Nowi gracze - seria pytań

W pobliżu tych miejsc są rzeczy, które musisz sprawdzić. Wóz czy coś tam.

wóz sprawdzony własnie, brakuje mi czegoś innego

@DrrZolty poszukaj jakiegoś pudełka/skrzynki w zaznaczonym na żółto obszarze

Gram już od jakiegoś czasu, ale na razie mój craft ograniczał się do wysyłania niewolników po ziemniaki i robienia piwa.

Na czym idzie najlepiej zarobić? Nie chce zacząć robić jakichś śmieci których nikt nie będzie chciał kupić

EDIT:
Przy okazji pytanie odnośnie "Thin Hide". Lepiej samemu skórować potworki i bawić się w drying czy może kupić w AH?

Czy pety są przypisane do jednej postaci? Czy mogę je przerzucić np z witch na berserka jeśli zmienię zdanie kim grać?

Czy pety są przypisane do jednej postaci? Czy mogę je przerzucić np z witch na berserka jeśli zmienię zdanie kim grać? 

Pety automatycznie przechodzą z postaci na postać.

Dziekuję, pytam poniewaz jedynie przy jednym w opcjach jest napisane "All characters" .

jak oceniacie Black Desert jest warta uwagi oraz poświęcenia czasu czy to taki kolejny azjatycki crap ?? Zastanawiam sie nad zakupem ale kupowanie kota w worku jest słabe a trial 7 dni to mało aby poznać end-game i większość contentu.

jak oceniacie Black Desert jest warta uwagi oraz poświęcenia czasu czy to taki kolejny azjatycki crap ?? Zastanawiam sie nad zakupem ale kupowanie kota w worku jest słabe a trial 7 dni to mało aby poznać end-game i większość contentu.

Rzekłbym, że opłaca się kupować. Może nie jestem jakimś wyśmienitym graczem, nie gram specjalnie długo, ale nawet po ponad miesiącu gry wydaje mi się, że nie odkryłem nawet 20% tej gry.
Z reguły aktywności jest tyle, że nie wiesz gdzie ręce włożyć. Gra jest okropecznie rozbudowana, uważam, że każdy znajdzie coś dla siebie, poczynając od zaawansowanego craftu i systemu workerów do po prostu czystego expienia i pvp. Mi jak na razie gra starcza na wiele godzin wolnego czasu, bawię się świetnie i po szukaniu odpowiedniego mmorpga tak na prawdę od ponad roku, BDO to właśnie to, czego szukałem. Całkowity sandbox.
Nie grałem za dużo w gildii - ale aktywności na morzu (które w dodatku mają zostać rozbudowane) są zarąbiste. Naprawdę nieźle można się ubawić wypływając w morze z kumplami na wiele godzin mordując morskie potwory czy niszcząc pirackie statki, zahaczając o port na Margorii sprzedając drożej zebrane na expowisku itemy.
Gra jest w sumie tania, 40zł to (uważam), ze jest kwotą, którą każdy może wydać. Wielu może powie, że jeszcze musisz kupić wiele rzeczy w Isie, ale ja osobiście bez kupowania niczego w isie (nawet petów) dalej bawie się znakomicie. Co prawda ułatwiłoby to grę, ale naprawdę nie jest to jakoś mega obowiazkowe.
Aktualnie uważam, że nie ma lepszej gry (może jedynie BnS, ale uważam ją za grę w kompletnie innym stylu, który nie każdemu podchodzi). Więc pakuj pieniądze i daj się wciągnąć w ten wspaniały świat pełen tajemnic!

obecnie jest to najlepsze mmo ma swoje wady ale jest świetna rozrywka dl;a każdego można eksplorować lądy i oceany płacisz i grasz inne gry cały czas wysysają kase za dodatki :)

Wady swoje ma, chociaż moim zdaniem wynika to z tego, że ludzie zapomnieli co to jest "grindownik", niestety ale taka jest prawda...większość graczy została przyzwyczajona do liniowego i kompletnie pozbawionego wysiłku pozyskiwaniu sprzętu w grze, nie grałem w grę w której byłoby to jakoś trudne, wystarczyło tylko siedzieć, czasami logować się codziennie, raz w tygodniu siedzieć na raidach i tyle z gry. Kiedyś liczyłem ile faktycznie w grach p2p na tak zwanym "end game" człowiek przesiadywał online, czas spędzony w grze był malusi a płaciło się za cały miesiąć.

Z chęcią widziałbym BDO jako grę p2p.. w tej grze spędza się 24/24/7 i pomimo iż jesteś afk to jest to produktywny czas pchający wózek do przodu.

Wiele ludzi rozkłąda ręce i odpuszcza, bo nie dostało czegoś, bo spaliło gear, bo poświęciło miesiąc swojej gry na nieudany enchant itd. moim zdaniem to nie defekt obranego systemu a defekt przyzywczajenia graczy do tego, że jeśłi już poświęcili czas na zebranie matsów to enchant jest gwarantowany ^^. Stare zapomniane RNG się kłania...

Byłem świadkiem jak to RNG było powoli wywalane z gry, bo ludzie na nie narzekali, co sprowadzało grę do prostych schamtów stając się nudnym elementem nie przyciągającym na dłużej.

Oczywiście samo RNG też jest elementem, które ludzi nudzi itd. ale nie da sie zadowolić każdego i wszystkich.

Dla mnie BDO to gra, która kieruje swój ukłon w przeszłość, w kierunku takich produkcji jak L2 i kilku innych grindowników a jdenocześnie przez swoje systemy wprowadza pewną nutkę casualowości, która pozwala na pozyskanie większej puli odbiorców.

Kontrowersje budzi profil gry b2p vs f2p ... gro ludzi zajmujących się tym elementem po prostu nigdy nie sprawdzało różnic między tymi wersjami, nie sprawdzało co faktycznei B2P robi i za co człowiek płaci, a najśmiejszczniejsze jest to, że często Ci ludzie krzyczą o p2w a przy okazji jeszcze narzkeją iż mało jest ISu na AH ale jak mówi się o zwiększeniu ceny za itemy z IS to już jest płacz :P ... choć koszt zakupu gry to są śmieszne pieniądze..tutaj sam bym połakomił się na p2p.... ale jeśłi ludzie mają problem z wydaneim 15€ na IS to co dopiero na abonament :D.

Jestem 9 letnim graczem Lineage 2 więc wiem co to jest grind jestem także fanem H&S jak Diablo oraz PoE więc wiem co to jest powtarzalność :) Czyli jak piszecie odnajdę się w owej grze :P L2 było jest i będzie moim nr.1 jeżeli chodzi o grę MMORPG lecz jest dość przestarzała jak na dzisiejsze standardy oraz liczba graczy już nie zachwyca "niestety". Ok gra zakupiona ściąganie potrwa wieki 50Gb nice :P Kolejne pytanie serwer gdzie znajdę naszą społeczność w dużej ilości ??

nie ma serwerów jest serwer jeden wielki z kilkoma podkanałami... także niezależnie od tego gdzie będzie wszystko jest w jednym miejscu.

Czy pet zbiera wszystkie dropy w pobliżu co 10 sek czy 1 drop co 10sek? Karma dla petów jest niezbędna? da się ją zdobyć w inny sposób niż z ISu?

Pet zbiera 1 item co 10 sek . Jednak mzoesz ten czas skrocic "laczac" pety ze soba. No ale to jzu spory wydatek. Karme dla petow mozna samemu ugotowac lub kupic na markecie. I tak jest ona niezbedna ( bez energi pety nie zbieraja)

Petom rośnie level przez karmienie, więc czas się skraca do 3,5-4s.

Petom rośnie level przez karmienie, więc czas się skraca do 3,5-4s.

No to już zmienia postać rzeczy. Podejrzewam że dużo czasu potrzeba żeby skrócić cd na podnoszenie dropu?

Dla mnie jedyny minus to skille na cały ekran przez co na pvp trochę cięzko , reszta bije na głowę pozostałe mmo.

Efekty skilli, jeśli mnie pamięć nie myli, możesz sobie wyłączyć w opcjach.

No to już zmienia postać rzeczy. Podejrzewam że dużo czasu potrzeba żeby skrócić cd na podnoszenie dropu?

Nie, zostawiaj sobie afk i zgłodnieją, nakarm i w miarę szybko urośnie level. ;)

A jakie 2 pety polecacie? mam 2,040pereł więc 1 za 1100 drugi za 900 każdy z tego co widze ma jakieś talenty.

to zależy co chcesz robić jak grind na mobach to bym brał ptaka i psa bo jeden oznacza moby drugi ostrzega przed pk, jak chcesz krafcić to kot bo oznacza surowce i jeż szybciej zbierasz tu dzież pingwin żeby łowić afk.