Xom nie napisał żadnych większych słów prawdy i tyle a nie jakiś ból czegokolwiek.
Nawet jeśli jesteś graczem nowiutkim i myślisz o konkretnym graniu to zakup wszystkiego z tej listy na maxa da Ci... e nic. Wpierw gracz musi sobie zadać pytanie "ile mam czasu na grę" a dopiero po tym myśleć o, jak to nazwał Xom kompetytywnej grze. Gra jest bardzo wymagająca względem czasu i tyle.
Wszystko o czym piszecie to udogodnienia i tyle. Osoba, która chce sobie czerpać przyjemność z gry i po prostu sobie grać, potrzebuje tego tyle z IS co nic. Zawsze mówię by ludzie wpierw zaczęli grać normalnie jak każdy z nas, poczuli grę i zobaczyli co i jak chcą grać.
Osoby które chcą ostro crafcić itd. muszą zająć się mozolnym zdobywaniem CP powyżej 300 punktów, a tego nie robi się w jeden dzień. Osobiście śmiech mnie ogarnia jak widzę nowe 57/58 a mają po 100 energii i poniżej 100CP ;] . Potem pojawiają się problemy, bo nie ma czym getheringować - nie idzie zarobić Sharpów i Hardów - nie ma miejsca, nie ma nodów połączonych itd. . Ludzie o takich rzeczach nie myślą i lecą jak barany z lvlem do przodu... oczywiście można sobie wbić szybko ten lvl i potem siąść i ogarnać wszystko ale bankowo nikt z osób, które do gry podchodzą w taki sposób nie płacze, że Sharpa nie mogą dostać by zrobić broń na PRI.
Bajeczka o wbijaniu petów na t4 mnie po prostu rozśmiesza.. mam 9 petów na t4 i na żadnego nie wydałem więcej niż 6 szt. ale to jestem ja i sobie robię co chcę i jak chcę. Sam też zaczynałem, petów nie było można rozmnażać i można było je mieć max 3 szt wyciągnięte.. zanim cokolwiek człowiek mógł minęło sporo czasu a pety nie nadążały ze zbieraniem i jakoś żyliśmy i graliśmy.
Sami sobie robicie tonę problemów i narzucacie tonę wydatków, jednocześnie mając pretensje że nic nie idzie kupić na markecie bo mało ludzi wystawia i mając pretensje, że ludzie wydają realną kasę by zarobić silver. Do czasu jak cena nie podskoczy co najmniej o 100% do góry na wszystkim tak to będzie wyglądało.
BID jest prosty ale na jeden item rzuca się pół serwera w tym problem. Myślałem, że ten VP na 90dni umożliwią do sprzedaży na AH ale cóż... .
Nowy gracz chcący konkurować z tymi z topek musi wpierw uzbroić się w jakieś 12godzinne codzienne granie ... wbicie lvlów, wiedzy, life skilli, CP o gearze na poziomie 400+ (Suma AP i DP) nie wspomnę. Jeśli taka opcja go nie rajcuje, nie ma na to siły, czasu i zdrowia do tego w ogóle go nie kręci to niech zacznie sobie NORMALNIE grać, robić Q, zwiedzać świat, zajmować się wieloma innymi rzeczami a nie tylko ślepy i pusty grind - chyba że komuś to odpowiada, to potem proszę nie płakać że czegoś się nie ma). A dopiero potem myśleć o wydatkach. Normalny gracz nie potrzebuje mieć ogroma slotów w inv a udźwig i tak nie starcza, gdyby nie koń musiałby ze spotów po 1h gry schodzić a mając konia siedzę do czasu aż się popsuję.
Ludzie przestali używać głowy i kombinować, wszystko w jednej chwili obracają - no muszę to kupić... - a sprzedawcy zacierają rączki, nie tylko w grach.
Czy brak różnych itemów, spowalnia grę? TAK
Czy IS ułatwia nam niektóre sytuacje? TAK
Czy IS jest niezbędny do swobodnej i luźnej gry? NIE
Czy BEZ ISa jestem w stanie konkurować z innymi? TAK ale wymaga to od Ciebie dużo większego poświęcenia czasu w grze.
Jedyną najważniejszą rzeczą dla mnie jest fakt, że itemy są jednorazowe do kupienia i działają na cale konto - chyba, że ktoś sobie robi po 12 postaci i nie wie kim grać .
Specjalnie ominąłem rzeczy związane z VP z prostego powodu.. ludzie narzekają, że już od pierwszych lvli przydaje się on - co jest gówno prawdą ale nie będę o tym mówił. Kwintesencją gry nie jest ślepe wygrindowanie do 57-58 co robi obecnie ogrom ludzi, ale spokojne i konkretne dojść do tego poziomu nie pomijając przy tym chociażby tak prostych rzeczy jak Combat Q, Story i duszka. Nie dość iż zyskuje się sporo to przy okazji uczy się gry. Zajmie Ci to może i miesiąc ale lepsze to niż po kilku dniach wbicia lvlu mieć problem, bo wszystko dookoła okupują koksy, które pierdną i Was nie ma. Oczywiście w późniejszym etapie fajniej jest zarabiać o 30-60k więcej na itemie, ale do czasu kiedy nie macie porządnego gearu i lvlu to expienie odchodzi w PT.. jak nie Sausany to i Piraty, akcje solo .. oczywiście spoko, ale spowalnia się wszystko. W momencie gry w PT nie działa VP ... a solo to 90% zarobek ze spota ma się z Trash Lootu, na który nie działa VP.
Ludzie się mnie pytają to dlaczego gram z VP, raz mam go za free ... kupiłem jeden w życiu, to raz, dwa jestem na etapie że sprzedaje itemsy czasami nawet po miliardzie, a to już nie strata 50k a w grubych milionach.
Pamiętajcie, że w każdej grze jeśli nie zaczynasz od początku to zawsze masz pod górkę w takich grach, gdzie limity nie zatrzymują graczy jest jeszcze trudniej .... nikt tego nie zmieni... jeśli masz ochotę grać .. graj tak jak lubisz... jeśli Twoje pragnienia, aspiracje i ambicje wymagają by zainwestować... to to po prostu robisz i tyle.
Loyalki oczywiście, ze jest ich mało, taka ich rola... pytanie dlaczego chcecie w tydzień nadgonić 10 miesięcy mojej gry :P. I tak każdy nowy i powracający gracz ma 2 kalendarze a nie jeden jak starzy gracze.
Nie chcę nikogo obrazić, ale gra nie jest dla tłumoków, jest ogólnie prosta ale posiada ogrom różnych mechanik i możliwości, które wymagają od ludzi smykałki do kombinowania by z tych rzeczy korzystać. Co najważniejsze wymaga myślenia... dziwne nie . Czasami jak czytam pytania i problemy nowych graczy to ręce mi opadają. Ludzie robią zestawienie stron z poradami, filmikami i innymi a ludziom się po prostu nie chce tego ruszać.. dzizz... no trochę pracy nad sobą. Sam przestałem dawać wszystko na złotej tacy, bo przez takie działania wychowujemy pokolenie idiotów nie potrafiących znaleźć i zinterpretować informacji.