Nowi gracze - seria pytań

Dzięki za odpowiedź - jeszcze tylko chciałem zapytać gdzie lecą pierścienie asuli (podobno na helma post, ale jak na razie tylko kilka kolczyków wypadło.

na helmach, mi przez lacznie 8 godzin grindu tam wypadl tylko jeden pierscionek i kolczyk, no coz, urok rng

Witam,

Pograłem trochę na trialu i gra wygląda ciekawie.

Chciałbym stworzyć nowe konto i kupić BDO, jednak mam kilka pytań:

1. Czy Traveler's Package jest warta zakupu w porównaniu do Starter ?

2. Czy istnieje jakiś spis wszystkich zadań pobocznych które można wykonywać przed zadaniami głównymi ?

3. Które elementy z item shopa warto kupić ?

4. Jak rozpocząć grę ( będę pewnie grał Valkyrie ) i ogólnie ilość rzeczy, które można robić jest przytłaczająca i akurat levelowanie postaci jest najłatwiejszą z nich. Co robić, aby progress był przyjemny ?

5. Prośba o kilka punktów na czym powinien się skupić jeżeli chodzi o sprzęt dla Valkyrie

Witam, 

Pograłem trochę na trialu i gra wygląda ciekawie.

Chciałbym stworzyć nowe konto i kupić BDO, jednak mam kilka pytań:

1. Czy Traveler's Package jest warta zakupu w porównaniu do Starter ?

2. Czy istnieje jakiś spis wszystkich zadań pobocznych które można wykonywać przed zadaniami głównymi ?

3. Które elementy z item shopa warto kupić ?

4. Jak rozpocząć grę ( będę pewnie grał Valkyrie ) i ogólnie ilość rzeczy, które można robić jest przytłaczająca i akurat levelowanie postaci jest najłatwiejszą z nich. Co robić, aby progress był przyjemny ? 

5. Prośba o kilka punktów na czym powinien się skupić jeżeli chodzi o sprzęt dla Valkyrie

1. Nie jest wart, lepiej kupić grę i osobno doładować następnie kupić pety.

2. Jak naciśniesz "O" to masz liste zadań na niej masz zakładki "Main" "Sugested" itd. (bdo to grindówka questy nie dają expa, są pewne wyjątki)

3. Pety, ale tutaj niech ktoś jeszcze się wypowie (na start dostajesz coupon -20% warto wykorzystać bo działa tylko 7 pierwszych dni)
4. Baw się grą, trochę tego trochę tamtego, pobaw się craftingiem pooglądaj poradniki jak zrobić imperium workerów. Rób questy dla contribution pointsów, gadaj z każdym znakiem zapytania na minimapce aby zdobyć knowledge. Pamiętaj o awakeningu, nie patrz na klasy w ekranie tworzenia postaci tylko filmiki na youtubie przedstawiające AWAKENING danych klas bo na 56 lvlu gameplay zmienia się o 180%, np. twoja valkyria swapuje miecz i tarcze na lance i tarcze (pseudonim parasol)

5. Hełm + buty + rękawice "HEVE" zbroje dostaniesz z questa potem dosyć dobrą, takie eq Ci wystarczy bo jest tanie i dobre na start, ewentualnie tak jak reszta świata poleca grunil. Broń obecnie po wejściu Valencji podobno ROSAR najlepszy z początkowych (kiedyś każdy krzyczał YURIA) , sub weapon czyli tarcza w tym przypadku to nie wiem, popatrz na necie/reddicie. Kamyczki do ulepszania tzn. Black Stone zbieraj nie sprzedawaj, sam ulepszaj eq. Poczytaj o fail stackach. Memory fragmenty też zbieraj nie sprzedawaj. Przedmioty podnoś i wystawiaj na marketplace, zielone kupy też się sprzedają. Zrób sobie duży magazyn w jednym z miast. (ja polecam altinove) najlepiej to porób sobie questy które wprowadzą Cię w crafting. Rób wszystkie questy co dają inventory expansion.

Od siebie polecam się z kimś umówić aby ktoś Ci kupił gift package, ktoś kogo znasz najlepiej. Gift package to normalna gra w wersji najtańszej też kosztuje 10 euro a osoba która to kupuje dostaje dodatkowo 10 euro w perłach czyli walucie gry, mianowicie z 10 euro robi się gra i 1000 pereł. Umów się z kimś że on płaci połowe i ty płacisz połowe i każdy z was jest zadowolony.

rosar mainhand oraz offhand vangertz

Cześć,

Jest ktoś w stanie wytłumaczyć mi jak działa market place, opcja powiadomień, pre-order? pytam ponieważ poradniki, instrukcje nijak się moją do rzeczywistości.

1. Po jakim czasie od powiadomienia item pojawia się w marketplace? (z tego co zaobserwowałem nie zawsze pojawia się , jak i pojawiają się bez powiadomień).

2. Opcja pre-order - co ona tak naprawdę daje? bez niej, czy z nią mogę naciskać sobie "bid" bez skutku.

Cześć,

Jest ktoś w stanie wytłumaczyć mi jak działa market place, opcja powiadomień, pre-order?  pytam ponieważ poradniki, instrukcje nijak się moją do rzeczywistości.

1. Po jakim czasie od powiadomienia item pojawia się w marketplace?  (z tego co zaobserwowałem nie zawsze pojawia się , jak i pojawiają się bez powiadomień). 

2. Opcja pre-order - co ona tak naprawdę daje?  bez niej, czy z nią mogę naciskać sobie "bid" bez skutku.

1.roznie z tego co wiem to maksymalnie po 15 minutach

2.item ma szanse na wejscie w faze bidowania albo zostania sprzedanym osobie, ktora ustawila najwiekszy preorder, czyli ustawiasz preorder, jezeli jest on najwiekszy i ci sie poszczesci, to dostaniesz wybrany przedmiot

" jezeli jest on najwiekszy" - rozumem, że zostanie on kupiony za kwotę jaką ustawię w pre-order? muszę być wtedy obecny na marketplace?

I jeszcze tak teraz zauważyłem, że item pojawia się "registration count" natomiast nie przechodzi poniżej (bez opcji bind, buy).

Poluję na set Grunila (małe DP zaczęło mi doskwierać) - jaką faktycznie cenę trzeba zapłacić za jedną cześć?

" jezeli jest on najwiekszy" - rozumem, że zostanie on kupiony za kwotę jaką ustawię w  pre-order?  muszę być wtedy obecny na marketplace? 

I jeszcze tak teraz zauważyłem, że item pojawia się "registration count" natomiast nie przechodzi poniżej (bez opcji bind, buy). 

Poluję na set Grunila (małe DP zaczęło mi doskwierać) - jaką faktycznie cenę trzeba zapłacić za jedną cześć? 

dokladnie, zostanie kupiony za kwota ktora ustawisz, nie musisz byc obecny, mozesz byc nawet offline

to oznacza, ze ktos zakupil przedmiot przy pomocy preorderu

za grunila to ~15kk za jedna czesc +15 ofc

Sporo mi się rozjaśniło :) dzięki

Grunila chciałem na III - chodzą po 90kk za sztukę, ale jak wspomniałem ( jak już teraz wiem), ta cena jest wyższa - tylko o ile wyższa ? 95 ,100 ? nie chce przepłacać.

Odnośnie jeszcze moich poprzednich postów - kupiłem jednak żółtą kosę na III (zielonej nie znalazłem, albo inaczej - nie wiedziałem jak szukać), jest lepiej ale bez szału , poluję na nuveral talizman III (teraz będzie znacznie łatwiej) a w między czasie robię Epheria Sailboat, gdyż słyszałem, że na tradingu można nieźle zarobi. Tylko jeszcze te nieszczęsne drzewa :) "Log" da się je jakoś szybciej pozyskać? dropią z jakiś potworów ? ilość wymagana do uzyskania 800 "standardizet timber square" przeraża.

Ostatnie pytanie - ile potrzebuje AP i DP by swobodnie ubijać piratów? jeśli zaopatrzę się w Grunila będę miał ok 260 DP (które powinno wystarczyć ?) , AP 165 obecnie na awekening i to jest za mało.

</td>
	</tr>
		</td>
	</tr>
Sporo mi się rozjaśniło  dzięki

Grunila  chciałem na III - chodzą  po 90kk za sztukę, ale jak wspomniałem  ( jak już teraz wiem), ta cena jest wyższa  - tylko o ile wyższa ? 95 ,100 ?  nie chce przepłacać. 

Odnośnie jeszcze moich poprzednich postów  - kupiłem jednak żółtą kosę na III (zielonej nie znalazłem, albo inaczej - nie wiedziałem jak szukać), jest lepiej ale bez szału , poluję na nuveral talizman III (teraz będzie znacznie łatwiej) a w między czasie robię Epheria Sailboat, gdyż słyszałem, że  na tradingu można nieźle zarobi.     Tylko jeszcze te nieszczęsne drzewa   "Log" da się je jakoś szybciej pozyskać?  dropią z jakiś potworów ? ilość wymagana do uzyskania  800 "standardizet timber square" przeraża.  

Ostatnie pytanie - ile potrzebuje AP i DP by swobodnie ubijać piratów?   jeśli zaopatrzę się w Grunila będę miał ok 260 DP   (które powinno wystarczyć ?) ,  AP 165 obecnie  na awekening i to jest za mało. 

nie kupuj nouvera, jest to najgorszy offhand w grze, kup kutuma, gdyz posiada on ukryte ap vs potwory

na twoim miejscu nie kupowalbym grunila na tri, a zamiast tego zaczal polowac na bheg's gloves oraz wymienil set na duo heve+roaring magical armor

nie kupuj nouvera, jest to najgorszy offhand w grze, kup kutuma, gdyz posiada on ukryte ap vs potwory

na twoim miejscu nie kupowalbym grunila na tri, a zamiast tego zaczal polowac na bheg's gloves oraz wymienil set na duo heve+roaring magical armor

Kutum nie jest dobry dla wszystkich i nie posiada on ukrytego AP vs Moby... Jest to bujda wyssana z palca. Nikt ni przeprowadzał porządnych testów w tej materii... większość z nich była robiona tak by dopasować wyniki do teorii

Tak samo nie wszyscy mogą sobie pozwolić na nouvera, zarówno pod pve jak i pvp.

Posiada on Accuracy, które niweluje często braki w AP dlatego tak a nie inaczej to wygląda i to też zależy ile AP na jakich mobach, bo CAP dużo zmienia w testach. Gdzieś miałem dokument z danymi boss itemami... i chociaż takie ukryte staty są po stronie serwera i jeśli w dokumencie jest 0 nie oznacza że ich na 100% nie ma to i tak dalej się zastanawiam - dlaczego ludzie w KR, grający klasami które nie wymagają kutuma, siedzą na noverze w pve.

W tym tygodniu prawdopodobnie zaczne swoja przygode w bdo. Po obejrzeniu na yt gameplaya kazdej z klas "zakochalem sie" w sorcererce. Moglby mi ktos obeznany z gra przyblizyc owa klase, a dokladniej:

1. Jak sobie radzi w pvp 1v1 i walkach na wieksza skale?

Uwielbiam pvp i to czy dana klasa jest w topce pod tym wzgledem jest dla mnie najwazniejszym kryterium przy wyborze klasy postaci.

2. Pvp, sorc vs ranger. +- ten sam skill, lvl, gear etc. Walka bedzie wyrownana czy jak w wielu innych mmo - ranger bez zadrasniecia, z drugiego konca mapy sciaga delikwenta na 3 hity na dodatek strzelajac przez sciane?

3. Z dlugim grindem problemu nie mam aaale jak w tym aspekcie radzi sorc? Nie ma jakiejs przepasci wzgledem reszty klas?

Z gory dzieki za odpowiedz

W tym tygodniu prawdopodobnie zaczne swoja przygode w bdo. Po obejrzeniu na yt gameplaya kazdej z klas "zakochalem sie" w sorcererce. Moglby mi ktos obeznany z gra przyblizyc owa klase, a dokladniej:

Uwielbiam pvp i to czy dana klasa jest w topce pod tym wzgledem jest dla mnie najwazniejszym kryterium przy wyborze klasy postaci.

2. Pvp, sorc vs ranger. +- ten sam skill, lvl, gear etc. Walka bedzie wyrownana czy jak w wielu innych mmo - ranger bez zadrasniecia, z drugiego konca mapy sciaga delikwenta na 3 hity na dodatek strzelajac przez sciane?

3. Z dlugim grindem problemu nie mam aaale jak w tym aspekcie radzi sorc? Nie ma jakiejs przepasci wzgledem reszty klas?

1. Sorceress jest jedną z najlepszych klas 1v1 w masa pvp jest trochę gorzej ale jeśli dobrze ogarniesz też będziesz dużo zabijał. Osobiście najbardziej lubię walki typu 3v3 5v5.

2. Ranger jest w tej grze wbrew nazwie klasą mele. Jeśli chce uciec to ucieknie bo jest bardzo szybki ale walka zwykle jest wyrównana bo musi podbiec aby uderzyć.

3. Jeśli chodzi o grind to są lepsze postacie takie jak wizzard witch czy dk ale są też gorsze (Musa i maehwa). Sorc jest takim lepszym średniakiem

Hej. Trochę już gram sorcerką więc spróbuję Ci pomóc najlepiej jak umiem, a więc:
1. Sork jest niezły i w 1vs1, i w nodeach. Ale... Ta klasa dużo od Ciebie wymaga - gearu, levela, a co najwazniejsze - umiejętności. Musisz skakać między dwiema broniami i opanować to do perfekcji. Wiadomo, każdą postacią by być koxem trzeba nauczyć się grać, ale Sorka to jedna z cięższych postaci. Jak już osiągniesz "mistrzowski" poziom w graniu nią jest naprawdę mocna i może sobie radzić z wieloma przeciwnikami bez problemu, a jej użyteczność na node'ach jest bardzo duża. (Ultimate z kosy)
WIęc jeśli nie boisz się trudnych postaci którymi wpierw musisz się nauczyć grać, to jak najbardziej jest w topce :)
2. Ranger na awa przestaje być rangerem... Śmiechowo nazywam go sobie bladerem. Walczy On wtedy z bliska mieczem i sztyletem, więc żeby Cię zabić musi podejść, choć również wspomaga się swoim łukiem. W sumie - ciężka walka. Bardziej powiedziałbym, że zależy wtedy kto z nich lepiej gra, gdyż te dwie klasy są podobne pod względem wymaganych umiejętności. Obie postacie mogą zabić się na kombo, ale żeby nie łamać sensu pytanie, odpowiem, że stawiałbym na sorcerke.
3. Wiadomo, Wizard to nie jest. Ale expi szybko, ma wiele aoe i szybko przemieszcza się po spocie. Jest w tym dobrym, jakoś nie odstaje nawet od wizardów/witchek. Grind tez jest ciekawy, bo żeby uzupełniać shardy/mane również skaczesz między broniami. Więc jest to bardziej efektowne, a nie jak w przypadku wizarda (Teleport -> skill -> teleport)

Podsumowując, to klasa, która dużo wymaga, jest trudna, trzeba wiele nią poświęcić i dla nowych gry uważam, że to ciężka droga, ale jesli bardzo chcesz i poświecisz się tej klasie to w pewnym momencie osiągniesz taki poziom w którym tą klasą jednak będziesz miotał innych.
Graj tym co Ci sie najbardziej podoba, w BDO nie ma "słabych" klas. Każdą można wyciągnąć więcej lub mniej. Taki tamer -> uważany za słabą(?) a ostatni turniej miotał nieźle. Tak, tak. Wiem jaki Risee ma set, ale grał również świetnie ;)
Po prostu każda klasa jest bardzo dobra w innych aspektach. Np.
Wizard/witch -> świetne nody i grind, ale np. w 1vs1 jest mu ciężko + w miare nudny gameplay
Maehwa -> świetne pvp 1vs1, grind jest okropny gdyż musi ustawiać mobki w linii, co do nodów nie wypowiem się, ale za najlepsza nie jest.
Sorka -> w miarę uniwersalna we wszystkich tych aspektach
Dk -> jak wyżej
Ale to nie znaczy, że np. Maehwą nie możesz efektywnie grindować czy mordować na nodzie. Wiele zależy od Ciebie, Twoich umiejętności i obeznania z klasą oraz oczywiście gearu.

Dzieki wielkie za odpowiedzi i rozwianie moich watpliwosci :) Ide w sorcerke, jest wymagajaca i po ograniu ma potencjał - o to chodzi.

Cieszy mnie tez, ze ranger dziala na innych zasadach niz w wiekszosci mmo. Moge odetchnac z ulga :D

Jakiego peta polecacie na poczatek. Life exp, durability czy cos innego.

Kota. Dlaczego kota? Bo kot. Koty są urocze, czyż nie? No własnie. Bierz kota. :)

Jakiego peta polecacie na poczatek. Life exp, durability czy cos innego.

Kot-najszybciej zbiera drop.

Kot-najszybciej zbiera drop.

wszystkie pety zbierają tak samo !

A tak poważnie to różnią się tam jakimiś umiejętnościami, ale to chyba niezbyt ma znaczenie. Osobiście wybierałem między tym, który był, według mnie, bardziej uroczy.
Ale zdaje się Sowa ma fajną umiejętność - bo wiedza "lepiej" wchodzi, a jeż, zdaje się, poprawia drop z gatheringu