Nowy komputer czy upgrade?

Witam.
Planowałem ten temat już od jakiegoś czasu aż dzisiaj prawdopodobnie padła mi grafika także do dzieła. W styczniu 2013 złożyłem i zakupiłem taki komputer:

Dysk: HDD WD CAVIAR 1TB WDEZEX SATA III 64MB
Procesor: CORE I5 3450S 2,80GHZ
Płyta główna: ASROCK P75 PRO3 B75
RAM: GOODRAM DDR3 4096MB
Obudowa: AEROCOOL VS-9
Grafika: RADEON HD 7870 2048MB DDR5/256B
Zasilacz: CHIEFTEC CTG-550-80P 550W
Monitor: LG LED 22'' E2242T-BN

Dzisiaj zastanawiam się co będzie lepszym wyborem - złożyć coś nowego od zera czy robić upgrade obecnego? Dodam trochę info od siebie:

Nie gram we wszystkie najnowsze gry jakie wychodzą, ale mój potrafi mieć dropy czy zmulić przy wyższych ustawieniach w niektórych grach. Dysk 1TB muszę mieć, RAM zastanawiałbym się nawet nad 16 (chyba, że te moje 2x4GB są jakieś słabe, btw. moja płyta ma tylko 2 sloty). Grafika chodzi bez żadnego chłodzenia, pewnie teraz przy lepszych kartach to już podstawa żeby mieć. Nie chcę się też bawić w podkręcania. Co do grafiki to zraziłem się do radeonów i chciałbym teraz jednak tylko GeForce. Chciałbym coś przy czym nie musiałbym się irytować przez fps dropy i zamulanie, ale niekoniecznie muszę grać na full ultra itd. Monitor nie wiem czy zmieniać? Działa to chyba nie ma sensu.

Dajcie znać co myślicie i co waszym zdaniem warto zrobić i dlaczego oczywiście :) Jak jakieś info jeszcze potrzebne to też piszcie. Budżet powiem tak: nie chcę przepłacać. Skoro ten sprzęt dzisiaj jest taki szajsowaty i i tak trzeba wymieniać kompa po ~4 latach to chyba ~3k za PCta jest tak w sam raz? Przynajmniej łatwiej dozbieram na następnego kiedyś tam.. Dzięki z góry za pomoc w wyborze ;)