Nowy Komputer/Wymiana flaków

Z racji nadchodzących hitów takich jak GW2,TERA i innych gier niekoniecznie MMO czas na nowego kompa!No dobra nie chciałbym sprzedawać swojego grata.4 lata na karku zrobiły swoje,w wymienione tytuły a o wymarzonym Cod MW 3 lub Skyrim nie ma o czym mówić.Od wujka informatyka dowiedziałem się że nie mogę nic w tym kompie ulepszyć(od niego go dostałem i on sam go składał) bo w moje PCie mieści się tylko ten GeForce 8400gs(Komputer w ogóle jest składakiem)a wymiana RAM nie wiele da(mam 2 sloty po 1GB czyli z DDR2 mogę zmienić na najwyżej na maks 4GB)a o procesor IntelCore 2 Duo CPU E6550 2,33GHz jest chyba najlepszym prockiem jaki mogę mieć.

Co lepsze?Wymienić kompa czy jednak coś da się wymienić by jednak wytrzymał te 4 gry?Jeśli już wymienić kompa to na jakiego i co mu wymienić?

Wiesz co wymień kompa najlepiej tego co masz sprzedaj i dorzuć ze swojej kieszeni i będziesz miał ekstra maszynę ;D Ja tak zrobiłem i tera mam kompa 8G ramu DDR3, karta GeGorce GTS450 1G, procek 3x 2,8 GHz ;D Wszystkie gry na max detalach chodzą bez lagów ;)

nie lepiej poprosić wójka żeby złozył Ci nowy?

Myślę, że taki do 2000 tyś, powinien wystarczyć by utrzymać te gry na fullach. pamietaj żeby zostawić stary dysk, bo teraz to są drogie.

Na forum CD Action jest dział poświęcony składaniu komputerów w różnych przedziałach cenowych. Polecam tam zajrzeć.

Myślę, że taki do 2000 tyś, powinien wystarczyć by utrzymać te gry na fullach. pamietaj żeby zostawić stary dysk, bo teraz to są drogie.

Nie ma to jak komputer za 2 miliony

wydaje mi sie ze takiego kompa nikt nie kupi bo jest baaaaaaaardzo słaby(mam 4letnia maszyne ktora kosztowała 1600 a TERA na full bez spadkow fps idzie) a do tego można powiedzieć że ma zużyte podzespoły

olej ramy wystarczy 4 gb a więcej to strata pieniędzy lepiej zainwestuj w lepszego procka np amd phenom 2 x4 965 albo jakiś intelek i5 no i jakąś dobrą kartę graficzną radeonka bo teraz geforce są troche w tyle do gier (wujek ja mam 3 letniego kompa za 2500 a śmiga nawet bf 3 na maxie :P)

mi bf3 na mid ;p

Składaj komputer na AM3+ najlepiej ci to wyjdzie. AMD jak na dzień dzisiejszy jest lepszym rozwiązaniem, jeśli nie chcesz co chwile zmieniać płyty głównej np. przy wymianie procka na lepszy.

Jak chcesz za pare lat nie kupować nowego tylko go rozbudować to socket AM3+, 2 sloty karty graficznej, 4 DDR3, obudowa typu big tower (żebyś miał w przyszłości miejsce na drugą karte graficzną i lepsze chłodzenie), zapas mocy w zasilaczu, grafika radeona (szybko tanieją i są dobre).

E tam, ja sobie kompa na którym mi chodzi TERA na high 60 avg FPS'a, Blade&Soul czy Aion złożyłem za pareset zeta.

Twardziela pewnie jakiegoś masz. Core2Duo E6550 jak masz to dobrze, można coś z tego zrobić.

Za 150zł możesz kupić używaną płytę główną z chipsetem P35. Ja kupiłem Asus P5KC, który jest hybrydą i z jakiegoś powodu obsługuje zarówno LGA775 (Core2Duo, Core Quad), jak i DDR3. Dwie nowe kości DDR3 2x2GB 40zł za sztukę. Taką płytę kupiłem dlatego, że DDR3 kosztują tyle co powyżej, a DDR2 są trzykrotnie droższe.

E6550 nie wiem jak się kręci bo ma dość wysoki bazowy FSB. Ale na chipsecie P35 powinieneś go wykręcić co nieco. Ja swojego E4500, który firmowo chodzi z częstotliwością 2,2GHz wykręciłem do 3GHz, chociaż nie obyło się bez sporej zmiany napięcia (jakiś felerny model mam, miałem nadzieję na co najmniej 3,3-3,6), ale mam chłodzenie SPC Fortis (130zł), które możesz zamontować potem na innych socketach jak już wymienisz. Temperatura mi od niego spadła o 15C.

Dodatkowo karta graficzna, mój wybór padł na Gainward GTX260 z niereferencyjnym chłodzeniem, którego dorwałem za 300zł (i który wciąż jest za mocny dla mojego procka).

Total koszt: 530zł. O ile masz dobry zasilacz i obudowę.

Dokupię jeszcze jakiegoś Quada Q6600 w przyszłości (350zł), wykręcę i starczy mi na kolejny rok czy dwa, a potem wywale wszystko i i7 czy co tam będzie ciekawego.

Battlefieldów nie odpalałem, bo w FPS'y nie grywam, ale Mafia II chodzi mi na full detalach 60FPS, Wiedźmin 2 spada nieco po wioskach do 30, ale jak najbardziej grywalny.

Jestem bardzo zadowolony z optymalizacji TERA, bo na moim badziewku robi na wysokich (wszystko na full oprócz view distance) 60-80FPS na expowiskach, a spada do najniżej 32 w Velice, czy jak się ta stolica nazywa.

--

I w przeciwieństwie do kolegów - nie polecam AMD'ków ani Radeonów. Są odrobinę tańsze, ale mniej kompatybilne, mniej stabilne i dość kruche. I tak, mam do czynienia z różnymi układami.

Radeonów dlatego, że gry są robione pod GeForce'y i w niektórych GF w teorii o generację niższy będzie sobie radził lepiej niż odpowiednio silniejszy HD.

A procków dlatego, że produkty AMD to są małe płaczki, na których cokolwiek producent by nie napisał i tak są słabsze od swoich teoretycznych konkurentów intela. Do tego nie radzą sobie ani z temperaturą, ani z napięciem. W pokoju obok mam takiego jednego na AM3 (A8-3850, 4*2.9GHz, dość nowa konstrukcja) i widzę co on robi.

Zarówno Core2Duo jak i Quad są praktycznie niezniszczalne i zniosą wiele, chociaż to już stara podstawka 775. Jeżeli Cię stać to kup jakiegoś i5-2500K, nie pożałujesz. Sandy Bridge, nawet ze znacznie niższymi taktowaniami i cache niż jego konkurenci z AM3/+ powala ich po prostu na glebę.

10 lat używania kompa a ja z tego tekstu zrozumiałem połowę.Pierwsza rzecz to jak i gdzie podkręcić procesor.

Druga: z zasilaczem jest kiepsko,stary miał 430W ale się spalił i teraz jest 330W.

Na zasilaczach z czarnej listy(masz na 99% taki) nawet nie tykach podkręcania procesora. Tylko będziesz wietrzył pokój po dymku.

nie miałem ochoty czytać połowy tych wypociń, tak wypocin bo to co wypisujecie woła o pomste do nieba, po pierwsze napisz dokładnie ile chcesz wydać na nowy komputer, po 2 procesory AMD powinny być brane pod uwagę tylko jeśli chodzi o budżetowe konstrukcje do powiedzmy 1500 zł a i to bym się zastanowił nad intelem typu i3, buldki pod AM3+ to procesory które są totalnie do bani w benchmarkach wygrywają z inetlem tylko podczas kompresji danych co dla ciebie się nie przyda dlatego że składasz kompa do gier, a jeśli chodzi o gry starsze phenomy czy nawet 2 rdzeniowy i3 czasami wygrywa z Buldozerem w wydajności, wypisywanie że Radeony są kruche, kompatybilne, stabilne też jest idiotyczne, problemy z kompatybilnością w grach były podczas serii 4xxx ale już przy 5xxx,6xxx,7xxx nie ma tego problemu, jeśli chodzi o stabilność to właśnie geforcy bardziej się nagrzewają, ale musisz być wolny od fanbojstwa jakie tutaj prezentuje Ozonek i wybrać kartę grqaficzną która ma najlepszy stosunek cena/wydajność oczywiście w swoim segmencie cenowym, napisz też jaką dokładnie masz płytę główną jeśli chcesz rozbudować aktualny PC jeśli nie wiesz ściągnij program Ewerest albo teraz się nazywa AIDA64 tam będzie wszystko napisane czarne na białym , jak podasz płytę to pomyślimy co możesz ulepszyć a jak chcesz nowy komp to napisz jakimi funduszami dysponujesz.

jeśli chcesz kupić nowego kompa to polecam tobie taki zestaw:

Intel Core i5 2400 3.1 GHz BOX » Opis 701,19

ASRock P67 PRO3 » Opis 339,00

Goodram DDR3 4096MB 1333MHz CL9.0 BOX » Opis 69,00

WD Caviar Blue WD5000AAKX (500GB, SATA/600) » Opis 287,00

Lite-On iHAS124-19 czarny OEM » Opis 73,00

SilentiumPC Brutus 310 Pure Black » Opis 125,00

OCZ ZS 550W SLI135mm » Opis 209,00

Gigabyte GeForce GTX 560 Ti OC 1GB DDR5 PCI-E BOX » Opis 814,00

814,00

Wartość produktów: 2617,19 zł

nie miałem ochoty czytać połowy tych wypociń, tak wypocin bo to co wypisujecie woła o pomste do nieba, po pierwsze napisz dokładnie ile chcesz wydać na nowy komputer, po 2 procesory AMD powinny być brane pod uwagę tylko jeśli chodzi o budżetowe konstrukcje do powiedzmy 1500 zł a i to bym się zastanowił nad intelem typu i3, buldki pod AM3+ to procesory które są totalnie do bani w benchmarkach wygrywają z inetlem tylko podczas kompresji danych co dla ciebie się nie przyda dlatego że składasz kompa do gier, a jeśli chodzi o gry starsze phenomy czy nawet 2 rdzeniowy i3 czasami wygrywa z Buldozerem w wydajności, wypisywanie że Radeony są kruche, kompatybilne, stabilne też jest idiotyczne, problemy z kompatybilnością w grach były podczas serii 4xxx ale już przy 5xxx,6xxx,7xxx nie ma tego problemu, jeśli chodzi o stabilność to właśnie geforcy bardziej się nagrzewają, ale musisz być wolny od fanbojstwa jakie tutaj prezentuje Ozonek i wybrać kartę grqaficzną która ma najlepszy stosunek cena/wydajność oczywiście w swoim segmencie cenowym, napisz też jaką dokładnie masz płytę główną jeśli chcesz rozbudować aktualny PC jeśli nie wiesz ściągnij program Ewerest albo teraz się nazywa AIDA64 tam będzie wszystko napisane czarne na białym , jak podasz płytę to pomyślimy co możesz ulepszyć a jak chcesz nowy komp to napisz jakimi funduszami dysponujesz.jeśli chcesz kupić nowego kompa to polecam tobie taki zestaw:Intel Core i5 2400 3.1 GHz BOX » Opis 701,19 ASRock P67 PRO3 » Opis 339,00 Goodram DDR3 4096MB 1333MHz CL9.0 BOX » Opis 69,00 WD Caviar Blue WD5000AAKX (500GB, SATA/600) » Opis 287,00 Lite-On iHAS124-19 czarny OEM » Opis 73,00 SilentiumPC Brutus 310 Pure Black » Opis 125,00 OCZ ZS 550W SLI135mm » Opis 209,00 Gigabyte GeForce GTX 560 Ti OC 1GB DDR5 PCI-E BOX » Opis 814,00 814,00 Wartość produktów: 2617,19 zł

Może fanbojstwo, może doświadczenie, a może fakt, że w pokoju obok chodzi radek HD6950 i jak na tą cenę i teoretyczne osiągi sprawuje się średnio.

Ale z tym zestawem się zgadzam, oprócz obudowy.

Nie z powodu fanbojstwa, tylko dlatego, że niedawno sobie kupiłem właśnie Brutusa, tylko 410 (odrobinę wyższy niż 310), razem z chłodzeniem na procka SilentiumPC Fortis. Ładna jest, czarna w środku, ma miejsca sporo, gumowe podkładki pod dyski i dobre filtry przeciwkurzowe, wbudowane 2 wentyle, ale ma jeden istotny szkopuł - brak okna.

Jednak przy karcie do gier jak GTX560Ti to okno z boku obudowy robi cholerną różnicę i to nawet nie ze względu na temperaturę karty, tylko dlatego, że powietrze z niej idzie jedyną wolną drogą do góry nagrzewając procka. Ja pracuję teraz z otwartą obudową i różnica na procku wynosi nawet 5-7C w stosunku do zamkniętej obudowy, a to już sporo. W pełnym stresie w grach ma się rozumieć.

jeśli chcesz kupić nowego kompa to polecam tobie taki zestaw:Intel Core i5 2400 3.1 GHz BOX » Opis 701,19ASRock P67 PRO3 » Opis 339,00Goodram DDR3 4096MB 1333MHz CL9.0 BOX » Opis 69,00WD Caviar Blue WD5000AAKX (500GB, SATA/600) » Opis 287,00Lite-On iHAS124-19 czarny OEM » Opis 73,00SilentiumPC Brutus 310 Pure Black » Opis 125,00OCZ ZS 550W SLI135mm » Opis 209,00Gigabyte GeForce GTX 560 Ti OC 1GB DDR5 PCI-E BOX » Opis 814,00814,00Wartość produktów: 2617,19 zł

Co do procesora, radzę zamienić z tej listy na i5 2500k. Droższy o 70zł,a o wiele lepszy i dodatkowo możliwość OC(przy czym jeśli będziesz kręcić do tej listy trzeba dodać porządny cooler - ten z wersji BOX nie wystarczy)

PS. Kupując i5 2500k pamiętaj o płycie z mobo p67 lub z68(tylko na tych da się kręcić)

Troszkę tego nie ogarniam.Mógłby ktoś w jednym poście podsumować co kupić za jak najmniejszą kasę i jak największą wydajnością?

Tutaj trudno Ci będzie znaleźć. Każdy się będzie kłócił który zestaw jest lepszy. Tutaj masz zestawy złożone przez profesjonalistów http://forum.pcformat.pl/Zestawy-komputerowe-Marzec-2012-t

Siema , jak dobrze widze napisałeś że najlepszym wyjsciem bedzie core 2 duo 2.3 ok to ja zaproponuje Ci kupno nowego zasilacza (nie jakiś syf tylko markowy) a i karte moge polecić tobie radeona 4850 1gb ddr5 256bit który kosztuje nowy 264zł cena bajecznie mała. Oczywiście 4gb ram zupełnie wystarczy. I jeśli reszte masz typu dysk dvd to cena tego nie przekroczy 500zł. A gry które napisałeś bedą chodzić. Jeśli zostanie Ci kaski to proponuje zbierać na nowy procek. Nawet używany bo jest duzo tanszy. I niebój sie kupować używanego procesora bo procesory bardzo ale to bardzo żadko się palą.

Siema , jak dobrze widze napisałeś że najlepszym wyjsciem bedzie core 2 duo 2.3 ok to ja zaproponuje Ci kupno nowego zasilacza (nie jakiś syf tylko markowy) a i karte moge polecić tobie radeona 4850 1gb ddr5 256bit który kosztuje nowy 264zł cena bajecznie mała. Oczywiście 4gb ram zupełnie wystarczy. I jeśli reszte masz typu dysk dvd to cena tego nie przekroczy 500zł. A gry które napisałeś bedą chodzić. Jeśli zostanie Ci kaski to proponuje zbierać na nowy procek. Nawet używany bo jest duzo tanszy. I niebój sie kupować używanego procesora bo procesory bardzo ale to bardzo żadko się palą.

Zgadzam się z przedmówcą.

Wymiana grafiki (i prawdopodobnie zasilacza) powinna umożliwić ci grę w nowsze tytuły...

Jeśli jednak masz większe fundusze wymień procesor na E6550 (lub na najlepszy jaki możesz) i dorzuć więcej pamięci (4Gb będzie ok).

Jakbyś napisał jeszcze jaką konfigurację posiadasz (czyli jaki model płyty głównej,jaki zasilacz,procesor itp) można by więcej powiedzieć i stwierdzić jakie mniej więcej koszty by były.

Zasilacz jest zastępczy 330W zamiast 440.Procesor podałem.Płyta główna Fc Gigabyte-P31-S3G

Zasilacz jest zastępczy 330W zamiast 440.Procesor podałem.Płyta główna Fc Gigabyte-P31-S3G

Możesz do tej płyty możesz jakiegoś używanego Core™ 2 Quad (porównywalne wydajnościowo do pierwszych I7) kupić (np. na allegro), lista obsługiwanych cpu: http://www.gigabyte.com/support-downloads/cpu-support-popup.aspx?pid=2676 do tego lepszą karte graficzną i powinno ci wszystko chodzić no i koniecznie zasilacz na mocniejszy (wymieniaj w takiej kolejności zasilacz/grafika/procesor) rozbudowę spokojnie możesz sobie rozłożyć na 2 etapy zasilacz+grafika i pare miesięcy później o ile bedziesz musiał wymień procesor(może się okazać że wszystko ci będzie chodzić na tym procku co masz).

Ceny przykładowe:

Procesor Intel Core 2 Quad Q8300 2,5Ghz - od 315zł http://allegro.pl/listing.php/search?string=Q8300&category=48873&country=1

Zasilacz od 400W - od ok 60zł http://allegro.pl/typu-atx-400-490w-15828

K. graficzna może być wyżej wymieniony radeon 4850 - cena od 199zł http://allegro.pl/listing.php/search?category=63030&change_view=1&order=p&string=4850

Etap I (grafika+zasilacz) od 259zł.

Etap II (procesor) od 315zl.

Wszystko razem: od 574zł.