Opłaca się zacząć grać?

Tak jak w temacie. Zastanawiam się, czy nie spróbować pograć, ale nie wiem, czy jest sens. W końcu teraz wychodzą te różne wildstary, archeage-y i inne everquesty. Naszło mnie tak, bo można zgarnąć battlechest 5.0 za 25 zł. Jak myślicie?

PS: Jak tam patrzę na tytuł, to wydaje mi się on bez sensu. No bo jak granie może się opłacać? Nie licząc oczywiście gold sellerów itp.

Chodziło mi więc raczej o to, czy warto zacząć grać, czy lepiej się wstrzymać

Z battlechesta masz chyba miesiąc grania. A opłacać się, opłaca. Wychodzą nowe gry, ale tylko z wowem masz pewność, ze nie upadnie, że gracze nie opuszczą tego tytułu. Rozrywka jest przednia, a ciągłe dodataki upiększają grę. Dużo ludzi, 100% działające instancje i tak dalej, nie to co na privach.

Tak, dokładnie miesiąc grania. Tylko, żeby nie było tak, że zacznę grać, a nagle 3\4 ludzi będę mówiło o innych, rewolucyjnych mmorpg-ach.

Przeważnie jak ktoś już zagra w wow'a już z niego nie wychodzi tak prędko :)

Przeważnie jak ktoś już zagra w wow'a już z niego nie wychodzi tak prędko

Prawda, prawda, potwierdzone info! Dla kogoś kto nigdy nie grał w WoW'a aktualnie jest najlepszy moment aby zapoznać się z tytułem - dodatek zmierza ku końcowi, łatwiej się ubrać, łatwiej znaleźć gildię no i nauczyć się grać do tego battlechest za 25 zł. Polecam.

ten battlechest rozumiem, że w promocji gdzieś jest??

Tak, tutaj (nie wiem, czy mogę wkleić. Jak to mówią: #YOLO) http://konsoleigry.pl/gry-na-pc-w-pudelkach/132-world-of-warcraft-battlechest-wowlich-king.html

To teraz mam jeszcze takie pytanko: co straciłem przez ten okres, w którym nie grałem?

nic nie straciłeś. Z wowa ciągle odchodzą ludzie i to jest już trend że z każdym miesiącem ludzie rezygnują z WoW potwierdzają to statystyki które blizzard co jakiś czas publikuje.

Dlatego iż kiedyś na 1 dodatek do WoWa czekało się długo a teraz żeby ratować grę wypuszczają dodatek za dodatkiem co powoduje pewien rodzaj chaosu ponieważ stary WoW został zmieniony nie do poznania.

Polecam poczytać artykuły dlaczego ludzie po wielu latach grania rezygnują z wowa .

Jeżeli jeszcze nie próbowałeś WoWa, to zaczynaj i nie zastanawiaj się. Jeszcze jak BC za 25zł to już w ogóle pół - darmo...

25 to jedna flaszka, odmówisz sobie, a na miesiąc masz przednią zabawę. Teraz masz lepszy moment żeby zacząć, bo za trochę wychodzi dodatek, a do tego czasu ogarniesz sobie już postać, która będzie Ci się podobała.

Sam wróciłem jakieś 2 miechy temu i nie żałuje, gram sobie tyle ile mogę, bez spiny. A później wyjdzie WoD i znowu trochę nolife żeby postać poznać :D

Pozdrawiam

Toż dodatki do WoWa zawsze co dwa lata wychodziły...
I fakt, ludzie odchodzą, ale i tak populacja jest dziesiątki razy większa niż w innych tytułach.
Moim zdaniem jeśli gra Ci się podoba to graj, blizzard ani gracze na pewno nie zrezygnują z tego tytułu przez następnych parę lat.
Sam już w WoWa nie gram, nie spodobały mi się zmiany, ale gra jest naprawę rozbudowana, warto spróbować.

tl;dr
Warto zagrać, nie słuchaj wieszczy, którzy mówią o upadku WoWa.

No dobra, dzięki za pomoc :) Zaraz kupię, pogram na trialu do wakacji,a potem trochę przynerdzę :D

Ja grałem i stwierdzam że gra jest tragiczna, mechanika drętwa, jak skaczesz, spadasz, to w linii prostej i nic nie możesz zrobić, jakie to realistyczne, animacje, powolność ataku, tragedia, ponoć gra nastawiona na endgame ale żeby do niego dobić potzreba dużo samozaparcia.

pff, gram 4,5 roku i mogę przestać w każdej chwili

Z battlechesta masz chyba miesiąc grania.

zgadza się, dodatkowo można grać do 20lvl na starterze za darmo, dopiero wówczas wpisać klucz do battlechesta a na koniec dowalić 7dni triala pandarii ;)

btw z nudów na globie zacząłem przygodę na privach (tylko do premiery WoD'a ofc) i jestem w szkoku ile rzeczy nie działa a ludzie i tak chętnie płacą dotacje na serwer (molten np.)

a co tematu polecam, jeśli jeszcze nie grałeś będziesz miał mnóstwo rzeczy do zrobienia a co do innych mmo to tak naprawdę nie ma ich zbyt wiele pomijając crapy które lada chwila znikną na scenie jest kilkanaście mmorpg wartych uwagi a w tym roku wyjdą ledwie 1 dobra pozycja, eq:next.

Ja grałem i stwierdzam że gra jest tragiczna, mechanika drętwa, jak skaczesz, spadasz, to w linii prostej i nic nie możesz zrobić, jakie to realistyczne, animacje, powolność ataku, tragedia, ponoć gra nastawiona na endgame ale żeby do niego dobić potzreba dużo samozaparcia.

pewnie cię zaskoczę ale wow ani żadna inna gra nie jest realistyczna ;)

a jak nie masz zaparcia żeby w te 3-4 dni wbić max lvl (z heirloomai/rafem ofc szybciej), to po co tak właściwie zaczynałeś? no ale każdy może mieć swoje zdanie, nawet jeśli nie jest ono konstruktywne

// teraz jak to czytam 2 raz, wychodzi jakbym miał coś do ciebie także wybacz, nie to miałem na myśli - po prostu nie ocenia się gry na podstawie chwili, nie każdemu WoW się podoba ale należy przynajmniej docenić jego pozycję po tylu latach.

@edit1

Nivis, Wildstar już wyszedł

kurde miesiące mi się pomyiły, masz rację ;p /// swoją droga świetna gra

@edit2

co do eq:next to kiedyś był paro godzinny stream z prezentacji gry i trochę się dowiedziałem, do tego dobra bogata firma, jak na swoje czasy świetne poprzednie odsłony, doświadczony team devów i grałem w landmarka z którym eq:next ma wiele wspólnych rzeczy i na tej postawie stwierdzam że warto czekać ;)

Nivis, Wildstar już wyszedł :)

Co do E: NEXT to nie rozumiem skąd tak duże zainteresowanie tą grą, na dodatek wszyscy piszą że będzie jedną z lepszych, jestem ciekaw skąd macie tyle informacji o grze, obecnie prawie nic o niej nie wiadomo...

Mistrzu, jeżeli szukasz takich wrażeń to raczej powinieneś się bawić w single player'y, i to dość nowe. Akurat dla mnie w MMO grywalność ma największe znaczenie i wielkość contentu, a w przypadku WoW'a przeraża mnie, ile mam jeszcze do roboty.

Tak, tutaj (nie wiem, czy mogę wkleić. Jak to mówią: #YOLO) http://konsoleigry.pl/gry-na-pc-w-pudelkach/132-world-of-warcraft-battlechest-wowlich-king.htmlTo teraz mam jeszcze takie pytanko: co straciłem przez ten okres, w którym nie grałem?

Właściwie to nic, wkrótce blizz ma wydać opcjonalne skalowanie instancji raidowych, dzięki czemu stare raidy odżyją i będą stanowić uzupełnienie aktualnego contentu (będzie można wybrać między wersja skalowaną starego raidu dla większej ilości osób, lub iść samemu i wyczyścić starą wersje). Oczywiście na razie są to tylko plany.

coś mi się zdaje że na planach się skończy, poprawią tylko kilka starych bossów żeby każdy je mógł solować

Jeżeli mam być szczerym to poczekaj do następnego dodatku inaczej może CIę pare apsektów gry zniechęcić do niej.
Miej na uwadzę, że dodatek wychodzi październik/listopad/grudzień. Co oznacza, że w pvp jest teraz schyłek sezonu i farmienie punktów

potrzebnych na dobre wyposażenie może być wysoce utrudnione, a co do PVE sprawa wygląda podobnie, gildie nie będą chciały świeżaka bez gearu.

@up

autor jeszcze nie grał i myślę że przez te pół roku ogarnie co nie co a na WoD'a będziemy mieli dobrego gracza; poza tym to właśnie teraz jest dobry moment, nie ma już ostrego progressu tylko farma, każdy robi swoje i nowym jest po prostu łatwiej, w momencie premiery dodatku wszyscy będą w jednej lokacji, będzie progress (newbie trudniej o sloty), jeszcze więcej nowości, jeszcze ciężej będzie się odnaleźć.

No dobra, to teraz pytanie: jaki serwer wybrać? :P