O privach słów kilka

Ach ci cnotliwi ,wścibscy obrońcy nie swojego interesu zbyszki hołdysy naszego portalu, twórcy jakoś nie plują jadem na privy ale wy przecież wiecie lepiej jak dbać o kogoś własność

Umbra póki co możemy robić takie tematy i marnować nasz czas bo jest nasz lepiej pilnuj czy ktoś nie leci offtopem :P

Od serwerów prywatnych/pirackich istnieją zupełnie inne fora. Tam możecie zasięgnąć wiedzy na każdy temat jaki Was nurtuje. Tutaj zapadła decyzja i nie ma póki co planów na zmianę stanowiska. Dlatego tworzenie kolejnych tematów mija się z celem i marnujecie swój cenny czas.

Od handlu mamy allegro oraz ebay, więc czemu Targowisko jeszcze istnieje?

Kolejna sprawa: http://mmorpg.org.pl/forum/topic/66232-wycena-konta/ - pierwszy lepszy temat, dość często takie się widuje oraz serwis dot. boostu dywizji, a jednak nie widzę, żeby było bardziej tępione od serwerów prywatnych, chociaż tutaj ewidentnie łamane są wszelkie punkty regulaminu..

Na pewno kolega w temacie pyta z czystej ciekawości, bo przecież gdzież by śmiał sprzedać konto które nie jest jego własnością ;)

Prawda jest taka, że moderatorzy/admini forum widzą tylko to, co chcą widzieć. Od powstania tej wzmianki w regulaminie odeszła pewnie spora część forumowiczów. Co mnie najbardziej śmieszy- dają bany/ostrzeżenia nawet za szukanie gildii na prywatnym serwerze. W temacie była podana tylko nazwa serwera do wowa, a mimo to temat został usunięty, a autor "nagrodzony" banem. Mało tego, modek napisał że takie tematy mogą być, bo nie namawiają do grania i nie jest to reklama prywatnego serwera, na co drugi wlepił bana i usunął wątek :) Sami nie wiecie co robicie drodzy moderatorzy

Krzyzyk

Sprzedawanie kont jest karalne. Sprzedawanie CZASU nie jest karalne. Kiedyś gdzieś coś o tym czytałem. ( nie jestem na pewno pewien)

KrzyzykSprzedawanie kont jest karalne. Sprzedawanie CZASU nie jest karalne. Kiedyś gdzieś coś o tym czytałem. ( nie jestem na pewno pewien)

Widok niewłaściwy:

Jedno przeczy drugiemu.

Jak można sprzedać konto i nie sprzedawać czasu??

Widok dokładny:

Nie istnieje coś takiego jak sprzedaż czasu.Owszem, to wymówka każdego, kto próbuje usprawiedliwić swoje działania niezgodne z regulaminami. Bo sprzedając owy 'czas' i tak udostępnia konto i przedmioty wirtualne za realne pieniądze innej osobie.

Wyjątki jak gry ze Steam itp. nie są wliczane.

Idziemy na kompromis i robimy wolność dla prywatnych serwerów,a pirackie można nadal banować.

Jak nie będzie namawiania na priva to nie ma bana i tyle.

Skrytek jesteś ograniczony umysłowo? Co to ma być sprzedawanie czasu?

Tym samym pójdę sprzedać gram zioła, złapie mnie na tym policja i powiem, że ja nie diluje tylko sprzedaje czas poświęcony na hodowaniu... BRAWO

PS. Chcesz kupić 45 minut ode mnie?

A tak właściwie ktoś pytał o różnice prywatnych/pirackich serwerów :

- Piracki serwer to coś typu wowa

- Prywatny serwer to na przykład postawiony serwer w CSie albo Dayz

KrzyzykSprzedawanie kont jest karalne. Sprzedawanie CZASU nie jest karalne. Kiedyś gdzieś coś o tym czytałem. ( nie jestem na pewno pewien)

Serio... widzę, że należy postawić krzyżyk na ten portal i forum tak jak zrobiło to już wielu dawnych użytkowników.

Rest In Peace rozwaga, witaj głupoto.

BTW. Możecie usunąć moje konto z forum jak i z portalu niedbam o to.

Nawet gdyby mówić o "sprzedawaniu czasu" to co najwyżej takie rzeczy jak elo boosty, bo jak sprzedajesz konto to i tak sprzedajesz postać i itemy, które są własnością wydawcy a nie Twoją. A i to nie do końca, gdyż taki boost wymaga dzielenia się hasłem co też w wielu tytułach jest niezgodne z regulaminem. Ja jestem za tym, że jak już zabraniamy, to handel kontami też powinien być zabroniony, gdyż narusza EULA i nie powinniśmy promować nielegalnych zachowań.

Napisałem, że gdzieś to do ... przeczytałem i nie jestem pewien. Jakie ........

Weźcie przeczytajcie coś ze zrozumieniem i dopiero potem piszcie, a nie...

Macie ból tyłka bo nie można pisać o privach. Jak sie nie podoba to wypad gdzie indziej.

Trzeba było sie wypowiadać w odpowiednim do tego temacie, a nie teraz wyciągać stare brudy bo wcześniej nie było czasu na ich wypranie.

To po co się udzielasz?

proponuję warna dla jprd bo za " kur.." jest ;))))

Już się nie wypowiadam. Nie mam zamiaru drzeć kotów z dzieciakami, które mają za dużo wolnego czasu.

Mam to w pupie.

Powodzenia

Napisałem, że gdzieś to do ... przeczytałem i nie jestem pewien. Jakie ........Weźcie przeczytajcie coś ze zrozumieniem i dopiero potem piszcie, a nie...Macie ból tyłka bo nie można pisać o privach. Jak sie nie podoba to wypad gdzie indziej.Trzeba było sie wypowiadać w odpowiednim do tego temacie, a nie teraz wyciągać stare brudy bo wcześniej nie było czasu na ich wypranie.

Nie rozumiem w czym Ty masz problem. Wcześniej nie było problemu z serwerami prywatnymi, komuś się coś ubzdurało i nagle mamy zakaz. To teraz Nam się wreszcie przejaśniło i chcemy go znieść

Już nie mam problemu. Mam to gdzieś.

Jeśli Cie to bardzo interesuje to poczytaj w poprzednich tematach.

I ... mnie ludzie, którzy nie potrafią przeczytać dokładnie wypowiedzi, tylko odrazu walą co im pierwsze przyszło na myśl.

Dyskusja sięgnęła na przestrzeni tych 3 stron dna, ale aby ugryźć całość wrócę się do początku. Po pierwsze - jedynymi serwerami PIRACKIMI, do których używania macie jakąkolwiek argumentację są gry, które już nie funkcjonują, umarły, kaput. Istotnie coś, co już nie funkcjonuje nie może na siebie zarabiać, ale może zarobić. Klient gry wraz ze wszystkimi modelami wykorzystanymi w grze, kodem, rozwiązaniami, ba, nawet dialogami losowych NPC to czyjaś własność i na tę właśnie własność ktoś wydał dużo pieniędzy, czasu, a teraz dzięki temu ma do tej własności prawo. Nadal może zdarzyć się sytuacja, w której któryś z wydawców zakupi od autorów licencje do chociażby Rusty Hearts i wypuści ją ponownie - jeżeli taka będzie wola rynku i ich samych. Co wtedy działoby się z nowymi nabywcami praw do tytułu? Musieliby stanąć do walki z rzeszą pirackich serwerów tej samej gry, a walka ta byłaby co najmniej niesprawiedliwa. Ilość wydanych pieniędzy na pojedyncze dedyki czy czas spędzony na dostosowywaniu pirackiego serwera do działania jest znikomy względem czasu i pieniędzy poświęconych na wykonanie oryginalnego tytułu. My, jako całkiem spore forum o grach z tego gatunku, nie chcemy przykładać ręki do choćby hipotetycznych sytuacji tego typu i stąd wzięła się decyzja o niepopieraniu ogółu pirackich serwerów, a nie ich tylko części.

Pozostałe argumenty nie przekazują żadnej merytorycznej treści, bo to pokrótce bardzo polska, roszczeniowa postawa względem czegokolwiek, co MOŻEMY mieć. Powtórzę to już chyba po raz trzeci na łamach tego forum, ale nadal uważam, że osoby, które w życiu nie stworzyły czegoś wartego ukradzenia, nie zrozumieją również istoty problemu piractwa. Absolutnie nie ma znaczenia czy seba grający na polskim privie wowa miałby pieniądze na global od matki, czy ich też by nie miał. Ważne jest, że cała zawartość intelektualna tytułu jest wykorzystywana w nielegalny sposób w nieautoryzowanym miejscu, a do promocji tego nie chcemy przykładać ręki.

@PlainLazy

Twoje argumenty też niczego nie przekazują, piszesz o prywatnych serwerach jak o piractwie i starasz się to zwalczać na tym forum, chociaż sami twórcy oryginalnych gier tego nie robią, bo mają to głęboko w nosie, a nawet je pochwalają. Są to w większości wypadków jak ktoś wcześniej napisał wersje demo gier MMO. Z powodu licznych bugów, wymaganych donacji czy wipe'ów ludzie i tak często się na globala przenoszą, a na takich prywatnych po prostu sprawdzają sobie grę.

Chętnie zobaczę choć jeden przykład pochwalania przez twórców serwerów pirackich do ich gry. Czekam.

Nie jestem w stanie Ci oficjalnego źródła podać ponieważ takiego nie ma, napisanie tego typu oświadczenia równoznaczne byłoby dla takiego producenta z utratą graczy. Więc pytanie skąd wyszedłem z taką informacją? Mam znajomego który pracuje w branży, oczywiście nie liczę że mi ktokolwiek uwierzy, prawdę mówiąc mam to gdzieś. Z resztą wracając do tematu, powiedział mi kiedyś, tutaj nastąpi pewien przykład.

Gra wybrana losowo, najlepiej chyba oddaje stosunek producentów do privów.

Przeciętny gracz chciałby zagrać w WoWa, ma do wyboru serwer prywatny oraz oficjalny, biorąc pod uwagę że ten pierwszy jest darmowy bez zastanowienia ściąga i zaczyna grać, wbija ten cap lvl i z powodu braku aktualizacji, bugów, złego supportu, wymaganych donacji itp. stwierdza, że skoro gra mu się podoba, a jak wiadomo oficjalna wersja prezentuje się o wiele lepiej decyduje się wydać pieniądze na sprawdzony produkt.

Ten sam gracz chce zagrać w WoWa, nie ma prywatnych serwerów, a szkoda mu kasy lub nie może sobie na to po prostu pozwolić żeby wypróbować grę(pomijam te free 20lvl), więc po prostu o niej zapomina.

Od siebie napiszę, szczerze że sam też w pewnym stopniu uważam serwery prywatne za nie do końca legalne, ale większości twórców na tym nie zależy, więc czemu nam ma? Dopóki takowe nie są dla nich konkurencją lub jak wg. NCSoftu "hajs" się nie zgadza to nawet na nie uwagi nie zwracają. Z drugiej strony większość producentów/wydawców wyjątkowo lubi naciągać graczy i kilkukrotnie się spotkałem iż prywatne serwery są w stanie oferować to samo tylko po niższych kosztach, co jest bardziej przystępne przeciętnemu "sebkowi".

To był mój ostatni post w tym temacie, w sumie to mi jest trochę już obojętne. Napisałem co myślę, regulamin i tak wiele nie zmienia jeśli ktoś potrafi czytać między wersami to i tak znajdzie ludzi szukających tu prywatnych serwerów, czy chcących podyskutować. Tylko mowa tu o stałych bywalcach, nowsi po prostu zmienią forum i przez to portal traci użytkowników ;)

Co z tego, że gościu z priva przesiądzie sie na globala iż chce więcej? Co z tego, że twórcy nie zwracają na to uwagi? Kradzież to kradzież.

Nie ważne czy gościu ma intencje reklamowania gry poprzez prywatny serwer, czy poprostu zarobienia kasy. Kradzież to kradzież.

Chętnie zobaczę choć jeden przykład pochwalania przez twórców serwerów pirackich do ich gry. Czekam.

Ryzom Online jest open source mmorpg, gdzie tworcy pochwalaja private servy ( nie pirackie tylko prywatne )

Tak samo Myst Online, gdzie mozemy grac na globcu albo sciagnac pliki i zalozyc wlasny serwer.

PRYWATNY SERWER TO NIE PIRACKI.

Odnosze wrazenie, ze swiecie jestes przekonany swoich racji zeby nie wyszla na wierzch niewiedza

Jeżeli pojawi się reklama prywatnego serwera, tak prywatnego, a nie pirackiego, który jest popierany przez twórców, to żaden mod nie będzie robić problemów.

Natomiast temat pirackich serwerów był wałkowany i sami chcieliście, żeby tak było. Dalsza dyskusja na ten temat jest bezcelowa.