąądź przywracanie systemu. Najlepiej zaraz przed operacją usunięcia DirectX'a.

O ile pamiętam przywracanie systemy w Xp wymagało odpalenia z systemu.

/Edit:

Walcz! Format c jest dla lamerów :P!

"Ostatnio działająca konfiguracja" to w zasadzie też jakby przywracanie systemu, ale nie do końca. Opcja również dostępna pod klawiszem F8. Ino spamuj przy rozruchu Pceta.

Walcz! Format c jest dla lamerów !

Podpisuję się pod tymi słowami :>

Walcze moi dzielni chłopcy !

Przychodze z poly bitwy, moj rumak windows xp zostal ciezko uskodzony! Mam dla was dwie wiadomosci : zla i dobra.

Zla : Nie da sie odbugowac

Dobra : Wpis rejestru :0x0000007B(0xB84C3524,0xC0000034,0x00000000,0x00000000)

No to będziesz potrzebowała płytki z Windą i użyć opcji REPAIR :/.

Chyba może być też Pendrive, ale w biosie będzie trzeba przestawić rozruch na wejścia USB. (a jeśli płytką to rozruch na CD/DVD rom)

Komunikat o błędzie „Stop 0x0000007B” może się pojawić, jeżeli komputer jest zarażony wirusem sektora rozruchowego.

Rozumiem, że na pececie jest też vista/win7, przeskanuj komputer antywirusem będąc na tym systemie.

Komunikat o błędzie „Stop 0x0000007B” może pojawić się w następujących scenariuszach: * Sterownik urządzenia, który jest wymagany przez kontroler rozruchu komputera, nie został skonfigurowany do uruchamiania w trakcie uruchamiania komputera. * Sterownik urządzenia, który jest wymagany przez kontroler rozruchu komputera, jest uszkodzony. * Informacje (dotyczące sposobu ładowania sterowników urządzeń w trakcie uruchamiania komputera) w rejestrze systemu Windows XP są uszkodzone.System Windows XP wymaga sterownika miniportu, aby komunikować się z kontrolerem dysku twardego, który służy do uruchamiania komputera. Jeżeli w systemie Windows XP nie ma sterownika urządzenia dla kontrolera lub używany sterownik jest uszkodzony albo niezgodny, należy zastąpić go prawidłową wersją, zgodną z kontrolerem i systemem Windows XP.W pierwszej fazie instalacji systemu Windows XP w dolnej części ekranu instalatora wyświetlany jest następujący komunikat:Naciśnij klawisz F6, aby zainstalować sterownik SCSI lub RAID innej firmy.
Komunikat o błędzie „Stop 0x0000007B” może się pojawić wtedy, gdy istnieje konflikt zasobów między kontrolerem rozruchu a innym kontrolerem albo między urządzeniami SCSI. Ten komunikat o błędzie zatrzymania może się również pojawić wtedy, gdy nie jest wykonywana translacja dysku lub została ona zmieniona. Aby rozwiązać ten problem: 1. Jeżeli między kontrolerem rozruchu i innym kontrolerem wystąpił konflikt przerwania IRQ lub konflikt adresu portu WE/WY, system Windows XP przestaje reagować (zawiesza się) lub zwraca komunikat o błędzie „Stop 0x0000007B”. Jeżeli niedawno został dodany nowy sprzęt, usuń go lub zmień jego konfigurację, aby nie był w konflikcie z zasobami innych zainstalowanych kontrolerów. 2. Jeżeli używasz dysku twardego SCSI, sprawdź, czy łańcuch SCSI jest prawidłowo zakończony. Usuń wszystkie nieużywane urządzenia SCSI lub upewnij się, że każdy identyfikator urządzenia SCSI jest unikatowy. 3. Sprawdź, czy translacja dysku jest włączona (jeżeli jest to konieczne) i nie została zmieniona. Na przykład ten problem może wystąpić tuż po przełączeniu kontrolerów. Aby uzyskać dodatkowe informacje dotyczące tego problemu, kliknij następujący numer artykułu w celu wyświetlenia tego artykułu z bazy wiedzy Microsoft Knowledge Base:

Ale ja na Xp nie moge sie dostac. Skad ten numerek? Gdy klikasz f8 masz opcje " wylacz automatyczne uruchamianie po [..] " ogarniacie mili koledzy? Ja chce inny sposob, plytka to zuo!

Tak tak tak na pececie jest Win7 i XP. Przy wchodzeniu na kompa wybieram sobie jakiego uzyc ;] Kiedy mam kaprys uzywam XP kiedy jestem happy 7!

Up -| kompletnie nic z tego nie rozumiem ale gj!

Ale ja na Xp nie moge sie dostac. Skad ten numerek? Gdy klikasz f8 masz opcje " wylacz automatyczne uruchamianie po [..] " ogarniacie mili koledzy? Ja chce inny sposob, plytka to zuo!Tak tak tak na pececie jest Win7 i XP. Przy wchodzeniu na kompa wybieram sobie jakiego uzyc ;] Kiedy mam kaprys uzywam XP kiedy jestem happy 7!Up -| kompletnie nic z tego nie rozumiem ale gj!

I właśnie będąc na win7 przeskanuj komputer antyvirusem :)

Jeśli to nie pomoże to jednak polecam próbę naprawy systemu z płyty, to chyba najprostszy sposób.