Nie jestem w stanie Ci oficjalnego źródła podać ponieważ takiego nie ma, napisanie tego typu oświadczenia równoznaczne byłoby dla takiego producenta z utratą graczy. Więc pytanie skąd wyszedłem z taką informacją? Mam znajomego który pracuje w branży, oczywiście nie liczę że mi ktokolwiek uwierzy, prawdę mówiąc mam to gdzieś. Z resztą wracając do tematu, powiedział mi kiedyś, tutaj nastąpi pewien przykład.
Gra wybrana losowo, najlepiej chyba oddaje stosunek producentów do privów.
Przeciętny gracz chciałby zagrać w WoWa, ma do wyboru serwer prywatny oraz oficjalny, biorąc pod uwagę że ten pierwszy jest darmowy bez zastanowienia ściąga i zaczyna grać, wbija ten cap lvl i z powodu braku aktualizacji, bugów, złego supportu, wymaganych donacji itp. stwierdza, że skoro gra mu się podoba, a jak wiadomo oficjalna wersja prezentuje się o wiele lepiej decyduje się wydać pieniądze na sprawdzony produkt.
Ten sam gracz chce zagrać w WoWa, nie ma prywatnych serwerów, a szkoda mu kasy lub nie może sobie na to po prostu pozwolić żeby wypróbować grę(pomijam te free 20lvl), więc po prostu o niej zapomina.
Od siebie napiszę, szczerze że sam też w pewnym stopniu uważam serwery prywatne za nie do końca legalne, ale większości twórców na tym nie zależy, więc czemu nam ma? Dopóki takowe nie są dla nich konkurencją lub jak wg. NCSoftu "hajs" się nie zgadza to nawet na nie uwagi nie zwracają. Z drugiej strony większość producentów/wydawców wyjątkowo lubi naciągać graczy i kilkukrotnie się spotkałem iż prywatne serwery są w stanie oferować to samo tylko po niższych kosztach, co jest bardziej przystępne przeciętnemu "sebkowi".
To był mój ostatni post w tym temacie, w sumie to mi jest trochę już obojętne. Napisałem co myślę, regulamin i tak wiele nie zmienia jeśli ktoś potrafi czytać między wersami to i tak znajdzie ludzi szukających tu prywatnych serwerów, czy chcących podyskutować. Tylko mowa tu o stałych bywalcach, nowsi po prostu zmienią forum i przez to portal traci użytkowników ![;)]()