Opcja wypłacania datków na portal

W jaki sposób? Konkrety

Sprawdzałem na swoim portalu, który ma więcej unikatów. Raczej w Polsce jest niemożliwe, aby stało się to rekompensatą.

Da się to tylko zrobić jeśli to YT/Streamer etc. Bo ludzie wolą dać coś komuś, aniżeli instytucji.

Edycja:

Z drugiej strony macie tutaj o wiele bardziej rozbudowaną społeczność. :) Dlaczego by nie spróbować. Sam bym coś wrzucił do koszyka

Co do nagród za donację to fajnym pomysłem byłyby nagrody w stylu sam na sam z guru lub wywiad na wyłączność z Chmarusem

Troszkę to zabrzmiało hehe nie powiem jak :P Ale dobrze Baalu gadasz, dla takiego guru można by wysłać jakiś pieniądz bo odwala kawał dobrej roboty.

Troszkę to zabrzmiało hehe nie powiem jak Ale dobrze Baalu gadasz, dla takiego guru można by wysłać jakiś pieniądz bo odwala kawał dobrej roboty.

Ttaj chyba chodziło o inny kontekst wypowiedzi :v

W jaki sposób? Konkrety

1. Przeciwnicy Guru zarzucą, że jest łakomy na kasę.

2. Może wpłynąć na wizerunek moderatorów, pojawią się tematy biorą kasę a nic nie robią.

3. Większa ilość użytkowników, nie zawsze idzie w parze z jakością.

4. Banda debili, którzy będą spamować że zapłacili za dostęp do forum i portalu.

5. Portal rządzi się swoimi prawami, użytkownicy nie są tak grzeczni jak forumowicze. Można zobaczyć choćby w posty wymierzone,

w wideomake'rów, redaktorów itd.

6. Na przełomie ostatniego roku, nie zauważyłem ani jednego tematu aby ktoś pochwalił pracę moderatorów. Wróć FG pochwalił dobrą pracę moderatorów, jednak wtedy chodziło o zamknięcie działu zażalenia, niż dobre słowo w stronę moderacji.

Sprawa dotacji jest o tyle trudna, że nie wszyscy rozumieją jej zamysł. Jeżeli jeszcze Streamerów i YouTuberów wszyscy rozumieją tak, portale czy fora są oceniane dosyć negatywnie. Czemu? Bo ponoć są łase na kasę i często osoby, które lubią uprzykrzać życie moderatorom czy administracji będą to wykorzystywały żeby wbijać kolejne szpile. Biorą kasę a nic się nie dzieje, nieroby prawda? Ja jestem za, pod warunkiem, że wszyscy zwolennicy pomysłu niezależnie od tego czy będą wpłacać z własnej woli czy też nie będą wpłacać w ogóle ale zrozumieją zamysł wstawią się murem za administracją gdy jakiś milusi pan X postanowi założyć temat, że tutaj to wszyscy lecą na kasę i mają w tyłku innych, a nie spokojnie będą siedzieli i cieszyli się z dramy która z tego może wyniknąć.

Sprawa dotacji jest o tyle trudna, że nie wszyscy rozumieją jej zamysł. Jeżeli jeszcze Streamerów i YouTuberów wszyscy rozumieją tak, portale czy fora są oceniane dosyć negatywnie. Czemu? Bo ponoć są łase na kasę i często osoby, które lubią uprzykrzać życie moderatorom czy administracji będą to wykorzystywały żeby wbijać kolejne szpile. Biorą kasę a nic się nie dzieje, nieroby prawda? Ja jestem za, pod warunkiem, że wszyscy zwolennicy pomysłu niezależnie od tego czy będą wpłacać z własnej woli czy też nie będą wpłacać w ogóle ale zrozumieją zamysł wstawią się murem za administracją gdy jakiś milusi pan X postanowi założyć temat, że tutaj to wszyscy lecą na kasę i mają w tyłku innych, a nie spokojnie będą siedzieli i cieszyli się z dramy która z tego może wyniknąć.

Zarówno administracja jak i moderacja ma moje błogosławieństwo.

Co do napinaczy to zawsze będą się takie osoby pojawiać i nic z tym nie zrobimy, a tak przynajmniej będzie można ich jak najszybciej wyeliminować.

Jeżeli pomysł jednak z jakiś powodów by nie przeszedł to proszę o jakieś namiary od admina gdzie można przelać jakąś sumkę i tym samym wesprzeć zarówno portal jak i forum.

Ja osobiście chętnie to zrobię bez interesownie.

Pozdrawiam,

Hanz

Peace

P.S.: Wracając do pomysłu nagród Baala to ja bym go zmodyfikował w ten sposób.

Można by organizować swego rodzaju festyny za część uzbieranej kwoty. Jakie atrakcje ? Np. Rzut mokrą gabką w guru, jakaś mała konferencja. Myślę, że byłaby to dość dobra i ciekawa odskocznia od świata wirtualnego i też możnaby poznać się w realu, pogadać etc.

Edit:

@DeimonD

1. Już tak jest.

2. I tak wielu krzykaczy nie szanuje ich pracy więc nic się za bardzo nie zmieni.

3. Nie mam nic do dodania.

4. Nie unikniesz tego ale na dłuższą metę kto normalny będzie się tym przejmować.

5. Fakt ale to tylko dlatego, że nikt się za bardzo nie przejmuje kontem na portalu. Więc można zrezygnować z takiego wizualnego wyróżnienia na portalu i zastosować je jedynie na forum.

6. Zaktualizuj dane.

Ja także bym wpłacił przy takim rozwiązaniu jak podał Chmarus. Lubię to forum/portal, przesiaduję tu bardzo dużo czasu więc czemu nie.

Pozdrawiam

Innymi słowy, deimon, jeśli ktoś będzie na tyle mało rozumny, iż sądzić będzie że ktoś będzie specjalnie traktowany, to kogo to obchodzi? Zawsze się znajdą ludzie ze znikomym rozumem. A jeeeśli byłaby taka sytuacja, że ktoś przymknął oko, to co z tego? Niestety życie to nie bajka, sprawiedliwe też nie jest.

Ja do pracy moderatorów nic nie mam. Ale to nie znaczy że muszę pisać tematy z pochwałami, bo i po co ? Zapewne nie robią tego po to, by ktoś ich poklepał po główce i powiedział "dobry modek, dobry", a zażalenia widać, bo i jest taki dział. Z pochwałami nie ma, i dobrze.

Otóż to, jestem ciekaw ile osób będzie miało odwagę stawić się za pracą moderatorów. Ja nadal jestem sceptycznie nastawiony do tego pomysłu, chociaż żyjemy w czasach gdzie pieniądz rządzi i dzieli. Więc jeśli jest potrzeba płacenia, nikt nie może tego zabronić.

Ogólnie temat tutaj się urwał, dlatego podbijam.

Czy są już jakieś opinie Adminów na w/w temat, chodzi mi czy podjęta została już jakaś decyzja czy nie?

Ogólnie temat tutaj się urwał, dlatego podbijam.Czy są już jakieś opinie Adminów na w/w temat, chodzi mi czy podjęta została już jakaś decyzja czy nie?

Z tego co mi wiadomo Chmarus zastanawia się, czy to się przyjmie. Głównie chodzi tutaj o to czy jest to warte zachodu tj. czy będzie odpowiednia liczba chętnych.

Skoro ktoś chce wpłacić kasę powinna być opcja donacji, ale bez żadnych płynących z tego korzyści. Chociaż znając życie, nawet wtedy, osoby płacące, chcąc - nie chcąc, byłyby traktowane 'wyjątkowo', bo kto strzeliłby w łeb kurę znoszącą złote jaja i ugotował z niej rosół? Jak już ktoś wspomniał na początku tematu, jak nie macie co robić z kasą, to wpłaćcie na jakąś fundacje, lub w jakiś inny sposób wspomóżcie potrzebujących.

Z tego co mi wiadomo Chmarus zastanawia się, czy to się przyjmie. Głównie chodzi tutaj o to czy jest to warte zachodu tj. czy będzie odpowiednia liczba chętnych.

No to czekamy

Skoro ktoś chce wpłacić kasę powinna być opcja donacji, ale bez żadnych płynących z tego korzyści. Chociaż znając życie, nawet wtedy, osoby płacące, chcąc - nie chcąc, byłyby traktowane 'wyjątkowo', bo kto strzeliłby w łeb kurę znoszącą złote jaja i ugotował z niej rosół? Jak już ktoś wspomniał na początku tematu, jak nie macie co robić z kasą, to wpłaćcie na jakąś fundacje, lub w jakiś inny sposób wspomóżcie potrzebujących.

Wiesz na Fundację to ja oddaje 1% podatku + WOŚP co roku, a ja za pracę lubię dotować , mam $$ więc wydaje na co chce , nie marnuje się ani grosz.

Poza tym wszystkie fundacje, bez wyjątku, oddają bardzo mały % ze wszystkich datków na faktyczne dobre cele. Widziałem ostatnio przedstawienie, ile zarabiają liderzy fundacji "bezprofitowych". Na czele z unicefem:

https://pbs.twimg.com/media/B3nCFHwIYAEkxX7.jpg:large

Dlatego wolę przelać kilka złotych na coś, co używam.

Teraz będziesz mi mówił na co mam przeznaczać swoje pieniądze? Oczywiście, że powinno być wyróżnione kto wpłacił swoje ciężko zarobione pieniądze na rozwój forum. Bo co? Bo będziesz się czuł gorzej jak kolega będzie miał ładną sygnaturkę "Donator"? Za darmo ją dostał? Nie.

System, który został zaproponowany działa z powodzeniem na wielu forach - myślę, że tu także przyjął by się bez większych problemów. Sprawa się rozchodzi o to, by rekompensata nie była uwłaczająca dla niepłacących. Sądzę, że jakiś ładny, rzucający się w oczy kolorek będzie w sam raz (plus ew. zniknięcie reklam - tutaj jednak nie orientuję się w kosztach).

Zabawne jest jednak to, że wiele osób mówi w imieniu całego forum, a że "ludzie będą narzekać na moderacje", "płacący będą się wywyższać", itp. Nawet jeśli niektórzy będą, to uważam, że to właśnie oni powinni się dostosować do nas, a nie odwrotnie. Jeśli damy im dobry przykład, to będzie ok.

System, który został zaproponowany działa z powodzeniem na wielu forach - myślę, że tu także przyjął by się bez większych problemów. Sprawa się rozchodzi o to, by rekompensata nie była uwłaczająca dla niepłacących. Sądzę, że jakiś ładny, rzucający się w oczy kolorek będzie w sam raz (plus ew. zniknięcie reklam - tutaj jednak nie orientuję się w kosztach). Zabawne jest jednak to, że wiele osób mówi w imieniu całego forum, a że "ludzie będą narzekać na moderacje", "płacący będą się wywyższać", itp. Nawet jeśli niektórzy będą, to uważam, że to właśnie oni powinni się dostosować do nas, a nie odwrotnie. Jeśli damy im dobry przykład, to będzie ok.

Bo niektórzy są tak zakompleksieni, że każda myśl o tym, że ktoś ma a oni nie mają wywołuje u nich palpitację serca. Ja też kiedyś byłem dzieckiem i też nie miałem pieniędzy - proszę mi wierzyć. Ale nigdy nie plułem jadem bo ktoś sobie coś kupił czy to premium w grze, czy to nowe buty na w-f. Oburzanie się bo ktoś chce zapłacić na forum jest takim właśnie dziecięcym oburzeniem. Przecież wiadomo, że tu nikt nic nie kupi za te pieniądze. No chyba, że sygnaturkę na forum.

Poza tym wszystkie fundacje, bez wyjątku, oddają bardzo mały % ze wszystkich datków na faktyczne dobre cele. Widziałem ostatnio przedstawienie, ile zarabiają liderzy fundacji "bezprofitowych". Na czele z unicefem:https://pbs.twimg.com/media/B3nCFHwIYAEkxX7.jpg:largeDlatego wolę przelać kilka złotych na coś, co używam.

Bardzo słaba jest Twoja logika. Trochę inaczej to wszystko działa

1) Praca na rzecz kogoś =/= praca za darmo

2) To stanowiska dyrektora generalnego

3) Wyobrażasz sobie, że w organizacji/fundacji obracającej milionami dyrektorem zostaje Zenek podcierający tyłki w Afryce i wydający szczepionki?

4) Na stanowiska najwyższe nawet w takiej fundacji muszę zgłaszać się największe światowe talenty - od PR, HR, Logistyki, Ekonomiki i 100 innych dziedziń

5) Dlaczego punkt 4 jest kluczowy? Bez tego taka organizacja będzie źle zarządzania i z pewnością narażona na większe straty aniżeli 3.5 miliona euro rocznie pensji

6) Mniej hajsu = mniej pomocy dla innych. Mniej pomocy dla innych = mniej rozgłosu. Mniej rozgłosu = mniej kasy od sponsorów, mniej wolontariuszy mniej datków

7) Jeśli chcesz mieć na to pogląd zobacz ranking procentowy wydatków na funkcjonowanie do faktycznie udzielonej pomocy (większość fundacji z tego obrazka zajmuje w nim bardzo dobre miejsce, właśnie prawdopodobnie z powodu zatrudniania utalentowanego personelu), a nie bierzesz z jakiegoś 9gaga obrazek bez kontekstu. Nie wprowadzaj ludzi w błąd i nie psuj umienia naprawdę dobrych fundacji, które są na tej liście, jeśli jesteś totalnym laikiem i całą swoją wiedzę czerpiesz z durnego internetowego obrazka.

P.S nie jestem pracownikiem jakiejkolwiek fundacji i nie mam w tym interesu. Piszę, bo to obserwując tutejsze forum zaraz dostanę na twarz tekst "bo pewnie jesteś członkiem unifecu/agentem/kij wie kim kto nie ma prawa głosu w tej dyskusji, bo ma konflikt interesów)

Oj Baal, jak chcesz powiększać sobie e-peena mając napis "Donator" w sygnaturce to jest wiele stron które na to pozwala, może pomyśl o zmianie. I nam i Tobie wyjdzie to na dobre...

Generalnie jestem na nie, wystarczy mi, że gry są P2W, nie potrzebuje jeszcze masy dzieci na forum uważających że im wszystko wolno, bo rzuciły 5zł dla Guru.