Nowy komputer czy upgrade?

Na moim mulą mi gry nawet na średnich przy niektórych grach a przy tych nowszych to nawet na minimalnych. I nie wyrabia czasem procesor, czasem ram a czasem grafika w zależności jaka gra. Dokupić ramu nie dokupię bo nie mam miejsca i do tego tylko DDR3 dlatego wolę złożyć coś nowego na nowej płycie głównej  i może wziąć od razu 16GB DDR4 z procesorem i5-7500 i powiedzmy tym rx 480 i będzie spokój. Chociaż z tego co widzę to wyniesie gdzieś 3,5k a nie spełni nawet zalecanych wymagań do wiedźmina 3 albo ledwo bez żadnego zapasu.

kolego w3 to specyficzna gra z patologiczna optymalizacja i wymaganiami...skladasz kompa pod wiedzmina w ktorego pograsz tydzien ? to chyba mija sie z celem...za 2600 zlozysz kompa z 1050ti ktora styknie ci do wiekszosci gier dziekuje skonczylem. nie wiem skad wziales 4tys za komputer z 1050ti.

W3 podałem jako przykład, chcę komputer na kilka lat żeby sobie radził bez zamulania w grach, które dopiero będą wychodziły, ale nie orientuję się w podzespołach więc nie wiem co będzie dobre pod względem cena/jakość. Jak już składać od zera to myślę, że z lepsza kartą niż 1050ti bo tak to po co w ogóle nowy komputer starczy tą kartę do mojego wrzucić. Tylko jak mówię nie wiem w tym momencie co jest bardziej opłacalne kupowanie nowej karty do 4 letniego komputera czy złożenie całego od nowa ze znacznie lepszą kartą. Szczerze do obu mam wątpliwości a coś wybrać przecież muszę.

Tutaj ważna kwestią jest optymalizacja gier. Od paru ladnych lat gry o porty z konsol które chodzą jak chodzą. Ale sprawa powinna się teraz zmieniać. Dzięki właśnie rosnącej popularności PC i denuvo które w większej mierze zabilo piractwo.

Najłatwiej byłoby kupić samą kartę graficzną do mojego komputera, ale jest problem z tymi 2 slotami na RAM DDR3 gdzie mam 2x4GB 1333MHz. Więc i tak musiałbym to wszystko wymieniać. Do tej grafiki pewnie też wiatraki będę musiał dokupić bo moja obudowa ma tylko 1. No i obawiam się tego "bottleneck" po włożeniu nowej karty do 4 letniego PCta. Ten komputer zostanie dla osoby, która nie potrzebuje takiego sprzętu to szkoda mi w to ładować kasę stąd duży dylemat co powinienem zrobić.

Kup konsole :). Takie życie PCtowca :). Chcąc nie chcac srednio co 3 do 4 lat upgrade jest wskazany :).

Kupujesz kartę graficzną samą jeżeli sprzęt nie podoła twoim wymaganiom too wymienisz pozostałe część naprawde wielki problem....masz...

Byłem w sklepie i zaproponowali mi 2 karty:

ZOTAC GTX 1060 3GB -920zł (jako lepsza)
PALIT GTX 1050 2GB -545zł (w klasie mojej obecnej karty)

Radeonów żadnych nie mają bo rzekomo GeForce są zawsze lepsze do gier i w tej cenie ~1,000zł powiedział, że ten zotac najlepszy. Bo na morele nawet się nie dowiem bo każdy chwali każdą kartę i wszystko ma oceny na 5 gwiazdek.

Po ponownym przemyśleniu upgrade'u raczej robić nie chcę, komputer ma zostać dla kogoś kto używać go będzie do codziennych rzeczy więc wymienianie płyty, ramu, procka raczej mija się z celem. Za powiedzmy rok pewnie będę i tak chciał składać nowy PC, więc kwestia czy teraz brać tańszą czy droższą kartę.

Z kartami graficznymi nigdy się nie wygra, bo co roku wychodzą mocniejsze i droższe. GTX1050 będzie lepsze od twojej obecnej o jakies 10-15fps, GTX1060 o 30fps (może więcej, może mniej). Według mnie to już sam sobie musisz odpowiedzieć czy 1050 wystarczy Ci do gier w które masz zamiar grać :). Jak już się skusisz na 1050 to warto pomyśleć nad 1050TI z 4GB ramu, nie wiele droższa a ciut lepsza.

1060 napewno trochę bardziej przyszłościowa, przez co przy ewentualnej sprzedaży stracisz mniej niż za 1050 za jakiś czas.

Do radeonów sam mam uraz, ich sterowniki to jakaś tragedia (stery z tego roku pozwalały mi dopiero grać w BF1 na r9 270x , na starych sterach gra zwyczajnie się ścinała na amen i sterowniki nie odpowiadały...), nie wspomne o ich zacofaniu względem sterów GF gdzie np nagrywanie mają już od chyba ~2lat, gdzie radeony dostały jakoś w tym roku xD. (stery wersja ReLive)

To juz zalezy od ciebie. Wiesz w jakie gry chcesz grac zobacz testy tych gier na YT z dana karta graficzna. Moje zdanie jest takie ze 3gb vramu to obecnie za malo. Ale to dla mnie, ja np gram w Squada ktory napedza Unreal Engine 4. Nim kupiłem swojego RXa zastanawialem sie miedzy 4gb wersja a 8gb wersja. Po oczytaniu sie na forach i zobaczeniu filmow na YT doszedlem do wniosku ze wezme 8gb wersje. Teraz wiem ze to byl dobry wybor bo jest masa wypowiedzi na forum Escape From Tarkov jak zle chodzi ludziom gra na GTX 970 a ja niekażeniem. Pare dni temu kupilem sobie PLAYERUNKNOWN'S Battlegrounds i też jest bardzo spoko :).

Ty mowisz ze i tak za rok bedziesz zmieniac sprzet. wiec po co kupować droższa karte? Wez tą za 550zl.

Ten gość w ogóle powiedział, że mam wystarczająco RAMu (a pokazałem mu fakturę z kupna w 2013r gdzie miałem tylko 1 kość 4GB) i powiedział, że za rok/dwa te karty dalej mogą być "najlepsze" :D

Do czasu złożenia nowego PC starczy mi wszystko nie gorsze od HD7870, nie pali mi się. Tylko nie chcę wydawać tych ~550zł na kartę na ~rok czasu a potem kupować nową do nowego PC, to trochę strata pieniędzy. Większość mi doradza tego RX 480 tylko pytanie czy byłby sens go wkładać do nowego PC za rok czy nie. Obie opcje są w jakiejś części stratą pieniędzy temu ciężko mi podjąć decyzję, gdyby ta moja przeżyła jeszcze do czasu składania nowego to by nie było tematu. A wczoraj przeczytałem o jakichś nowych prockach Intela co mają w tym roku wyjść i mają być tańsze i bardziej wydajniejsze od i5, więc głupio byłoby teraz składać coś z i5 :P

Edit: Jeśli nie ma sensu brać RX 480 na rok i przekładać później do nowego to jaka w najtańszej cenie byłaby karta podobnej klasy do HD7870? Na rok czasu. Bo 1050 z tego co widzę jest kilka wersji + OC, którego nie chcę i czy wydatek jednak nie za duży na sam rok?

Nie jestem w temacie nowych prockow od intela te ktore mialy wyjść już wyszły czyli kaby lake. Co do wkladania rx do procesorów które będą za rok. Zawsze jest sens :). Od lat nie było żadnej rewolucji w dziedzinie procesorów ewentualna ewolucja. Różnica miedzy topowa i5 6 generacji a i5 7 generacji jest to pare procent. Nie wiemy jeszcze co przyniesie ryzen 5 ale nie spodziewam się jakiś fajerwerków no i vegi które zaraz mają swoją premierę. Zawsze mozesz poszukać jakieś uzywanej grafiki.

No właśnie o tych ryzen5 czytałem, podobno takie bardziej opłacalne mają być ;p

Myślałem na teraz na ten rok wziąć coś takiego może? https://www.morele.net/karta-graficzna-gigabyte-geforce-gtx-750ti-4gb-gddr5-128-bit-2x-hdmi-2x-dvi-box-gv-n75twf2oc-4gi-768073/
W tej cenie to 750Ti i trochę drożej 1050Ti z tego co patrzę. Na tych 750Ti ktoś tam pisał, że ciągnie gry na high/ultra nawet BF1. Mi starczy coś podobnego do tego co miałem na ten rok a później sobie już zainwestuję porządnie. Chyba, że coś jeszcze taniej jest ciekawego?

No właśnie o tych ryzen5 czytałem, podobno takie bardziej opłacalne mają być ;p
Myślałem na teraz na ten rok wziąć coś takiego może? https://www.morele.net/karta-graficzna-gigabyte-geforce-gtx-750ti-4gb-gddr5-128-bit-2x-hdmi-2x-dvi-box-gv-n75twf2oc-4gi-768073/
W tej cenie to 750Ti i trochę drożej 1050Ti z tego co patrzę. Na tych 750Ti ktoś tam pisał, że ciągnie gry na high/ultra nawet BF1. Mi starczy coś podobnego do tego co miałem na ten rok a później sobie już zainwestuję porządnie. Chyba, że coś jeszcze taniej jest ciekawego?

http://www.benchmark.pl/ranking/porownanie/geforce-gtx-750-ti-vs-radeon-hd-7870

Tak dla przykladu ....

Czy too jakis zart a moze ukryta kamera .... too jzu lepiej zostan przy swoje starej karcie ... boo po coo masz wymieniac ... lepsze gowno na gorsze...

Bo jezeli 750 ti uciagnie bf 1 na ultra i high too twoja karta powinna juz w 4k uciagnac taa gre ;p

Nie chcę jej wymieniać bo mi padła i idzie do kosza :P Tak to bym sobie ją z przyjemnością zostawił i nie kupował jakiegoś dziadostwa. Jak widać na morele nie ma się co sugerować po opiniach bo z tego co czytałem to tam każdy każdej karcie daje 5 gwiazdek i na każdej ciągnie BF1 i W3 na ultra ;p

Ten PALIT 1050 co mi gość w sklepie polecił podejrzewam, że jest chłam jeszcze z 1 wiatrakiem. Jak on mi chciał dać 1060 3GB za 1000zł mówiąc, że radeony nie nadają się do gier. Mówię, najchętniej wziąłbym coś klasy HD7870, ale w sprzedaży ich już nie ma a w używane się nie będę bawić kiedy przy nowych czasem jest ryzyko.

https://www.morele.net/karta-graficzna-msi-geforce-gtx-1050-gaming-2gb-gddr5-128-bit-hdmi-dp-dvi-d-box-975440/ a coś takiego miałoby sens? Bo cena fajna, ale nie wiem na ile to jest lepsze od mojego martwego HD7870.

W takim segemencie cenowym niczego lepszego nie znajdziesz -> https://www.morele.net/karta-graficzna-gigabyte-radeon-rx-460-windforce-oc-2gb-gddr5-128-bit-hdmi-dp-dvi-box-gv-rx460wf2oc-2gd-774744/ 2GB wersja

https://www.morele.net/karta-graficzna-gigabyte-radeon-rx-460-windforce-oc-4gb-gddr5-128-bit-hdmi-dvi-dp-gv-rx460wf2oc-4gd-974797/ 4GB wersja

Nie chcę jej wymieniać bo mi padła i idzie do kosza  Tak to bym sobie ją z przyjemnością zostawił i nie kupował jakiegoś dziadostwa. Jak widać na morele nie ma się co sugerować po opiniach bo z tego co czytałem to tam każdy każdej karcie daje 5 gwiazdek i na każdej ciągnie BF1 i W3 na ultra ;p
Ten PALIT 1050 co mi gość w sklepie polecił podejrzewam, że jest chłam jeszcze z 1 wiatrakiem. Jak on mi chciał dać 1060 3GB za 1000zł mówiąc, że radeony nie nadają się do gier. Mówię, najchętniej wziąłbym coś klasy HD7870, ale w sprzedaży ich już nie ma a w używane się nie będę bawić kiedy przy nowych czasem jest ryzyko.https://www.morele.net/karta-graficzna-msi-geforce-gtx-1050-gaming-2gb-gddr5-128-bit-hdmi-dp-dvi-d-box-975440/ a coś takiego miałoby sens? Bo cena fajna, ale nie wiem na ile to jest lepsze od mojego martwego HD7870.

Jest gorsza .... 1050 zwykla nie wiem z czym ma konkurować taa karta jest słaba porażka która ma zastapic gtx 750...

1050ti jest na poziomie gtx960.... i masz juz 4GB ramu ...

Chociaż i tak wolałbym rx470... od tego gtx

Dostałem wiadomość zwrotną na morele i gość polecił mi właśnie gtx 1050ti https://www.morele.net/karta-graficzna-asus-geforce-gtx-1050-ti-oc-4gb-gddr5-128-bit-2x-dvi-d-hdmi-dp-box-strix-gtx1050ti-o4g-gaming-975429/ tylko z tego co widzę i tak muszę 800zł dać, trochę dużo patrząc na rx470 i rx480, które są 100-200zł wyżej.

@Ksarou ta wersja rx460 4GB będzie sporo lepsza od mojej HD7870?

Lepsza będzie na pewno. Ostatnio zmieniłem hd7850 na rx470 4gb i różnica jest ogromna. Przynajmniej zapłacisz 500 złotych, a nie 800.

Kup konsole :). Takie życie PCtowca :). Chcąc nie chcac srednio co 3 do 4 lat upgrade jest wskazany :).

To smutne ... i nic w tym złośliwego , jednak popieram FreeQ w 1xxxxx %. W kupowaniu ( składaniu ) pc jest coś magicznego , coś co powoduje że nasze zmysły zaczynają dostawać taką dawkę dopaminy iż nie czujemy bólu , zmęczenia i innych uciążliwość z dnia. Składanie ( komponwanie ) pc to stan nie tylko fizyczny , ale emocjonalny , dotyczy to też upgrade. To takie prawie metafizyczne dla niektórych ( wiem że to może przesada ) ale tak jest. Co ciekawe ten moment kiedy go składamy virtualnie dobieramy część i staramy się dowiedzieć jak najwięcej o ( bebechach ) naszego przyszłego pc , jest 100 % bardziej " uduchowiony " i przyjemny niż moment kiedy już go fizycznie odbieramy , przywozimy do domu instalujemy i gramy. Każdy i to bez wyjątku przez ułamek sekundy kiedy to wszystko się już stanie , gdzieś podświadomie czuje iż sam odarł się z marzeń i ta realność nie jest już taka " ekscytująca " jak ten moment , kiedy zaczynało się tworzyć schemat naszego wymarzonego " piecyka " ... Jeżeli nie chcesz czuć takich emocji to tak jak napisał FreeQ ( jeszcze raz popieram go w 1xxxxx % ) ... kup sobie konsole. Amen.

Pozdrawiam.

Dostałem wiadomość zwrotną na morele i gość polecił mi właśnie gtx 1050ti https://www.morele.net/karta-graficzna-asus-geforce-gtx-1050-ti-oc-4gb-gddr5-128-bit-2x-dvi-d-hdmi-dp-box-strix-gtx1050ti-o4g-gaming-975429/ tylko z tego co widzę i tak muszę 800zł dać, trochę dużo patrząc na rx470 i rx480, które są 100-200zł wyżej.@Ksarou ta wersja rx460 4GB będzie sporo lepsza od mojej HD7870?

nie rx 460 nie jest lepsza...mozna stwierdzic ze sa tak samo wydajne ...

http://www.benchmark.pl/ranking/porownanie/amd-radeon-rx-460-vs-radeon-hd-7870