Nowy komputer czy upgrade?

Witam.
Planowałem ten temat już od jakiegoś czasu aż dzisiaj prawdopodobnie padła mi grafika także do dzieła. W styczniu 2013 złożyłem i zakupiłem taki komputer:

Dysk: HDD WD CAVIAR 1TB WDEZEX SATA III 64MB
Procesor: CORE I5 3450S 2,80GHZ
Płyta główna: ASROCK P75 PRO3 B75
RAM: GOODRAM DDR3 4096MB
Obudowa: AEROCOOL VS-9
Grafika: RADEON HD 7870 2048MB DDR5/256B
Zasilacz: CHIEFTEC CTG-550-80P 550W
Monitor: LG LED 22'' E2242T-BN

Dzisiaj zastanawiam się co będzie lepszym wyborem - złożyć coś nowego od zera czy robić upgrade obecnego? Dodam trochę info od siebie:

Nie gram we wszystkie najnowsze gry jakie wychodzą, ale mój potrafi mieć dropy czy zmulić przy wyższych ustawieniach w niektórych grach. Dysk 1TB muszę mieć, RAM zastanawiałbym się nawet nad 16 (chyba, że te moje 2x4GB są jakieś słabe, btw. moja płyta ma tylko 2 sloty). Grafika chodzi bez żadnego chłodzenia, pewnie teraz przy lepszych kartach to już podstawa żeby mieć. Nie chcę się też bawić w podkręcania. Co do grafiki to zraziłem się do radeonów i chciałbym teraz jednak tylko GeForce. Chciałbym coś przy czym nie musiałbym się irytować przez fps dropy i zamulanie, ale niekoniecznie muszę grać na full ultra itd. Monitor nie wiem czy zmieniać? Działa to chyba nie ma sensu.

Dajcie znać co myślicie i co waszym zdaniem warto zrobić i dlaczego oczywiście :) Jak jakieś info jeszcze potrzebne to też piszcie. Budżet powiem tak: nie chcę przepłacać. Skoro ten sprzęt dzisiaj jest taki szajsowaty i i tak trzeba wymieniać kompa po ~4 latach to chyba ~3k za PCta jest tak w sam raz? Przynajmniej łatwiej dozbieram na następnego kiedyś tam.. Dzięki z góry za pomoc w wyborze ;)

Upgrade zdecydowanie.

Procesor nie jest zly, wiadomo nie jest to I7 czy ryzen, ale spokojnie jeszcze pare lat Ci posluzy.

Dysk jest dobry, chociaz dokupilbym do niego jakis tani SSD za 300zł kupisz juz cos dobrego 250GB

Zasilacz jest ok, ma wszystkie certifikaty itd, chociaz jak juz skonczyla mu sie gwarancja bralbym nowy dla swietego spokoju. Polecam

Corsair VS series 550W 80plus

Mam od roku czasu i sprawuje sie bardzo dobrze.

Odnosnie karty graficznej. Spokojnie Ci wystarczy to wydatek okolo 700zl

GTX 1050TI

Ram dwie kosci po 8GB pod dual channel, nie kupuj jednej kosci 16GB

Teraz to Twoj wybor. Moglbys brac ram ddr4 zamiast ddr3, tylko to sie oczywiscie wiaze z kupnem nowej plyty głownej i procesora. Twoj z tego co widze smiga tylko z ddr3.

Wiec w skrocie. Dokupic SSD, wymienic zasilacz jak juz jest ma swoje lata. Do tego gtx 1050ti albo nawet zwykly 1050 ( okolo 100zl roznicy w cenie, wydajnosc w grach wieksza o jakies 20-40%, zalezy od gry) no i ten ram. 8 Gb to ABSOLUTNE MINIMUM teraz. Lepiej odrazu brac 16GB.

Procek i ram ci muli. Masz 3 k. To powiedzmy sprzedaj procek, ram,mobo, grafike. I kup nowe. I dokup ssd. Reszty nie warto ruszać.

Płytę główną, procek i ram wystaw na sprzedaż jako zestawik.

Cena:

-Płyta główna 150zł,

-Procek 300zł,

-Pamięć RAM nie napisałeś w jakim zegarze pracuje ta kostka, więc załóżmy że 70zł

Zestaw możesz wystawić za 520zł

Karta graficzna wystawiasz osobno za 280zł

Reszta sprzętu zostaje, wykorzystamy ją w przyszłym piecyku.

Po sprzedaniu albo odzywasz się tutaj w temacie albo możesz mi na pw napisać.

Można zrobić jak @Ksarou napisał aczkolwiek moja rada, zostawiasz obudowę, dysk i zasilacz.

Kupujesz to http://www.morele.net/inventory/info/CTWdSM/

Tak jak @Ksarou napisał jeden wentyl jest samotny, dokupujesz wentylki 120mm/140mm i wrzucasz sobie do obudowy na przód tył dół itd. tam gdzie możesz.

Jeżeli chcesz kiedyś podkręcać CPU to napisz zmienimy zestaw.

Myślę, że nie ma sensu pchać się w staroci i kupować nowy procesor pod socket 1155, tak samo z ramem DDR3. Na twoim miejscu zrobiłbym tak jak poleca Ci Dekri. Pobierz sobie najlepiej jakiś program typu HDD Life i zobacz sprawność swojego dysku. Jeśli będzie mała to dysk najlepiej też wymienić. Z tego co wyczytałem to twoja obudowa ma fabrycznie jeden wentylator. Lepiej byłoby wymienić ją na nową z 2/3 i lepszym przepływem powietrza. Generalnie w segmencie cenowym do 850 złotych najlepiej wypada Gigabyte G1 Radeon RX 470 4GB. Pisałeś, że chcesz Nvidię, w takim razie pozostaje Ci GTX 1050Ti 4GB (gorszy w benchmarku niż 470).

Podsumowując, mógłbyś zrobić upgrade, ale wtedy wydałbyś 3000 na starszy sprzęt. Musiałbyś kupić procesor starszej generacji, ram starszej generacji. Na pewno tak chcesz?

Jeśli chciałbyś brać nowy to mógłbyś wziąć coś takiego https://www.morele.net/inventory/info/Vu4bX4/ a po sprzedaniu starego komputera dokupić jakiś konkretny dysk SSD za 400 złotych. Pozdrawiam. :)

Wszystko zalezy od tego w jakie gry grasz. Ja jednak bym szedl w wymiane kompa. Dzisiejsza optymalizacja gier zostawia wiele do życzenia. Jakbyś napisał o jakich grach myslisz bedzie latwiej.

Dzięki za wszystkie odpowiedzi :) Sytuacja wygląda tak:
Znajoma osoba chętnie weźmie ode mnie ten komputer i zapłaci kilka stówek jak @Dekri zaproponował. Karta graficzna mi prawdopodobnie padła bo siedzę teraz na awaryjnym z artefaktami, więc nici ze sprzedania.

1.

Spoiler
<div class="ipsSpoiler_contents">
	<p>
		Chcę kupić teraz nową kartę i wstawić ją do siebie do czasu złożenia nowej puszki i ta karta z resztą komputera zostałaby dla tej osoby już. Także duża prośba jakbyście mogli coś zaproponować w niskiej cenie, coś co starczy do filmów, amatorskiej zabawy w programach graficznych i jakichś gierek planszowych/logicznych. Coś trochę lepszego od GeForce 9500GT chodzi o to żeby nie przepłacać za coś co i tak nie będzie wykorzystywane w 100% bo ta karta tej osobie starczała.
	</p>
</div>

2. Tak jak piszecie, optymalizacja gier, kupowanie staroci, obudowa z 1 wentylem i ram DDR3. Chyba bardziej warto złożyć coś od zera zwłaszcza jak już mam kogoś kto tego ode mnie odkupi. No i tutaj druga wielka prośba czyli już jakiś konkretny zestaw. Wiadomo 100% pod gry (Gta V, Wiedźmin 3, M&B Bannerlord, gry z Early Access. Jakieś survivale, strategie, rpgi, wyścigi).
Znowu żeby nie przepłacać, coś żywotnego co przez najbliższe lata podciągnie nowe gry niekoniecznie na high-ultra. Myślę 3,500zł powinno być ok?

3. Pytanie odnośnie tego dysku SSD. Warto na to wydawać aż 400zł? To znacznie więcej niż sam główny dysk. Nie lepiej dołożyć te 400zł do lepszej grafiki/proca? Drugie pytanie jaki system warto wziąć? Nie lubię ani 8 ani 10, kompletnie nieczytelne a ponadto słyszałem, że mocno ingerują w prywatność użytkownika. Jeszcze co do grafiki amd czy nvidia to powiem tak: Ten mój radeon piszczał od początku, pstrykał i teraz wysiadł. Kolega też bardzo szybko wymieniał swojego radeona. Ja chciałbym jednak coś co pożyje :P

SSD dyski przyspieszaja ladowanie programów. Czy w grach pomoże? Z iloscia klatek nie, ale np jak grywasz w sandboxy przyspieszy to ladowanie tekstur. To ze ci grafika piszczala nie zależy od tego ze to AMD. W gtx 970 tez byly piszczace cewki, po prostu taka sztuka ci sie trafiła. To jak z procesorami, każdy inaczej znosi OC i to tez kwestia bardzo indywidualna.

Osoba która chce od ciebie kompa i potrzebuje grafy do filmów czy tam do jakieś minimalistycznej pracy graficznej spokojnie może zostać na integrze. Ja mam lapka z i5 2400 z samą integra i do filmow, internetu, youtube czy pracy jest jak znalazł.

Kompa ci się złoży jak już bedziesz zdecydowany na kupno za taka kwote juz spokojnie dorwiesz fajna i5 i pewno rozkmina bedzie miedzy AMD RX 480 a Nvidia GTX 1060. Ja bym szedł w RXa bo jako rozwiązanie długoterminowe bedzie lepszym wyborem np Nvidia wydała pare dni temu stery które mialy poprawić pracę ich układów przy DX12(chociaż wyszło jak wyszło) wsparcie dotyczy modeli GTX 10xx. Czyli juz 2-letnie konstrukcje GTX 9xx odchodzą do lamusa :) . Szkoda bo grafiki swoje kosztowały, no ale taka polityka firmy :)

@FreeQ Nie tylko w sandboxach. SSD a normalny SSD to niebo a ziemia. I tak miales racje liczby fps dysk Ci nie zwiekszy, ale szybkosc ladowania wszystkiego ( czyli tak jak napisales tekstur juz tak), co jest naprawde wazne w grach MMO. Odwiedzasz jakas lokacje z wieksza iloscia graczy, albo uczestniczysz w mass pvp, Ty juz masz wszystko wczytane, a inni wciaz czekaja albo maja scinki.

Nie wspomne juz o czasie instalacji nowych gier, ktore wazna np te 30-50GB. Wiadomo jak instalujesz gre to ja zostawiasz i idziesz robic cos innego, ale roznice sa ogromne np taki wiesiek czy GTA 5 ze wszystkimi dodatkami na dysku SSD zainstaluje Ci sie godzine szybciej. Niby nic takiego, ale podlicz Sobie te roznice przez rok uzytkowania komputera. Ludzie nie mysla w ten sposob.. ale w skali roku taki dysk SSD skraca Ci czekanie " i marnowanie" czasu praktycznie o dni... setki godzin.

Dodajmy do tego cisze..zadnych szumow, dzwiekow czy wibracji od dysku. Moim zdaniem budowanie nowego kompa w tych czasach, gdy dyski SSD tanieja jest bezsensu.

Odnosnie karty graficznej. Nie ma sensu kupowac i5 do RX 480 poniewaz w grach ktore obciazaja bardziej procesor bedzie odczuwal duzy bottleneck ( innymi slowy moc procesora bedzie ograniczac karte graficzna). Jest o tym masa artykulow w internecie. Jezeli kupuje sie karte pokroju Rx 480 czy gtx 1060, trzeba grac proceso, ktory nie bedzie ograniczac ich mocy.

https://www.morele.net/komputer-morele-kaby-g3880-polaris-1128556/ Gotowy komp z systemem powinno wyjść +/- 4000zł RX 480 w testach w wiekszości gier wyciąga wiecej FPS niż GTX 1060 6GB 2-3 gry było tak żę GTX miał więcej z tego co pamietam 128GB SSD system to ok 80GB windows i programy wiec masz 45GB na 1-2gry do SSD. Składaka złożysz w podobnej cenie może nieco taniej czyli np bierzesz dysk SSD 256GB za zaoszczędzoną kasę.

Odnosnie karty graficznej. Nie ma sensu kupowac i5 do RX 480 poniewaz w grach ktore obciazaja bardziej procesor bedzie odczuwal duzy bottleneck ( innymi slowy moc procesora bedzie ograniczac karte graficzna). Jest o tym masa artykulow w internecie. Jezeli kupuje sie karte pokroju Rx 480 czy gtx 1060, trzeba grac proceso, ktory nie bedzie ograniczac ich mocy.

Czyli mam rozumiec ze jak polacze takiego i5 7500 czy nawet i5 7400 z RXem to beda problemy? :) To troche inaczej dziala i nie ma co wyolbrzymiać :)

Autor napisał pare slow jaki windows. 10 jest bardzo spoko OSem a jej wyglad mozna zmienic nawet tu na forum o tym bylo click . prywatnosc taka jaka chcesz mozesz sobie tez ustawic. Dodatkowo twoj telefon na androidzie zbiera wiecej informacji o tobie niz owy win10 :)

No to faktycznie może tą kartę AMD jeszcze zaryzykuję. Te SSD dalej mnie nie przekonują, trochę kicha dla szybszego systemu i 1-2 gier wydawać 400zł, które mógłbym dorzucić do procka/grafiki i nie mieć zamulania w grach, które by mi muliły gdybym zamiast tego włożył te 400zł w SSD, no nie wiem.

Jutro jadę do sklepu zorientować się czy mi zamówią i złożą taki komputer. Spośród tych kilku opcji wyboru co najlepiej wziąć?

Procesor: Intel Core i5-7500 BOX / Intel Core i5-7400 BOX
Płyta główna: ASRock H110M-HDV / Gigabyte B250M-D3H

Karta graficzna: MSI RX 480 Gaming X / Sapphire RX 480 Nitro (ale skoro procesor i5 ogranicza te karty to może coś innego? Bo faktycznie o tym piszą)
RAM: 2x 4GB Patriot 2133 CL14 / 2x 4GB HyperX 2400 CL15 / 2x 4GB GoodRAM 2400 CL15 (który ram będzie wydajniejszy? Nie lepiej wziąć więcej niż 8GB? Tyle mam teraz i często mam 100% zużycia. Albo ten Corsair Vengeance np. 2x8GB)
HDD: Toshiba P300 1 TB / WD Blue 1 TB
Zasilacz: ThermalTake TR2 500W / FSP Hydro 500W / Corsair VS Series 550W
Jaka obudowa do tego? Pewnie w zależności które z tych wyżej bym wybrał. Chcę mieć też alternatywy bo mogą nie wszystko móc załatwić, kiedyś tak miałem.

A ta karta graficzna do mojego aktualnego PC który odsprzedam to w jakiej cenie mniej więcej pytać w sklepie? Bo zintegrowanej nie ma, więc coś muszę jutro kupić.

Witam.
Planowałem ten temat już od jakiegoś czasu aż dzisiaj prawdopodobnie padła mi grafika także do dzieła. W styczniu 2013 złożyłem i zakupiłem taki komputer:Dysk: HDD WD CAVIAR 1TB WDEZEX SATA III 64MBProcesor: CORE I5 3450S 2,80GHZPłyta główna: ASROCK P75 PRO3 B75RAM: GOODRAM DDR3 4096MBObudowa: AEROCOOL VS-9 Grafika: RADEON HD 7870 2048MB DDR5/256BZasilacz: CHIEFTEC CTG-550-80P 550WMonitor: LG LED 22'' E2242T-BN
Dzisiaj zastanawiam się co będzie lepszym wyborem - złożyć coś nowego od zera czy robić upgrade obecnego? Dodam trochę info od siebie:
Nie gram we wszystkie najnowsze gry jakie wychodzą, ale mój potrafi mieć dropy czy zmulić przy wyższych ustawieniach w niektórych grach. Dysk 1TB muszę mieć, RAM zastanawiałbym się nawet nad 16 (chyba, że te moje 2x4GB są jakieś słabe, btw. moja płyta ma tylko 2 sloty). Grafika chodzi bez żadnego chłodzenia, pewnie teraz przy lepszych kartach to już podstawa żeby mieć. Nie chcę się też bawić w podkręcania. Co do grafiki to zraziłem się do radeonów i chciałbym teraz jednak tylko GeForce. Chciałbym coś przy czym nie musiałbym się irytować przez fps dropy i zamulanie, ale niekoniecznie muszę grać na full ultra itd. Monitor nie wiem czy zmieniać? Działa to chyba nie ma sensu.
Dajcie znać co myślicie i co waszym zdaniem warto zrobić i dlaczego oczywiście  Jak jakieś info jeszcze potrzebne to też piszcie. Budżet powiem tak: nie chcę przepłacać. Skoro ten sprzęt dzisiaj jest taki szajsowaty i i tak trzeba wymieniać kompa po ~4 latach to chyba ~3k za PCta jest tak w sam raz? Przynajmniej łatwiej dozbieram na następnego kiedyś tam.. Dzięki z góry za pomoc w wyborze  

to moze inaczej jaki procesor ich nie ogranicza ??

wiem jedno 11 kwietnia taa data bedzie kluczowa ryzen 1500 etc wejda do sklepu

A powiedzcie mi jeszcze bo sprawdzam ten sklep i mają już gotowe komputery i z tego co widzę nie ma tam jakiegoś syfu i części niektóre są takie same jakie ja bym zamawiał.

Tutaj link i można dać od ceny sortowanie. Tylko wszędzie tego GTX 1060 wpychają. Może mniejszy problem będzie coś z tego wziąć jeśli się opłaca?

A powiedzcie mi jeszcze bo sprawdzam ten sklep i mają już gotowe komputery i z tego co widzę nie ma tam jakiegoś syfu i części niektóre są takie same jakie ja bym zamawiał. Tutaj link i można dać od ceny sortowanie. Tylko wszędzie tego GTX 1060 wpychają. Może mniejszy problem będzie coś z tego wziąć jeśli się opłaca?

nic sie oplaca nabijanie ludzi w buteleke cena podzespolow jest mocno podwyzszona w zestawie a po 2 zestawy zlozone tylko tak zeby oczy cieszyly chociazby wkladaja odblokowane procesor bez dodatkowego chlodzenia z plytami na ktorych nie bedziesz mogl podkrecic tego procesora... zamkniete w budzetowej obudowie

A coo doo kart wszedzie wciskaja gtx boo sklepy je masowo zamawiaja poprostu maja multum tych kart na polkach w magazynkach bo gtx too marka ktora dobrze sie sprzedaje i rozreklamowana moze lezec na polce boo ... kowalski wejdzie doo sklepu i wiee coo to jest Ge force ... nie po too firma rozdaje za darmo swoje produkty chociazby , co too teraz stalo sie modne youtuberom ktorzy ma subow od groma i graja gry ... w zamian ze na ich kanale zrobia oficjalny otwarcie pudelka takich pedalow jest od groma ... jak zobaczysz radeon takich akcji nie przeprowadza ..

chociaz 1060 wersja 6 Gb jest wydajniesza karta od rx 480 na chwile obecna ... jednak firma leci sobie w kulki i ta wydajnosc zaczela juz spadac ...

Umnie w miesiecie Radeona trudno dostac w sklepach stacjonarnych Ge-forcow od groma na polkach i too po zawyzonych cenach ... nawet o 40% .... niz too coo oferuja sklepy internetowe

A ile chcesz wydac na PC? Te gotowce są bez systemu. Nvidia lepiej ponoć współpracuje z linuxem darmowym OSem :). Ja powiem tak każdy sklep chce zarobić i może klient w przyszłości wroci bo coś dodatkowego. Wydajność GTX 1060 a RX 480 jest bardzo zbliżona wszystko zależy od gry w jednej bedzie to RX a w innej GTX. ALE jako rozwiązania przyszlosciowe RX bedzie lepszym wyborem lepsze wsparcie dla nowych API. Nie chce mi sie rozpisywać o tym, poczytaj na necie o tym. Na morele.tv byl material gtx 780 vs r9 290 w dzisiejszych grach.

jezelil grasz w full hd to wymiana karty + dokup 4 gb ram i styknie...

jezeli nie grasz w full hd to po co chcesz cokolwiek wymieniac...na 1360 odpalisz wszystko

+ zalezy w co grasz to podstawa.

jezeli chcesz w miare dobrego kompa licz okolo 3 tys.

Na moim mulą mi gry nawet na średnich przy niektórych grach a przy tych nowszych to nawet na minimalnych. I nie wyrabia czasem procesor, czasem ram a czasem grafika w zależności jaka gra. Dokupić ramu nie dokupię bo nie mam miejsca i do tego tylko DDR3 dlatego wolę złożyć coś nowego na nowej płycie głównej i może wziąć od razu 16GB DDR4 z procesorem i5-7500 i powiedzmy tym rx 480 i będzie spokój. Chociaż z tego co widzę to wyniesie gdzieś 3,5k a nie spełni nawet zalecanych wymagań do wiedźmina 3 albo ledwo bez żadnego zapasu.

Ja mam i5 6600 z rx480 8gb i wiedzmin chodzi mi FHD na max ustawieniach(bez tych włosów) w stałych 60fps. Ostatnio kupiłem The Division i TheHunter: Call of the Wild(boże jaka ta gra jest piękna!) i to samo co z wiedzminem :).

No to faktycznie nieźle :) Ja z kolei im więcej nad tym myślę to się zastanawiam czy jest sens. Najchętniej kupiłbym teraz tylko grafikę i to olał, ale później jak będę składać nowy to co ja z tą kartą zrobię jak będę chciał coś lepszego, tylko strata pieniędzy bez sensu. Z kolei taki nowy komputer wyjdzie pewnie między 3,500-4,000zł i czy to będzie aż tak dużo lepsze od mojego żeby te pieniądze były tego warte to też pewny nie jestem. Sprawdzałem te benchmarki i procesor praktycznie niewiele lepszy a 950zł trzeba dać. Także dziś raczej nie jadę bo nie chcę na pałę kupować, sam już nie wiem :unsure: