P2P vs F2P

To miał być tekst ? Ten temat powinien wylądować w Hydeparku, bo to nie jest tekst tylko wywody autora nad tym jak to się jego gry kochane obsmarowuje. Skarżyć to się można mamusi moim zdaniem, ale nie nam bo my mamy swoje zdanie -.- Są gry w których faktycznie masa zł leci mimo ftp ale często są to gry, które są oo wiele lepsze od płatnych. Ja tylko za Everquesta, Darkfalla i Mortal online mógłbym zapłacić, reszta jest nie warta dla mnie uwagi. Co do Twojego najazdu na wszystkie gry f2p, jesteś w błędzie. Jest prawdę mówiąc kilka takich tytułów, ale np taki Archlord. Ludzie mówią że IS tutaj daje przewagę. Nie prawda. 120 lvl wrąbałem bez ani jednej złotówki i moja postać rąbie Is w pvp. Tak jest z większością gier f2p gdzie gracz nie mający motywacji i widzący jakieś hl postacie od razu robi wjazd na IS. Dziękuję

Poczęści prawda, ale patrząc na niektóre gry. W LOTRO trzeba kupić Content do wbicia max lvl. Chyba że to w innej grze...

To miał być tekst ? Ten temat powinien wylądować w Hydeparku, bo to nie jest tekst tylko wywody autora nad tym jak to się jego gry kochane obsmarowuje. Skarżyć to się można mamusi moim zdaniem, ale nie nam bo my mamy swoje zdanie -.- Są gry w których faktycznie masa zł leci mimo ftp ale często są to gry, które są oo wiele lepsze od płatnych. Ja tylko za Everquesta, Darkfalla i Mortal online mógłbym zapłacić, reszta jest nie warta dla mnie uwagi. Co do Twojego najazdu na wszystkie gry f2p, jesteś w błędzie. Jest prawdę mówiąc kilka takich tytułów, ale np taki Archlord. Ludzie mówią że IS tutaj daje przewagę. Nie prawda. 120 lvl wrąbałem bez ani jednej złotówki i moja postać rąbie Is w pvp. Tak jest z większością gier f2p gdzie gracz nie mający motywacji i widzący jakieś hl postacie od razu robi wjazd na IS. Dziękuję

Aha no tak ty wiesz o czym ja myslalem piszac to , i taki ktos ma byc jakims videomarkerem ,? ktory nie szanuje czyjegos zdania ? interesujace:) No przykro mi ale ja nie znam gry f2p , ktora byla by lepsza od jakiejs gry p2p wybacz. Jezeli nie masz na abonament nie graj , ale nie pisz ze f2p sa lepsze od p2p i nie trzeba w nich placic bo piszesz bzdury totalne.

Dobra może Bladek skończysz się już powtarzać ? :) Proszę jakiegoś Moderatora o przeniesienie tego tematu do Hydeparku, bo ja nie widzę tutaj żadnego kreatywnego tekstu, tylko płacze i gorzkie żale.

Nie rozumiem mieszania mojej pracy, do Twojego tematu. Czyżbym się mylił ? Proroctwo jest takie, że każda gra przejdzie na Freemium. Zobaczymy jak wtedy będziesz śpiewał, kiedy Twoje mmo wyjdą jeszcze drożej, a to , że sądzisz iż płatne są lepsze to tylko Twoja ambicja takie coś Ci wciska, coraz lepsze mmo wychodzą w wersji F2P, a P2P już są zgniecione lekko mówiąc Jeżeli nie mam na abonament to co, jestem biedniejszy i jestem gorszy ? Takie zdanie ma większość graczy którzy grają w P2P. Gracz, który gra na abonamencie to jest pro, a gracz który gra w darmowe mmorpg to jakaś ciota, bo woli przeznaczyć kasę na coś innego niż na wirtualne pierdoły w grach? Ale, tu nie chodzi o to czy się gra za kasę czy się gra bez kasy, bo tutaj trzeba umieć grać. Zobacz że 100% starszych tytułów dopiero niedawno wprowadziło super IS, ale ja gram bez niego, bo tutaj nie chodzi o tony gotówki, tylko to czy ma się skila czy nie. Nie chodzi o jak najszybsze wbicie lvl, tylko o przeżycia zdobyte w grze. Jeżeli Ciebie jara wyścig szczurów to pozdrawiam gorąco, bo w takim razie nie rozumiesz przeznaczenia gier. Gry są po to żeby dać rozrywkę, a nie po to żeby się ścigać wszelkimi możliwymi sposobami o miejsce w rankingu. Wbijaj do Archlorda, wbij max lvl i zobaczymy czy wytrzymasz bez kasy, nie bo nie wiesz jak się obejść bez tego co oferuje dystrybutor, a ja wbiję max lvl bez ani grosza wbitego w np ten tytuł. Pograj w Requiem, wbij max lvl bez Is. Nie wbijesz bo również nie oprzesz się bonom, a ja wbiję bez ani grosza. Daj mi obojętnie jaką grę, w której mam do czegoś dojść. Jeżeli tylko gra mi podejdzie to wbije HL bez is lub z drobniakami, a to co Ty wydasz na abonament, ja przeznaczę na biżuterię, kino i całą resztę spraw, które przydadzą mi się w życiu. To nie moja wina, że większość graczy gra teraz dla miejsca w rankingu, a nie dla zabawy. Nie o to chodzi ale to ich sprawa. Ja jestem zdania, że nawet najtrudniejsze F2P da radę się przegrać bez IS, co oczywiście nie tyczy się Freemium o czym wspomniał Kristal.

Up

Popieram.

Dobra Bladek, napisałeś coś o czym zapewne wszyscy gracze wiedzą i z czego zdają sobie sprawę. Nie wiem co miałeś na celu pisząc ten "tekst". Może chciałeś zachęcić ludzi do sięgania po gry p2p - nie obchodzi mnie to. Każdy osobiscie decyduje, czy woli płacić miesięczny abonament, czy wydawać pieniądze w item shopie. Prawo konsumenta. A że Tobie to nie odpowiada to już tylko Twój problem. Poza tym widać, że Twoje doświadczenie jest naprawdę skromne. Jest wiele gier, w których inwestycje w item shop jedynie przyspieszają rozwój twojej postaci, PRZYSPIESZAJĄ a nie robią z Ciebie boga. Możesz spokojnie osiągnąć to co inni, tylko że wymagać to będzie od Ciebie więcej pracy, czasu, wysiłku i samozaparcia.

W 95% tytułów f2p nie trzeba płacić za IS, ale jak ktoś nie ma pojęcia o handlu to później właśnie powstają takie tematy...
Jest wiele gier, w których inwestycje w item shop jedynie przyspieszają rozwój twojej postaci, PRZYSPIESZAJĄ a nie robią z Ciebie boga. Możesz spokojnie osiągnąć to co inni, tylko że wymagać to będzie od Ciebie więcej pracy, czasu, wysiłku i samozaparcia.

Święta prawda :)

Święta prawda

A ja i tak twierdze, że Tibia to najbardziej sprawiedliwe F2P. Grasz za free, albo płacisz niecałe trzy dyszki za miecha, żadnego item shopu czy ukrytych opłat :D

Heheheh jak to nie, a rozwinięcie terenów za premke to niby co ? :P

No pisze chyba, płacisz 3 dychy na miecha, albo grasz za free.

W cabalu też było fajnie, chcesz premke masz specjalny channel, nie chcesz premki grasz z wszystkimi. IS niby był, ale co daje nakładka na weapon zmieniająca wygląd :D

Nawet w niedawno i po polsku Elsowrdzie IS raczej nic nie da. Nawet z super eq trzeba umieć go użyć.

@Xaorus

Troche mocno uogólniasz i na dodatek snujesz tezę która nie ma pokrycia wśród graczy jakich ja znam.

Nie zgodzę się z tym co napisałeś że p2p myślą że są pro i traktują f2p jak cioty - to są Twoje słowa.

Na rynku MMO zawsze i wszędzie będzie miejsce zarówno dla f2p i p2p działających jednocześnie co do tego nie mam wątpliwości.

Ale nie oszukujmy się, wystarczy wejść w pierwszą lepszą grę p2p. Ludzie myślą że jak grają w grę p2p to są "lepsi" od tych z f2p. Myślę, że tutaj nie powinno być dyskusji na ten temat, ponieważ jeden woli rower a drugi samochód, trzeci woli arbuza a czwarty banana, jednego stać na willę a jeszcze innego tylko na mieszkanie w bloku. Każdy gra w to co mu najbardziej odpowiada i w to, na co go stać. Prędzej czy później i tak większość gier p2p przejdzie na freemium. Rynek MMO rozwija się bardzo szybko, dzisiaj coś jest nowe i wszyscy się tym "jarają", a po pewnym okresie ten sam tytuł jest już niezbyt świeży i nie oferuje nic co by mogło wyróżniać go od innych tytułów, gra musi przejść na freemium lub serwery upadną.

@Up jasne zgadzam się że trafiają się kretyni.

Ale taka opinia jest imo krzywdząca dla graczy którzy grają w p2p bo wolą taki system i wcale nei traktują grających w f2p z góry.

Może Ty nie, ale jest masa takich właśnie pajacyków. Nie mówię że Ty ale jest duża grupa takich.

Może Ty nie, ale jest masa takich właśnie pajacyków. Nie mówię że Ty ale jest duża grupa takich.

W grach F2P jest też duża grupka idiotów z gimnazjum, którzy uprzykrzają życie innym, a w grach P2P jest ich o wiele, wiele mniej.

Nie wiem po co firmy robia w ogole gry p2p jak wiecej kasy moga miec za gry f2p :P Coz...

Nie wiem po co firmy robia w ogole gry p2p jak wiecej kasy moga miec za gry f2p Coz...

Po to zeby ludzie 20+ nie musieli grac z dzieciakami z gimnazjum , podstawowki , ktore tylko krzycza i wyzywaja od nobow a jak ktos ma lepsze eq i bardziej ogarnia wyzywa od cheatow , juz wiesz po co ? I chwala im za to ze sa gry p2p:)

Nie wiem po co firmy robia w ogole gry p2p jak wiecej kasy moga miec za gry f2p Coz...

Gówno prawda. Przejście z P2P na F2P zawsze przyniesie zyski, ale po jakimś czasie zainteresowanie spada, i tworcy zgarniaja mniej kasy z F2P niż z P2P.

Xaorus, piszesz tutaj, ze jestes w stanie w kazdej grze f2p cos osiagnac i to bez wydawania na nia grosza. Ale jaki kosztem? Kosztem siedzenia przy tej grze przez wiele godzin, znacznie wiecej niz ci gracze, ktorzy placa i powtarzaniem w tym czasie czynnosci, ktore po pewnym okresie staja sie monotonne, meczace i bardziej zaczynaja przypominac prace, niz gre, ktorej celem jest dawanie przyjemnosci. To mija sie z celem.