Nowa karta graficzna gainward gtx 275

Sprawdź temperatury podczas obciążenia i w spoczynku. HWMonitor powinien wystarczyć. Wrzuć screeny jeśli możesz, albo spisz wartości temperatur dla płyty głównej i procesora.

Ale tak: komp sie wyłącza czy restart?

Jeśli restart to po nim szybko bios i sprawdz temperature cpu i gpu. Napisz ile wszystko ma. Możliwe, że twoja karta zintegrowana nie daje rady. Chociaż to wątpliwe.

Wgrałeś sterowniki do tej zintegrowanej karty graficznej?

albo zasilacz masz padnięty i się grzeje po czym wyłącza się komputer (sprawdz czy wiatrak chodzi) albo podczas kombinowania z grafiką ruszyłeś radiator na procku i proc się grzeje przez co komp się wyłącza, sprawdz czy radiator na procku dobrze siedzi, czy jest dociśnięty i czy wiatrak się kręci

Tak, wszystko się kręci, i chodzi tak cicho jak chodziło. Komputer się nie restartuje, tylko po prostu się wyłącza. Pragnę podkreślić, że podczas grania np: w StreetFIghters X Tekken (gra posiada dość duże wymagania, ale gram na lowest detalach), grę ścina na kilka sekund po czym komputer się wyłącza (nie resetuje). To samo tyczy się oglądania multimediów (tzn. np. filmów). Jak mogę sprawdzić te temperatury?

ja miałem kiedyś identyczny problem, u mnie radiator nie był dociśnięty do procesora (jeden z zacisków pękł) sprawdź czy radiator siedzi dobrze na procesorze, czy jest dociśnięty, jak nie procek to zasilacz masz do wymiany

Powinno wystarczyć: http://www.cpuid.com/softwares/hwmonitor.html . Spisz temperatury/zrób screena gdy nic nie robisz na komputerze i podczas np. oglądania filmików na yt, lub grania w tego street fightera

Wygląda to tak (spisałem z BIOSu): http://www.picshot.pl/public/view/full/196753

Wiesz co tak z własnych doświadczeń to sprawdź kondensatory na płycie głównej i ramy mem testem.

61 stopni to temp w spoczynku procesora jak nic nie robisz?

W sumie nawet jeśli to jest po wyłączeniu sie kompa to zanim bys go włączył to mija z 20 sekund. w tym czasie spokojnie procesor sie schłodzi do niższej temp niż 61 stopni. Sprawdz w windowsie programem jakimś) jakie masz temperatury jak nic nie robisz na nim.

Jeśli w windowsie na idle bedziesz miał takie wysokie temp to oznacza, że pora kupić paste termoprzewodzącą, zdjąć radiator z procka i przesmarować.

Strasznie ciepły ten procesor. Odkurz kompa, przeczyść dobrze radiator na procesorze np. sprężonym powietrzem, zamknij obudowę (niektóre obudowy muszą być zamknięte by była w nich prawidłowa cyrkulacja powietrza)

Podczas wchodzenia do zakładki H/W w BIOS procesor na ogół zaczyna pracować z pełną mocą i prawdopodobnie stąd ta temperatura. Głównie to widać na płytach Asusa.

Ciężko mi uwierzyć, że komp chodził dobrze, a po potyczkach z nową kartą graficzną nagle przyczyną są przegrzania CPU. Radiatory, tak boxowe, jak i customowe trzymają się tej płyty tak, że prędzej nadłamiesz płytę główną niż obluzujesz radiator.

Jak dla mnie to złe podłączenie tego GTX275 tylko jedną przejściówką na 6-pin i to do tego pod za słaby zasilacz (GTX275 minimalne wymagania markowe 550W, akurat mam tą kartę pod ręką i sprawdziłem w instrukcji) mogło uszkodzić zasilacz, a nawet płytę główną. Ale tego Ci przez internet nie sprawdzimy. Do serwisu, niech miernikiem sprawdzą zasiłkę, niech pooglądają kondensatory, czy coś się nie wywaliło. Powinni to ogarnąć na miejscu za jakieś 20zł.

Procesory na ogół wyłączają kompa dopiero przy temperaturze 90-105C (zależy od modelu), ale możesz zrobić szybki test, ściągnąć program SpeedFan, Prime95, włączyć Speedfana, odpalić Prime95 na SmallFFT i monitorować temperaturę.

Co do kondensatorow moze sprawdzic sam czy nie nad puchly. Czasem jezeli sa uszkodzone kondensatory to komputer ogole odpala powyzej biosu? I czy w ogole przyczyna musi byc brak obrazu? Watpie aczkolwiek mozktos juz tak mial

Wszystko może się zdarzyć. Generalnie jak się wywalone kondensatory to przy uruchamianiu zapala się dioda Power, wiatraczki ruszają i nic dalej się nie dzieje. Czarny ekran.

Można zawsze sprawdzić kompa na innym zasilaczu. @Patek5i Nie masz od kogo pożyczyć?

Ale dowalacie teorii. Ta z chodzeniem kompa na pełnych obrotach przy wchodzeniu do zakładki h/w to ja czegoś głupszego nie słyszałem. Sory ale co miałoby go obciążać w biosie tak by pracował na 100%? Wiekszość czytników temp windowsowych bierze ją z biosu i wyswietla a nie ma swojego własnego algorytmu który by ją obliczał z czujnika wiec czemu w windowsie tak nie ma na 100%?

Niech najpierw autor poda temperatury w idle w windowsie i przy obciążeniu programem prime 95 zanim PC się wyłączy. i będzie wiele wiadomo.

Narazie nie ma co tworzyć teorii.

A zasilacz i tak musi kupić lepszy.

A co do kondensatorów to watpie by sobie grał w gry jak by miał uwalony kondensator.

No właśnie też wątpiłem ale jeden komputer taki miałem co to na 3 walniętych kondensatorach chodził, i po jakimś czasie właśnie w ten sposób padał. A ramy może sobie sprawdzić po prostu, one też dają przeróżne efekty. od niewłączającego się w ogóle kompa do np. nie zainstalowania Service Packa :P

Generalnie zasilacz mógłby być nadwyrężony, ale żeby na zintegrowanej padał ? Co do docisku procka, to żeby pękł zaczep ( a inaczej trudno chłodzenie obluzować) to musiałby młotkiem tę kartę do slota wbijać. A powiedź jak on się wyłącza, pada krzyżem na podłogę i nagle mu wszystko odcina, czy jakoś bardziej humanitarnie ?

PS. do obciążenia możesz użyć też OCCT

No cóż. Napisałem kilka postów wcześniej, że nie mam teraz w komputerze GTX 275, tylko siedzę na zintegrowanej, a zasilacz i tak nie pasuje, więc zamówiłem sobie nowy 650W i w poniedziałek mi przyjdzie. Zacznę może, że mam straszny zaduch w pokoju. W zimie to w moim pokoju jest sauna, a w lecie jeszcze gorzej. Jak siedzę przed kompem to mam włączony wiatraczek i jest mi dobrze. Obudowę od ok. 3 tygodni mam otwartą, ponieważ ze zniecierpliwością czekałem na tą kartę graficzną, a gość po tygodniu mi dzwoni i mówi, że ta jest uszkodzona i wyśle mi inną lepszą. Zgodziłem się na tego gainwarda, i teraz już ok. 3 tygodnie siedzę z otwartą obudową (wszystko w pokoju porozwalane). I potem na miły dodatek musiałem sobie dokupić zasilacz. W komputerze procesora nie tknąłem. Dalej jest firmowa pasta. Wszystkie podzespoły mam na gwarancji (gwarancja tego gainwarda kończy mi się w ten wtorek). W gry gram normalnie, tylko po danym okresie czasu gra się ścina i komputer się wyłącza (powtarzam: nie resetuje).

Pobrałem Prime 95 i co teraz: http://www.picshot.pl/public/view/full/197092

Teraz ściąg sobie realtemp(chyba że bedzie pokazywał że nie obsługuje twojego procesora to jakiś inny program: speedfan, aida 64, lub inny znaleziony w google ). włącz go i jak go włączysz to kliknij na tym co masz prime95 'ok'. pewnie komp ci sie wyłączy więc obserwuj temperature w realtemp i spisz jaka będzie przed wyłączeniem się kompa.

jaką masz temp w pokoju? to zbadasz termometrem.

zgodziłeś się na karte graficzną z gwarancją do wtorku? zły ruch kolego.

A GeForce z serii GTX2xx to nie są czasem takie małe elektrociepłownie? Nie ma co snuć teorii spiskowych, bo czasem problemy są jak najbardziej prozaiczne. Na razie należy zbadać temperatury. Potem zobaczymy co dalej.

Teraz ściąg sobie realtemp(chyba że bedzie pokazywał że nie obsługuje twojego procesora to jakiś inny program: speedfan, aida 64, lub inny znaleziony w google ). włącz go i jak go włączysz to kliknij na tym co masz prime95 'ok'. pewnie komp ci sie wyłączy więc obserwuj temperature w realtemp i spisz jaka będzie przed wyłączeniem się kompa.jaką masz temp w pokoju? to zbadasz termometrem.zgodziłeś się na karte graficzną z gwarancją do wtorku? zły ruch kolego.

Więc może zacznę od wyniku testu: http://www.picshot.pl/public/view/full/197219

Następnie podkreślę, że nie włączałem żadnej gry w czasie testu, a grając właśnie w np: Street fightera, to wtedy mi się wyłącza. :( Teraz mam około 23 stopnie, ale przeważnie jest więcej. Kartę graficzną kupiłem używaną za 300zł, więc zobaczę czy będzie chodziła. Jeśli nie to ją odeśle. :(

Piszę jeszcze raz: Nie mam włożonej do komputera tej karty, ponieważ do tego zasilacza ona po prostu nie pasuje :(