Nowy komputer stacjonarny do overwatcha do 2500 zl

Witam. Od razu mowie ,ze jestem malo doswiadczony w te tematy a moj laptop ledwo udzwignol by overwatcha ,a jestem bardzo zainteresowany tym tytulem wiec musze pomyslec o czyms nowym. Za okolo 2 miechy chialbym sobie sprawic nowy komputer jako prezent ale sie na tym nie znam i potrzebuje czyjes pomocy.

Jesli chodzi o wymagania to nie mam zbyt duzych.

Overwatch to bedzie glowne zadanie dla komputera, czasami meczyk w lola i partyjke w cs go. Jesli po za tym uda mi sie na tym komputerze przejsc wiedzmina 3 i crisis 3 to bede skakal pod sufit.

Fajnie by bylo by to wszystko chodzilo plynnie w fullhd z przyzwoita iloscia fps.

Potrzebuje by w cenie byl system windows i niedlugo bede musial myslec nad monitorem do kompa ale on moze byc naliczony osobno.

Licze na wasza pomoc i rozsadne propozycje.

I jesli ktos napisze o zestawie z prockiem amd to niech napisze w czym on jest lepszy od intela bo od zawsze mialem intel i nvidie i nie wiem czy dobrze robilem.

Pozdrawiam.

procki od AMD są bardziej dla domowych użytkowników Photoshopa albo innych tego typu rzeczy którzy nie mają fortuny na kompa. jak procek do gier to (przynajmniej narazie) tylko intel niestety. co do kart graficznych Nvidia nie jest zła ale polityka ich firmy jest tak nastawiona na pieniądze że szkoda gadać.... nawet wiele lat temu by zarobić krocie opłacali różne osoby by ich konkurencja była nienawidzona.

co do kompa:

celował bym w używki jakieś. taniej , więcej mocy za tę samą cene. jedynie szansa że wykitują po roku albo dwóch chyba że kupujesz używki na gwarancji to wtedy będzie luz.

o ile procek nie padnie szybko używany bo procki są ciężkie do zjechania. to przy grafice trzeba się zastanowić jak mocno używany brać.....

podam minimalne podzespoły jakie mieć musisz.

i3 /i5 z 2 albo 3 bądz 4 generacji

8GB ram.

GTX 750Ti albo odpowiednik od AMD.

mogą być lepsze ale to minimum to w miarę płynnej gry w OW.

Siemka,

Looknij na to co złozylem. Bazowałem się na swoich aktualnych podzespołach plus starałem się zmieścić w budżecie. Było ciężko bo chcialem i5 wrzucić:

https://www.morele.net/inventory/info/ts0WW9/

Mysle ze pograsz w to co chcesz w full hd :)

Filmik jak radzi sobie gtx 950 w Overwatch:

Wez pod uwage ze to na i3, wiec bedziesz mial lepsza wydajnosc na i5. Jak widac ponad 60 fpsow na EPIC ustawieniach, Ustawisz na Ultra i gra bedzie raczej bez spadkow.

Edit. Lepszej karty graficznej (nowej) nie znajdziesz w tej cenie. GTX750i i r7 370 tez dalyby rade, ale wydajnosciowo sa duzo slabsze od GTX 950.

Fajny komputer. Wydaje mi sie ze dalby rade dla mnie. Jesli sa jeszcze jakies propozycje to chrtne rozwaze. Albo ktos chce skomentowac ten zestaw u gory? Zapraszam do zostawienie swojej opinii.

Do tej kwoty na nowych częściach lepiej nie będzie. chyba że byś się pozbył obudowy i by komp był luzem wtedy można by wziąć lepszą grafikę typu R9 380 w wersji 2Gb. Bądź 4Gb jeśli by kasy starczyło (zobaczymy jak ceny polecą na premierę 480)

Zamiencie tam RAM na ddr3. Podany jest ram DDR4 a plyta obsługuje tylko ddr3.

zy wy wogole czytacie co on napisal ??

w cenie 2500 zl ma byc system ...

czy wy wogole czytacie co on napisal ??

w cenie 2500 zl ma byc system ...

System zalatwi od kolegi. Musi pojsc na kompromis bo bedzie musial zrezygnowac z i5 lub z karty graf. na cos slabszego co nie da mu 60 klatek w ustawieniach ultra. Gdybys chcial system zakupic oryginalny to minimum ok 190zl : http://electram.pl/pl/produkt/92/Windows_7_Professional_32_64_Bit_OEM_PL_licencja__Outlet?ceneo-electram#ad-image-0, ale tez mozesz szukac na olx lub allegro. Gdybys zrezygnowal z i5 na i3 to bys zyskal jakies 300zl i mial nawet na win 8.1.

Zamiencie tam RAM na ddr3. Podany jest ram DDR4 a plyta obsługuje tylko ddr3.

Wybacz moj blad, juz podaje inne ramy: https://www.morele.net/pamiec-crucial-ballistix-8gb-2x4gb-ddr3-1600mhz-cl9-unbuffered-non-ecc-1-5v-bls2cp4g3d1609ds1s00ceu-472804/

Dzieki za uwage :)

System zalatwi od kolegi. Musi pojsc na kompromis bo bedzie musial zrezygnowac z i5 lub z karty graf. na cos slabszego co nie da mu 60 klatek w ustawieniach ultra.

Wybacz moj blad, juz podaje inne ramy: https://www.morele.net/pamiec-crucial-ballistix-8gb-2x4gb-ddr3-1600mhz-cl9-unbuffered-non-ecc-1-5v-bls2cp4g3d1609ds1s00ceu-472804/

Dzieki za uwage 

no to bedzie taK LEPIEJ NIZ STARA I5 I DDR3 Z GTX 950

https://www.morele.net/inventory/info/MAWIUs/

Jasne ze lepiej, ale dostanie badziewna obudowe ponizej 100zl? (wtf? papierowa?), przekroczy wyznaczony budzet i nadal brak windowsa. Dales za to drozsza karte o 300zl, a zaoszczedziles na zasilaczu co jest glupota. Wyrazam opinie i pragne pisac na poziomie, wiec bez hejtu bo zle ocenilem zestaw.

Jasne ze lepiej, ale dostanie badziewna obudowe ponizej 100zl? (wtf? papierowa?), przekroczy wyznaczony budzet i nadal brak windowsa. Dales za to drozsza karte o 300zl, a zaoszczedziles na zasilaczu co jest glupota. Wyrazam opinie i pragne pisac na poziomie, wiec bez hejtu bo zle ocenilem zestaw.

ta rzeczywiscie obudowa tuu gra 1 skrzypce w wydajnosc (wogole sam mialem taa papierowa bude jest jak na maly rozmiar przestrona sam raz na budzetowy zestaw do grania)

A dodatkowo branie maxwela w cenie skylalek jest rozsadnym wyborem.. ??

Tak samo ddr3 i slabiutki gtx 950 ktory dostanie zadyszki ?(fullHd ma tej karecie chyba w marzeniach)

Do takiego zestawu vero 500 wystarcza nie musi byc kosmiczny zasilacz...

Wole doplacic 100 zl i miec to..

A system przeciez sam powiedziales od kolegi zalatwi?

To ze od kolegi zalatwi to bylo pol zartem, pol serio. To ty wolisz doplacic,a nie zalozyciel tematu. Wyznaczyl kwote, wiec jej sie trzymamy. Za kazdym razem na tym forum jak mamy do czynienia z podobnym tematem podbijacie maksymalna kwote ile sie da, aby Wam pasowala wydajnosc, a nie osobie potrzebujacej. Ja od siebie poprawilem pamiec RAM aby pasowala do plyty glownej i raczej juz bym nie zmienial nic. Ponad to kolega nie jest wymagajacym graczem i wyznaczyl gry w ktopre bedzie gral, a gtx 950 nie dostaje zadyszek i wszystkie gry ciagnie na wysokich w full hd, fakt ze na ultra moze miec spadki fpsow, ale za 600zl taka wydajnosc to marzenie. Nawet filmik podrzucilem aby potwierdzic wydajnosc, nawet BF 4 czy GTA 5 na maxymalnych uciagnie z malymi korekcjami jak AF x, czy ssao. Ja sprzetowo sie zmiescilem w wyznaczonej kwocie i nie mam nic sobie do zarzucenia.

Sam aktualnie działam na gtx 950 (sprzęt w sygnaturce) nie gram w full HD bo jadę na zastępczym monitorku 19 cali.

W OV na ustawieniach ultra (przed ostatnia opcja) mam 59 fpsów (synch. pionowa włączona - więc pewnie mogło by być więcej) przy temp. 67C, ostatniej opcji nie sprawdzałem bo nie widzę sensu, według mnie im mniej rozpraszaczy tym lepiej.

Podsumowując karta jak najbardziej daje radę, tylko radzę kupić taką z 2 wentylatorami.

Sam aktualnie działam na gtx 950 (sprzęt w sygnaturce) nie gram w full HD bo jadę na zastępczym monitorku 19 cali.

W OV na ustawieniach ultra (przed ostatnia opcja) mam 59 fpsów (synch. pionowa włączona - więc pewnie mogło by być więcej) przy temp. 67C, ostatniej opcji nie sprawdzałem bo nie widzę sensu, według mnie im mniej rozpraszaczy tym lepiej.

Podsumowując karta jak najbardziej daje radę, tylko radzę kupić taką z 2 wentylatorami.

https://www.morele.net/karta-graficzna-gigabyte-geforce-gtx950-2048mb-ddr5-128b-wf2-oc-gv-n950wf2oc-2gd-707403/

Taniej chyba nie bedzie. Fakt z dwoma jest ciut szybsza :) Kolejne potwierdzenie ze karta jest dobra, ale nie jest osoba co jest fachura i zna sie lepiej. Ta zadyszka :)

To ze od kolegi zalatwi to bylo pol zartem, pol serio. To ty wolisz doplacic,a nie zalozyciel tematu. Wyznaczyl kwote, wiec jej sie trzymamy. Za kazdym razem na tym forum jak mamy do czynienia z podobnym tematem podbijacie maksymalna kwote ile sie da, aby Wam pasowala wydajnosc, a nie osobie potrzebujacej. Ja od siebie poprawilem pamiec RAM aby pasowala do plyty glownej i raczej juz bym nie zmienial nic. Ponad to kolega nie jest wymagajacym graczem i wyznaczyl gry w ktopre bedzie gral, a gtx 950 nie dostaje zadyszek i wszystkie gry ciagnie na wysokich w full hd, fakt ze na ultra moze miec spadki fpsow, ale za 600zl taka wydajnosc to marzenie. Nawet filmik podrzucilem aby potwierdzic wydajnosc, nawet BF 4 czy GTA 5 na maxymalnych uciagnie z malymi korekcjami jak AF x, czy ssao. Ja sprzetowo sie zmiescilem w wyznaczonej kwocie i nie mam nic sobie do zarzucenia.

nie zmiesciles sie bo brakuje kwoty na system i w twoim zestawie do wymiany procek i plyta ...

teraz zobaczy tak https://www.morele.net/inventory/info/jj5QRw/

zebys nie krzyczal ze buda badziewna

A ja na miejscu autora poleciałbym w używaną i5 2500k, do tego używana płyta główna na chipsecie z77 od Asusa lub GB, ramki Ballistix Sporty od Cruciala. Do całego zestawu dołożyć jakieś chłodzenie SPC, GTX950 lub używanego radka r9 270x i ma kompa jak talala. Na alledrogo można dostać zestawy mobo + procek w rozsądnych cenach.

nie zmiesciles sie bo brakuje kwoty na system i w twoim zestawie do wymiany procek i plyta ...

teraz zobaczy tak https://www.morele.net/inventory/info/jj5QRw/

zebys nie krzyczal ze buda badziewna

Brawo :) O to mi chodzilo. Lepiej nie bedzie :)

A ja na miejscu autora poleciałbym w używaną i5 2500k, do tego używana płyta główna na chipsecie z77 od Asusa lub GB, ramki Ballistix Sporty od Cruciala. Do całego zestawu dołożyć jakieś chłodzenie SPC, GTX950 lub używanego radka r9 270x i ma kompa jak talala. Na alledrogo można dostać zestawy mobo + procek w rozsądnych cenach.

Tylko ze 270x jest podobna cenowo, a jest slabsza od gtx950. Hmm chyba ze kolega wstrzymal by sie z karta i poczekal na rx470 lub rx460

Uwielbiam was czytac. Jako autor tematu chce wam powiedziec ze od kad pamietam uzywam systemu pozyczonego od kolegi wiec nie przeszkadzalo by mi to ale dla windowsa 10 ktory przyspiesza komputer chcialem sobie kupic wlasna kopie systemu.

Jesli chodzi o zestawy to podoba mi sie komputer uzytkownika majster008 po poprawkach.

Nawet szczeze gdybym mial teraz mozliwosci ti zamowil bym sobie taki zestaw.

Odbiegajac od tematu ale tylko delikatnie powiedzcie mi czy zainwestowac w ten system i uzywac windowsa 10 czy darowac sobie i uzywac pozyczonego od kolegi windowsa 7/8.

I 2 pytanie. Wiedzac o tym ze bede spedzal przy tym kompie okolo 4-10h w tygodniu przy dobrych prognozach to nie lepiej dla mnie kupic laptopa z procem i5 i nvidia 920 czy jakas podobna 900 i grac w te gry na srednio slabych detalach i nie martwic sie ze komputer mi gnije w pokoju a go nie wykorzystuje. Patrzac na swoje granie to progamerem juz nie zostane, a grac dla przyjemnosci moge nawet przy 30 fps.

I ostatnie 3 pytanie.

Jesli juz stwierdze ze stacjonarka bedzie lepszym pomyslem to ile bym musial poczekac na rx 460 albo rx 470 i czy byl by za jakas rozsadna mieszczaca sie w mojej kryteriach cenie.

Wypowiedzcie sie i bardzo dziekuje za zaangarzowanie w temat.

Uwielbiam was czytac. Jako autor tematu chce wam powiedziec ze od kad pamietam uzywam systemu pozyczonego od kolegi wiec nie przeszkadzalo by mi to ale dla windowsa 10 ktory przyspiesza komputer chcialem sobie kupic wlasna kopie systemu.

Jesli chodzi o zestawy to podoba mi sie komputer uzytkownika majster008 po poprawkach.

Nawet szczeze gdybym mial teraz mozliwosci ti zamowil bym sobie taki zestaw. 

Odbiegajac od tematu ale tylko delikatnie powiedzcie mi czy zainwestowac w ten system i uzywac windowsa 10 czy darowac sobie i uzywac pozyczonego od kolegi windowsa 7/8.

I 2 pytanie. Wiedzac o tym ze bede spedzal przy tym kompie okolo 4-10h w tygodniu przy dobrych prognozach to nie lepiej dla mnie kupic laptopa z procem i5 i nvidia 920 czy jakas podobna 900 i grac w te gry na srednio slabych detalach i nie martwic sie ze komputer mi gnije w pokoju a go nie wykorzystuje. Patrzac na swoje granie to progamerem juz nie zostane, a grac dla przyjemnosci moge nawet przy 30 fps.

I ostatnie 3 pytanie.

Jesli juz stwierdze ze stacjonarka bedzie lepszym pomyslem to ile bym musial poczekac na rx 460 albo rx 470 i czy byl by za jakas rozsadna mieszczaca sie w mojej kryteriach cenie.

Wypowiedzcie sie i bardzo dziekuje za zaangarzowanie w temat.

29 czerwca jest RX480 TO W niego bym odrazu zainwestowal hajs jezeli cena detaliczna nie przekroczy 1000 zl to bedzie lakomy kasek , zwlaszcza ze wydajnosc bedzie na poziomie gtx 970 a nawet i lepsza.

wtedy nawet bym zrezygnowal z i5 na rzeczy mocnej i3 ktora jest o 300 zl tanszaa do grania wystarczy , i tee pieniadze przeznaczyl na zakup karty.

Dzieki takiej kombinacji bedziesz mogly napewno grac we wszystko na wysokich ustawieniach , bez zadnych tragicznych spadkow .

Jak ktos moze ci system pozyczyc ... raz przypisany system bedzie dzialac na jednym konputerze jak kto ci pozyczyl tzn ze pirata ci dal ..