Nowi gracze - seria pytań

Przecież już jest

Chodzi mi o Ran/Lahn

Chodzi mi o Ran/Lahn

luty - czerwiec.

Zależy czy będą czekać tyle co z mistic, czy dadzą szybko jak strikera.

Mam pytanie dotyczące zmiany fryzury postaci. Kupiłem VP i w Beauty Salonie (czy jakkolwiek to się nazywa) zmieniłem sobie twarz, posturę itp, ale gdy wybieram inne włosy i klikam X, włosy wracają mi do tych co miałem wcześniej. Czy jest możliwość zmiany włosów czy muszę grać z tymi/zrobić nową postać?

Hej,

Czy mogę kupić mounty i inne ułatwienia, które są dostępne dzięki realnej kasie, dysponując gotówką w BDO?

Wizard to nadal najlepsza klasa na pve ?

czy DK bardzo się od niego różni ?

Hej,

Czy mogę kupić mounty i inne ułatwienia, które są dostępne dzięki realnej kasie, dysponując gotówką w BDO?

Przecież masz w grze market dedykowany wyłącznie koniom u każdego mount vendora, gdzie możesz kupić konie nawet tier 8 (tier 9 i 10 nie ma zbyt często).

I co masz na myśli inne ułatwienia? Jedyne co mi przychodzi do głowy to pety (których jest wręcz niemożliwe zdobycie w markecie) i służące na które był w te święta event na jedna darmowa.

Nie wliczam do tego value packa na udźwig (udźwig możesz tez powiększyć za loyal points, ale te trochę długo się zdobywa).

Zastanawiam sie kim zaczac gre- mysle nad warriorem, musa, strikerem i ninja. Kazda z tych postaci mi sie podoba. Jednak nie lubie grac postacia, ktora w danym momencie oddstaje w pvp od innych. Moglibyscie opisac krotko, jak radzi sobie w pvp kazda z tych postaci?

Zapraszam ludzi z WOWA śmiecących tutaj do tematu w swoim dziale :D Macie ból d*py o pety w BDO a w WOW możecie sobie wykupić dosłownie parobków za dolce ktorzy wyczyszczą Wam rajdy, nabiją staty na arenach - wszystko pod Twoją postać XDD Już wolę kotka w BDO co mi 100 silvera co 4 sekundy na grindzie podnosi niż grupę ludzi co mi czyści mythica i sobie drop podnoszę :D

zrobiłem sobie wypad na piraty dlaczego znikneły mi monety raz z eq i raz z łódki(nie wszystkie, zostawało po kilka)?

zrobiłem sobie wypad na piraty dlaczego znikneły mi monety raz z eq i raz z łódki(nie wszystkie, zostawało po kilka)? 

Jak umierasz to upuszczasz część trade itemów, jak używasz remote collection to upuszczasz część z mounta.

Czy żeby zdobyć Asula Set muszę zacząć jakiś quest czy po prostu iść dropić? Jakimś cudem zdobyłem jeden ring, tylko że dzisiaj dropiłem tylko w Abandoned Iron Mine, a stamtąd dropi tylko necklace(?), więc skąd go mam?

Czy żeby zdobyć Asula Set muszę zacząć jakiś quest czy po prostu iść dropić? Jakimś cudem zdobyłem jeden ring, tylko że dzisiaj dropiłem tylko w Abandoned Iron Mine, a stamtąd dropi tylko necklace(?), więc skąd go mam? 

Sekunda szukania w google leniu

https://www.gameskinny.com/8vkp1/how-to-get-the-asula-set-in-black-desert-online

Jeżeli wypadło ci z innego miejsca.. wtedy nie, nie wypadło. Po prostu nie zauważyłeś dropu z hełmów.

Czytałem to.

Okazało się, że jednego ringa można zdobyć za quest, także wyjaśniło się.

Mam jeszcze drugie pytanie.

Mam lvl55, gram Rangerem, moje eq wygląda tak:

Skille rozdałem według jakiegoś losowego poradnika z internetu, i problem jest taki, że bardzo mało bije. Nie wiem czy jest to spowodowane tym, że mam słabe eq czy źle rozdane skille czy po prostu jeszcze jestem za słaby, ale np w tym Abandoned Iron Mine czasami mam problemy, żeby zabić większy spot.

Co mógłbym zmienić w tym eq, jak prawidłowo rozdać skille(jakiś sprawdzony build)?

@Ziggy

Po pierwsze zmień dagger na coś z accuracy. Wbij broń i offhand na przynajmniej pri/duo. Postaraj się wyfarmić cały asula set. Dobij sobie ten jeden lvl do awakeningu i zrób niebieską broń przynajmniej na pri/duo. Będzie dużo łatwiej. Biżuterie asula trzymasz i wymieniasz dopiero, gdy będziesz miał zbroje na pri/tri i bronie tri.

Jeśli basilisk belta i ringa kupiłeś, nie dostałeś z eventów, to popełniłeś spory błąd. Złota biżuteria bez ulepszeń kosztuje majątek na twoim etapie, a masz dość kiepsko ulepszoną resztę sprzętu.

jeśli wizard jest najlepszy w pve to jaka postać jest najlepsza w pvp ? jest gdzieś może rozpisane jak to wygląda z innymi klasami ?

jeśli wizard jest najlepszy w pve to jaka postać jest najlepsza w pvp ? jest gdzieś może rozpisane jak to wygląda z innymi klasami ?

W mass pvp wizzard, witch, berserker, warrior i valkyria.

W małych walkach wszystkie klasy są względnie użyteczne.

W 1v1 tamer, plum, ninja i berserker.

Striker op teraz, ale będą nerfy, więc na to nie patrz

zastanawiałem się nad DK do tego mojego powrotu :P tylko nie wiem czy ta postać sobie w ogóle gdzieś radzi

@Patrsa

Czy Ultimate Bronze Dagger będzie okej? Lepiej kupić np +15 i dalej robić solo czy od razu kupić PRI/DUO? To samo pytanie tyczy się Liverto, na które chce wymienić aktualnie posiadaną Yurię, kupić ulepszone czy wbijać samemu? W banku leży mi +8, które bałem się ulepszać bo pewnie bym sporo stracił.

Biżuterię mam z eventów, ale z kasą nie mam chyba problemów.

Co ze sprawdzonym skill buildem? Znów znalazłem coś na internecie, buildzik na 56lvl, zrobiłem wszystko - zostało ponad 200 skill pointsów..

Ostatnie pytanie, czy skille mogę resetować za darmo na 56 czy tylko do 55?

@Patrsa

Czy Ultimate Bronze Dagger będzie okej? Lepiej kupić np +15 i dalej robić solo czy od razu kupić PRI/DUO? To samo pytanie tyczy się Liverto, na które chce wymienić aktualnie posiadaną Yurię, kupić ulepszone czy wbijać samemu? W banku leży mi +8, które bałem się ulepszać bo pewnie bym sporo stracił.

Biżuterię mam z eventów, ale z kasą nie mam chyba problemów.

Co ze sprawdzonym skill buildem? Znów znalazłem coś na internecie, buildzik na 56lvl, zrobiłem wszystko - zostało ponad 200 skill pointsów..

Ostatnie pytanie, czy skille mogę resetować za darmo na 56 czy tylko do 55?

Liverto to strata kasy. Lepszy ultimate rosar i później wymieniasz kzarkę. Lepiej nie topić pieniędzy i memorek na liverto, bo i tak dążysz do kzarki.

Co do ulepszania to twój wybór. Możesz taniej ulepszyć sam, a możesz i mieć pecha i stracić więcej niż cena pri/duo.

Rangerem nie grałem i się nie wypowiem.

Wydaję mi się, że na 56 już nie masz free reseta. Masz itemek za 2k loyalitek do resetów później.

:)

Zlota zasada BDO, ktora trzeba zrozumiec w kwestii gearu.

Gear daje AP/DP/Accuracy(glowne staty), teraz tak:

Najwiekszy przyrost AP/silver masz z broni

Najwiekszy przyrost DP/silver z armora

Najwiekszy przyrost Accuracy z KZARKI

*(data mine pokazalo, ze dandeliony nie daja accuracy, wiec siedzisz w zlocie ile wlezie i zajmujesz sie boss setami zanim dandelionem, roznica w dandelionie po danych jakie widzielismy to Skok AP wzgledem zlota ale tylko TET/TET jest roznica, czytaj to jest cos istotnego pozniej jak chcesz miec jak najwiecej AP/DP. OFC nie bronie nikomu farmic bossa pod dandelion boxa, nawet polecam - ale ulepszanie tego na starcie to blad, wielki blad bo przyrost wzgledem zlota zakladajac wbicie TRI bedzie moze i 10 AP, ale takim kosztem, ze nie ma to na starcie sensu)

Gear budujesz tak, ze aimuje sie na TRI FULL ARMOR/WEAPONS & Dopiero zaczyna sie myslec o bizuterii.

Jezeli chodzi o Epiki Twoj pierwszy i najwazniejszy element to Kzarka, TRI wbijasz (kazdy + to skok Accuracy, i AP 50% do awakening skillow)

Bizuteria, obecnie - Asula (jest 5 czesci, 4 czesci daja pelen bonus setowy), wiec akurat jak kazdy nowy gracz bedzie robil questline az do kamasilve, to w kamasilve wyciagnie sobie 1 part bizuterii z wiekszym AP. (Na tej fazie gry tylko AP bizka, bo przed wami setki godzin farmy)

--------------------

Nastepne w kolejnosci epiki to zaleznie od klasy moze byc OFFHAND WEAPON (lub nie, czesc klas BIS jest zloto np. Striker - Leather Vembrace, ofc. Kutum na potwory jest spoko ale nie az tak spoko, zeby mial pierwszenstwo, -> znowu powtarzam robcie alty i podstawcie pod bossy, jest EU boss hunting discord - > wyciszacie all kanaly poza respawnem i jak siedzicie i gracie lub sie mozecie zalogowac, to wam piknie i mozecie logowac podstawione alty i walczyc o boss piece, why not)

------------------ Jako, ze celowac kazdy bedzie i musi w BOSS armor set, to ja polecam HEVE, bo jak zalozysz juz powiedzmy 2 piece'y BOSS armora (ktore mozna zalozyc juz na DUO, jak miales zloty armor heve np. na TRI ->* boss DUO = TRI zloto + ofc inne efekty jak accuracy i evasion).

1 FAZA:
Asula set

(farmimy w 1 dzien w Mediah - Ringi/Earingi Helms, Elrics Belt, Mines Neck) *** Bizuteria nam starczy na dlugo, 1 piece bizuterii mozemy wymienic na:

a) preferowalnie TRI Schultz Belt kosztuje malo, ale trzeba preorderowac imho lub kampic AH, sam belt ma ukryte ACCURACY i na TRI 9 AP, bardzo spoko tania opcja, w ogre ringi/basiliski na starcie sie nie bawi, daja sensowne staty dopiero od DUO, a to juz sa inne wymiary gotowki:D -> pozniej, a i btw Schultz daje tyle samo ACCU czy prawie tyle samo jak Basilisk * znowu wiemy z datamine, wczesniej byly sluchy zanim byl leak danych, ze nie ma accu, ano jest

- Kampic Shultza TRI na AH grosze, a ma accu+9ap

Armor:
Heve lub Grunil TRI (osobiscie uwazam, ze mozecie w tym questowym shiecie biegac farmic, i skupowac od razu na AH czesto sa TRI zlote armory po 88 milionow)

Weapons:

Zloto AWAKENING: TRI
OFFHAND TRI:
KZARKA +++ i enchant TRI, (ofc przed biegajcie z czyms typowo pod AP rosar polecam, szybsza farma)

----------

Zalozmy ze macie juz:
TRI BOSS
ZLOTO AWAK TRI

KZARKA TRI/OFFHAND TRI

-------> :)

Nie, jeszcze nie zmieniamy bizki, jeszcze nie.

Teraz BOSS SET

Tutaj warto mowie kampic juz od startu gry bossy, i tak sie nie przebijecie w dmg zeby miec gwarant loota, wiec mozecie zrobic pazia 49lv w pare godzin byle hitnac ;) oraz kampic Night Vendora (wiecej na necie znajdziecie)

Helm Giatha pierwszy piece imho, najlatwiej ogarnac z AH praktycznie bez preorderow, wbijamy TRI (ale wbijajac powoli nadal zostawiamy gotowke na kupno innych czesci na 0 czy u night vendora)

Bhegi pewnie drugie najaltwiejsze do wtrafienia z AH, again mozecie cos wczesnniej dostac od night vendora lub moze wam wypasc z bossa

MUSKAN/TREE SPIRIT ARMOR TO:
a) Albo preoder na AH (w 99%, bo za duzo osob biduje)

B) Night Vendor

c) dropi wam z bossa:

------------ ETAP zblizajacy was do soft capu ------------

TRI BOSS SET

Kzarka TRI

GOLD TRI/TET AWAK

Offhand zloto (i tutaj jezeli twoim bisem jest kutum/nouver, nalezalo by dobic do TRI zanim przejdziecie krok dalej)

---------- BIZUTERIA -------------

Jezeli nie macie jeszcze a) z night vendora/dropu dandeliona to robicie bizke, jezeli dostaliscie i powiedzmy stac was wbic niemalze od razu na DUO, tj. szybko dojdziecie do TRI to warto to zrobic, DUO Dand daje bodajze tyle co zloto awak, jezeli awak macie TET, no to wowczas musi byc was stac na wbicie TRI od razu, jak nie to robicie bizke.

Bizka:

Tutaj juz temat rzeka,

Ogre/Basilisk bedzie bisem dla kazdego (prawie?), ale najwazniejsze jest zobaczyc czy macie wystarczajaco accuracy, zaleznie od class buildu jezeli nie macie to red coral earingi na DUO to jest min. Generalnie mozna jechac cala bizke zaleznie od kosztow na DUO, znowu (na PRI sie nie oplaca. DUO musi byc, bo co to za roznica....)

---------- SOFT CAP

DAND TRI

KZARKA TRI
OFFHAND BIS TRI BOSS LUB TET(ZLOTO)

BOSS TRI

BIZUTERIA DUO

No i tutaj zaczyna sie wasza zabawa w TOTALNY END GAME, ofc z TOP SIEGUJACYMI Klanami nie powalczycie, ale juz szczebel nizej a i owszem, robicie w zasadzie caly end game no i sobie sie rozwijacie, dalej rozwijacie (bo juz wczesniej zaczac rozwijac powinniscie byli) pasiv income czyt: coraz wiecej CP (polecam night cooking, chyba ze ktos ciura na fishing bocie no to sobie nie pocookinguje), rozwijanie workerow, ogarniecie nodow w pelni.

Zreszta pozniej robicie co chcecie. Do gry SOFT CAP WAM STARCZY, w pozniejszym etapie juz porad nie bedzie potrzebowac bo bedziecie wiedzieli co i jak, ale ofc najwpierw na TET bronie :)

P.S

Heve set po prostu jest lepszy jak bedziesz latal z 1 piece np. bossa jak giath, bo w grunilu stracisz juz bonus set, ofc mozesz biegac w full grunilu i rownomiernie enchantowac boss set na DUO i dopiero zmienic jak bedziesz mial caly, ale z mojego i innych doswiadczeniach, zawsze jakis piece boss seta bedzie bardzo ciezki do ogarniecia i bedzie wymagal czasu, wiec imho heve, ale to znowu od was zalezy

P.S2

To jest taki "rough guide", pozwalajacy na jakies flex opcje np. jak zobaczycie ZLOTO AWAK TET na markecie, macie kase itd to mozecie kupic, sprzedac swoj tri i poczekac pare dni zanim od nowa bedziecie o kolejny boss piece walczyc, wiadomo :) AP zawsze +, bo szybciej farmisz/dostepnosc do wiekszej ilosci spotow.