Witam was serdecznie! Jak wyżej, planuję wymianę mojego trzyletniego HTC One S w najbliższym czasie. Przeglądałem oczywiście YT w poszukiwaniu recenzji, portale w poszukiwaniu ocen użytkowników, ale to zazwyczaj polega na tym, że jedni fanboye krzyczą ''Iphone lepszy, Samsung ssie'' albo odwrotnie. Do tej pory w oko wpadły mi HTC One M8/M9/A9, Iphone 5S i Sony Xperia Z3. Dodam, że całkowicie odpadają Samsung i LG oraz nowi potentaci chińscy. Zapraszam użytkowników do dyskusji i z góry dziękuję za opinie (W miarę możliwości obiektywne).
Nowy smartfon do 1500PLN
Nowi potentaci chińscy. A mógłbym wiedzieć dlaczego?
Marka Xiaomi ma do zaoferowania naprawdę wiele za małe pieniądze przy czym bez żadnych problemów i ściem.
http://xiaomi.com.pl/produkt/mi5/ zobacz to, i za jakie śmieszne pieniądze.
Kolejno lekko poza ceną takie bydle: http://xiaomi.com.pl/produkt/telefon-xiaomi-mi-max-4128gb-lte/
Napisz coś więcej, na co zwracasz największą uwagę, czego wymagasz od telefonu. Sprecyzuj swoje wymagania troszkę lepiej.
O tych których tu wymieniłeś(oprócz iphona) mogę powiedzieć tyle:
HTC A9 ma chyba najlepszy ekran z wymienionych, (AMOLED) czyli bardzo dobrej jakości ekran z ogromnym nasyceniem kolorów które cieszą oczy, w pozostałych modelach zostały zastosowane ekrany (z3) IPS i (m8/m9) Super LCD które raczej nie maja startu do wyżej wymienionego Amoleda.
Wszystkie HTCki posiadają ekran wykonany z wysokiej jakości szkła Corning Gorilla Glass, który moim zdaniem jest świetny sam miałem okazję testować wytrzymałość takowego, i powiem tyle że się nie zawiedziesz.
Co do Z3 nie jestem pewien bo rózne opinie krążą o ich ekranach w serii Z.
Co do baterii w tych telefonach, powiem tak tutaj najgorzej wypada HTC A9, mam znajomego który strasznie narzeka na baterię bo jest po prostu słaba, i nawet głupia aplikacja może strasznie szybko wyładować baterię. W sumie ekran 5.0 Cala, a bateria to tylko 2150mAh. A w przypadku Z3 czy HTC oscyluje w granicach 2800-3100 mAh.
Jeżeli chodzi o szybkość działania i potencjalnie granie w gry, to najlepszym wyborem byłby HTC One M9 który z 3gb ram i procesorem z układem graficznym Adreno 340(650) nadawał by się do tego najlepiej.
Przepustowości łącza i inne internetowe bajery raczej nie mają znaczenia bo wszystkie telefony mają dokładnie takie same parametry jeżeli chodzi maksymalną przepustowość czy częstotliwości WIFI. Z tym że HTC m8 nie ma dostępu do LTE DL i UP.
Czujniki zastosowane w telefonach na + wypadają u Z3 i HTC A9. Strasznie polecam aparat Xperii Z3 który robi naprawdę świetne zdjęcia oraz nagrywa świetne filmy, sam miałem okazję się nim pobawić, + możliwość robienia zdjęć pod wodą( Z3 jest wodoszczelna i pyloszczelna, nie wiem jak u HTCków.
Podsumowując to wszystko, szczerze wszystkie telefony, mają swoje wady i zalety, jednak moim zdaniem najbardziej wszechstronnym i najciekawszym wyborem byłaby Xperia Z3 która po prostu nadaje się do wszystkiego.
No właśnie nie chciałbym nic powyżej 4,5-5 cali, ponieważ są to już spore (jak dla mnie) telefony. Mój obecny One S ma 4,3" i jest to bardzo kompaktowy telefon. Zdaję sobie sprawę z tego, że telefony są coraz większe, ale wolałbym właśnie coś w przedziale 4-4,5. Nie gram za wiele, korzystając jedynie z jakichś gier prostych, które nie posiadają grafiki 3D. Również za niewielkim rozmiarem przemawia sztywność telefonu co przekłada się na mniejsze ryzyko stłuczenia ekranu w momencie upadku. Ahhh i HTC cierpią na grzejący się niemiłosiernie procesor (pierwsza seria One, ale i obecnie wychodzące telefony mają takie procesory). Dodałbym jeszcze, że ważnym aspektem jest porządny przedni i tylny aparat no i bateria, która umożliwi korzystanie przynajmniej przez 1 dzień.
Najbardziej przemawia do mnie Iphone, którego jeszcze nigdy nie miałem. Natomiast zniechęca mnie 12 miesięczna gwarancja.
Dokładnie obecnie w tych nowszych telefonach procesory grzeją się niemiłosiernie, i nie jest to pojedynczy przypadek, tylko z większością tak jest.
4-4,5 Cala, kiedyś też uważałem to za idealny rozmiar, bo 5cali to giganty, a teraz jakoś jestem przekonany że 5-5.2 cala to idealny rozmiar. Szczerze ci powiem że jeżeli naprawdę zależy ci na takiej wielkości ekranu to pozostają ci modele compact.
Aparat i dobra bateria? Takie wymagania spełnia Xperia Z3.
Jeżeli chodzi o iphona, dla mnie to tylko marka, jeszcze do tego 5s wygląda jak by był to zabawkowy telefon dla dzieci. Słaba rozdzielczość wyświetlacza ( choć dla 4.0 może wydać sie dobra), słaby aparat i ogólnie parametry. No co tu dużo mówić, gówienko które ludzie kupują tylko dlatego żeby poszpanować na mieście.
Oczywiście z tym zdaniem nikt nie musi się godzić ale prawda jest bolesna.
Ktoś może myśleć że to dobry telefon, może i był ale z rok-dwa temu. Ja odradzam ci zakup takowego i skupiłbym się nad jakimś dobrym kompaktem.
Zalezy Ci na dosc malym wyswietlaczu, wiec jedyne ciekawe urzadzenia to sony xperie w wersjach compact, no i Iphony, reszta ma raczej ponad 5 cali.
Posiadam sony z3 compact, telefon fajny, ładnie wykonany, nie sprawdzałem jego wodoszczelności na temat baterii ciężko jest mi się wypowiedzieć bo jest to mój 3 smartfon, jednak w porównaniu do poprzedników trzyma dość długo, aparat ma faktycznie fantastyczny, ale ma parę wad, zdarzyło mi się oglądać różnego rodzaju recenzji na poziomie przeglądarki(chrome) i bardzo często wyskakuje komunikat "program przestał odpowiadać" jest to dość denerwujące. Kolejnym problemem jest temperatura którą firma Sony boryka się od bardzo dawna, telefon nabiera naprawdę sporej temperatury, nie raz zdarzało się że wyciszałem osobę dzwoniącą bo np: byłem w pracy a po pewnym czasie zaczynałem odczuwać że telefon zaczyna się nagrzewać, po czym okazywało się że np: włączył się bluetooth i jeszcze parę innych rzeczy bo nie zablokowałem ekranu, a dotyk w z3 jest bardzo czuły. Kiedyś znalazłem video recenzje gdzie był pokazany problem temperatury( starałem się teraz znaleźć lecz nie udało mi się) na zasadzie takiej iż wyłączał się aparat ponieważ była zbyt wysoka temperatura telefonu, ja osobiście na taki problem nie napotkałem. Znajoma po zakupie sony z3 (zwykłego nie compact) po 3 dniach oddała telefon na gwarancje ponieważ pękł tył telefonu (przez temperaturę i baterie) lecz była to "wada fabryczna" po wyminie (oczywiście gwarancyjnej) telefon sprawuje się u nie dobrze i co najważniejsze mniej się grzeje. Szczerze nie kupił bym po praz drugi tego telefonu, wolał bym raczej htc ;p
Dodam jeszcze od siebie, ze moj brat użytkował Lenovo K900. Telefon bardzo szybki, czułość ekranu świetna jak i jego jakość. Natomiast rozmiar 5,5" to istny koszmar. Telefon działał do momentu, gdy nie upadł na posadzkę w Lidlu. No tak jak mówię, preferuję coś mniejszego i chyba jestem skazany jak napisał G3ryon na compacty lub Iphone'a.
Różnie bywa z uszkodzeniami telefonu, może i upaść sto razy i nic się nie stanie, a może i być też tak że przy pierwszym spotkaniu z ziemią będzie się nadawał do serwisu.
Ale zawsze powtarzam że nie ma co się sugerować opinią ludzi w internecie o danym modelu, że to im się ciągle nagrzewa, czy pękł im ekran po 2 dniach. A dlaczego, bo 90% ludzi myśli że posiada Nokie 3310 która można rzucać o podłogę i będzie sprawna. Żyjemy w czasach gdzie ludzie nie szanują czegoś a potem narzekają że szybko się psuje.
Ja od siebie też chyba poleciłbym w tej cenie Z3 Compact, gdyż nie znam żadnych innych dobrych compactów.
W tej cenie kupisz s6 którego nie chcesz, z3 (specyfikacja) to za przeproszeniem kupa ;/ miałem już tyle telefonów że poezja, htc zdycha powolną śmiercią i ww też dno dna ... każdy telefon ma GG oprócz Xperi, xperia ma szkło szafirowe
m8 i m9 to stare modele a płacisz za logo htc..
jeżeli max 5 cali to może xioami mi4s? najwyższa wersja całkiem spoko parametry
htc nie jest winny się grzaniu lecz sam snapdragon, każdy telefon się grzeje i tyle w tym temacie , z mniej grzejących się to snapek 808 czy procki samsunga exynosy ewentualnie kernel z możliwością UV i zmiana taktów
Różnie bywa z uszkodzeniami telefonu, może i upaść sto razy i nic się nie stanie, a może i być też tak że przy pierwszym spotkaniu z ziemią będzie się nadawał do serwisu. Ale zawsze powtarzam że nie ma co się sugerować opinią ludzi w internecie o danym modelu, że to im się ciągle nagrzewa, czy pękł im ekran po 2 dniach. A dlaczego, bo 90% ludzi myśli że posiada Nokie 3310 która można rzucać o podłogę i będzie sprawna. Żyjemy w czasach gdzie ludzie nie szanują czegoś a potem narzekają że szybko się psuje. Ja od siebie też chyba poleciłbym w tej cenie Z3 Compact, gdyż nie znam żadnych innych dobrych compactów.
pęknięcie Z3 widziałem na własne oczy, nagrzewanie doświadczam do teraz, i telefonem nie rzucam do ludzi z myślą zabicia tak jak nokia 3310 ;p użytkuje go jak smartfona, czyli jestem świadom że może się zepsuć.
Dużo dobrego słyszałem o telefonach Asus, lecz nie mam z nimi żadnego doświadczenia. Może ktoś na ich temat się wypowie ?
Zetki lubią pękać ze względu na naprężenie i różnice temperatury ;(
osobiście mogę polecić LG Nexus 5. szybki, ładny, zero ścin przy przeglądaniu neta czy fejsa, bateria daje radę całkiem długo pociągnąć a no i muzyka z poweramp'em gra pięknie :). android jest najnowszy, aktualizacje też są. polecam.
Jeśli ktoś nie umie czegoś uszanować to zniszczy nawet telefon marki CAT. Sam mam już sporo czasu Xperie Z3 Compact i jestem na prawdę mega zadowolony. Telefon upadł mi już dziesiątki razy i nie mam żadnego pęknięcia. Oczywiście mam na przodzie oraz tyle szkło hartowane, ale to uznaje za konieczność w dotykowych telefonach. Przed zakupem naczytałem się, że w Z3 Compact bardzo rysują się boki obudowy. Ja na swoim nie mam ani jednej nawet najmniejszej ryski. Co do reszty to tak jak napisali poprzednicy. Bateria przy normalnym użytkowaniu (za normalne użytkowanie uznaję pisanie smsów i dzwonienie) wytrzymuje u mnie nawet kilka dni, aparat robi bardzo ładne zdjęcia. Jedyne do czego mogę się przyczepić to grzanie się telefonu, ale występuje to tylko przy graniu w jakieś wymagające gry. Wiadomo, że dopłaca się tutaj za markę Sony, ale moim zdaniem telefon i tak jest wart swojej ceny. Widzę, że sporo ludzi chwali też produkty Xiaomi. Ja na ich temat niestety nie mogę się wypowiedzieć. Nie wiem tylko czy w produktach Xiaomi znajdziesz jakiś mały telefon typu właśnie Z3 Compact.
htc nie jest winny się grzaniu lecz sam snapdragon, każdy telefon się grzeje i tyle w tym temacie , z mniej grzejących się to snapek 808 czy procki samsunga exynosy ewentualnie kernel z możliwością UV i zmiana taktów
Racja że w snapdragonach leży wina, jednak exynosy od samsunga też potrafią czasem przygrzać jak trafi się na "wadliwy" model. Każdy procesor w sumie się grzeje po jakimś czasie i żaden z nowych telefonów narazie tego nie uniknie.
Dokładnie miałem właśnie pisać o Nexusie 5, jednak widzę że ktoś mnie uprzedził. Pozostaje kwestia czy rozmiar telefonu ci przypasuje.
Dziękuję wam za udział w dyskusji! Na przekór Wam zdecyduję się prawdopodobnie na Iphone'a 5S
Nie tworząc kolejnego tematu szukam typowo do gier a właściwie chce wymienić mojego Asusa zenfone 6 na xperie z2 i nie wiem czy czegoś lepszego za ok 1200zł znajdę?
Asus Zenfone 2 do gier będzie lepszym wyborem niż Z2. 4gb ram, 4rdzeniowy procesor z dobrym taktowaniem i nie najgorszym układem graficznym, uciągnie wszystkie dotychczasowe gry.
Jesli ma Intel atom to odpada . Kupuje nowy telefon pod pretekstem Pokemon GO. Niestety nie obsługują Intel atom chyba ze sie sciagnie piracka wersję dlatego zastanawiam sie nad czymś lepszym w okolicach 1200 zł z 3gb ram+ itd.
Ja to bym wybrał Xiaomi Mi5 z snapdragonem 820 Cięzko o lepszy i wydajniejszy telefon za takie pieniądzę.
A jak mniejszy to rzeczywiscie weź jakąś Xperie bo w tym budżecie nie ma innych dobrych 4,5 calowych czy w okolicach, Iphone skreslam nie warte zakupu u nas.