Nowy w BDO - co i jak?

Witam, w tym temacie chciałbym dowiedzieć się troszkę na temat BDO. Od razu zaznaczam, że nie jest to temat do płakania, że gra "niby umiera". Głęboko w poważaniu mam osoby, które tylko płaczą :). A więc do rzeczy...

1. Słyszałem, że jest kolosalna różnica między 59-60. Na czym to polega, zwiększa się obrona, przez co się po prostu nie przebijamy, czy jakieś nowe sety?

2. W wielu grach craft jest limitowany, czyli wybierasz jedną ścieżkę, ewentualnie dwie. Jak wygląda to tutaj?

3. Co do eventów, jak wygląda to w BDO? Chodzi mi o to, czy zwiększają tylko raty, czy może wygląda to ciekawiej, jakiś questline, specjalne outfity dropiące z mobów?

4. Zdobywanie ekwipunku polega na grindzie mobów i bossów, tak? Chciałem spytać o "poziomy" przedmiotów, a raczej jakość (rzadki, epicki itp.), jak to jest podzielone?

Mógłbym to wyszukiwać, ale skoro mam Was pod ręką, to wolę tu popytać. To pierwsze pytania dopiero, dojdą następne :3.

Przed pracą napisze coś.ale.tak stresciwie :)

Set możesz ubrać każdy, tam nie ma.poziomu na ubranka, tak jest różnica i jak masz za mały poziom i za mało deffa lub ataku to po prostu nie zabijesz mobka ;)

Możesz mieć wszystkie ścieżki, tzn możesz robić co ci się podoba,zbierać,łowić,kopać,polować i tam budować, wszystko po trochu jak kto woli..

Na eventach byłem dwóch,jeden to dostajesz skrzynkę za 3h bycia zalogowanym i losujesz a drugi to robisz misję,bijesz moby i mogłeś dostać jakieś kostiumy(lub tylko czapki,nie zaglebialem się w ten).

Jeśli chodzi o eq to grind, Word bosy,dungi itd.. Lub kupić na ah.. I tak jest podział na normalny,rzadki i epicki ale jak masz materiał to możesz z normala na epicki zmienić ;))

Jak to wygląda z VP, słyszałem, że można go kupić na AH, ale czy cena jest miarodajna? Poza tym chciałem spytać, czy w skillach rozwijamy wszystko, czy wybór zaważa na całą postać i reset powiedzmy coś kosztuje?

Lubię kombinować czasami, ale też jestem strasznie wygodny.

Jak to jest z mountami, na live widziałem, jak odbiera się go z miasta i potem chyba oddaje się w tym samym miejscu, są tylko konie, czy może jakieś inne "pojazdy"? :)

QTKQRFH-N5V4U4Q-IFDBCIN-H04VT

36AIUGM-DDDODOM-RE7925K-5JA3E

GOOSL8N-50BUKOQ-G24V5QS-DD17R

B3H8I11-9KVB9L2-3086NST-2JELJ

Przetestuj sam zobacz xD

Jak to jest z mountami, na live widziałem, jak odbiera się go z miasta i potem chyba oddaje się w tym samym miejscu, są tylko konie, czy może jakieś inne "pojazdy"? 

Zacząłem grać dzisiaj i z tego co widziałem są różne mounty :). Na początku dostaje się osiołka, później można kupić konia. Widziałem też graczy, którzy jeździli powozami/karetami.

Zdobycie samego kodu nie jest zbytnim problemem. Zanim jednak wejdę do gry, chciałem dowiedzieć się paru rzeczy od weteranów i graczy, którzy zaczęli :).

Jakieś rady dla osoby początkującej? :D

Niestety nie przegrałem jeszcze za wiele ale mogę jak na razie zdementować to jakoby ta gra umierała. Widziałem dzisiaj maaaaase graczy i w godzinach popołudniowych i nocnych. Jeżeli ludzie mówią, że gracze opuszczają BDO to boje się pomyśleć ilu było ich wcześniej. Albo po prostu na taki serwer trafiłem. Porad niestety nie mam ale grę bardzo polecam. System walki jest naprawdę fajny, przez co grind nie wydaje mi się taki nużący. Grafika/widoki bardzo urzekają. Jak na grę za 10e to bardzo polecam :D. Poza tym jeżeli by Ci się nie spodobała to przy loginie widnieje infromacja, że w ciągu 14 dni możesz ją zwrócić więc można powiedzieć, że nie ryzykujesz pieniędzy :).

A jak wygląda system gildyjny? Jakieś zamki, przejmowanie terenów? :-)

Z tego co wiem na tym polega głównie pvp/endgame w tej grze. Łapiesz się gildii z jakimś sojuszem i walczy się właśnie o tereny i zamki. Podobno te walki o tereny są bardzo fajnie. Jak w eso np. wjeżdżają maszyny oblężnicze i tak dalej :)

Mounty są ale takie "zwykłe", konie, wielbłądy, słonie. Nie uświadczysz motocyklów, jednorożców czy tęczowych kucyków. W ogóle zabawa z mountami to osobna gra bo możesz je levelować, mają swoje skille, rozmnarzasz je podnosząc tier konia itd.

Ja z kolei słyszałem że level po wbiciu soft capa to już tylko cyferka. Bardziej liczy się wtedy gear i oczywiście skill.

Crafcić i gatjerować możesz wszystko + dochodzi zarządzanie farmami, kopalniami itp no i oczywiście swoimi niewolnikami.

Gear się dropi z world bossów na tą chwile z tego co wiem.

Z porad to na pierwszej postaci rób questy, szczególnie z zakładki "suggested" po wciśnięciu "o" na klawiaturze. Nie pytaj dlaczego bo to ci już wytłumacząludzie z gildii co stanowi moją drugą poradę by jak najszybciej do jakiejś dołączyć.

Gram 3 tygodnie i jak bym chciał uzbierać na VIP z ah to mam hmm.. 3h grindu ? (Na porządnym spocie) - musisz mieć wóz kupiony inaczej nic z tego :D

Skille możesz cofać z tego co słyszałem ile razy chcesz, a każdy skill podajże dostajesz na 1 poziom za darmo.. lub prawie każdy :D

Mounty masz u stajennego, tam zostawiasz,ożywiasz,w danym mieście - jak zostawisz go gdzieś na pustyni to on tam zostanie i trza wrócić po niego chyba że mobki go zabiją - to ożywiasz u stajennego.(lecz traci itemki co miał w eq)

System gildijny.. Hmm.. masz walki o zamki,tereny itd.. Walki 100-100 ? :D

Gildyjne questy i walki z bossami.. - sporo tego jest.

A co do questów to rób wszystkie złote i każde od duszka ;)

Monty tak jak Naadir pisał tylko, że jednorożca niebawem dodadzą, możesz konie złapać - łatwo nawet - czasem się tym zajmuję ;) Lub kupić ;)

A co do karet - dobrą karetę można kupić za 1M - czyli chwila grindu ;P

A konie do niej złapać w 30 min :D

Najgorsze jest tylko to że wszystkie Armory i bronie w grze wyglądają tak samo czyli chuj00wo. Chyba że wydasz ze 120 zł. to ewentualnie dają Ci jakiś gówno set który nie wymienisz jak Ci sie nie spodoba a i na inna postać też nie przerzucisz. Czyli sens gry upadł już na tym punkcie bo po ch*j expić albo bić bossy jak wyglądać będziesz i tak tak samo czyli chuj00wo ?

Myślę, że sens jest taki sam jak w Tibii. Tam też nie masz za bardzo jak customizować postaci wizualnie a skupiasz się na faktycznej grze i ludzie ją nadal bardzo lubią. Niektórzy, mogą potraktować to jako uniknięcie zbędnych rozproszeń. Poza tym w sumie każdy kto się interesuje chociaż w mały stopniu BDO zdaje sobie sprawę, że to nie gra dla każdego więc takich rozczarowań da się uniknąć. To tylko moje skromne zdanie, rozumiem, że ktoś lubiący ubierać postać może poczuć się rozczarowany ale jakoś akurat mi to w tej grze nie przeszkadza.

Najgorsze jest tylko to że wszystkie Armory i bronie w grze wyglądają tak samo czyli chuj00wo. Chyba że wydasz ze 120 zł. to ewentualnie dają Ci jakiś gówno set który nie wymienisz jak Ci sie nie spodoba a i na inna postać też nie przerzucisz. Czyli sens gry upadł już na tym punkcie bo po ch*j expić albo bić bossy jak wyglądać będziesz i tak tak samo czyli chuj00wo ? 

No ale masz pierdyliard outfitów z is a do tego możliwości kolorowania na tyle fajne, że każdy item jest podzielony na kilka elementów. Oczywiście możesz wydać 120zł jak kolega mówi ale ja tam wczoraj kupiłem pełny set za 20milionów w grze czyli jakieś trzy dni zarabiania dla mnie głównie na afku (nie dotknąłem żadnego moba przez ten czas :p). Jak kto woli :rolleyes:

A i dlaczego masz kupować set, który Ci się nie podoba by narzekać, że nie możesz wymienić? Ja tam wolę kupić ten co mi się podoba :p.

Cypiate nie znasz się chyba? Lub dawno nie grałeś skoro nie wiesz ze można kupić na ah strój + możesz se odblokować barwy czego jest na prawdę sporo ;)

Ta pewnie że można ale nie na tym granie w MMORPG polega. Co mi za ubaw kupić armor za $$. Jak widzisz ze ktos ma taki armor to sobie myslisz jaka lama kupila za Hajs armor albo za iles tam kasy w grze, a powinno by o kurde typ pewnie zabil tego bossa i ma taki i taki lvl niezle .

System gildijny.. Hmm.. masz walki o zamki,tereny itd.. Walki 100-100 ? 

Co do 100-100 to tylko sprostuje. Nie ma ograniczeń czy ram ilościowych w walce o tereny, tyle ile gildii się zapisze i zbuduje forty w określonym czasie tyle będzie się lało. Max w gildii jest 100, a bywały nody gdzie było 8 gildii... masz max 800 typa w systemie Free for All, do tego wszystko co z najemników uda Ci się dorwać - osoby nie mające fortu ale przebywające na terenie też mogą się bić i być zabijane :D

Dredzik, ja trochę nowy więc tylko tak mniej więcej wiem :P

Ale poprawki mile widziane ;)

Cypiate nwm jak ty grasz w mmo, ale ja tam nie patrzę na każdego pokolei tylko gram po swojemu ;) mogę kupić tak lub wydropic, to bez różnicy skoro liczy się radocha z gry ;)

Dredzik,  ja trochę nowy więc tylko tak mniej więcej wiem 

Ale poprawki mile widziane 

Cypiate nwm jak ty grasz w mmo, ale ja tam nie patrzę na każdego pokolei tylko gram po swojemu  mogę kupić tak lub wydropic, to bez różnicy skoro liczy się radocha z gry 

Dlatego dopisuje a nie krytykuje :)

Panowie jak dziala ten zwrot pieniedzy. Niby do 14 dni ale jest napisane ze po uruchomieniu gry ta opcja przepada. Uruchomilem gre i powiem szczerze wole wrocic do metina2 niz grac w to cos :DDDD Istnieje mozliwosc odzyskania kasy ?