Overwatch - dyskusja ogólna

@Desu - W każdej robisz to samo - fakt, niemniej jednak jest to bardziej, jakby to ująć, hm zatuszowane. Popatrz W LoL-u masz np. itemki zmieniające statystyki, dodające pasywne bonusy lub aktywne umiejętności, poziomy bohatera i skilli, runy, drzewko umiejętności, różne pozycje jakie możesz zagrać daną postacią, no i oczywiście nie możesz przełączać się między nimi podczas meczu co sprowadza Cię do szukania rozwiązań nie poprzez wymianę (a denerwuje mnie ten Bastion, wezmę Genjiego to sam się zabije, potem znów przełączę się na Wieprza), a poprzez maksymalne wykorzystanie potencjału danej postaci. A w zwykłych FPS-ach zazwyczaj masz możliwość nie tylko personalizacji swojego wojaka, ale i jego uzbrojenia przy okazji wpływając na statystyki. Overwatch to taka dziwna MOBA/FPS bo z góry narzuca Ci wzorce których musisz się trzymać, temu po pewnym czasie zaczyna nużyć... Sorry, ale dla mnie, powtarzam wyłącznie dla mnie worek skinów i innych kosmetycznych pierdół to za mało by móc faktycznie wsiąknąć w produkcje. W LoL-a aktywnie grałem 3 lata, dzień w dzień na jednej mapie i sprawiało mi to masę frajdy. Pamięta ktoś jeszcze Trynde albo Mastera pod AP? Głupie, ale wow było grywalne, mogłeś wywrócić wszystko do góry nogami. A w Overwatchu co zmienisz? Kwestię Bastiona z bib bop, na bip bip boop?
Overwatch jest fajny, ale dla mnie dramatycznie schematyczny bo nie mam wpływu na nic oprócz wyboru bohatera. Mogę korzystać jedynie z góry przypisanych mu umiejętności i broni, chodzić dawno już wydeptanymi ścieżkami, a dla urozmaicenia zabawy co najwyżej rzucić się w przepaść, albo jeszcze na respie wysadzić się Farą w powietrze. Za 209,99 zł moim zdaniem nie warto (tak, kupiłem w przedsprzedaży wersję Origins...). Może dla Ciebie Overwatch to spełnienie marzeń, dla mnie... nie bardzo. Pozdro ; )

Moim zdaniem to bardziej kwestia balansu gry niż schematyczności. Jak odpali sie na raz 12osób na punkcie to wychodzi z tego kompletnie nic. Nie będzie tutaj czegoś takiego jak meta bo każda postać ma w sobie coś op. Boli mnie tylko to że postacie atakujące są tak je*** w dupe. Najmniejszy hp pool i trzeba sie pomęczyć żeby coś zabić niby dps robią ale taki hanzo cie one shootuje... . Osobiście dziwi mnie fakt że hanzo i wdowa mające aż 200hp zabijają większość postaci na strzał. a taki np mccree genji reaper muszą po prostu mieć aima w łapie

oVERWATCH JEST JAK HOTS, bez teamu pozniej juz nie ma co grac :)

hej kupiłem overwatcha, mam średnie odczucia odnośnie tej gry. Definitywnie nie jest warta aż 40 euro. Próbowałem zwrócić grę i jest niepisana zasada, która praktykuje zarówno angielski i polski support, mianowicie:

- masz 3 dni od zakupu

- twoje konto nie może miec więcej niż 5 level. Gdy masz 6-sty, no to pograne, produktu nie można zwrócić.

Ta ich zasada nie istnieje, nie ma żadnej mocy prawnej i to są ustalenia "między-supportowe", czyli to tak jakbyście wy z kolegami pod blokiem umowili się że przepuszczacie tylko osoby ubrane na czerwono, reszta nie może wejść. Jeszcze dowiaduje się co blizzard zrobi w trakcie, gdy jakiś gracz, którego będzie się zbywać jak ja po prostu anuluje swój zakup poprzez paypala. Pozdrawiam...

Grę bym ocenił na mocne 7/10. Żaden next-gen. Wielki hype, jak w przypadku HOTS'a, a potem... nic. Kontakt z supportem pozostawia wiele do życzenia, gdyż po prostu mają gracza w gdzieś...

To nie ten Blizzard co wiele lat temu. A szkoda.

Śmiało robić Chargeback, boją się tego jak diabeł święconej wody. Support mięknie wtedy i inaczej podchodzi do klienta, nie mniej jednak po wycofaniu kasy co najwyżej wam zawieszą overwatcha - mogą w skrajnych wypadkach zablokować konto, ja ryzyko podjęłem, jak będę wiedział więcej to dam znać. Jeszcze raz informuje, ten 5 level i 3 dni od zakupu to jakaś wewnątrz ekipowa metoda na odstraszanie ludzi, którzy się dali naciąć na produkt.

I to jest jakieś rozwiązanie, robisz słabe gierki które nie zadowalają ludzi - nie będzie od tych ludzi kasy. Dla mnie bomba, szkoda że nie zrobiłem identycznie z GW2 czy innymi tytułami.

@front

Co ja czytam... Niektórym to już całkowicie odwaliło. Jeszcze Ci źle, że możesz pod podanymi warunkami zwrócić grę? Oni nie mają absolutnie żadnego obowiązku nic Ci zwracać (Tak długo jak nie jest to wybrakowany produkt). Jeżeli kupiłeś grę, to kupiłeś ją z pełną świadomością tego co robisz, dziwisz się, że ustalili takie zasady? Użyj głowy "Kupiłem Overwatch, pograłem sobie 50h, mam 40lvl ale w sumie znudziło mi się, dam do zwrotu" - no weź się człowieku nie wygłupiaj, krew mnie zalewa jak czytam tak bezmyślne płacze. Już chyba naprawdę skończyły się sensowne argumenty przeciwko blizzard'owi, że wyjeżdżasz z czymś takim. Na Steam'ie masz identyczne zasady zwrotu, jeżeli grałeś w grę więcej niż 2h, to nie ma zwrotu, sorry. Co do next-gen'a, nigdy, powtarzam - nigdy nie przeczytałem, żeby JAKAKOLWIEK strona nazywała tą grę next-gen'em. Dlaczego według niektórych każda nowa gra to musi być next-gen? To jest po prostu nowa gra Blizzard'a, dla niewymagających graczy lubiących walczyć przeciwko innym rozgrywając szybkie rundy, jak każda gra - nie jest ona dla każdego. Akurat support Blizzard ma świetny, idzie się dogadać w każdej sprawie i zawsze wszystko sprawdzają jak należy. Hype był i dalej jest, bo gra jest dobra i kto planował w niej zostać na dłużej ten zostanie, jeżeli nie grając na darmowych testach kupujesz grę i nudzi Ci się po kilku godzinach, to możesz za głupotę winić tylko siebie. Nie pozdrawiam~

@Down

" Śmiało robić Chargeback, boją się tego jak diabeł święconej wody. " - Nie, nie zachęcasz i nie polecasz. Uwielbiam takich pseudo-prawników. :) Powtarzam, nie mają żadnego obowiązku nic Ci zwracać. Nie patrz na to przez pryzmat polskich "zasad", bo Blizzard polską firmą nie jest, ciesz się, że w ogóle dają Ci możliwość zwrotu, na steam masz 2h i jak przegrasz minutę dłużej to nikt Ci nic nie zwróci i co takiego możesz im zrobić? Pozwać? Hah, gl hf.

Oni nie mają absolutnie żadnego obowiązku nic Ci zwracać (Tak długo jak nie jest to wybrakowany produkt). Jeżeli kupiłeś grę, to kupiłeś ją z pełną świadomością tego co robisz, dziwisz się, że ustalili takie zasady?

Mają, zgodnie z prawem mam 14 dni na zwrot towaru.

Zgodnie z ich "nie-prawem" 3 dni i 5 level.

Kupiłem grę dokładnie 3 dni temu, lecz mam około 7 levela, a support po prostu nie potrafił mi wskazać żadnych zapisów w umowie między Blizzardem a graczem w którym pokażą kiedy przysługuje ci zwrot towaru, a kiedy też nie. "Nie możemy podawać ci takich informacji"

Nie panowie, jeśli reklamujecie gierkę to liczcie się z tym, że kilku osobom może się ona nie spodobać i nie będzie z niej korzystać. Normalne. Skoro nikt nie zapycha twoich serwerów obecnością to znaczy, że gra mu się nie podoba i nie będzie kontynnuował rozgrywki. Proste jak konstrukcja cepa, dlatego skorzystałem z prawa do chargeback. Gdybym zakupił grę przelewem, wtedy byłbym ugotowany, ale dzięki bogu mamy paypala i kilka innych opcji.

Kolego nie prosiłem cię o ocenę mojej osoby, ten post jest skierowany dla osób którym się gra nie spodobała. Tyle. Nie polecam i nie zachęcam do chargebacku, ale informuję bardzo uprzejmie - jakie są warunki do reklamacji gry i w jaki sposób to uczynić gdy support tworzy jakieś chore granice zwrotu gry. Wtedy - wezmą się za balans wdowy i kilku innych bohaterów, gdyż gra aktualnie jest momentami niegrywalna.

Tak czy inaczej - bardzo cię pozdrawiam. Co do supportu, mam odmienne zdanie. Stoi na dużo gorszym poziomie niż przykładowo reszta supportów innych mmorpg(nie chce mi się wymieniać, ale masz - ArenaNet), nie potrafi wskazać konkretnego emaila do osób, które są odpowiedzialne za tworzenie jakiś chorych ustaleń wewnątrz-supportowych. Nie wiadomo gdzie iść, co z tym robić... i właśnie stąd moja negatywna ocena.

" Śmiało robić Chargeback, boją się tego jak diabeł święconej wody. " - Nie, nie zachęcasz i nie polecasz. Uwielbiam takich pseudo-prawników.  Powtarzam, nie mają żadnego obowiązku nic Ci zwracać. Nie patrz na to przez pryzmat polskich "zasad", bo Blizzard polską firmą nie jest, ciesz się, że w ogóle dają Ci możliwość zwrotu, na steam masz 2h i jak przegrasz minutę dłużej to nikt Ci nic nie zwróci i co takiego możesz im zrobić? Pozwać? Hah, gl hf.

Blizzard dostał "wirtualne pieniądze" które cofasz za pomocą jednego kliku na paypalu. Nie mają nic do gadania, mogą ewentualnie mi zbanować konto battle.net, bądź zawiesić overwatcha o co prosiłem ich 3-krotnie. A kasa - na koncie zostaje. Tyle.

a jednak kupiłem

@front, nie będę wypowiadał się nt. zwrotu bo nie wiem jak to wszystko wygląda u Blizzarda ale na Boga, dlaczego zakupiłeś grę skoro nie jest w Twoich gustach ? nie rozumiem takich osób i chyba nie zrozumiem. Jeśli gra ci nie odpowiadała to dlaczego ją zakupiłeś ?

Teraz będziesz pisał jaki to Blizzard jest zły bo nie możesz gry zwrócić, nie trzeba było kupować czegoś co Ci się nie podoba...

Gratuluje o ile tylko bedziesz gral ze znajomymi z cala pewnoscia bedziesz sie swietnie bawil

W tym problem, że nie mam z kim grać.. :unsure: Pogram z 40h samemu, nabiorę wprawy i się kogoś znajdzie,

14 dni na zwrot towaru? Nie mija tydzień od premiery, a trafiam na +60 lvl'e, a to znaczy, że Ci ludzie przegrali kilka razy więcej godzin niż niejeden single player potrzebuje na przejście. Nie tędy droga.

Nie będę najeżdzać na Blizzard.

Dałem po prostu kilka wskazówek dla osób którym się produkt nie podoba i prosty sposób na odzyskanie pieniędzy... Reszcie graczy, którzy produkt zakupili - życze fajnej zabawy, tyle.

Pozdrawiam wszystkich.

Co do balansu, nie ma go w tej grze. No i nie będzie.

@kamikadze112

Oj tam nie masz z kim grać, derpblade#2842 - I już masz. Dużo ludzi teraz gra w OW i nie trudno znaleźć kumpli do gry, polecam Bogurodzica, najlepsza ekipa z jaką było mi dane pograć. :D Dodaj mnie i można okazjonalnie popykać razem.

5 killi McCree z dzisiejszej gry :D

Balansu w tej grze nie ma, to prawda.

Co do zagrań meczu ... tragedia. Tylko 10% zagrań to są prawdziwe "plejsy" graczy, którzy potrafią grać, reszta to jakieś kupy zabijające cały team ze słabego ulta na farcie.

Co do supportu blizzarda; napisałem do nich ponieważ zakupiłem Pre Order Origin Edition i nie dostałem skina dla Wdowy, oto jak mi pomogli -

http://imgur.com/6UbtKcK

Edit - Właśnie dostałem kod. Support Blizzarda jest najlepszym jaki do tej pory widziałem.

@ChrisMorris

Told ya :) Kiedyś znajomy dostał bana na Diablo 3 za używanie nielegalnego oprogramowania (Którego nie używal, po prostu ma kupę różnych dziwnych programów na kompie i któryś mu zaliczyło jako właśnie taki). Napisał do support'u blizzarda, nie czekał miesiąc jak w przypadku niektórych wydawców, tylko od razu napisali, że przyjrzą się sprawie, faktycznie ogarnęli programy, które miał wtedy włączone i żaden z nich nie był do D3, kazali mu tylko wysłać skan dowodu osobistego jako dowód, że to jego konto (Dlatego polecam podawać prawdziwe dane przy zakładaniu kont) i luz, konto ma z powrotem i dalej sobie pogrywa. :)

Huehue, 5 poziom, 5 skrzynek, 3 złote skórki.

@Derpbladedodałem, export#cośtamcośtam

Ja dzisiaj dostałem drugą złotą skórkę, a mam 43 lvl, fioletową mam jedną. Pech.

@ChrisMorris

Told ya  Kiedyś znajomy dostał bana na Diablo 3 za używanie nielegalnego oprogramowania (Którego nie używal, po prostu ma kupę różnych dziwnych programów na kompie i któryś mu zaliczyło jako właśnie taki). Napisał do support'u blizzarda, nie czekał miesiąc jak w przypadku niektórych wydawców, tylko od razu napisali, że przyjrzą się sprawie, faktycznie ogarnęli programy, które miał wtedy włączone i żaden z nich nie był do D3, kazali mu tylko wysłać skan dowodu osobistego jako dowód, że to jego konto (Dlatego polecam podawać prawdziwe dane przy zakładaniu kont) i luz, konto ma z powrotem i dalej sobie pogrywa. 

A ja od siebie polecam Pana Derpblade, z nim nawet przegrana to przyjemność. (:

I zapraszam do wspólnej gry - Bogurodzica#2936

@BogurodzicaGrałem już z Derpblade - gites majonez, teraz Twoja kolej :D Jak wszystko będzie okej (a nie tak jak ostatnio, że znika mi interface i nie mogę się ruszać) to powoli zbiera się skład, hmm
Dodałem Cię - export#cośtamcośtam