"P2W" w Black Desert

@Dreedzik Wybacz ale pisanie z Value Pack nie daje przewagi osoba ktore nie grinduja... Sam bylem crafter robielm jedzonka  ( artisan 9 ) + mialem imperium workerow ( okolo 35 )  moj zysk dzienny na sprzedazy jedzenia z value pack wzrosl o 200%+ wiec skoncz juz ... Nie chce mi sie szukac moich wyliczen ale w jakims temacie wlasnie o value packu z bdo mialem dokaldnie wypisane i z teg co koajrze zysk z jedzonek 220%+ oraz z worekrow okolo 300% wiecej  w 24 h ...  Pamietja ze to jest 13 % z jednego itemu a jezlei takich craftowalo sie 300-400 + szt no to byla ogromna roznica

Amen, u mnie w gildii mialem kilka osob ktorym Value Pack zwiekszyl zarobki o 100-200%, 13% roznicy w sytuacji gdy na materialy wydajesz powiedzmy 9k a 10k dostajesz za sprzedaz (czyli masz 1k zysku) to kolosalna roznica.

Przeczytalem caly temat i teraz nie wiem co jest gorsze, Islam czy Dreedzik.

Każda gra MMO ma swoje elementy P2W, które przyśpieszą rozwój twojej postaci. Jeśli kogoś nie stać na wydanie 40 zł w celu przetestowania danego tytułu np. BDO, to powinien zmienić gatunek na inny. Mimo iż aktywnie gram w BDO, to czekam aż tytuł przejdzie na F2P. Już widzę jak przez tydzień gra będzie wychwalana pod niebiosa, a następnie hejtowana bo spoty zajęte przez starych wyjadaczy ;D

@T4l4r

I tak lepszym zarobkiem byłby imperial Trading niż sprzedaż tych twoich jedzonek ;] .. a do tego nie potrzebujesz VP.

Ja na przykład przymykam oko na elementy P2W pod warunkiem że gra jest F2P. Ale żeby dostawać P2W wraz systemem B2P oraz całym tym IS'em który jest na EU wersji to jest przegięcie. Jak tam wyżej czytałem "Nie ma realnego P2W", to jest jak mówić na dziurę w podłodze że to nie jest wcale "realna" dziura bo w sklepie na przeciwko są deski i każdy może sobie kupić te deski albo o tam jest drzewo, zrób sobie deski potem zaklej tą dziurę.

@Dreedzik
I tak lepszym sposobem spedzania czasu byloby granie w inne mmo niz w to twoje Black Desert Online ;] .. a do tego nie musisz wyrzucac 100zl w bloto.

@Dreedzik
I tak lepszym sposobem spedzania czasu byloby granie w inne mmo niz w to twoje Black Desert Online ;] .. a do tego nie musisz wyrzucac 100zl w bloto.

A to już jest każdego indywidualna sprawa :P. Takie samo zdanie mam o Revelation czy Bless.

@T4l4r

I tak lepszym zarobkiem byłby imperial Trading niż sprzedaż tych twoich jedzonek ;] .. a do tego nie potrzebujesz VP.

Ehh to tak jakby napisal po co wogole robisz co innego po za grindowaniem ( przeciez nic innego sie nie oplaca bardziej ) ... Nie graj pvp, nie crafc , nic nie rob tylko grinduj.... Argument inwalida naprawde....

Ehh to tak jakby napisal po co wogole robisz co innego po za grindowaniem ( przeciez nic innego sie nie oplaca ) ... Argument  inwalida naprawde.... 

Robię to co lubię. Osobiście wolę grindzić, łowić i trenować konie. Znajomy na potęgę crafci i sprzedaje te crafcone paczki nie na AH tylko u imperialnego tradera - zarabia dziennie 10-15x tyle co ja z grindu. Craft jest ogromnie opłacalny ale nie jako sprzedaż na AH.

@Dreedzik Nie wiem czy wiesz ale imperial trading ma ograniczneia co do ilosci sprzedazy aukcje masz bez limitu .Do tego masz nie tylko cooking ale itemy z afk od workerow ktorzy pracuaj w tle ..... To nic ze dziennie za jakies 1h faktycznej roboty czyli cookingu ( nie licze workerow bo oni pracuaj sami keidy ty sobie cos tam robisz ) mozna wyciaganc zapewne 40-50kk+ ( liczby przykladowe bo nie wiem jak to jets teraz z ekonomia co po ile stoi ) .A ty i tak pwoeisz ze to nie oplacalne przeciez ....Naprawde nie widzie sensu dalszej konwersacji klapki na oczy i do przodu .... Az mi sie przypomina mem z tibi "Bede bronil value packa krzeslem" ....

Wiem iż są limity, wiem też, że jeśli nie crafcisz całe dnie to nawet na te limity Ci nie starcza :P. Zresztą nie ze mną musiałbyś gadać, tak czy inaczej gościu dziennie zużywa tonę stanowisk do cookingu by wyrobić konkretną liczbę paczek na sprzedaż a z racji tego iż w tyg nie ma czasu na grind to sprzedaje tego na potęgę i na kasę nie narzeka.

Obracasz sumami - choć symbolicznie - które nie mają kompletnie przełożenia na obecną rzeczywistość.. ze spota można na piratach w godzinę z 'bandan" wyciągnąć 5kk. Żaden craft nie da Ci obecnie takie zarobku chyba, że mowa o imperialu.

Ekonomia stoi na różnych poziomach na różnych serwerach..

Każdy gra jak chce.

Nikt mi nie wmówi, że wprowadzona sprzedaż ISa na AH czy VP jest elementami p2w.

Każdy ma swoje gusta, każdy ma swoje poglądy na temat gier, każdy inaczej patrzy na różne rzeczy.

Fakt jest też jeden... gry f2p są przez ludzi zachwalane, niezależnie od tego jaką mechanikę ekonomiczną zastosują, jak bardzo da się na ludziach zarobić.

Czekam z niecierpliwością na ten czas kiedy po raz kolejny ludzi w jakiejś produkcji zaczną płakać i marudzić, bo nagle doszli do momentu kiedy... trzeba płacić ;].

Z tymi klapkami to takie małpowanie... jak wspomniałem wcześniej.. gra jest f2p gdzie u nas zastosowano b2p po głosowaniu, dzięki temu pozbyliśmy się itemów, które na naszym terenie, w naszym regionie są i byłby soczystym p2w.

Dla Was różnicą jest jedynie model płatności... pomyślcie jak będzie wyglądał Bless czy Revelation kilka miesięcy po starcie, kiedy ludzie będą portfelem sobie wszystko kupować.

Jezeli dla Ciebie item ktory zwieksza twoje przychody dziennie o 200-300 % ( czyli tygodniowo 1400%-2100% wiecej golda ) od osoby ktora robi to samo co ty a packa nie ma nie jest p2w no to dziekuje bardzo.,.. To juz jest fanatyzm chyba ....

ps. "" ze spota można na piratach w godzinę z 'bandan" wyciągnąć 5kk. Żaden craft nie da Ci obecnie takie zarobku"" nie zeby cos ale przed value packiem z craftu serendi na artisanie 9 wychodzilo mi okolo 400-500 szt w 1h zarabialem 12kk+ ... wlasnie widac jakie masz pojecie o crafcie w tej grze :)

Zostaw go w jego własnym świecie.. ^^ Tam przynajmniej może być kimś.

Ta to byl ostatni post ... Glowa muru nie rozbijesz .. Czlowiek podaje konkretne arguementy a tu odp taka ze az bolii..... End of topic :) Hf dreedzik twoje kredki twoj swiat ...

Jezeli dla Ciebie item ktory zwieksza twoje przychody dziennie o 200-300 % ( czyli tygodniowo 1400%-2100% wiecej golda ) od osoby ktora robi to samo co ty a packa nie ma  nie jest p2w no to dziekuje bardzo.,.. To juz jest fanatyzm chyba ....

To jeśli ten item jest tak wspaniały to dlaczego nie mamy wysypu ludzi zadowolonych i tańczących na ulicach w pełni ubranych w boss armory, czy biżuterię na tri.

VP to kilka kk na AH.. co za problem sobie go kupić i grać swoje?

Sami sobie ludzie problemy tworzycie patrząc na to --- inny ma lepiej :P.

Gra choćbyście się osrali nie jest p2w... Żadna osoba wywalająca kasę jak z karabinu maszynowego nie jest w tej grze BOGIEM !! Bogami są ludzie, którzy grają po wiele godzin dziennie...

Dobra, to może pocisnę za przykład GW2. Zanim zleci lawina hejtu, że podstawka jest darmowa - podstawka nie pozwala praktycznie na nic, a ograniczenia nakładane na konto są spore. Jedziemy dalej. Kupiłeś HoT, gra jest grą B2P. Gem Store: Booster tu, booster tam(i to niemałe), bank do użycia skąd chcemy. Nikt nie hejtuje GW2. Lecimy dalej, WOW. P2P+100lv boost z eq. Chwilę było słychać, ale bez większego hejtu się obyło, bo to wow. Gdyby w BDO wprowadzili np. jump event do 50 czy 55 nawet, to zaczęłaby się histeria, jaka ta gra jest gówniana. Następnie TESO: B2P, w item shopie: Supply Crate'y, Experience Scroll Packi, Bag Space Upgrade'y itd. itp. Czemu nikt nie czepia się tych gier?

Z tym GW 2 i WoW'em to popłynąłeś, naprawdę. :D

@T4l4r

jestem w top5 najlepszych crafterow na Jordine i potwierdzam VP zwieksza dochody aktywnego craftingu o 200,300% minimum... Przy aktualnych walkach cenowych na MP pomiedzy crafterami bez VP po prostu nie da sie grac...

Z tym 5kk w godzine na piratach to chyba sobie jaka robisz, wiecej mozna wyciagnac na chimerach, mobach na 38 lvl... Porzadni grinderzy zarabiaja na piratach lub sausan duzo, duzo wiecej... Tak samo z craftu tez wyciaga sie z VP duzo wiecej... Wyglada no to, ze mimo, ze grasz od poczatku to malo co wiesz o tej grze...

Wyjasnij mi prosze jedna rzecz- jakim cudem 300M silvera za 90 dolcow/euro kupujac artisan memories i to bez zadnych dziennych limitow nie jest P2W dla Ciebie? Jakos o tym nie wspominasz albo to celowo pomijasz...

Zaznaczyć chciałbym ze ktoś wspomniał ze udźwig / większy plecak nie jest p2w, ponieważ po ukończeniu questów będzie miało się 60 slotów? spoko...

tylko osoba która płaci za paczkę oraz za dodatkowe ma od 1 lvl te 60 slotów?! - dla jednego jest to p2w dla innych nie... dla mnie jest :)

a ja przestałem grać bo mnie po prostu znudziło :)

nie uważam Artisan memorry jako element p2w. Nie zwiększa on szansy na enchant, tańsza naprawa... ale chyba tylko masochista kupuje Memorki z AH, które i tak schodzą na pre-order. Człowiek łowi codziennie po 30-40 Shardów i raz w tygodniu robi konkretną liczbę scroli, tym bardziej że nie używasz tego codziennie - znaczy nie codziennie podnosisz gear. Ja sam jak mi się udo to kupię jeden item na miesiąc :D. A sam memorki nie kupiłem od wielu miesięcy.

Popytaj ludzi. Sam jestem na takim etapie, że nie mam zbytnio co obecnie podnosić i czekam na Night Vendora ;p, a w tydzień w tydzień memorki rosną.

Dodatkowo jedna pełna naprawa itemu to 1500 pereł a jak nie masz szczęście to możesz wydawać i wydawać, ani perły ani memorki Ci nie pomogą :D.

Co do piratów, jak wspomniałem jest to kwota za same BANDANY.. te czerwone gówienka. Do tego dochodzi pojedynczy drop biżuterii i tradingowych monet... także nie jest źle, aczkolwiek sam tam nie siedzę :P.

@Nsuidara

Przecie jak kupujesz grę dostajesz 4 sloty, to razem daje ci 20.. zanim się zbierzesz na grind robisz kolejne ~ 10-15.

Też dołożę swoje dwa grosze, ponieważ grałem już w wiele mmo i jakieś doświadczenie z f2p, b2p i p2p mam. Moim zdaniem BDO jest grą p2w. Nie zmienia to faktu, że jest obecnie najlepszym grindcore - non target mmorpg. Można bronić gry na wiele

sposobów, ale nic nie zmieni tego, że pw2 jest wtedy, gdy cokolwiek co wpływa na efektywność grania możesz kupić za rl money, a nie możesz tego dostać bezpośrednio od wydawcy poświęcając tylko swój czas na grę (walutę w grze). Idealny przykład gry z item shopem, która nie jest p2w (chociaż nie jest to mmorpg) jest League of Legends.

Z jednej strony idiotyzmem jest robić grę B2P i dodawać do tego item shop - bo przecież lepiej jest zrobić f2p albo p2p - z drugiej strony jest na to banalne rozwiązanie. Sam gram w GW2 i jest to gra genialna pod tym względem. Twórcy pozwalają graczom kupować walutę item shopu za złoto zdobyte podczas grania. Wystarczy grać regularnie (nie trzeba być nolifem) a prędzej czy później możemy sobie kupić co chcemy tak naprawdę z item shopu.

Ktoś wyżej wspominał, że są tam boostery...nie będę tego komentował bardziej, aniżeli dodając konkluzję - cool story bro!