Nostale - czy warto?

Siemka, grałem z rok temu w NosTale miałem 49 lvl Wojem, 46 Łucznikiem i 44 lvl Magiem. I pytam się was czy warto wznowić grę czy raczej sobie odpuścić.

Jak zagralibyście to piszcie to ogarniemy ekipe i zagramy :)

Nostale to straszne P2W... Nie wiem czy jest sens grać bez grubego portfela. Jak jednak masz już postacie, chęci i ekipę to jak najbardziej

Można grać bez IS ale ważne by mieć kogoś do pomocy :)

Możesz grać na wersji od entwella jak ogarniesz. Tam update są około pół roku wcześniej i nie ma takiego p2w.

Nostale bez P2W? - jaja sobie robicie? Grałem tyle czasu w tę grę, że jak teraz pomyślę ile czasu straciłem to w d*pie się nie mieści.

Jeśli masz kogoś do pomocy? - następne jajca? Mam ze 3 kumpli, którzy grają dość długo no i faktycznie coś tam mają, ale jak przyjdzie co do czego (kasa, większe ilości) to nagle nikt jej nie ma. Prawda jest taka, że Oni coś tam mają, ale to z przekrętów (czyt. wyzyskiwania, oszustwa itp.).

Ale jednego w tej grze można pozazdrościć:

Systemu. Dlaczego? Bo do ok. 60lvl uważasz, że gierka jest spoko i hajsu nie musisz wydawać, a tu nagle JEB. Zdajesz sobie sprawę na takim 60, że jeśli chcesz "BYĆ KIMŚ" to potrzebujesz kasy.

Pytanie A: Jak zarobić kasę? - A, zapierdzielaj przez następne 3-4 tyg. (i mówię tutaj o 1,5-2h dziennie, przynajmniej) na bb i inne pierdoły. (żeby zarobić na lepsiejsze sp na np. +10)

Pytanie B: Jak zarobić kasę? - A, sięgaj do portfela, kup sobie pudełka SP, sellnij to w pizdu i w 1 dzień robisz wszystko co powinieneś w 3tyg.

Podsumowując, Nostale to najbardziej gra P2W jaką widziałem i zarobek jest taki niski, że dupsko można sobie podetrzeć.

MÓWIŁEM TUTAJ O SERWERZE AVALON.

@Up co ma serwer do tego to tylko lekko zmienia ceny w sklepie aukcyjnym (nosbazarze?). I jeżeli masz gildie która ci pomoże finansowo i będzie chodzić na lod, a ty będziesz ustawiał budziki na bb i farmił min. 4h dziennie coś ogarniesz potem na 70-80lvl na pustyni drop resków i zyski idą sporo w górę. Ja osobiście odpuściłem na 66lvl z 6sp i około 70 podstawową profesją.

Tak IS jest banalnym sposobem na złoto ale można robic tzw nupki na nd albo robic resy IS nie daje aż takiej przewagi w pvp nie licząc areny 3vs3 gdzie ludzie przerzucają sp z high lvlowych postaci

Mandrah ty chyba nie ogarniasz co to znaczy p2w. To że ktoś sobie kupi pudło sp, sprzeda i ma szybciej kasę to chyba nie znaczy ze gra jest p2w...

Wydawca chyba musi na czymś zarabiać, a nie wy byście chcieli wszystko mieć za darmo, a oni chyba kasę na utrzymanie pracowników, serwerów i rozwijanie gry mają sobie wziąć za przeproszeniem z du**. Swego czasu kiedy grałem to w IS nie było przedmiotów które dawały jakąś przewagę w walce i wszystko można było kupić za pieniądze z gry.

Sposobów na zarobek jest tam mnóstwo. Można dropic wingi, chodzić na rajdy, dropic i tworzyć resy, robić karty na zamówienie itd.

Kiedy znajdzie się fajna gildie lub po prostu znajomych to gra się naprawdę fajnie.

Mandrah ty chyba nie ogarniasz co to znaczy p2w. To że ktoś sobie kupi pudło sp, sprzeda i ma szybciej kasę to chyba nie znaczy ze gra jest p2w...Wydawca chyba musi na czymś zarabiać, a nie wy byście chcieli wszystko mieć za darmo, a oni chyba kasę na utrzymanie pracowników, serwerów i rozwijanie gry mają sobie wziąć za przeproszeniem z du**. Swego czasu kiedy grałem to w IS nie było przedmiotów które dawały jakąś przewagę w walce i wszystko można było kupić za pieniądze z gry.Sposobów na zarobek jest tam mnóstwo. Można dropic wingi, chodzić na rajdy, dropic i tworzyć resy, robić karty na zamówienie itd.Kiedy znajdzie się fajna gildie lub po prostu znajomych to gra się naprawdę fajnie.

Dropić wingi? - polecam, jeśli komuś chce się siedzieć 2-3h i tłuc tego samego moba już 100 raz to coś się dzieje. Zresztą do tego trzeba doliczyć stratę hp i czas regeneracji.

Rajdy? - tylko opłaca się podczas eventów

Dropić i craftować resy? - do tego trzeba mieć eq, zresztą na glacy musisz mieć pt, a sam craft to rzecz nudna i mało opłacalna.

Robić karty na zamówienie? - np. blade, trzeba poświęcić ze 3 dni żeby go zrobić. - nie wiem komu się chce 3 dni robić za jakieś 500k, czyli mało opłacalne i czasochłonne (z 3h trzeba siedzieć i to jest loteria, czy nam dropną itemy, czy nie) + nudy

Robić Nuby? - super, nawet 3mies. temu (znowu powróciłem) próbowałem robić, efekt? - 1 noobek = cała sobota expienia, efekt? - potrzebna nam min. 10 takich, wnioski pozostawiam wam.

LoD? - dobra to jest spoko, ale do expienia profki - zarobek z tego żaden, dodatkowo musisz mieć ogarniętą fam, a to niestety jak masz lvl 75+.

Gildia? - sorry ziomek, ale nigdy nie widziałem takiej w tej grze. Typo może pożyczyć od Ciebie, potem wyjść i dołączyć do innej. Trafiłeś kiedyś na taką? - super, ale takich rzeczy normalnie nie ma. Ja sam nie pożyczyłbym osobie np.15kk, zresztą pewnie sam bym z taką kwotą "uciekł", bo jak mam np. 75lvl to mam wielki wybór famek.

Wiem co to P2W i tam jest Gameforge, a ktoś jak pisze że muszą "oni" z czegoś żyć to nie wiem co robi na tym forum.

Co do P2W, możesz normalnie kupić pudła SP? Może Perła dla zwierzaka? A może krzaka (jakaś tam edycja super, pro, elo)? - NIE, gdyby nie ziomy którzy to kupują i wystawiają to za przeproszeniem gówno byś miał. Dobrym przykładem są te pety z IS'a. NP. była kiedyś edycja krzaków z IS'a tzw. piłkarzy. Taki piłkarz wywala z autoataku po 5k (turecki bodajże). Mogłem go "wydropić"? - NIE. Jeśli muszę dropić przez 3tyg, a koleś ma to w 1 dzień, jest to przewaga? - TAK, pewnie zapytasz czemu? Bo nie traci on 3tyg. życia.

Dropić 4h? - przepraszam ziomek, ale to już jest śmieszne. Jeśli Ty wolisz np. przez 2tyg. poświęcać 4h na "NUDNYM", PODKREŚLAM "NUDNYM" to twoja sprawa. Jeśli ziomuś wydał hajs na IS'a, a ja dropiłem przez 3tyg. żeby nazbierać na sp +10, a on ma +15 to jest przewaga? - TAK.

Coś jeszcze mam wymienić? - grałem od początków tej gry, jak 40lvl wbijało się w 2tyg, teraz to kwestia NAWET 1 dnia i jeśli ktoś mi tłumaczy co to P2W to niech klepnie się w czoło (RayXX), bo do tej gry powracałem może z 5 razy? 6? I za każdym razem jest to samo że odpuszczam po tyg. bo szlag mnie trafia. Grałem w mnóstwo MMO, ale takiego oporu na hajs nie widziałem.

A więc skoro nie potrafiłes się przekonać do tej gry i Ci się nie podobała to o czym my tu mamy rozmawiać skoro ty i tak ją będziesz hejtowal?

Rozwala mnie po prostu to jak się ostatnio wszyscy nauczyli ze jak GF jest wydawca jakiejś gry to nawet nie musze w nią dużo grać, a i tak mogę napisać ze gra jest p2w bo przecież wszyscy tak piszą to i ja napiszę.

Tak się składa że ja w tej grze trochę osiągnąłem i wypisujesz takie głupoty ze masakra. Robienie 2 SP na sprzedaż 3 dni? Wtf?!

Gra nie posiada dobrych gildii? Nie wiem dokładnie jak jest teraz, ale swego czasu to w tej grze na wyższych lvlach w gildiach byli sami dorośli ludzi z którymi jeszcze długo po skończeniu gry miałem kontakt.

Widzę że jesteś typem bardzo wygodnego człowieka i chciałbyś juz na początku gry zarabiać kupę kasy, mieć najlepsze pety w grze i na dodatek nie wydać na to ani grosza.

Dobra, mój błąd. Jeśli ktoś siedzi to 2SP (blade) zrobi w dajmy na to sobotę. Tylko że takich ludzi nazywa się dzieciakami nie mającymi swojego życia poza komputerem, bo ja sobie nie wyobrażam jak ktoś tam może dropić "czarne kostki" (jakoś tak się to nazywało), a dropi to raz na 100 lat. Mam kumpla, który naparza w Nostale od 2 lat i faktycznie robi w 1 dzień te SP, tylko własnie siedzi od rana do wieczora. - mnie np. głowa by rozbolała chyba od takiej dawki.

Ogarnięci ludzie, dorośli? - Gdzie Ty się urodziłeś? Co drugi człowiek w nostale to bachor mający mniej niż 16lat bez mutacji. + Dodatkowo co trzeci to ziomek co na IS'a hajsem sypie. Zresztą nie napisałem, że nie ma tam ogarniętych gildii, stwierdziłem iż pierwsza lepsza famka nie sypnie Ci goldem, zresztą ŻADNA Ci od razu nie da i jak napisałem więcej ludzi zwieje i dlatego boją się pożyczać.

Co do GF, jest to prawdą że niszczą oni tę grę, zresztą niszczą wiele. A Nostale jest P2W czy tego chcesz, czy nie bo nawet kumple którzy NAPRAWDĘ grają długo to potwierdzają. Zresztą dużo osób co ma wysokie lvl i sp +10/11/12/13/14/15 wydali hajs, czy to na allegro, czy na IS'a.

Myślisz, że co? Hejce tę grę bo mi się nie spodobała? - Ja naprawdę, naprawdę bardzo chciałbym żeby ta gra była normalna, jednak tak nie jest. Dobra, mogę zarobić ten "hajs" w te 3tyg., ale czy gra mi się nie znudzi? Czy chodzienie na ten LoD codziennie mi się nie znudzi? Czy ten "Drop" jest fascynujący? Ja miałem wielkie plany co do tych "noobków", ale co? - siedzenie całą sobotę i robienie monotonnych questów to właśnie to czego chcę? - jeszcze jakby tylko 20lvl wbić i koniec. Nie, trzeba latać i zaliczać te CP (Czasoprzestrzenie).

Ja po prostu chcę ochronić kogoś przed stratą czasu, bo przeżyłem to na własnej skórze. Przez ten czas można naprawdę coś fajnego zrobić / pograć w coś innego. Nawet na oficjalnym forum ludzie stwierdzają p2w, tylko tutaj jakiś opór widzę.

Zgodze się z Mandrah'em. Gameforge zniszczył tę grę doszczędnie. A co do twojego pytania czy Warto? Odpowiadam: Nie.

Miałem w tej grze na Avalon'ie już kilka postaci, ostatnią był Łucznik jakiejś 2 miechy temu, wbiłem 2 sp, posiedziałem na kurczakach do 18 joba, potem poszedłem normalnie expić i nabiłem sina baaardzo szybko, a nie grałem dużo.

Co mnie głównie przeraża w tej grze?

-Strasznie szybkie levelowanie (Kiedyś trzeba się było postarać, żeby wbić nawet 36 level, teraz 2 sp zrobisz w kilka dni)

-Bardzo duży nacisk na IS (Oczywiście bez kupywania tych NosDolarów też możesz zarobić, ale jest to piekielnie nudne i ciężkie, siedzenie na spotach, dropienie, chodzenie na bb które są co 1-2h. Po wbiciu tego 46 levela i zrobieniu Sina, chciałem grać dalej, ale stwierdziłem, że nie ma to większego sensu, mimo, że chciałem wbić ten 55 level i znaleść dobrą Fam, i chodzić razem z nimi na LoD. Poprostu denerwuje mnie to, że jedna osoba męczy się żeby zarobić troszke złota, a druga weźmie telefon, wyśle SMS'a na ND, kupi sobie pudło SP sprzeda za kilka mln, i już go stać na itemki, wróżki, karty SP. Ja nigdy nie kupuje w grach przez IS, bo po 1 nie mam zamiaru tracić realnej kasy na gry MMORPG, a po drugie, uważam że lepiej dojść do czegoś samemu, ale jak widze, że żeby zrobić 3 i 4 SP trzeba się nie lada narobić, a w Domu Aukcyjnym Żółw w perle kosztuje 10-12kk a pamiętam, jak kiedyś dawało się ok. 800k. to aż mnie krew zalewa.

Masz hajs, graj. Masz czas żeby zbierać te miliony, które i tak na mało co Ci wystarczą, też graj. Ale uważam, że gra i tak Ci się znudzi po czasie.

Chcesz, to mogę Ci oddać to konto z sinem, są tam dobre itemy, wróżki ponad 40% itp. Jak coś pw, pozdro.

Widzę ze trochę inaczej inerpretujemy pojęcie p2w.

Ty piszesz ze gra jest p2w bo można sobie coś kupić i szybciej mieć kasę, a według mnie to jest normalna kolej rzeczy ze bez wydania kasy potrzebujemy więcej czasu żeby coś osiągnąć. Nie będę się z tobą klocil o to ze trzeba się na prawdę sporo najpierw namęczyć żeby trochę kasy zarobić bo tu masz rację.

Na początku nie jest łatwo zarabiać, ale na wyższych lvlach 70+ juz jest sporo opcji zarobku.

Piszesz ze większość ludzi to bachory. Chyba w większości gier jest tak ze liczba dzieciaków się wykrusza na wyższych lvlach.

Dlaczego niby pierwsza lepsza famka miała by Ci sypać goldem? W innej grze jak zaczynasz to dochodzisz do jakiejś i tam są tacy świetni ludzie ze odrazu każdy chętny Ci pożyczyć kasę? Tym zdaniem utwierdziles mnie w przekonaniu ze chciałbyś coś osiągnąć nie wkładając w to wogole wysiłku.

Przez ten temat musiałem założyć konto na tym forum! Zatem, skoro już to zrobiłem podzielę się z wami moimi przemyśleniami. ;)

Nostale jest grą w pełni F2P, w której IS nie ma praktycznie żadnego znaczenia. Oki, możesz mieć wszystko wcześniej, jeśli kupisz sobie coś za te "sms'ki", ale przedmioty te możesz też nabyć od innych graczy za walutę z gry.

Co do samej rozgrywki, kiedyś była o wiele lepsza. Teraz nie mogę przetrawić tych wszystkich pojazdów... I społeczność też trochę zaczyna upadać. Spotkanie gracza, który nie zacznie od "Won, to mój spot!", gdy tylko przejdziesz obok niego to już rzadkość (chociaż... W jakiej grze tak nie ma...?). Jednak, gdy masz zgraną ekipę, to naprawdę możesz się dobrze bawić, np na "glacy" lub na arenie.

Pozdrawiam i życzę miłej gry jeśli ktoś się zdecyduje zagrać. :)

@Duckshorse Potwierdzam pierwszy raz w nostale grałem 6lat temu jeszcze jak byłem w podstawówce wracałem wiele razy ale teraz to nie to samo posiedzę godzinę na berku i odechce mi się znowu ale co do tematu opłaca się grać wbij sp światła i odpowiednią profe a fam raczej znajdzie (gorzej jeśli grasz magiem, ponieważ jest ich często za dużo w fam) wtedy na fontannach jak mało padasz może dropnąć coś u6, u7 i hajs się zgadza ^^ oczywiście zasilenie konta paysafekardem od czasu do czasu lub zrobienie jakiś survejów napewno pomoże.

Sam grałem 4lata, trochę szkoda mi tego co było dawniej. Teraz już całkiem bez sensu grać chociażby z tego P2W (wkońcu to gameforge co się dziwić). Ale prawda jest taka, że wspomnień nikt mi nie zabierze :) Co do tematu jednym słowem: NIE WARTO!

Widzę że zaczynają się tutaj wypowiadać osoby ZA, jak i przeciw.

Dla tych co twierdzą, że Nostale NIE JEST P2W przygotowałem fragmenty itemków z IS'a:

1) Zwój ochrony wyposażenia:

Przy pomocy tego zwoju ochrony możesz łatwo i bezpiecznie ulepszać swoje przedmioty. W przypadku niepowodzenia będzie twoje wyposażenie chronione i nie zniszczone. Nawet, jeżeli skutkiem zakładu będzie niższy poziom, dotychczasowy poziom będzie chroniony.

2) Pudło Puszka Kłębuszka:

1x Perła z Puszkiem Kłębuszkiem

A teraz moja ulubiona część Puszka:

• Puszek Kłębuszek zwiększa twoje siły ataku i siły obrony w PvP. Wprawdzie nie ma rąk, ale i tak jest silnym zwierzakiem. Powala na ziemię przeciwnika swoimi ogromnymi uszami.

TYLKO 499NS(waluta w grze) = 99,99zł przelewem / psc

3) Czarny Krzakogon:

• Zwierzak wywołuje u przeciwnika [Zamroczenie] z prawdopodobieństwem 20%.
  • 40% szansy na redukcję obrażeń ze wszystkich ataków o 80%.

Mamy jeszcze niebieskiego, zielonego, czerwonego, różowego, turkusowego. Cena? - 149ND = 50zł.

4) Zakładka tym razem i chyba moja ulubiona: PRZEDMIOTY PŻ / PM / PS

Jedziemy:

a) Olbrzymie Eliksiry Odnowy: 99 sztuk za 29ND, 50 ND macie za 20zł.

• Przywraca 1500 PŻ.
  • Przywraca 1500 PM.

B) inne badziewia zwiększające godność, długość SP itp.

5) Ulepszacze do broni i takie ścierwa:

Jedno z wielu:

• Twoje wyposażenie jest chronione podczas ulepszania i nie ulega zniszczeniu w przypadku porażki.

Info: Dzięki złotemu zwojowi ochrony wyposażenia ilość proszków Cella oraz złota wymagana w celu ulepszenia wyposażenia zmniejsza się o 50%.

A takie tam, jeszcze mniej surowców damy do tego.

6) Inne gówienka:

Jeśli zamienisz się w specjalistę i użyjesz błogosławieństwa kamienia duszy zwiększysz tym zdobyte doświadczenie swojego poziomu profesji o 50%.

• Podstawowe tempo Czarnego Jednorożca to 22, na Pustyni i w rejonie płonącego miecza +2. Z dopalaczem prędkości teleportuje cię do losowego miejsca na mapie. Uwaga: Jeśli wypuścisz czarnego jednorożca ze skrzyni, nie będzie można nią już handlować.

Skrzynia, oprócz biletu umiejętności dla wszystkich umiejętności partnera, zawiera także nowe karty specjalisty.
Możesz otrzymać jeden z następujących przedmiotów:
1x Bilet umiejętności dla wszystkich umiejętności partnera
1x Karta Specjalisty Partnera (Aegir)
1x Karta Specjalisty Partnera (Barni)
1x Karta Specjalisty Partnera (Freya)
1x Karta Specjalisty Partnera (Shinobi)
1x Karta Specjalisty Partnera (Lotus)
1x Karta Specjalisty Partnera (Orkani

Duża Wróżka mroku znajduje się już na 40 poziomie i nie musi być od początku wychowywana. Wróżka może rozwinąć się do 70 poziomu. Im dłużej masz ją przy sobie w walce, tym silniejsza będzie jej siła żywiołu i tym wyższy będzie jej poziom. Jako siła żywiołu, określana jest siła ataku, która w pewnym procencie, zależnym od poziomu, dodaje siłę ataku gracza.

Proszę, to jest wasza gra bez P2W. Straciłem na ten post 20min. życia. Jeżeli ktoś ma sobie tworzyć specjalnie nowe konta, żeby pisać bzdury że wcale nie ma P2W to niech idzie do kibla i pomyśli nad sensem swojego istnienia. Wypisałem tylko niewielką część tego śmiesznego rynku zwanego NosMarketem. Co do tej wróżki (ciut w górę ze 3 linijki) to daje tam ona atrybuty do mroku, ognia itp. jak widzicie mamy tutaj gotowca + może mieć większe %. I PAMIĘTAJCIE! KUPUJĄC ND (waluta gry) ZA 100ZŁ OSZCZĘDZACIE 100%! - NIE ZAPOMINAĆ! Poleca i pozdrawia zjebforcz.

Właśnie, dlatego przestałem grać i jeszcze wymyślają nowe badziewne środki transportu byle hajs był. A o eventach to już nie wspomnę.

Wiesz, nawet tego twojego wyliczenia do końca nie przeczytałem, bo to sensu nie ma. P2W jest wtedy, gdy w IS możesz kupić przedmioty które dają ci super, ultra, hiper bonusy i KTÓRYCH NIE MOŻESZ KUPIĆ ZA NORMALNĄ WALUTĘ. Kropka.

Widać fanatyk, który hajs trzepie 24/7, dropi sobie "wingsy". Wiesz kiedy jest P2W?

Wytłumaczę Ci to na twój rozum:

MAM MIKSTURY DO KUPIENIA.

Zresztą jakbyś przeczytał byś zauważył gotowe wróżki 40% na start. - to może nie jest bonus? Tylko 40%, naprawdę, mało.

Szansa 40% na zredukowania obrażenia o 80%? - no faktycznie, taki zwierzak to słaby jest.

A może Puszek dodający twojej postaci ataku i obrony w PVP, co?

Albo chcesz sobie coś ulepszyć, bez możliwości uszkodzenia? + dodatkowo dajesz 50% mniej itemów do tego upa. - ehhh, mało chyba opłacalne, nie?

Człowieku nie zabraniam Ci grać, ale rozumu trochę bo czasami trzeba pokazać jaja i powiedzieć "TAK JEST P2W, ALE I TAK GRAM, JAK MASZ HAJS TO MOŻESZ GRAĆ BO JA NP. SIEDZIAŁEM 3TYG. NA DROPACH A TERAZ GADAM JAK MI SUPER JEST"

Wkurza mnie to, niech jakiś moderator zamknie ten temat w pizdu i tyle.